Är de farligt med en infekterad tand?

Frågad av: Therese Bengtsson  |  Senaste uppdatering: 4 februari 2022
Betyg: 4.2 av 5 (8 betyg)

En infektion i tanden kan vara farligt dåutan behandling kan en tandinfektion spridas till andra områden i käken, bihålorna, halsen och i värsta fall till hjärnan. Karies och hål i tänderna är en av de vanligaste tandåkommorna. Upp till 91% av alla vuxna mellan 20–64 har ett eller flera hål i tänderna.

Se hela svaret på tandcity.se

Hur vet man att man har Tandinfektion?

Symptom. Symptom på en tandrelaterad infektion är smärta i och kring den infekterade tanden, och svullnad i vävnaderna omkring den. Lymfkörtlarna kan också vara svullna, och andedräkten kan lukta illa.

Se hela svaret på terveyskirjasto.fi

Kan man dra ut en infekterad tand?

Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda. Då måste den tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel visdomständer som inte får plats. Din tandläkare börjar med att undersöka tanden och ta en röntgenbild för att se hur tanden sitter fast.

Se hela svaret på folktandvardenstockholm.se

Hur länge kan man gå med infektion i tand?

Smärtan går ofta över på fyra till fem dagar. Ibland blir hålet efter tanden infekterat. Då kan du få både svår värk och feber.

Se hela svaret på 1177.se

Hur påverkar Tandinfektion kroppen?

​Var tionde vuxen drabbas av svår tandlossning. Men inte nog med att de riskerar tappa tänder. När bakterierna i munnen sprids i resten av kroppen kan det påverka hjärta och kärl. Det kan också finnas ett samband mellan tandplack och lungsjukdomen KOL – vilket nu undersöks av forskare.

Se hela svaret på folktandvardenskane.se

Björn Klinge: "De farliga bakterierna är under tandköttskanten" - Malou Efter tio (TV4)

32 relaterade frågor hittades

Hur påverkar munhälsan kroppen?

En dålig munhälsa ökar risken för både cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och benskörhet. Bokaktuella Björn Klinge, övertandläkare och professor i parodontologi, vill öka kunskapen om munnens betydelse för hur vi mår. Vad ser du för nya problem med dagens munhälsa? — Att karies ökar i vissa åldersgrupper.

Se hela svaret på vardfokus.se

Hur påverkar tänder hälsan?

Bakterier som orsakar tandlossning kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar. Patienter med parodontit löper högre risk att drabbas av högt blodtryck och hjärtinfarkt. Här spelar andra faktorer också in, som till exempel rökning. En orsak kan vara att de bakterier som finns i munnen sprids i kroppen och påverkar hjärtat.

Se hela svaret på praktikertjanst.se

Måste man dra ut en död tand?

Dra ut död tand

Det är mycket viktigt att inte behålla en död tand helt utan åtgärd, eftersom bakterierna inte slutar att gro. Det är så pass liten blodgenomströmning i käken vilket gör att immunförsvarsceller inte kan göra sitt jobb på samma sätt som i andra delar av kroppen.

Se hela svaret på sunstargum.com

Vad händer med en död tand?

När pulpan dör försvinner övertrycket som finns inne i pulparummet. Risken för att bakterier infekterar den döda pulpan är då stor. Om pulpan infekteras måste den avlägsnas för att få tanden fri från infektion Annars kan bakterier ta sig ner via rotkanalerna ut mot käkbenet.

Se hela svaret på praktikertjanst.se

Vad kan man göra åt infekterat tandkött?

Egenvården är viktigast
  1. Borsta tänderna morgon och kväll, extra noga vid tandköttskanten.
  2. Gör rent mellan tänderna med tandtråd, mellanrumsborste och/eller tandsticka.
  3. Regelbundna besök hos tandhygienist eller tandläkare är viktigt för att upptäcka sjukdom tidigt.

Se hela svaret på folktandvarden.vgregion.se

Hur känns det att dra ut en tand utan bedövning?

En tandutdragning är vanligare än många tror och det låter värre än vad behandlingen är. Tandläkarna har stor erfarenhet av att extrahera tänder och med hjälp av rätt teknik och lokalbedövning kommer behandlingen inte att göra ont. Däremot kan du känna ett litet tryck.

Se hela svaret på aquadental.se

Hur lång tid gör det ont efter tandutdragning?

Värk efter tandutdragning

För det mesta gör det ont när du har dragit ut en tand. Smärtan går ofta över på fyra till fem dagar. Ibland blir hålet efter tanden infekterat. Då kan du få både svår värk och feber.

Se hela svaret på folktandvardenskane.se

Hur länge ska man ha ont efter utdragen tand?

När bedövningen släppt kan det göra ont och vara svårt att gapa och tugga. Detta är normalt. Efter större ingrepp kan du också få feber. Besvären brukar gå över på ett par dagar.

Se hela svaret på folktandvarden.vgregion.se

Kan man få feber av Tandinfektion?

Skador på pulpan kan vara akuta eller kroniska. Vid den akuta inflammationen kan du förutom tandvärk få feber, svullnad och till och med en synlig varbildning intill den aktuella tanden. Den kroniska inflammationen utvecklas smygande och kan finnas i flera år utan att du märker något.

Se hela svaret på folktandvardengavleborg.se

Vilken sorts antibiotika mot Tandinfektion?

Antibiotikabehandling ska bara ordineras om patienten har påverkat allmäntillstånd eller om det finns tecken på eller risk för spridning av infektionen. I de fall antibiotikabehandling övervägs är penicillin V förstahandspreparat. Vid penicillinallergi rekommenderas klindamycin.

Se hela svaret på internetodontologi.se

Var under en tand?

Behandla och förebygg varböld i tänderna

Om du har tandvärk som går bortom lindrig till måttlig tandsmärta och når en nivå av svår, dunkande smärta, kan det vara ett tecken på tandböld. En tandböld (abscess) är ett varfyllt sår vid rötterna av en tand som orsakas av en infektion.

Se hela svaret på oralb.se

Kan en rotfyllning lossna?

Om den lossnar ska man genast kontakta tandläkaren, så man kan undvika att det igen läcker in bakterier i rotkanalen. När rotfyllningen är färdig reparerar man tanden, eller gör en krona på den. Man försöker göra eventuella rotbehandlingar som en del av en helhetsbehandling av tänderna.

Se hela svaret på kaypahoito.fi

Är det farligt med rotfyllning?

Om rotfyllningen inte lyckas

Käkbenet utanför roten kan bli inflammerat. Det kan ske om rotfyllningen inte är tät och bakterier kommer in. Då blir tanden ofta öm och så småningom kan du få var vid rotspetsen. Det kan också göra ont.

Se hela svaret på 1177.se

Hur länge håller en rotfyllning?

90 procent av tänder som rotfyllts finns kvar i munnen och fungerar 5-6 år. Minst!

Se hela svaret på forskning.se

Kan man dra ut en tand själv?

Det är alltid högst olämpligt att dra ut en tand själv. Komplikationer och problem är svårlöst utan rätt verktyg och utbildning och det finns mycket som kan gå snett både under ingreppet och efteråt. En tand är mycket större än den ser ut att vara eftersom mycket av tanden är inbäddat i tandköttet.

Se hela svaret på sunstargum.com

Kan man rotfylla en framtand?

Du får oftast lokalbedövning innan rotfyllning. Om pulpan i den drabbade tanden är död behövs i regel ingen bedövning då risken för att känna smärta är mycket liten.

Se hela svaret på varden.se

Är tandlossning farligt?

En långt framskriden parodontit orsakar tandlossning. Parodontit är en riskfaktor vad gäller många allvarliga sjukdomar, men är särskilt farlig för hjärtat. Bland annat risken för hjärt- och hjärninfarkt, åderförkalkning och hjärtmuskelinflammation ökar.

Se hela svaret på mehilainen.fi

Kan man bli sjuk av dåliga tänder?

Dåliga tänder kan leda till allvarliga konsekvenser, som exempelvis tandlossning. Men allt fler studier visar också på sambandet mellan dålig munhälsa och och sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar.

Se hela svaret på aquadental.se

Varför tappar man tänder vuxen?

Det finns en mängd olika orsaker till varför du kan drabbas av tandförlust som vuxen. Man kan förlora en tand i en olycka eller på grund av olika medicinska hälsotillstånd såsom diabetes, men en av de främsta orsakerna till tandförlust är irreversibel tandköttssjukdom (parodontit).

Se hela svaret på parodontax.se

Hur kan försämrad tandstatus påverka ätandet?

Påverkansfaktorer för munhälsa

Muntorrhet minskar aptiten, försämrar munnens förmåga till självrengöring (oral clearence) och kan också ge besvär med att tugga och svälja.

Se hela svaret på vardhandboken.se
Föregående artikel
Vad heter trädet med kottar?
Nästa artikel
När ska man sova när man är 10 år?