Är fonder bättre än aktier?

Frågad av: Mathias Blom  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.5 av 5 (4 betyg)

Vad är egentligen bäst – aktier eller fonder? Det enkla svaret är att inget av de är bättre än det andra, utan det beror helt på vilken typ av sparare du är. Och det fina är att du behöver faktiskt inte välja. Många som sparar aktivt och framgångsrikt placerar en del i fonder och en del i aktier.

Se hela svaret på sparsajten.se

Är det bra att spara i fonder?

Även om det historiskt sett har visat sig lönsamt att spara i fonder och aktier, så vill vi ändå påminna om att det alltid tillkommer en viss risk när man investerar i värdepapper. Bara för att en fond eller aktie har gått bra historiskt, finns det ingen garanti för att den ska ge bra avkastning framöver.

Se hela svaret på nordea.se

Varför fonder istället för aktier?

Fördelar med fonder istället aktier

En indexfond ger dig en mycket större riskspridning då en fond äger många fler aktier. En indexfond ger dig en större exponering mot marknader vi normalt inte kommer år. Utdelningen kommer dig till gagn oavsett om du ägt aktier eller fonder. Du undviker bolagsrisken med en fond.

Se hela svaret på rikatillsammans.se

Är fonder säkrare än aktier?

Fondsparande – så funkar det

Att spara i fonder anses generellt sett säkrare än att spara i aktier, eftersom en fond består av ett helt paket av olika aktier och värdepapper. ... Men att handla med fonder är ändå alltid förknippat med en viss risk.

Se hela svaret på pengar.se

Vilket är bäst fonder eller aktier?

Med aktier har du möjlighet att investera i just de bolagen du tror på och därmed ta del av den utveckling som dessa bolag har. Risken du tar är däremot betydligt högre än med fonder där du får en automatisk riskspridning.

Se hela svaret på avanza.se

Aktier eller Fonder - Vad ska man spara pengar i?

35 relaterade frågor hittades

Är det värt att köpa fonder?

Fonder är ett bra alternativ för dig som;

En bra idé kan som sagt vara att blanda, så om du äger någon enstaka aktie kan det vara värt att dela upp ditt sparande och också investera i fonder. På så sätt får du en bra riskspridning och behöver inte göra något annat än att se dina pengar växa över lång tid.

Se hela svaret på nordnet.se

Är SAVR bättre än Avanza?

Avanza är en bredare plattform där du kan spara i både aktier, fonder och andra värdepapper. SAVR är bäst för aktivt förvaltade fonder och Avanza är bäst för indexfonder och aktier. Genom att sätta upp ett konto hos både SAVR och Avanza får du lägsta möjliga avgifter på ditt sparande.

Se hela svaret på parapedia.se

Är indexfonder bättre än aktier?

För att avkastningen efter avgifter ska bli lika måste de aktiva fondförvaltarna hitta aktier som gör att deras fond går minst en procent bättre än den passiva indexfonden, annars kommer avkastningen till dig som sparare bli lägre när avgifterna är avdragna. ... En låg avgift är däremot en säker rabatt.

Se hela svaret på blogg.avanza.se

Hur stor del aktier och fonder?

Hur mycket ska man investera i varje fond? Enligt våra sparanalytiker kan man försöka tänka i en pyramid, med en bas av globalfonder på 50 procent av portföljen, sedan 25 procent med Sverigefonder, 10 – 15 procent med tillväxtfonder och till sist 5 – 10 procent med branschfonder.

Se hela svaret på avanza.se

Vilka fonder ska man köpa 2021?

Bästa fonderna och fondbolagen 2021 [LISTA]
 • Funderar du över vilken fond du ska investera i nästa gång? ...
 • Bästa Sverigefond: Spiltan Aktiefond Stabil. ...
 • Bästa småbolagsfond: Lancelot Avalon. ...
 • Bästa Nordenfond: Skandia Norden. ...
 • Bästa globalfond: Fidelity Global Focus. ...
 • Bästa blandfond: Sensor Sverige Select.

Se hela svaret på finansportalen.se

Varför ska man köpa fonder?

Fondsparande är en bra sparform eftersom du på ett enkelt sätt kan placera dina sparpengar i både svenska och utländska värdepapper. Det kan vara både svårt och dyrt att köpa aktier i andra länder på egen hand. En fond placerar ofta i 20-30 olika aktier och på så sätt sprider man risken.

Se hela svaret på fondmarknaden.se

Vad betyder fonderna?

En fond är en samling av olika värdepapper, till exempel aktier eller räntebärande värdepapper. Alla som sparar i fonden äger en del av de samlade tillgångarna.

Se hela svaret på nordea.se

Hur många fonder vs aktier?

En enkel tumregel. De flesta sparare klarar sig utmärkt med två till tre fonder. Det blir ett lättskött sparande och det räcker att du någon gång per år ser över balansen mellan dessa. ... Aktie- och fondlistan visar de mest ägda aktierna och fonderna bland Avanzas kunder per 2021-12-22.

Se hela svaret på blogg.avanza.se

Hur mycket ökar fonder?

Så mycket pengar kan det bli när du sparar i fonder

Om du månadssparar 500 kronor på konto har du efter 18 år 108 000 kronor. Om du istället månadssparar 500 kronor i fonder och den årliga avkastningen är 6 %, då har du efter 18 år närmare 200 000 kronor.

Se hela svaret på swedbank.se

Hur fungerar det att spara i fonder?

Fondkapitalet består av fondandelar. Kapitalökningen påverkas av avkastningen på de värdepapper fonden köpt, till exempel företagens värdeökning, ändringar i räntenivån och utdelning. Värdet av en fondandel beräknas genom att dividera fondens värde med antalet fondandelar.

Se hela svaret på handelsbanken.fi

Vad är en bra avkastning på fonder?

17 procent per år i 10 år

En fantastiskt bra siffra och något som innebär en fördubbling av kapitalet på mindre än 5 år. Att förvänta sig en årlig avkastning på 17 procent för hela sitt sparande är väl optimistiskt, men statistiken talar sitt tydliga språk.

Se hela svaret på blogg.avanza.se

Hur stor del på börsen?

”En enkel tumregel kan vara att för varje år du planerar att spara, så kan du placera 10 procent av kapitalet på börsen. Sparar du i två år kan du placera 20 procent på börsen, sparar du i fem år kan du placera 50 procent på börsen, och så vidare”, skriver Maria Landeborn.

Se hela svaret på privataaffarer.se

Hur många andelar finns i en fond?

En vanlig aktiefond regleras av lagen om värdepappersfonder och enligt denna lag får innehav i en aktiefond maximalt utgöra 5% av fondens värde, alternativt 10% om dessa 10%-are maximalt uppgår till 40% av det sammanlagda fondvärdet. Om vi räknar på detta blir det minst 16 innehav: först 10%-are, maximalt 4 stycken.

Se hela svaret på soderbergpartners.se

Hur stor andel räntefonder?

En bra tumregel är att ha lika stor andel räntesparande som man är gammal. En 40-åring ska alltså ha 40 procent i räntor. Men innan man väljer så bör man fundera på vilken risk man vill ta och hur länge man ska spara. Om man ska ha pengarna om ett år eller 30 år avgör risktagandet.

Se hela svaret på privataaffarer.se

Kan en indexfond ha en annan avkastning än index minus avgifter?

En indexfond ger per definition alltid lägre avkastning än index efter avgifter. Och om det finns dolda kostnader som till exempel plattformavgifter, kan indexfonder bli dyrare än vad de ger sken av. – Man brukar säga att man köper «marknaden» med en indexfond.

Se hela svaret på skagenfonder.se

Vad är skillnad mellan indexfond och aktiefond?

Både avgifter och risknivåer ligger i regel på en nivå som är högre än för en bred aktiefond. En indexfond, som vanligtvis är en typ av aktiefond, är en fond som följer ett visst index i sina placeringar. Fondens avkastning kan spegla exempelvis OMXS30-index på Stockholmsbörsen.

Se hela svaret på konsumenternas.se

Vilken indexfond ska jag välja?

Bästa indexfonderna 2022
 • Länsförsäkringar Global Indexnära.
 • Avanza Global.
 • Avanza Zero.
 • Länsförsäkringar Europa Indexnära.
 • Swedbank Robur Access Asien.
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Se hela svaret på aktieskolan.se

Är SAVR bättre?

Mitt omdöme är att SAVR är en bra tjänst om du vill investera dina pengar men inte vet något om aktier och investeringar. De gör det billigare att investera i fonder och man skall alltid göra vad man kan för att sänka dina förvaltningsavgifter. Jag rekommenderar att du använder SAVR för allt ditt fondsparande.

Se hela svaret på xn--aktiemklare-q8a.com

Är SAVR billigare än Avanza?

Fördelar med SAVR

Ofta ett billigare alternativ. Många av de fonder som finns hos SAVR är billigare här, jämfört med Avanza. Du får tillbaka provisionen. Du får tillbaka provisionen från fondbolagen varje kvartal, vilket ger dig kontanter som du själv väljer vad du vill göra med.

Se hela svaret på buffert.se

Vad är bäst Avanza eller Nordnet?

Avanza erbjuder bättre belåningsmöjligheter än Nordnet. Båda mäklarna gör det möjligt att belåna dina aktier för att köpa fler aktier men Avanza erbjuder även ett lån där du kan belåna dina aktier och ta ut pengarna så att du kan använda dem till vad du vill.

Se hela svaret på xn--aktiemklare-q8a.com
Föregående artikel
Får man köra om färdbromsen fungerar inte?
Nästa artikel
Vad ska luftflödet vara i en bostad med frånluft?