Är späckhuggare en val?

Frågad av: Emerentia Johansson  |  Senaste uppdatering: 20 februari 2022
Betyg: 4.2 av 5 (58 betyg)

Späckhuggaren är en tandval och den största i sin familj Delphinidae, som även inkluderar de arter som vi kallar delfiner. Det finns flera olika slags späckhuggare som skiljer sig åt i utseende, beteende samt i vad de äter och vilka ljud de använder. ...

Se hela svaret på wwf.se

Hur andas en späckhuggare?

Späckhuggaren är ett däggdjur, specifikt en tandval, och behöver med jämna mellanrum komma upp till ytan och andas. Den är en väldigt sällsynt gäst i svenska vatten, men grupper kan komma in då och då.

Se hela svaret på havet.nu

Är en delfin en val?

Delfin. Delfinerna tillhör ordningen valdjur, Cetacea, underordningen tandvalar, Odontoceti, och familjen Delphinidae. Denna familj består av drygt 30 arter, däribland den kanske mest kända delfinarten flasknosdelfin, Tursiops truncatus, men även späckhuggare och grindvalar.

Se hela svaret på wwf.se

Hur farlig är en späckhuggare?

Risken för olyckor och anfall är något en djurskötare måste räkna med. Men enligt Jonas Wahlström på Skansenakvariet gör späckhuggare sällan illa människor med flit. Elefanter däremot kan vara riktigt aggressiva och babianer är som skinheads: farliga i grupp.

Se hela svaret på svd.se

Hur smarta är späckhuggare?

De är sociala och intelligenta, man kan se dem jaga ensamma eller i grupp, beroende på byte så kan de ändra jaktsätt. Späckhuggaren kommunicerar med ljud och kan som många andra tandvalar använda akustiska signaler för att hitta sina byten, även kallat ekolokalisering.

Se hela svaret på havet.nu

Veckans val: Späckhuggaren

27 relaterade frågor hittades

Hur smarta är apor?

Chimpans. Har en arvsmassa som till 98.5 procent är identisk med människans, och anses vara lika intelligenta som ett treårigt barn. Orangutangen ligger inte långt efter med sina 97 procent.

Se hela svaret på gp.se

Hur farliga är delfiner?

Delfiner är stora, mäktiga marina rovdjur och att interagera med dem utgör en allvarlig hälso- och säkerhetsrisk för både människor och djur. ... Det har hänt att delfiner vid ”simma-med”-attraktioner allvarligt har skadat människor genom att knuffa dem och skadorna har inkluderat skärsår, samt brutna ben.

Se hela svaret på worldanimalprotection.se

Är valen farlig?

Några få gånger har valar i fångenskap blivit aggressiva mot djurskötare, och tidigare, då valfångst skedde med handkastad harpun från roddbåtar, kunde stora valar blir farliga för jägarna. Det var dock i rent självförsvar och inte som en följd av aggressivitet mot människor.

Se hela svaret på illvet.se

Varför har späckhuggare en fena?

Tillståndet kopplas till att späckhuggarna inte har tillräckligt utrymme för att simma fritt och dessutom matas med en diet som består av upptinad fisk. Seaworld har dock hävdat att problemen med ryggfenan är vanligt och naturligt för alla späckhuggare – vilket kritiker hävdar inte stämmer.

Se hela svaret på expressen.se

Hur föder en delfin?

Delfinen är könsmogen vid 8års ålder. Dom parar sig inte vid någon speciell årstid, men oftast föds ungarna på sommaren. Dom får en unge per gång. Ungen föds under vatten och den ligger i magen ca 10-12 månader.

Se hela svaret på mimersbrunn.se

Kan delfiner leva i sötvatten?

Idag finns bara cirka 80-100 individer kvar. Fakta: Det går att urskilja sju arter av delfiner eller tumlare som hela sitt liv befinner sig i sötvatten. ... Dessa är Irrawaddydelfinen, den fenlösa tumlaren som lever i Yangtzefloden och Guyanadelfinen som lever i Amazonas- och Orinocofloden i Sydamerika.

Se hela svaret på news.cision.com

Hur stor hjärna har en späckhuggare?

Liksom många andra valar och delfiner är späckhuggare mycket intelligenta. Faktum är att de har näst störst hjärna av alla havslevande djur om man jämför hjärnans massa med djurets storlek. Späckhuggare kommunicerar med varandra via karakteristiska pipande och visslande läten.

Se hela svaret på illvet.se

Får man jaga späckhuggare?

Späckhuggare och forskare – ej relaterat till jakt. Foto: NOAA Photo Library, Public Domain. Utanför ön Saint Vincent i Karibien anordnas allt mer valturism och allt mindre valjakt. Nyligen sköts dock två späckhuggare mitt framför en grupp valturister vilket lett till stark kritik mot öns kvarvarande valjägare.

Se hela svaret på natursidan.se

Hur jagar späckhuggare?

I Antarktis jagar späckhuggare säl som de välter ner från isflak där sälarna söker skydd, och de tar också pingviner. Späckhuggare vid Valdezhalvön i Argentina fångar sjölejon genom att kasta sig upp på strandkanten där sälar vilar och leker. De flesta späckhuggare äter dock mest fisk.

Se hela svaret på wwf.se

Får vi från kaskelot?

Valarna lever i flockar. ... Från sent 1700-talet till sena 1900-talet utsattes kaskeloten för omfattande valjakt för att få spermaceti, olja och ambra. Spermaceti användes bland annat till ljus, tvål, kosmetika och maskinolja.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Kan valar drunkna?

Valar är liksom sirendjur fullständigt anpassade till ett liv i vatten. De lever hela sitt liv i vatten och saknar helt förmåga att leva på land, där de skulle torka ut och dö på grund av överhettning eller klämma ihjäl sig på grund av sin vikt. Valar har som andra däggdjur lungor och andas luft.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur snabb är en delfin?

Delfiner når höga hastigheter när de simmar, ibland upp till 55 km/h. Flera, men inte alla arter, hoppar ofta ur vattnet för att göra akrobatiska rörelser.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur lång kan en delfin vara?

Jättestor delfin

Mer sällan går späckhuggaren också längre in mot Östersjön. I Nordatlanten blir hanen sju till åtta meter lång, och honan fem till sex meter. Späckhuggaren är ett av världens mest spridda däggdjur. Den förekommer i alla hav, men mest i kalla vatten.

Se hela svaret på havet.nu

Hur långt simmar en delfin per dag?

Det går aldrig att jämföra en bassäng med havet. Vad är en liten steril bassäng mot havet med alla dess organismer? I det fria kan delfiner simma omkring 55 km om dagen. Det är inte heller ovanligt att delfiner i fångenskap lider av hudproblem, något som Kolmårdens delfinarium haft stora problem med.

Se hela svaret på djurrattsalliansen.se

Har späckhuggare några fiender?

Det får hajarna att fly när en späckhuggare befinner sig i närheten. Som vargar i ett koppel attackerar flockar av späckhuggare vithajarna utanför den sydafrikanska kusten. De stora valarna riktar in sig på hajarnas energirika lever och avlägsnar den med kirurgisk precision.

Se hela svaret på illvet.se
Föregående artikel
Vad smakar Schweppes spritz?
Nästa artikel
Vad händer om man inte betalar försäkring trygghansa?