Borde sekter förbjudas?

Frågad av: Birgit Åström  |  Senaste uppdatering: 16 februari 2022
Betyg: 4.1 av 5 (1 betyg)

Sverige har åtagit sig att följa denna konvention och ett generellt förbud mot sekter skulle sannolikt strida mot konventionsåtagandet. Alternativet till att förbjuda sekter som sådana blir att ställa personer inom sekter till rätta, i det fall det misstänks att brottsliga handlingar har begåtts inom rörelsen.

Se hela svaret på lawline.se

Vad är en farlig sekt enligt organisationen fri?

Destruktiva och självdestruktiva sekter

Vissa enstaka sekter är mycket destruktiva, där medlemmarna anser sig tillhöra en utvald elit som står högre än andra människor och över samhällets lagar. ... Ett extremt exempel på en självdestruktiv sekt är Folkets tempel.

Se hela svaret på so-rummet.se

Vad finns det för sekter?

Dela den här artikeln
  1. Folkets tempel. Denna kristna sekt grundades av Jim Jones på 70-talet.
  2. Heaven's Gate. Heaven's Gate grundades på 70-talet av Marshall Applewhite och Bonnie Nettles – två heltokiga personer.
  3. Davidianerna. ...
  4. Soltempelorden. ...
  5. Aum Shinrikyo.

Se hela svaret på nyheter24.se

Vad avgör om det är en sekt?

Vad är en sekt? Det som utmärker en sekt har alltsedan början av 1900-talet varit föremål för sociologisk forskning. ... Andra kriterier som Weber lyfte fram var att sekter är icke-traditionalistiska, radikala, världsfrånvända, samt kräver total underkastelse och ett tvångsmässigt kontrollerat religiöst utövande.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur kan man undvika att hamna i en manipulativ grupp?

www.ros.org.se/ - Rådgivning Om Sekter, hjälper och stödjer män- niskor som blivit utsatt av någon manipulativ/destruktiv grupp. www.hjalpkallan.se – stödförening för de som lämnat Jehovas Vittnen http://wellspringretreat.org – amerikansk organisation som bl.

Se hela svaret på mediapoolen.se

Bör vi förbjuda muslimska skolor och böneutrop? - Veckans nyheter

33 relaterade frågor hittades

Vad är det som kännetecknar en manipulativ sekt?

En manipulativ sekt kännetecknas vid att ledaren manipulerar sina medlemmar, både när han/hon värvar de och då de blivit medlemmar. Det lurar sina medlemmar att tro att deras kunskap är den rätta, budskapet är det enda sanna och att de antingen står i direkt kontakt med Gud eller att de själva är Gud.

Se hela svaret på mimersbrunn.se

Hur bemöta manipulativa?

Istället för att fokuset hamnar på den manipulativa personens elakhet skjuts den över på din påstådda överkänslighet, ett sätt att flytta över felet till att ligga hos dig. Händer detta är det viktigt att du står på dig och förtydligar att du inte accepterar den typen av beteende och elaka skämt.

Se hela svaret på mabra.com

Vad är det för skillnad mellan en sekt rörelse samfund och religion?

Begreppet ”sekt” är lite luddigt. Själva ordet används ofta i syfte att beskriva en avvikande religiös grupp som utövar en manipulerande och destruktiv tro. ... Ordet sekt betyder en grupp som bryter sig ur en större organisation och bildar en alternativ grupp. En sekt behöver alltså inte vara religiös utan kan t.

Se hela svaret på mimersbrunn.se

Hur många anhängare har plymouthbröderna?

Sekten har runt 400 medlemmar i Sverige

Plymouthbrödernas cirka 400 medlemmar i Sverige tillhör den än mer konservativa delen av rörelsen som sägs ha cirka 46 000 medlemmar runt om i världen. De svenska medlemmarna finns i orterna Stockholm, Göteborg, Smålandsstenar, Ljungby och Helsingborg.

Se hela svaret på da.se

Vem söker sig till en sekt?

I programmet träffar vi Veronica, som i en liten, nyandlig grupp hamnade i en slavliknande tillvaro under en despotisk ledare. Under tiden i sekten fick Veronica barn, och till slut blev situationen ohållbar.

Se hela svaret på filmochskola.se

Vilken är världens största sekt?

Folkets tempel (engelska: Peoples Temple) var en nyreligiös rörelse, grundad 1955 av Jim Jones, som vid mitten av 1970-talet hade ett dussintal verksamheter i Kalifornien inklusive högkvarteret i San Francisco och över 2 000 medlemmar. Rörelsen utvecklades sedermera till vad som allmänt ses som en sekt.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad tror Davidianerna på?

David Koresh. Davidianerna betecknar flera kristna sekter i USA vars tro har sitt ursprung i Victor Houteffs läror. 1986 tog David Koresh över en av flera förgreningar inom sekten. Han såg sig själv som messias och predikade att apokalypsen var nära – och skulle äga rum i USA.

Se hela svaret på expressen.se

Hur många sekter finns i världen?

Fakta: Olika sekter

Till exempel kan sektens metoder inneböra manipulation och utnyttjande. Det finns 300–400 olika sammanslutningar i Sverige som kan kallas sekter. Ett 30-tal av dessa är destruktiva. Det finns många olika typer av sekter.

Se hela svaret på svd.se

Är sekt farligt?

Enligt Föreningen rädda individen är ordet sekt egentligen inte negativt laddat. Först då sekten är destruktiv blir den farlig. Till exempel kan sektens metoder inneböra manipulation och utnyttjande. Det finns 300–400 olika sammanslutningar i Sverige som kan kallas sekter.

Se hela svaret på aftonbladet.se

Vad gör föreningen fri?

FRI är en stödförening för människor som förlorat vänner eller anhöriga till ”destruktiva” sekter. FRI ger också stöd till avhoppare från sådana rörelser. Här kan du läsa om deras verksamhet och deras syn på frihet i samband med religion.

Se hela svaret på so-rummet.se

Vad står Föreningen fri för?

Föreningen Rädda Individen (FRI) har fram till oktober 2010 varit en stödförening för vänner och anhöriga till personer som har gått med i vad organisationen kallar en “destruktiv rörelse”. Organisationen skiljer på detta begrepp och på begreppet sekt, som de inte lägger någon negativ värdering i.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad är typiskt för plymouthbröderna?

De exklusiva plymouthbröderna prioriterar familjelivet högt. Varje söndag deltar alla församlingsmedlemmar i Herrens måltid, som har en central plats i brödernas liv. Deras sociala aktiviteter utövas för det mesta med andra medlemmar som de träffar på sina bibelmöten.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad tror plymouthbröderna?

Utmärkande för Plymouthbrödernas tro är ”dispensationalismen”, en bokstavlig tolkning av Bibeln som sätter fokus på jordens snara undergång. För Plymouthbröderna är omvärlden ond. De vägrar att vara med i världsliga organisationer och att underteckna avtal.

Se hela svaret på aftonbladet.se

Vad kallas plymouthbröderna i Sverige?

Exclusive Brethren (de exklusiva bröderna) är en mer sluten schattering än många andra delar av den heterogena kristna rörelse som av utomstående kallas Plymouthbröderna, men som av dem själva kallas ”bröderna” eller ”brödraförsamlingen”. Den gren av Plymouthbröderna som finns i Sverige tillhör de exklusiva bröderna.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad tror sekten Familjen på?

Sexuellt umgänge med barn och rätten till "fri sex" är centrala delar av sektens dogm. All form av "fri sex", inklusive incest, ska tillåtas inom rörelsen. Familjen förespråkar att kvinnor skall ha mycket sex för att få många barn, och enligt avhoppare från rörelsen har sexuella övergrepp mot barn förekommit.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad tror knutbysekten på?

Ledarna var Åsa Waldau och Helge Fossmo. Åsa Waldau är också känd som "Kristi brud", något som Sara Svensson ifrågasatte. Hon undrade hur Åsa kunde vara utvald när Gud skulle älska alla precis lika mycket. Det i kombination med att Helge Fossmo fattade tycke för Sara och försköt sin fru gjorde att Sara blev utstött.

Se hela svaret på nyheter24.se

Vad tror Aum Shinrikyo på?

Sekten hade tiotusentals medlemmar

Shoko Asahara, född Chizuo Matsumoto, bildade sekten Aum Shinrikyo (högsta sanningen) år 1984. Inledningsvis var sektens läror en blandning av buddhistiska och hinduiska läror. Så småningom fick domedagsprofetior av kristet ursprung en allt mer framträdande roll i sektens värld.

Se hela svaret på svenska.yle.fi

Hur vet man att någon är manipulativ?

Manipulativa personer är ofta väldigt duktiga på att ljuga. De kan få dig att tro att saker de sagt inte hänt, att saker du gjort heller aldrig hänt och till och med att hela förlopp av händelser som du minns är falska. Och det är ett extremt bra sätt för personen att komma ur en knivig situation.

Se hela svaret på nyheter24.se

Hur är en person som är manipulativ?

Manipulatorn försöker få andra människor att ge honom saker, göra saker, eller bete sig på ett visst sätt utan att säga klart och tydligt att det är det han vill ha av den andre. En människa som är öppen och tydlig med vad hon vill ha av dig är inte manipulativ.

Se hela svaret på varningstecken.n.nu

Vad innebär att vara manipulativ?

Manipulation innebär att medvetet ändra ett tillstånd hos ett system i någon mening. ... Manipulation är ett sätt att försöka få igenom sin vilja. Som allt annat kan det vara i gott syfte, eller i ett dåligt syfte.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org
Föregående artikel
Hur länge håller korrugerad plåt?
Nästa artikel
Hur länge håller en NIBE varmvattenberedare?