Får man ha höns i sin trädgård?© Bild av Pexels

Får man ha höns i sin trädgård?

Frågad av: Elisabeth Löfgren  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.8 av 5 (63 betyg)

Höns tillhör de djur som du eventuellt måste ha tillstånd för att ha inom detaljplanerat område. Det är upp till kommunen att besluta om tillstånd krävs. Eftersom ansökan om tillstånd är förknippad med en avgift, har antalet höns i villaområdena troligtvis ökat ännu mer.

Se hela svaret på villaagarna.se

Får man ha höns i villaträdgård?

Bor du på landet behövs inget tillstånd för att ha höns, men det kan ändå vara bra för grannsämjan. Bor du i stan tillåts i regel att man har höns till husbehov, men det måste anmälas. ... Det behövs även en inhägnad hönsgård, för att hönsen ska vara säkra från rovdjur när du inte är hemma och de kan vara i trädgården.

Se hela svaret på husohem.se

Får man ha höns i ett villaområde?

Om du bor inom detaljplanelagt eller tätbebyggt område kan det krävas tillstånd för att få ha fjäderfä. Du måste även registrera hållning av fjäderfän och andra fåglar i fångenskap till Jordbruksverket.

Se hela svaret på smohf.se

Får man ha höns på kolonilott?

I ett tätbebyggt område som i en villaträdgård, vid en kolonistuga eller i ett bostadsområde är det också möjligt att skaffa höns, men då krävs oftast ett tillstånd från kommunen - även om du bara ska ha några enstaka sommarhöns.

Se hela svaret på gp.se

Vad krävs för att få ha höns?

Om du har höns i detaljplanerat område så behöver du vanligtvis ett tillstånd från kommunen. Det gäller redan om du har en höna. Kontakta kommunen där du bor för mer information om vad som gäller just där.

Se hela svaret på jordbruksverket.se

Höns i trädgård

28 relaterade frågor hittades

Vad ska finnas i ett hönshus?

Höns älskar att sandbada och på köpet håller de fjädrarna rena och ohyran borta. Det finns sand att köpa som du kan lägga i en hög eller i en större låda i hönsgården men många hönor väljer istället att bada i sandblandad jord som de, om de får chansen, hittar i rabatter.

Se hela svaret på grannliv.granngarden.se

Vem får ha höns?

Kommunala regler. De flesta kommuner låter dig ha mellan 2-7 höns i trädgården utan speciella tillstånd, även om du bor inom tätbebyggt område. Andra kräver att du har ett speciellt tillstånd, och andra vill bara se att du ha godkännande från grannar.

Se hela svaret på omlet.se

Får man ha tupp i Göteborg?

På grund av ljudproblemen har vissa av Göteborgs kranskommuner särskilda regler när det kommer till tuppar. I Mölndal får du bara ha en tupp inom ett detaljplanerat område om du försäkrat dig om att dina grannar inte störs. ... Liknande förbud har inte varit aktuella för Göteborgs stad.

Se hela svaret på gp.se

Får man ha höns och tupp?

Det krävs tillstånd för att ha nötkreatur, häst, får, get, svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm inom områden för detaljplan. Tillstånd till tupp ges aldrig på grund av risk för olägenhet. Som tumregel kan 5 höns eller färre sägas vara sällskapsdjur och därmed krävs inte tillstånd.

Se hela svaret på vasteras.se

Får man ha en höna?

Höns inom detaljplanelagt område

Höns som du planerar att ha i hönshus med en inhägnad betraktas inte som sällskapsdjur även om hönshuset finns på din villatomt. Inom detaljplanerat område ska du alltid söka om tillstånd för att få ha höns.

Se hela svaret på miljoskaraborg.se

Kan höns räknas som sällskapsdjur?

Observera att höns och tupp som vistas utomhus inte räknas som sällskapsdjur. Höns som hålls i hönshus med inhägnad räknas inte heller som sällskapsdjur även om hönshuset finns på den egna villatomten.

Se hela svaret på ale.se

Hur mycket galer en tupp?

Börje Bjurelöv, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen i Stockholms kommun, påpekar att om du bara har några få hus som grannar, stör tuppen kanske 10–15 personer när den gal.

Se hela svaret på villaagarna.se

Hur får man tyst på en tupp?

Det finns sätt som sägs hålla tuppar tysta tills alla i kvarteret stigit upp, t. ex. band som sätts runt halsen och som begränsar luftflödet genom struphuvudet utan att påverka andningen, eller att låta tuppen sova någonstans där han inte kan sträcka på halsen högt nog för att få fram sitt kuckeliku.

Se hela svaret på blog.omlet.se

Kan man ha fler än en tupp?

Lagom många tuppar

De får inte bli för många, inte heller för få. Ett bra riktvärde är att en tupp av en stor ras kan hålla ihop en flock på 12 höns, medan en dvärgtupp kan orka med ungefär hälften.

Se hela svaret på land.se

Får inom detaljplanerat område?

Det krävs tillstånd från kommunen för att få hålla vissa djur, som inte är sällskapsdjur, inom detaljplanerat område. Generellt gäller att djuren inte ska förorsaka någon olägenhet för närboende och att de ska hållas på ett lämpligt sätt ur djurskyddssynpunkt.

Se hela svaret på norrtalje.se

Hur långt hörs en tupp?

Ett hus ca 120 meter från oss har hönsgård med tupp och den hör man ungefär 1 gång i minuten så länge solen är uppe om man är ute i trädgården. Som tur är avståndet långt nog att det inte hörs in och även i trädgården är det ett ganska "avlägset" ljud som inte direkt stör.

Se hela svaret på byggahus.se

Var får man ha tupp?

Om du bor i tätbebyggt område måste du ha tillstånd av miljökontoret innan du kan skaffa höns. Hur många höns de brukar tillåta varierar från kommun till kommun, men snittet ligger någonstans på fem-sex stycken. Av hänsyn till grannarna brukar man dock inte få ha tupp i tätbebyggt område.

Se hela svaret på husohem.se

Vilken höna ska jag välja?

Letar du efter en ras som lägger många ägg så är Lohman rasen du ska satsa på. Den är framavlad i Tyskland som en värphybrid. Den kan värpa så mycket som 340 ägg per år och har en bra storlek på äggen. Rasen är en tam och lugn ras som finns i vit eller brun.

Se hela svaret på happyhill.se

Får man ha vaktlar i trädgården?

Skaffar man vaktlar måste man tänka på att de är annorlunda än höns. En vaktel har ingen hemkänsla – så om den kommer ut ur buren eller voljären så försvinner den. De går inte att ha frigående som höns utan måste hela tiden ha heltäckande nät. ... Ett annat problem med vaktlar är att de inte värper i reden som höns.

Se hela svaret på fstvs.se

Hur stor plats behöver en höna?

Utrymmen i reden

I fackreden ska varje höna ha minst 0,0125 kvadratmeter. Redesytan ska vara minst 0,075 kvadratmeter med kortaste sidan minst 24 centimeter. Har du kollektivreden ska varje höna ha minst 0,010 kvadratmeter och den minsta ytan ska vara minst 0,140 kvadratmeter med kortaste sidan minst 35 centimeter.

Se hela svaret på jordbruksverket.se

Vad har tuppen för uppgift?

Svar: Tuppen behövs för att befrukta ägget. Men hönan värper ägget även om det inte är befruktat. ... Om tuppen befruktar ägget påverkas hönan hormonellt, så hon vet att ägget kan bli till en kyckling. Det gör att hon ruvar på ägget och håller det varmt.

Se hela svaret på fof.se

Vad äter en höna?

Lägg ner äpple, morot, kål av olika slag, paprika, kålrot, kokt potatis, majskolv, en brödbit eller något annat gott. Tänk bara på att inte ge för mycket kål, då det kan ge smak på äggen. Det ger bra sysselsättning, samtidigt som maten håller sig fräsch längre. Energiboosta – ge hönsen lördagsgodis!

Se hela svaret på honshuset.se

Kan man få en tupp att gala mindre?

Tuppen ska dock hållas instängd bakom en mörkläggningsgardin nattetid för att inte gala. ... Tuppen ska hållas inlåst i ett mörklagt utrymme mellan 21.00-08.00 alla nätter för att inte gala och gödsel ska i möjligaste mån återföras till kretsloppet.

Se hela svaret på dagensjuridik.se

Hur stor är en tupp?

Det är en väldigt, väldigt stor tupp. Det är en typ av höns som kallas Brahma och som utvecklades i USA från kinesiska höns som importerades på 1840-talet. De kallas också för "kungen av hönsfåglar" och kan väga upp till 9-10 kilo, skriver Buzzfeed.

Se hela svaret på expressen.se
Föregående artikel
Är det mjölk i vit choklad?
Nästa artikel
Vilket ämne innehåller Bäverns tänder?