Får man måla om i en hyresrätt?

Frågad av: Lena Holmqvist  |  Senaste uppdatering: 19 februari 2022
Betyg: 4.8 av 5 (58 betyg)

Du har rätt att måla och tapetsera i lägenheten men arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Val av tapet och färg får inte vara för avvikande i annat fall kan du få betala för ommålning och omtapetsering när du flyttar.

Se hela svaret på riksbyggen.se

Får man renovera kök i hyresrätt?

För att renovera ett kök i en hyresrätt så krävs det ett godkännande från hyresvärden. Det går inte att komma undan. Det är hyresvärden som äger fastigheten och det är du som hyr bostaden av honom; du har en relativt begränsad frihet.

Se hela svaret på xn--byggasjlv-12a.org

Vad får man göra i en hyresrätt?

Vad får man ändra i sin hyresrätt? Huvudregeln är att hyresgästen inte får göra ändringar i hyresrätten som inte utan svårighet kan ändras när han eller hon flyttar utan hyresvärdens samtycke. 12 kap. 24 a § JB utgör dock ett undantag från huvudregeln.

Se hela svaret på familjensjurist.se

Får man renovera en hyresrätt?

Här finns allt du behöver veta om renovering i hyresrätt. Fakta: När måste värden renovera? Har du en sliten lägenhet är hyresvärden skyldig att måla, tapetsera och reparera. ... Vägrar väden kan du gå vidare till hyresnämnden, som då kan besluta att värden måste renovera.

Se hela svaret på hemhyra.se

Får man bygga om i hyresrätt?

Du behöver inte ha hyresvärdens tillstånd eller ens meddela värden. Det enda kravet är att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Annars kan du bli ersättningsskyldig. Du får däremot inte ändra planlösningen, till exempel ta bort en vägg, eller ändra på fast inredning (diskbänk och skåp).

Se hela svaret på hemhyra.se

Juristen tipsar: Tänk på detta när du flyttar in i hyresrätt!

34 relaterade frågor hittades

Får man tapetsera om i hyresrätt?

Du har rätt att måla och tapetsera i lägenheten men arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Val av tapet och färg får inte vara för avvikande i annat fall kan du få betala för ommålning och omtapetsering när du flyttar.

Se hela svaret på riksbyggen.se

Får man byta blandare i hyresrätt?

I alla situationer där du vill göra om i våtutrymmen måste du först få godkänt från din hyresvärd. Det gäller oavsett om du vill byta kakel eller om du vill byta blandare, duschmunstycke m.m. Kontakta alltid hyresvärden så att du kan vara säker på att allt går schysst till.

Se hela svaret på hyresjakten.se

Kan hyresvärd tvinga renovering?

Rättigheter och skyldigheter vid renovering

Enligt Hyreslagen måste hyresvärden informera dig skriftligen om den planerade renoveringen, och få ditt godkännande. Om en hyresgäst inte ger sitt tillstånd kan hyresvärden gå vidare med ärendet till hyresnämnden. Där beslutas om åtgärderna ändå ska få genomföras.

Se hela svaret på moveria.se

När ska en hyresrätt renoveras?

Hyresvärden är skyldig att åtgärda fel eller brister i lägenheten såvida de inte har orsakats genom vårdslöshet. Om du anser att du har rätt till ett hyresavdrag kan du deponera en del av hyran hos Länsstyrelsen. Man räknar med att en lägenhet behöver fräschas upp efter 12-15 år.

Se hela svaret på hallakonsument.se

Hur sliten får en hyresrätt vara?

Enligt 12 kap 9 § JB ska hyresvärden på tillträdesdagen se till att lägenheten är i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet. Alltså ska en bostadslägenhet som någon ska bo i vara i sådant skick att den är fullt brukbar för det ändamålet.

Se hela svaret på lawline.se

Vad får man göra i en bostadsrätt?

Du kan inte göra några ingrepp här utan att kontakta föreningen. Ytterdörr – du får måla om den invändigt men inte utvändigt. Du får oftast inte byta ut dörren helt. Öppen spis och kamin – alla ledningar, rökkanaler och ventilationskanaler är föreningens ansvar så ska du göra ingrepp måste du ha styrelsens godkännande.

Se hela svaret på maklarhuset.se

Vad gäller i hyresrätt?

Att bo i en hyresrätt innebär att du varaktigt hyr en bostad från en hyresvärd. Hyresvärden kan vara privatpersoner, men är vanligtvis kommuner eller företag. Du är alltså inte ägare till någon bostad eller andel i en förening, utan får bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra.

Se hela svaret på boupplysningen.se

Vad kan man göra åt plastgolv?

Kombinera de två, köp en stor matta och täck de delar av golvet du fortfarande ser med dekorplast, vips så har du ett nytt golv. 3. Har du en lite större budget, köp ett klickgolv och lägg ut över plastgolvet för att på någon dag ha ett snyggt trägolv. Allt du behöver är ett klickgolv, tålamod och en såg.

Se hela svaret på nyheter24.se

Hur ofta ska man byta kök?

20-25 år mellan bytena.

Se hela svaret på byggahus.se

Hur ofta byter man golv i hyresrätt?

När och hur ofta det sker kan variera. Ibland har hyresvärden fastställt vissa principer för hur ofta underhåll i en lägenhet ska ske. Avtalet om hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll bygger på dessa principer, men ger hyresgästerna möjlighet att tidigarelägga eller senarelägga underhållet.

Se hela svaret på hyresgastforeningen.se

Hur ofta ska man byta vitvaror?

I de fall hyresvärden har en underhållsplan för fastigheten bör hyresgästerna i allmänhet få acceptera den så länge hyresgästernas intressen inte ersätts. Idag är det sedvanliga tidsintervallet ca 12-15 år vad gäller byte av vitvaror och liknande upprustning av lägenheter (tapetsering och målning etc.)

Se hela svaret på lawline.se

Hur ofta ska hyresvärden tapetsera om?

Omtapetsering ska enligt hyreslagen ske med skäliga mellanrum. De allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo rekommenderar en avskrivningstid på 13 år för tapeter men det är ingen som tvingas att tapetsera om. Varje hyresvärd kan själv bestämma vad som krävs för att få omtapetserat.

Se hela svaret på hemhyra.se

När kan man få Hyresreduktion?

Nedsatt hyra Som hyresgäst kan du ha rätt till nedsatt hyra om lägenheten har någon brist. Detta förutsätter att det inte är du själv eller någon du har ansvar för som har orsakat den. I så fall har du inte rätt till nedsatt hyra. Hyresreduktionen ska bestå till dess att bristen har åtgärdats.

Se hela svaret på hyresgastforeningen.se

Hur ofta måste hyresvärden måla om?

I vanliga fall brukar hyresvärden vara skyldig att ombesörja tapetsering av lägenheten vart tionde år. Ju längre tid det var sedan omtapetseringen ägde rum – desto större mängd avskavd tapetsering räknas till normalt slitage.

Se hela svaret på samtrygg.se

Vem byter lysrör i hyresrätt?

Är det min eller värdens ansvar? SVAR: Det är hyresgästen som ska byta både glödlampor och lysrör.

Se hela svaret på hemhyra.se

Får hyresvärden höja hyran vid renovering?

Om din lägenhet renoveras så att standarden höjs, får din hyresvärd höja hyran ef- ter ombyggnaden. ... Om du inte godkänner renoveringen så kan hyresvärden ansöka om att få genomfö- ra åtgärderna ändå. Då beslutar hyresnämnden om renoveringen. Du kan vara med vid mötet i hyresnämnden och säga vad du tycker.

Se hela svaret på boverket.se

Kan man vägra renovering?

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. Detta betyder att du som hyresgäst inte har någon rätt att motsätta dig denna renovering, då syftet med renoveringen är att säkerställa att lägenheten är beboelig. ...

Se hela svaret på lawline.se

Får man byta dusch i hyresrätt?

Det betyder inte att du ska gå och köpa en ny utan att hyresvärden ska reparera eller byta ut den mot en likvärdig och även stå för kostnaden. Om hyresvärden skulle vägra att åtgärda felet kan du vända dig till hyresnämnden och begära att de förelägger hyresvärden att se till att du får en fungerande duschslang.

Se hela svaret på lawline.se

Får man byta strömbrytare i hyresrätt?

Montera sladdströmbrytare och stickproppar. Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Byta befintlig strömbrytare med högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa. Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa.

Se hela svaret på edethus.se

Hur ofta byta spis?

Den genomsnittliga livslängden för ett korrekt underhållen spis är mellan 10 och 12 år, beroende på modell och storlek. Bärbara spisar kan gå längre.

Se hela svaret på byggvaror24.se
Föregående artikel
Är Fiberbröd nyttigt?
Nästa artikel
Hur får man bort svarta pormaskar hemma?