Har Kebnekaise krympt de senaste åren?

Frågad av: Carita Bergqvist  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.5 av 5 (10 betyg)

Så högt sträckte sig Kebnekaises sydtopp den 14 augusti år 2021, vilket innebär en förlust på drygt två meter sedan motsvarande tidpunkt år 2020. Forskare förväntar sig att höjden går upp och ned över tid, men sedan millennieskiftet har Kebnekaise krympt på ett sätt som avviker från denna ”jojo-effekt”.

Se hela svaret på fof.se

Varför sjunker Kebnekaise?

Att Sydtoppen, som består av snötäckt glaciär, sjunker på grund av det varmare klimatet och skulle komma att understiga Nordtoppens höjd har forskare förutspått sedan länge. Nordtoppens högsta punkt består av berg och är stabil.

Se hela svaret på su.se

Hur högt är Kebnekaise 2021?

Den mätning som gjordes 7 augusti 2020 visade att sydtoppens höjd då var 2 096,5 meter över havet (och sedan smälte ned ytterligare en halv meter till mitten av september). Avsmältningen är alltså närmare två meter det senaste året. Stationsledaren Annika Granebeck mäter höjden på toppen den 14 augusti 2021.

Se hela svaret på forskning.se

Vad kallas Kebnekaises högsta punkt?

Trenden består. Även under 2020 har glaciären på Kebnekaises sydtopp smält så mycket att skiftet av Sveriges högsta punkt består. Sydtoppen var i slutet av sommaren 2 096 meter över havet mot nordtoppens 2096,8 meter.

Se hela svaret på su.se

Hur ser Kebnekaise ut?

Toppglaciären på Sydtoppen är oftast täckt av snö. Övre delen är brant och smal, sidorna stupar brant ner för berget. Vidare mot norr går en smal kamlinje mot nordtoppen. Nordtoppen är numera en kal topp, som mäter 2097 meter över havet (2096,8 m.

Se hela svaret på kebnekaise.se

Vandring runt Kebnekaisemassivet

40 relaterade frågor hittades

Har Kebnekaise krympt?

Ett nytt bottenrekord har i år uppmätts för Kebnekaises sydtopp, som har krympt med två meter jämfört med fjolårets mätning. Från mitten av 1940-talet finns en obruten serie mätningar av Kebnekaises sydtopp utförda av forskare vid Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala.

Se hela svaret på extrakt.se

Hur mycket väger Kebnekaise?

Vad väger då en kubikmeter berg? Ungefär 2,7 ton. Hela Kebnekaise väger då ca 8,4 miljarder ton.

Se hela svaret på ncm.gu.se

Hur lång tid kommer det ta att gå upp på Kebnekaise?

Hur lång tid det tar beror lite på vem man frågar. Genomsnittet ligger på mellan 8 till 10 timmar. För oss tog det ca 9 timmar i bekvämt tempo. Världsrekordhållaren Erik Stivert gjorde det på 1h och 50 min.

Se hela svaret på vandringsguiden.se

Hur högt ligger Kebnekaise fjällstation?

Kebnekaise fjällstation ligger 690 meter över havet och är belägen 19 kilometer väster om Nikkaluokta, som i sin tur ligger cirka 70 kilometer väster om Kiruna. Fjällstationen, som drivs av Svenska Turistföreningen (STF), består av en huvudbyggnad och flera tillhörande annex med totalt 220 bäddar.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Varför blir sydtoppen på Kebnekaise allt lägre?

Kebnekaise fortsätter att krympa

Anledningen till att Sydtoppen krymper beror på att dess topp består av en glaciär som har krympt genom åren. Nordtoppen består av massivt berg och kommer därför inte att krympa något hur varmt det än blir i Sverige i framtiden.

Se hela svaret på feber.se

Är det svårt att gå upp för Kebnekaise?

Att bestiga Kebnekaise är mycket krävande och olyckor sker varje år. Terrängen är blockig och svårgången och det är många höjdmetrar att kämpa sig upp (och ner). Det är viktigt att hålla koll på vädret som kan slå om snabbt. ... Dåligt väder gör det lätt att tappa bort leden vilket kan vara farligt.

Se hela svaret på svenskaturistforeningen.se

Hur mycket har Kebnekaise sjunkit?

I våra kartböcker har vi under 1900-talet sett hur höjdvärdet för Kebnekaise har sjunkit från 2123 till 2111 och nu under 2000-talet har Lantmäteriet sänkt den officiella siffran till 2106 meter över havet.

Se hela svaret på bolin.su.se

Varifrån kan man se Kebnekaise?

Nikkaluokta Sarri

Naturen är nära, upplevelserna och vyerna är dina, kom nära fjällvärlden hos oss. I Nikkaluokta slutar bilvägen och leden mot Kebnekaise fjällen börjar.

Se hela svaret på kirunalapland.se

Hur brant är Kebnekaise?

Stigningen är 1 800 höjdmeter och ledmarkeringen är rödmarkerade stenar. Östra leden är ca 7 km enkel väg och tar mellan 8-10 timmar fram och tillbaka. Stigningen är ca 1 400 höjdmeter i en svår terräng med tanke på klättringen.

Se hela svaret på bestigakebnekaise.se

Vilka djur lever på Kebnekaise?

Endast ihärdiga djur som järv och fjällräv är aktiva under vintern, då de jagar fjällripa och ibland renar som har misslyckats med att vandra nedåt till skogarna.

Se hela svaret på swett.se

Var ligger Kebnekaise fjällstation?

Resan till STF Kebnekaise Fjällstation börjar i Nikkaluokta, där vägen slutar och vildmarken tar vid. 19 km ut på kalfjället i Norra Lappland, vid foten av Sveriges högsta berg, hittar du oss. Här möts du av full service, restaurang och 200 sköna bäddar. Bastu finns.

Se hela svaret på svenskaturistforeningen.se

Vart ligger Halde fjäll?

Haldefjäll (finska: Halti, Haltitunturi eller Haltiatunturi, nordsamiska: Háldi) har Finlands högsta punkt, 1 324 m ö. h. Haldefjäll är beläget i Enontekis kommun i finska Lappland vid gränsen mellan Finland och Norge. Den egentliga bergstoppen, Ráisduottarháldi (1 361 m ö.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur lång är vandringen upp på Kebnekaise?

Att bestiga Kebnekaise är en upplevelse, ett äventyr och en utmaning. Men det är också krävande och olyckor sker varje år. Längd: 9 kilometer (enkel väg), drygt 18 kilometer totalt. Ledmarkering: Rödmålade stenar och stenrösen.

Se hela svaret på naturkartan.se

Hur mycket kostar det att bestiga Kebnekaise?

En guidad tur kostar ca 1500 kronor, går man själv kostar det ingenting. Att hyra stavar kostar ungefär 130 kronor för en dag och stegjärn 160 kronor.

Se hela svaret på aftonbladet.se

Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise västra leden?

En tur till toppen är en vandring på mellan 10-16 timmar för en normaltränad person. De flesta klarar av detta, men inte utan ansträngning. För nybörjaren vill bestiga Kebnekaise och göra ett försök på toppen rekommenderas att gå tillsammans med en erfaren fjällguide.

Se hela svaret på swett.se
Föregående artikel
Hur lång tid tar det att göra en bil?
Nästa artikel
Hur är det att bo i Åre?