Hur är vägen över Flatruet?

Frågad av: Emmy Åkesson  |  Senaste uppdatering: 5 februari 2022
Betyg: 4.7 av 5 (24 betyg)

Flatruetvägen, (även Länsväg Z 531) över fjället Flatruet i Härjedalen, når som högst 975 meter över havet och är därmed Sveriges högst belägna allmänna väg. Det är en grusväg. ... Vägen är ofta stängd nattetid och vid hårt väder, och från vägen ges fri utsikt mot fjällvärlden, speciellt norrut mot Helagsfjällen.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur lång är vägen över Flatruet?

Den sträcker sig över lågfjället Flatruet i norra Härjedalen och förbinder Ljungdalen och Funäsdalen, vilket är en sträcka på drygt fyra mil. Den delen som går uppe på själva kalfjället är runt 7 kilometer. Resten är kuperade vägar i vacker fjällskog, även det en upplevelse.

Se hela svaret på dryden.se

Är vägen över Flatruet öppen?

Väg 531 över Flatruet är öppen. ... Vid besvärliga väderförhållanden kan vägen stängas med kort varsel även övriga tider.

Se hela svaret på lokaltvader.se

Var ligger Sveriges högst belägna väg?

Sveriges högst belägna landsväg går mellan Mittådalen och Ljungdalen, 975 meter över havet. Du kan med andra ord köra rakt upp på kalfjället och stanna där det behagar. Utsikten är spektakulär och från vägen ges fri utsikt mot Helagsfjällen.

Se hela svaret på funasfjallen.se

I vilket landskap ligger Flatruet?

Flatruet är ett lågfjäll i nordvästra Härjedalen, mellan Mittådalen i Härjedalens kommun och Ljungdalen i Bergs kommun.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Flatruet

27 relaterade frågor hittades

Vad är RUET?

Namnet ”Skarvruet” härrör från ”Skarv” och ”ruet”. ”Skarv kommer troligen från det samiska begreppet ”Skarru” som betyder – lång avsats i en klippvägg. Den andra delen i begreppet, ”Ruet” betyder höjdrygg eller mindre fjäll. Det kan också stå för – höjd där skogen glesnar och får fjällkaraktär.

Se hela svaret på skarvrusatern.se

Får man tälta på Flatruet?

Man får campa en natt på angiven parkeringsplats, men det finns en omfattande ”vildcamping” – det vill säga att man campar mer än en natt och kanske dessutom kör ut på kalfjället med sitt ekipage. – Naturen på Flatruet är känslig, säger Bo Göran Lund, turistföretagare i Storsjö.

Se hela svaret på svt.se

Vilken är Sveriges högst belägna stad?

Högvålen är en by med fast bosättning i Härjedalen, belägen 830 meter över havet. Den nämns ofta som Sveriges högst belägna by.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur långt är det till Stekenjokk?

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i Norra Jämtland mot nordväst och över det spektakulära fjället "Stekenjokk". Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer.

Se hela svaret på wildernessroad.eu

Är vägen till Storulvån öppen?

Mellan 1/2 och 15/4 stänger vägen mellan 22:00 och 08:00. Vid dåligt väder driver vägen till Storulvån snabbt igen, och när det blir för farligt för att köra stängs den av Trafikverket. ... När vägen har stängt kör vi avresande och ankommande med bandvagn till och från busstransfern om vädret tillåter.

Se hela svaret på svenskaturistforeningen.se

Är E14 öppen?

Nu är nya mötesfria E14 öppen för trafik

Nu har vi släppt på trafiken på sträckan.

Se hela svaret på trafikverket.se

Hur är väglaget i Jämtland?

Information från Trafikverket

Besvärligt väglag. Besvärligt väglag. Vinterväglag med snö och is.

Se hela svaret på vackertvader.se

Var börjar och slutar Vildmarksvägen?

Vägen slingrar sig genom milsvida skogar, över fjäll och utmed sjöar och tjärnar. Den börjar i Strömsund och letar sig förbi Gäddede, över det vidsträckta fjällmassivet Stekenjokk och vidare ner i Kultsjödalen mot Vilhelmina i Västerbotten.

Se hela svaret på stromsund.se

Vad heter vägen över Stekenjokk?

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i Norra Jämtland mot nordväst och över det spektakulära fjället "Stekenjokk". Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer.

Se hela svaret på southlapland.com

Är Vildmarksvägen asfalterad?

Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Hela Vildmarksvägen runt är ett oförglömligt fjälläventyr på 500 kilometer. I söder börjar vägen vid E45 i Strömsund och i norr i Vilhelmina.

Se hela svaret på wildernessroad.eu

Vad heter Sveriges högst belägna by?

Sveriges högst belägna by med fjällbjörkar och underbar utsikt.

Se hela svaret på lofsdalen.com

Vilken är Sveriges vackraste stad?

I rapporten Samhällsbarometern 2020, som tagits fram av konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur, har Sveriges invånare fått sätta betyg på hur vacker de tycker att sin stad är. Resultatet visar att Sundets pärla, Helsingborg, är Sveriges vackraste stad.

Se hela svaret på byggvarlden.se

Vilken är Sveriges tråkigaste stad?

Eslöv är för evigt förknippad som Sveriges tråkigaste stad. Detta skriver vi mer om längre upp. Stadens skönhet hade vi dock ingen koll på och valde därför att göra ett studiebesök allt eftersom de många rösterna har trillat in på staden.

Se hela svaret på arkitekturupproret.se

Får man cykla på Flatruet?

Som bonusfakta för den vetgirige kan vi tala om att på Flatruet löper Sveriges högst belägna landsväg. Och även om slutmålet var detsamma varje kväll bjöds det på stor omväxling. Bara i Funäsdalen finns det cirka 30 cykelanpassade leder med en sammanlagd längd på 42 mil.

Se hela svaret på cykla.se

Hur tar man sig till Helags?

Vintertid finns det två leder som tar dig från Ljungdalen till Helags fjällstation. Både är en dryg mil långa. Den ena går över en sjö så var försiktig på vårkanten då den andra leden rekommenderas. Vintertid kan man också välja att ta Vessla till stationen.

Se hela svaret på visitfjallen.se

Var ligger mittåkläppen?

Mittåkläppen tar man sig till från Bruksvallarna som ligger mellan Ramundberget och Funäsdalen (som ligger i Härjedalen). Från Bruksvallarna är det drygt 10 kilometer. På mittåkläppsvägen är det en vägbom, där det kostar 60 kr för en personbil att komma in på vägen.

Se hela svaret på lyckligochlevande.nu

Hur många dagar Vildmarksvägen?

Här finns blå sjöar med fint fiske, gott om vandringsleder varav en del går förbi övernattningsstugor, vattenfall, samevisten, grottor och - så klart - kalfjället. Enligt turistbyrån i Vilhelmina är 3-5 dagar lagom för att ta sig runt Vildmarksvägen.

Se hela svaret på di.se

Mellan vilka orter går Vildmarksvägen?

Vildmarksvägen sträcker sig från Strömsund i Norra Jämtland mot nordväst och över det spektakulära fjället "Stekenjokk". Vidare går vägen in i södra Lappland till Vilhelmina och söderut tillbaka till Strömsund igen om man så vill. En sträcka på ca 500 kilometer.

Se hela svaret på wildernessroad.eu

Vilket håll åker man Vildmarksvägen?

Vilket håll ska man åka Vildmarksvägen? Vildmarksvägen börjar i söder vid E45 i Strömsund och i norr i Vilhelmina. Vilket varv man väljer att ta är egentligen inte viktigt, men när folk ber om tips i Facebookgrupper brukar en majoritet förorda att ta vägen medurs.

Se hela svaret på taktaltarna.se

Vad har hänt på E4 idag?

Hinder på E4 – stillastående lastbil

Problem i trafiken i riktning mot Uppsala på E4 mellan trafikplatserna Stora Wäsby och Rosersberg.

Se hela svaret på aftonbladet.se
Föregående artikel
Kan man äta vitkål varje dag?
Nästa artikel
Kan man avsätta en valberedning?