Hur beskär man dracena?

Frågad av: Janne Björklund  |  Senaste uppdatering: 18 juli 2022
Betyg: 4.8 av 5 (36 betyg)

Odla svarar: Du kan kapa din dracena där du vill. Lämna ca 10-15 cm stam under bladen. Låt snittytan torka ett par dagar och antingen plantera den direkt i porös blomjord och håll fuktig eller ha dracenan i vatten tills den har fått rötter och plantera sedan.

Se hela svaret på odla.nu

Hur toppa dracena?

Generellt kan man säga att dracena vill ha en minimitemperatur på runt 15 grader, gärna mer. Man kan toppa en Dracena försiktigt till önskad form. Man kan dessutom använda det avskurna för att föröka växten.

Se hela svaret på plantagen.se

Kan man klippa ner Kantdracena?

Kantdracena. Har din Kantdracena, som från början var ett litet träd som passade perfekt i fönstret, vuxit sig till oanade höjder? – Den kan klippas av mitt på stammen, välj själv hur hög du vill att den ska vara. Det kan ta lite tid, men efter ett tag kommer nya små skott.

Se hela svaret på expressen.se

Hur sköter man en dracena?

Vattna Dracaena bara när ovansidan av jorden känns torr. Växten behöver inte mycket vatten, på sommaren lite mer än på vintern. Förhindra att växten står i vatten, detta kan orsaka ruttna rötter. För att förhindra det är det viktigt att använda hydrokorn.

Se hela svaret på elho.com

Kan man ta skott från dracena?

Man kan klippa ner sin dracena och få nya sticklingar från sin planta. Det går att rota skotten i vatten även om rötterna som bildas i vatten ofta inte fungerar i jord. Det är därför bättre att rota sticklingarna direkt i såjord. Se till att hålla jorden jämnt fuktig medan sticklingarna rotar sig.

Se hela svaret på fraga-experten.blomsterlandet.se

How to Prune & Propagate your Draceana plants

34 relaterade frågor hittades

Hur tar man en Toppstickling?

Det vanligaste är att ta en toppstickling, skär av toppen på en gren med ca 3-4 utvuxna blad. Skär av strax under nedersta bladet, bryt bort de nedersta bladen så att bara 1-2 utvuxna blad finns kvar och stick ner skottet i jorden.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur funkar sticklingar?

En stickling är en avskuren stam-, gren- eller rotdel av en växt, och tanken är att delen ska få egna rötter och så småningom bli till en egen planta. Vägen dit kan dock skilja sig åt en del beroende på vilken växt man har att göra med.

Se hela svaret på residencemagazine.se

Varför hänger bladen på min Dracena?

Att en växt har fått för mycket vatten kan visa sig genom att den får gula blad, växtslag som t. ex. dracena och gullranka får bruna och svarta fläckar på bladen. Viktigt är då att minska på vattningen och låta jorden torka upp, inte ut, innan nästa vattningstillfälle.

Se hela svaret på blomsterframjandet.se

Varför tappar min Dracena blad?

att den tappar blad nertill är oftast för lite ljus eller torka eller övervattnig .

Se hela svaret på forum.odla.nu

Kan en Dracena blomma?

Kan toppas för att grena sig. Planteras om på våren i hög kruka. Kan blomma med starkt doftande blommor.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

När ska man klippa ner krukväxter?

När är bästa tiden för beskärning? När vintervilan är över men innan tillväxten kommit igång. Februari-mars brukar vara den bästa tiden för de flesta.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur snabbt växer Dracena?

Även om växten växer långsamt så kan du förvänta dig att den kommer växa i höjd. Räkna med att den kan bli mer än en meter hög, därför kan det vara bra att planera in det när du köper en Dracena. Plantera växten i väldränerad jord, speciellt om du skulle placera den utomhus.

Se hela svaret på smartatips.se

Hur tar man hand om en Fredskalla?

Vattna igenom plantan ordentligt med ljummet vatten och låt jorden torka upp något innan du vattnar igen. Känn med fingret, vattna när jorden är lätt fuktig. Duscha gärna hela växten en gång i månaden så håller sig bladen fräschare. Fredskallan är en utmärkt växt att plantera i självvattnande krukor.

Se hela svaret på plantagen.se

Kan man klippa av rötter på växter?

Jag brukar beskära rötterna på de flesa växter rätt hårt när jag planterar om, just för att påskynda förnyelsen. Så var inte rädd att kapa en del. Som redan nämnts är dock hösten ingen bra tid för omplantering. Bättre att vänta tills det blir ljusare i vår.

Se hela svaret på forum.odla.nu

Är dracena giftig för katter?

Giftig växter som bör undvikas om du har katt:

Arter av Dracena. Liljor. Liljekonvaljer. Påskliljor.

Se hela svaret på plantagen.se

Kan man klippa ner en murgröna?

I princip kan man klippa murgröna under hela året, men det är dock bäst att inte göra det under vintern när det fryser ute, eftersom murgrönan inte kan återhämta sig från beskärningen ifall det är minusgrader ute.

Se hela svaret på hackvaxteronline.se

Varför tappar Porslinsblomman sina blad?

ibland tappar hoyor ofta mycket blad under vintern men oftast är det på grund av att man vattnat för mycket. Alla växter som blir övervattnade tappar ofta gröna blad.

Se hela svaret på odla.nu

Hur vet man om man Övervattnar?

Att övervattna sina växter är faktiskt betydligt vanligare än att ge dem för lite vatten. Ett tecken på övervattning är gula blad. Har din växt fått det ska du låta jorden torka ut och klippa bort fula blad som tar energi från växten.

Se hela svaret på expressen.se

Varför tappar murgrönan blad?

Bladen kan brännas om växten utsätts för direkt solljus och tappa färg om den inte får tillräckligt med ljus. Får den för lite solljus ökar även risken att skadedjur eller svamp angriper bladen. Murgröna trivs bäst i halvskugga till skugga, så se över var du placerat den om bladen börjar torka ihop eller bli bruna.

Se hela svaret på expressen.se

Varför rullar bladen ihop sig?

Vid låg nattemperatur ansamlas kolhydrater i bladen. De rullar då ihop sig och blir styva. Starka vindar i samband med låg luftfuktighet (som råder under vår och försommar) är extremt uttorkande. Bladen krullar ihop sig för att minska sin avdunstning.

Se hela svaret på wexthuset.com

Varför tappar Fikusen blad?

Fikusen kan tappa blad av torka, för mycket vatten eller för lite ljus. Behandla den som den djungeltyp den är. Spreja grenverket ofta, den gillar fuktig luft. Vattna men låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Se hela svaret på land.se

Varför blir bladen bruna i kanterna?

För mycket eller för lite vatten

Den vanligaste orsaken till bruna kanter på bladen är att växten inte får rätt mängd vatten. Både för mycket vattning och uttorkning kan göra att bladens ytterkanter blir bruna. En jämn tillgång på vatten och väldränerad jord mår de allra flesta växter bäst av.

Se hela svaret på odla.nu

Hur mycket vatten ska sticklingar ha?

De flesta sticklingar rotas i vatten. Sätt den i en vas och låt vattnet täcka noderna, där bladen tidigare satt. När sticklingen fått rötter planterar du den i en liten kruka med planteringsjord. Vattna ordentligt, men låt den sedan torka upp lite innan du vattnar nästa gång.

Se hela svaret på villaagarna.se

Hur länge kan man ha sticklingar i vatten?

Enligt min erfarenhet i princip hur länge som helst, bara det är ljust. Jag har haft sticklingar i vas i månader och de har trivts hur bra som helst. Några sticklingar, som jag redan har massor av plantor av, får stå i vatten hela tiden tills jag tröttnar på den och ger bort den eller slänger den.

Se hela svaret på blomfantast.se

Hur förökar man Apsvans?

Apsvans tillexempel trivs inte i vatten och behöver tvärtom torka ut för att de ska bilda rötter. Dra försiktigt av de små “pärlorna” och lägg dom på ett tunt lager såjord, sticklingar gillar mager porös jord. Efter ett par veckor när “pärlorna” börjar skrumpna bildar dom en ny liten planta, häftigt!

Se hela svaret på themalinpersson.com
Föregående artikel
Kan kungen bli avsatt?
Nästa artikel
Var går gränsen för snatteri och stöld?