Hur gör jag med mina övervintrade pelargoner?

Frågad av: Levin Nyström  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 5 av 5 (60 betyg)

Gör såhär:
  1. Ta bort vissna blad och klipp av de grenar som inte har några skott. ...
  2. Ta bort all jord som lossnar från rötterna och sätt ner plantan i en ny kruka och fyll på med ny blomjord.
  3. Vattna plantan och ställ ljust.
  4. När plantan har börjat växa så är det dags att börja tillföra lite näring.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

När ska man klippa ner pelargoner?

Pelargoner kan klippas när som helst och i princip hur mycket som helst. De tål att beskäras ner nästan helt och hållet. Bara det finns en liten nod kvar där nya skott kan bildas. Använd en sekatör eller kniv vid beskärning.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur gör jag med mina pelargoner?

Om du vill spara dina pelargoner över vintern, slutar du med näringsgivorna på sensommaren och tar in plantan, innan frosten kommer. Pelargonerna kommer från trakter där vintrarna är milda och frost är sällsynt. Så bör de övervintra — ljust och frostfritt, idealtemperaturen är 5 – 10°.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur gör man med övervintrade pelargoner?

Har dina pelargoner, som mina, övervintrat i ett svalt rum inomhus, har de ofta redan nya, gröna skott och ibland även knoppar på gång.

Se hela svaret på odla.nu

När ska man klippa ner och plantera om pelargoner?

Du bör vattna pelargonerna lite då och då vintern igenom om de är inomhus, så att de inte torkar ut helt. Vattna bara lite men i alla fall cirka varannan vecka, beroende på hur varmt dina pelargoner står. När du byter jord, lämpligen i slutet av februari - början av mars, så klipp ner pelargonerna också.

Se hela svaret på odla.nu

Hur jag planterar mina övervintrade pelargoner

25 relaterade frågor hittades

När ska jag plantera om mina pelargoner?

Det står ofta att pelargoner ska planteras om på vårvintern, men det behövs bara om pelargonen ser trött ut och rotsystemet fyller ut krukan. Välj då en krukväxtjord av hög kvalité. Därefter är det dags att börja vattna med svag näringslösning igen.

Se hela svaret på blomsterframjandet.se

När kan man flytta ut pelargoner?

Pelargoner är känsliga för frost, så vänta med att ställa ut dina pelargoner tills våren har kommit för att stanna och risken för frost är över. Pelargoner går att plantera i rabatten men odlas oftast i kruka.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

Måste pelargoner vintervila?

Många tror att pelargoner måste vila under vintern, men de enda pelargoner som måste vila, eller som faktiskt går i vila av sig själva är ett antal vildarter och primärhybrider som under de varmaste sommarmånaderna kan vissna ner, slutar växa eller tappar sina blad.

Se hela svaret på wexthuset.com

Är pelargoner Frostkänsliga?

Pelargoner. Pelargoner är tåliga och brukar utan problem klara ner mot ett par plusgrader. Men de tål absolut inte frost så en bra tumregel är att de kan stå ute om dygnstemperaturen är från ca 5 grader och uppåt. När det gäller doftpelargoner är det till och med så att de behöver en liten köldknäpp för att sätta blom.

Se hela svaret på camillastradgard.se

Hur länge blommar pelargoner?

Pelargoner har stark växtkraft och blommar mycket och länge under hela sommaren. Därför behöver de en riktig kick-start för att komma igång efter efter vintern.

Se hela svaret på wexthuset.com

Kan man Vinterförvara pelargoner i mörker?

Pelargoner som övervintras svalt och mörkt

På en vind, källare eller i ett garage där temperaturen ligger strax över +5°, behöver plantan inte mycket ljus och man behöver bara vattna en liten skvätt ungefär en gång i månaden. Lätt fuktad jord, så plantan varken ruttnar eller torkar ihjäl.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Hur sköter man Mårbacka pelargon?

Skötsel. Ta hand om din Mårbackapelargon genom att låta den torka upp lite mellan vattningarna. Vattna gärna med pelargonnäring. Var inte rädd för att snabbt ta bort blommor som är lite vissna, då får du en mer förgrenad pelargon som kan sätta fler blommor på sikt.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

När klippa ner Mårbacka?

I början av mars är det dags skära tillbaka plantan och plantera den i en något större kruka. Längre fram på våren när rötterna vuxit till sig är det dags att plantera om den i en lite större kruka.

Se hela svaret på interflora.se

När klippa Palettblad?

Beskär helst på vårkanten när ljuset kommit tillbaka, då är växtkraften som starkast. Håll utkik efter ohyra. Tyvärr är palettblad rena rama godiset för ohyra som trips. Trips trivs när det är varmt och torrt, så ta för vana att ge dina palettblad en dusch emellanåt.

Se hela svaret på bodil.pysselgumman.se

Kan man klippa ner Doftpelargon?

Svar: Zonalpelargoner med alla undergrupper går bra att klippa ner på hösten. Men Doftpelargoner, regaler, änglapelargoner och unikpelargoner sätter sina knoppanlag under en svalare period, oftast då under vintern. Det är att rekommendera att dessa pelargoner ”friseras” efter den första vårblomningen.

Se hela svaret på for.se

Kan man ha pelargoner inomhus?

Pelargoner är lättskötta, de trivs både inomhus, ute på balkongen eller på uteplatsen sommartid. ... Ska krukan stå utomhus är det viktigt att du tänker på att välja en kruka med hål i botten så att den dränerar bort överflödigt vatten, det förhindrar att din pelargon står för blött.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur tåliga är pelargoner?

Det är en tålig växt som klarar torka bra. Pelargon passar utmärkt i krukor, amplar och balkonglådor, men kan även planteras i rabatten. Fina samplaneringsväxer till pelargoner är murgröna, snöflinga, silvernjurvinda och lobelia. Det kan även vara fint att täcka jorden med dekorationssten eller flis.

Se hela svaret på plantagen.se

Vilka grader tål pelargoner?

Pelargoner tål inte frost kyla under fem grader, men vill du ha dem ute tidigt kan du förstås bära in dem på natten. Vissa pelargoner, engelska pelargoner till exempel, tycker om att få en liten köldknäpp genom att stå ute svalt på dagen. Då kommer de igång med blomningen, säger Elisabet.

Se hela svaret på viivilla.se

När ställa ut pelargoner i växthuset?

Odla svarar: Det är lite väl kallt för att ställa ut dina pelargoner ännu, så vänta gärna tills det är minst 15 grader dygnet runt. Pelargoner älskar sol och värme!

Se hela svaret på odla.nu

När kan man sätta ut pelargoner på inglasad balkong?

Uterum kan såklart också vare en plats att stanna kvar i hela sommaren. Pelargoner älskar ljus och värme och därför trivs de utmärkt i inglasade uterum så länge det är frostfritt. Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om.

Se hela svaret på mynewsdesk.com

Hur klippa ner Palettblad?

Hur man beskär

Att klippa med sax är inte att rekommendera. Beskära ska man göra strax ovanför ett par bladfästen (lämna ca 5 millimeters marginal) där man vill att plantan ska lägga sin energi. Observera att vidare tillväxt bara kan ske vid bladfästen och inte på de helt släta delarna av stammen.

Se hela svaret på palettblad.se

Kan man klippa ner pelargoner i september?

Det är mycket vanligt att beskära pelargoner efter vintersäsongen, för att få bort veka eller vissnade delar och uppmuntra plantan att skjuta nya friska skott. ... Kanske är den en sådan som det är bättre att beskära i september/oktober istället.

Se hela svaret på pelargoner.se

Kan man klippa ner Dr Westerlund?

Dr Westerlund är ju en pelargonväxt och rekommendationen är att man behandlar den som en sådan och ställer undan den svalt på vintern. Men en skillnad i behandlingen mot vanliga pelargoner är att du ska klippa ned din Dr Westerlund på hösten istället för på våren om du vill att den ska sätta knopp och blomma.

Se hela svaret på blomfantast.se

Vår trivs Mårbacka pelargon?

Pelargoner trivs bäst på en solig och varm plats, de är tacksamma växter att sköta. Det enda man ska se upp med är att inte övervattna dem då rötterna lätt ruttnar. Därför brukar många rekommendera att odla pelargonerna i lerkrukor som snabbare torkar upp. Plantera dina pelargoner i Mårbacka pelargonjord.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Kan man äta Mårbacka pelargon?

Visste du att man kan äta pelargoner? Inte riktigt alla, men de flesta kan användas som krydda eller dekoration i mat.

Se hela svaret på husmorsnyckelknippa.wordpress.com
Föregående artikel
Vad är sant beträffande bilbatterier glykol?
Nästa artikel
Vilken väggfärg är bäst?