Hur gör man cellprov hemma?

Frågad av: Sven-Olov Lundgren  |  Senaste uppdatering: 26 februari 2022
Betyg: 4.5 av 5 (10 betyg)

Cellprov som självtest innebär att man får testa sig för HPV-viruset hemma och sedan posta testet för en analys. Det du får hem är en bomullspinne, ett förslutbart provrör, ett vadderat kuvert och instruktioner för hur du ska gå tillväga.

Se hela svaret på doktorn.com

Kan man göra cellprov hemma?

Ibland kan HPV orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. Tidigare har du fått en kallelse till cellprov på barnmorskemottagningen. Nu får du istället ett test som du tar själv hemma och skickar in. Egenprovtagningen är lika säker för att upptäcka HPV som ett prov på en barnmorskemottagning.

Se hela svaret på 1177.se

Hur tar man HPV test själv?

Du kommer inte själv kunna välja om du vill lämna prov hos barnmorska eller göra provet själv. Oavsett vilket alternativ som du erbjuds så är det viktigt att du lämnar prov. Cellprov räddar liv.

Se hela svaret på vgrfokus.se

Hur gör man självtest cellprov?

Du tar provet och skickar det med ett medföljande kuvert. Provet skickas sedan till laboratoriet och precis som vid ett cellprov hos barnmorska kommer svaret i brevlådan inom några veckor. - Det är lika säkert och tillförlitligt som att ta ett prov hos oss och du kan inte göra fel.

Se hela svaret på 1177.se

Hur utförs ett cellprov?

När provet ska tas får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol. Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar.

Se hela svaret på 1177.se

Capio Vårdcentral Vallby - Cellprov

40 relaterade frågor hittades

Vad kostar det att göra ett cellprov?

Du behöver inte lämna cellprov om du inte har haft sex med någon annan. Sjukdomen livmoderhalscancer är ovanlig, tack vare kontrollerna som erbjuds vart tredje år. Det kostar inget att lämna cellprov.

Se hela svaret på umo.se

Hur lång tid tar ett cellprov?

Själva provtagningen tar bara ett par minuter. Det finns oftast inte tid för något längre samtal vid provtagningstillfället, men du får gärna boka en annan tid med barnmorskan för att till exempel prata om preventivmedel.

Se hela svaret på 1177.se

Hur får man cellförändringar?

Cellförändringar i livmoderhalsen beror oftast på ett virus som heter humant papillomvirus och förkortas HPV.
  • HPV sprids vid sex. HPV är ett mycket vanligt virus som kan delas in i över hundra olika typer. ...
  • Även yngre personer kan få livmoderhalscancer. ...
  • Kan bero på ärftlighet.

Se hela svaret på 1177.se

Hur får man HPV viruset?

HPV sprids via hud- och slemhinnekontakt. Virustyperna som kan ge könsvårtor, livmoderhalscancer och cancer i svalg, penis och anus smittar lätt vid sexuell kontakt. Eftersom viruset är vanligt i både slemhinnorna och huden i underlivet kan hudkontakt också leda till smitta.

Se hela svaret på folkhalsomyndigheten.se

Hur vet man om man har HPV?

Symtom vid HPV

Oftast märker du inte att du har viruset eftersom det inte behöver ge några symtom. En del HPV-typer kan orsaka vårtor på händer eller fötter. Du kan också få vårtor i underlivet, så kallade kondylom. Några HPV-typer kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen.

Se hela svaret på 1177.se

Kan HPV prov visa fel?

HPV-testet är mycket känsligt och hos cirka 25 procent av kvinnorna visar testet fortfarande positivt efter behandlingen, men hos vissa blir resultatet negativt under uppföljningen.

Se hela svaret på terveyskyla.fi

Hur bokar man cellprov?

Har du fått en kallelse för gynekologisk cellprovtagning och behöver boka om tiden så kan du göra det via appen Alltid öppet där du söker upp din barnmorskemottagning under "Vårdenhet" och bokar en ny tid för cellprovtagning. Du kan även boka en tid på 1177 vårdguidens e-tjänster.

Se hela svaret på barnmorskemottagningar.se

Vem utför cellprov?

I vanliga fall utförs cellprov på gynekologiska mottagningar eller barnmorskemottagningar av barnmorska eller gynekolog.

Se hela svaret på cancerfonden.se

När ska man göra cellprov?

Tidsintervallet mellan inbjudan till provtagning är tre år för kvinnor från 23 till och med 49 år och sju år för kvinnor mellan 50–64 år. Cellprovtagning med analys för cytologi sker vart tredje år i åldern 23–29 år. För kvinnor som är 30 år eller äldre sker cellprovtagning med analys för HPV.

Se hela svaret på vardgivarguiden.se

Hur vanligt är det med HPV-virus?

HPV är världens vanligaste sexuellt överförda infektion och de allra flesta sexuellt aktiva män och kvinnor har någon gång haft en infektion med HPV.

Se hela svaret på ki.se

Vad innebär det om HPV-virus?

Humant papillomvirus (HPV) är en grupp virus som omfattar mer än 200 olika typer. Tretton HPV-typer klassificeras som högriskvirus och kan orsaka olika typer av cancer, till exempel livmoderhalscancer och cancer i vulva, vagina, anus, penis och svalg.

Se hela svaret på folkhalsomyndigheten.se

Hur vaccinerar man sig mot HPV?

Så går vaccinationen till

Du får en spruta vid två eller tre tillfällen. Du får sprutan på utsidan av överarmen.

Se hela svaret på 1177.se

Kan man få cellförändringar utan HPV virus?

Lätta cellförändringar där provet inte innehåller HPV brukar försvinna av sig själva, utan behandling. Om provet visar förändringar som behöver utredas ytterligare kommer du att få tid hos gynekolog för kompletterande undersökning. Att gå och ta cellprov kan rädda ditt liv!

Se hela svaret på cancercentrum.se

Kan lätta cellförändringar vara cancer?

Det finns olika grader av cellförändringar lätta eller höggradiga. Cellförändringar är inte cancer. Lätta cellförändringar läker ofta ut av sig själv och behöver endast kontrolleras regelbundet. Höggradiga cellförändringar bör tas bort med en enkel kirurgisk operation som vanligen sker i lokalbedövning.

Se hela svaret på cancerfonden.se

Hur lång tid tar det för HPV att bli cellförändringar?

Så uppstår cellförändringar i livmoderhalsen

Har man cellförändringar i livmoderhalsen beror det på att man vid något tillfälle blivit smittad av HPV när man haft sex. Sedan tar det lång tid, cirka 10–15 år, innan cellförändringarna utvecklas till livmoderhalscancer.

Se hela svaret på capio.se

Kan man bada när man tagit cellprov?

Detta gör att man kan ha blödningar och flytningar i ett par veckor efter ingreppet. Har du gjort ett större ingrepp kan blödningen bestå under en ännu längre period. Så länge du blöder bör du undvika att bada i badkar, använda tampong och att ha samlag.

Se hela svaret på cancerfonden.se

Kan man se cancer på cellprov?

Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar som upptäcks enkelt kan tas bort innan de har utvecklats till cancer. Cellprov kan ibland visa på cancer, även om det är mycket ovanligt.

Se hela svaret på capio.se

Kan man se när man senast tog cellprov?

När tog du ditt cellprov senast? Om du är osäker på när du senast var på cellprov eller har missat en kallelse kan du kontakta regionens Kallelsekansli. Du kan även få reda på när du senast tog cellprov hos en barnmorska eller gynekolog.

Se hela svaret på cellprov.vgregion.se

Är cellprov gratis?

Nu blir cellprovtagning gratis i hela landet. Gynekologiskt cellprov för screening för livmoderhalscancer erbjuds med tre till sju års intervall, beroende på ålder, de ca 2,6 miljoner kvinnor i Sverige som är i åldern 23-64 år. ...

Se hela svaret på dagensmedicin.se

Varför omprov cellprov?

Vad menas med omprov? Du har blivit kallad till en ny tid eftersom ditt cellprov inte kunde analyseras. Det beror oftast på att provet inte innehöll tillräckligt med provmaterial. Genom att gå på cellprovskontroll när du blir kallad får du mer än 90 procent skydd mot livmoderhalscancer.

Se hela svaret på cancercentrum.se
Föregående artikel
Vilket land tillhör Öresundsbron?
Nästa artikel
Vad är en befälhavare?