Hur långa ska groddarna vara när man sätter potatis?

Frågad av: Tea Arvidsson  |  Senaste uppdatering: 3 maj 2022
Betyg: 4.6 av 5 (67 betyg)

4-5 cm långa groddar är inte idealiskt men potatis är tålig och det kommer inte att vara några problem. Låt dem ligga ljust tills du sätter dem. Groddarna ska inte sticka upp; sättpotatisen ska ner en knapp decimeter under jord.

Se hela svaret på forum.odla.nu

Hur långt ner i jorden ska man sätta potatisen?

Tänk på att inte sätta potatisarna för tätt, då har de ingen plats att växa. Plantera potatisen ca 10 cm djupt. Totalt rymmer en pallkrage ca 8 potatisar. När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, ej på bladen.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Åt vilket håll ska man sätta potatis?

Var försiktig så att inte groddarna skadas. Sätt potatisarna med ovansidan uppåt, dvs. den sida som har flest groddar. Täck med ungefär 5 cm jord.

Se hela svaret på grobar.se

Hur sätter man ner potatis med groddar?

Plocka ut potatisen ur förpackningen och placera den förslagsvis var för sig i en äggkartong, i ett ljust, rumstempererat (15-20°C) och frostfritt utrymme. Detta måste göras 3-4 veckor innan man sätter potatisen. Sättpotatisen kommer då att få groddar som gör att potatisen växer fortare när den väl är planterad.

Se hela svaret på vaxthusetlinds.se

När ska man sätta ner potatisen?

Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm. Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats.

Se hela svaret på zetas.se

Odla Potatis Sätta Potatis Hur , när , vart och hur tätt ? Och 5 Knep för större Skörd

26 relaterade frågor hittades

Kan man sätta potatis som blivit grön?

Grön potatis är också potatis, fast grön. Grön potatis ska man inte äta! Men grön potatis, om du odlat den från certifierat utsäde, behöver inte slängas! Den kan du använda till utsäde nästa år om du förvarar den rätt.

Se hela svaret på farbrorgron.se

När kan man sätta potatis ute?

I början av mars börjar jag förodla potatisen genom att lägga dem i lite jord. Då utvecklar potatisen både rötter och en liten miniblast på några cm höjd. Knölen får en rejäl skjuts innan den ska ut i landen. Med en tidig sort kan du får skörd redan innan midsommar på det här sättet.

Se hela svaret på skabarafixa.com

Måste sättpotatis ha groddar?

Sätta potatis

Hantera den förgrodda potatisen försiktigt, den är ömtålig och groddarna bryts lätt av. Ta ut potatisen i en låda som du kan bära ut till landet vid sättningen. Sätt potatisen när risken för strängare nattfrost är förbi och när jorden håller minst +8°.

Se hela svaret på odla.nu

Hur sätter man ner potatisen?

Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink. Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur mycket groddar på sättpotatis?

Det räcker med en enda liten grodd för att få ett kilo potatis! Läs bildtexterna och se hur jag gjorde. Den 6 april planterade jag de pyttesmå groddarna i sandblandad jord. Den rosa toppen på groddarna placerades uppåt, några millimeter under jordytan.

Se hela svaret på gronarader.se

Hur blir man av med Knäpparlarver?

Knäpparlarver är inte helt lätta att bekämpa. Det gäller att plocka och oskadliggöra alla man ser. Till slut kan man utrota dem om man inte har gräsmatta eller ängsmark alldeles intill grönsakslandet för i grässvålen lägger knäpparen (som är en skalbagge) nya ägg och förökar sig där.

Se hela svaret på for.se

Hur långt mellan potatisarna?

Välj en solig plats att sätta potatisen på och helst i lätt och sandig jord. Potatisarnas ovansida ska sättas på 5-10 centimeters djup, på ett avstånd av ungefär 20-30 centimeter, lite beroende på hur stora de är. Ju större potatisar, desto bredare mellanrum. Mellan potatisraderna bör det vara minst en halvmeter.

Se hela svaret på landshypotek.se

När gödslar man potatislandet?

Gödsla: Jorden där du odlar potatis bör vara grundgödslad med ett par kg gödsel, som kogödsel, per kvm före sättningen. Har man inte grundgödslat är gräsklipp ypperligt, det fungerar både som täckmaterial och som gödsling. Lägg ut ett lager om 10 cm runt plantorna när det är dags för att kupa plantorna.

Se hela svaret på rabarbertradgard.se

Kan man sätta potatis för djupt?

Hur djupt ska man sätta sättpotatisen? Om du menar sätta potatis i potatislandet, så börjar du med cirka 10-15 centimeter under jorden. När potatisblasten har kommit cirka 10 centimeter ovan jord, är det dags att kupa potatisen så att den återigen hamnar minst 10-15 centimeter under jorden.

Se hela svaret på odla.nu

Är det försent att sätta potatis i juni?

Man kan sätta potatis fram till September utan problem.

Se hela svaret på forum.odla.nu

Hur mycket ger ett kilo sättpotatis?

Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning. Min pallkrage ger som minst fem kilo, men förhoppningsvis en bra bit över tio kilo.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Hur ska man gödsla potatis?

Gödning till potatis

Liksom alla grödor behöver potatis extra tillskott av näring, men ska inte övergödslas. En näve Algomin Trädgårdsgödsel per 40-literssäck med jord eller 1-2 nävar per kvadratmeter jord i ett trädgårdsland är en lagom grundgödsling för potatis.

Se hela svaret på algomin.se

När ta upp potatis för vinterförvaring?

Det är bäst att ta upp potatisen i god tid innan höstkylan sätter in, och försök att ta upp dem så varsamt som möjligt. En nedkyld eller ytskadad potatis gör av med onödigt mycket energi vid inlagringen.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Hur sätter man potatis i Pallkrage?

Plantera ut potatis i pallkrage
  1. Placera pallkragarna på en solig plats.
  2. Lägg markduk eller tidningspapper i botten för att hålla rotogräs borta.
  3. Fyll på med gödslad, lucker planteringsjord. ...
  4. Sätt ca 10 sättpotatisar i pallkrage av storleken 80x120 cm, ca 7 sättpotatisar i pallkrage av storleken 60x120 cm.

Se hela svaret på impecta.se

Hur många potatisar i Potatishink?

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur förvara potatis till sättpotatis?

Hur förvarar jag sättpotatisen bäst innan det är dags att sätt? Sättpotatisen behöver ligga så ljust som möjligt för att det ska bildas gröna fina groddar. Genom att förvara sättpotatisen svalt så håller du tillbaka groddningen.

Se hela svaret på larsviken.se

Kan man dela stora Sättpotatisar?

Dela sättpotatis

Stora potatisar kan delas för att ge fler plantor. Se så till att varje del har små "ögon" som kan utvecklas till groddar. Skär med en väl rengjord kniv och låt snittytorna ligga luftigt och torka så att de inte utsätts för mögelangrepp.

Se hela svaret på wexthuset.com

Vad händer om man sätter potatis för tidigt?

Om man sätter potatisen för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp. Potatisen sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj uppe i norr. Det tar cirka tre månader från sättning till första skörd.

Se hela svaret på svenskpotatis.se

Kan man äta potatis som övervintrat i jorden?

Kål- och rotsaker tål rejäl kyla

Medan brysselkål tål uppskattningsvis 12 minusgrader, klarar haverrot, jordärtskockor, palsternacka och strandkämpar imponerande -18°C. Resten måste du täcka under halm. Även potatis kan klara sig i marken om du täcker odlingen rejält.

Se hela svaret på blogg.land.se

Vad är det för skillnad på vanlig potatis och sättpotatis?

Vanlig potatis du hittar i affären kan förvandlas till sättpotatis men då den kan bära på sjukdomar bör du helst välja så kallat certifierat utsäde, alltså godkända sättpotatisar som finns i trädgårdshandeln. När du väl inhandlat sättpotatisen ska den förgro vilket innebär att potatisen får små gröna utväxter.

Se hela svaret på expressen.se
Föregående artikel
Hur mycket kalk bryts i Sverige?
Nästa artikel
När kom flercelliga alger?