Hur länge ska man ha fluor i munnen?

Frågad av: Agneta Berggren  |  Senaste uppdatering: 10 februari 2022
Betyg: 4.9 av 5 (60 betyg)

Sköljningen bör pågå i en till två minuter och en vanlig mängd sköljvätska är sju till tio milliliter. Hur ofta du ska använda fluorsköljning beror på sköljmedlets koncentration. Har du ökad risk att få karies är det är det bra om du sköljer med 0,2-procentig natriumfluoridlösning dagligen.

Se hela svaret på 1177.se

Vad händer om man råkar svälja flux?

Vad händer om man sväljer ner Flux? När en vuxen sköljer med 10 ml lösning i en minut säger man att man oavsiktligt sväljer ner eller behåller (på slemhinnor och tungan) ca 10% av lösningen. Detta motsvarar cirka 0,9 mg med en 0,2% NaF-lösning och en så låg dos har ingen toxisk effekt.

Se hela svaret på fluxfluor.se

Hur länge ska man ha Flour?

För att få en kariesförebyggande effekt måste man därför tillföra fluor kontinuerligt på tandytan. För vuxna är rekommendationen två cm fluortandkräm på tandborsten, två gånger om dagen och borsta i två minuter. För barn upp till 6 år bör barntandkräm med lite lägre fluorhalter användas.

Se hela svaret på tandlakarforbundet.se

Hur mycket fluor i munskölj?

Mängden fluor i fluorskölj ligger mellan 0,05 % till 0,2 %. Barn 6-12 år som är i behov av extra fluor rekommenderas den lägre fluorhalten och vuxna den högre.

Se hela svaret på rjl.se

Hur lång tid tar det att utveckla karies?

TEMA TANDHÄLSA: Det tar i snitt mer än åtta år från det att en kariesskada börjar synas tills det uppstått ett hål som måste lagas. Idag får den vuxna befolkningen i Sverige ungefär tre miljoner lagningar varje år.

Se hela svaret på vetenskaphalsa.se

Fluorfilmen

42 relaterade frågor hittades

Hur snabbt kan man få hål i tänderna?

När du får hål i en tand sker det ganska långsamt. Tandytan blir ojämn och porös och med tiden finns ett hål. Om inte hålet lagas tränger bakterierna allt längre in i tanden och kan nå rotkanalen och infektera pulpan, den innersta delen av tanden. Infektionen kan spridas ut i käkbenet och ge skador även där.

Se hela svaret på 1177.se

Hur lång tid tar det att utveckla hål i tänderna?

Själva processen kan vara långsam och ta upp till två år. När emaljen försvagats, skapas ett litet hålrum där plack eller karies kan ta sig in till tandbenet. Nu kommer nedbrytningen av tanden att gå snabbt, då bakterier och plack därefter kan nå in till pulpan.

Se hela svaret på xn--alltomtnder-r8a.nu

Hur mycket fluor ska det vara i tandkräm?

Tandvården bör uppmuntra personer som kommer till tandvården att borsta tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm (1 000-1 500 ppm fluor). Kommentar: Nationella riktlinjer rekommenderar tandkräm med 5 000 ppm fluor vid förhöjd risk för rotkaries.

Se hela svaret på rvn.se

Hur mycket fluor i Barntandkräm?

Rekommendationer, 1000 – 1450 ppm F:

Barn under 6 år skall övervakas så att inte onödiga mängder tandkräm sväljs ner. Sköljning med vatten efter tandborstningen bör minimeras.

Se hela svaret på internetodontologi.se

Kan man få för mycket fluor?

En bieffekt av för mycket fluor är tandfluoros, fläckar på tänderna, som mest ses som ett estetiskt problem. För mycket fluor kan vara giftigt och leda till osteofluoros. Ostefluoros innebär ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna.

Se hela svaret på livsmedelsverket.se

Hur länge ska man ha Bananlack?

Fluorlack innehåller en hög koncentration av fluor. Lacket får stelna och sitter sedan kvar tills det lite i sänder har nötts bort. Mycket fluor kan på så sätt lagras in i tandemaljen. Om du lätt får hål i tänderna kan det vara bra att upprepa behandlingen två till fyra gånger per år.

Se hela svaret på 1177.se

Hur lång tid efter Fluorlack kan man äta?

Du ska vänta en timme med att äta, dricka eller borsta tänderna efter att du fått fluorbehandling. Om du har fått en fluorbehandling på dagen kan du borsta tänderna som vanligt på kvällen eftersom fluoret redan gett tillräcklig effekt.

Se hela svaret på rjl.se

Hur länge ska man ha munskölj?

Skölj munnen i 20-30 sekunder genom att gurgla och fördela vätskan i munnen. Spotta ut vätskan.

Se hela svaret på xn--alltomtnder-r8a.nu

Vad händer om man råkar svälja munskölj?

Lösningar avsedda att användas outspädda är ofarliga om ett barn smakar en liten mängd (ett par klunkar) eller om någon av misstag sväljer ner dosen vid munsköljning. Koncentrerade lösningar som skall spädas före användning kan innebära risk, eftersom till exempel hög halt etanol eller jodföreningar kan ingå.

Se hela svaret på giftinformation.se

Är Flux farligt?

Fluorskölj förekommer i flera olika koncentrationer. Det är ofarligt att dricka upp till ½ dl av lösningen som innehåller 0,2% natriumfluorid eller 2 dl av den som innehåller 0,05%.

Se hela svaret på giftinformation.se

Är det farligt att svälja fluor?

Svar: Det är inte farligt att svälja lite tandkräm, men att låta barn ”äta” tandkräm avråder vi från. Fluoret i tandkrämen gör ingen nytta i magen utan det är i munhålan som det är effektivt. ... Från två års ålder, när barnet kan spotta, kan barnen få en mängd motsvarande barnets lillfingernagel på tandborsten.

Se hela svaret på ki.se

Är fluor och fluorid samma sak?

Fluorid är också ett mycket ett väldokumenterat läkemedel mot karies. Inom tand- vården säger vi i dagligt tal fluor när vi egentligen menar fluorjonen fluorid. En vanlig förening i tandkräm och andra fluoridprodukter är natriumfluorid.

Se hela svaret på regionvasterbotten.se

Vilka tandkrämer innehåller fluor?

Tandkrämer mot karies

Pepsodent Super fluor innehåller den 1450 ppm fluor vilket är huvudfokus när man väljer en tandkräm mot karies. Den säljs i de flesta livsmedelsbutiker. Duraphat tandkräm är en receptfri tandkräm, som även kan skrivas på recept, som har en hög koncentration av fluor.

Se hela svaret på tandea.se

Är Fluortabletter bra?

För att ha ett effektivt skydd behöver vi tillföra fluor direkt på tänderna. En fördel med tabletter är de långsamt kan smälta på tungan vilket gör att fluoret stannar kvar i munnen en stund och därmed ger ett bra skydd. Tabletter är enkla att ta och är därför ett bra alternativ för barn.

Se hela svaret på xn--tandlkaresundbyberg-kwb.com

Hur mycket tandkräm ska man ha på tandborsten?

Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten. Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i vardera käke. Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag. Spotta ut tandkrämen, men undvik att skölja munnen eller dricka något efteråt.

Se hela svaret på folktandvardenstockholm.se

Hur länge räcker en tandkrämstub av Duraphat?

HUR DURAPHAT SKA FÖRVARAS

Används före utgångsdatum som anges på tuben och kartongen efter ”Utg. dat.”. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad. Förvaras vid högst 25 ºC.

Se hela svaret på fass.se

Får ofta hål i tänderna?

Vem får lättare hål i tänderna? Vissa personer får lätt karies och tandsten. Till exempel salivens sammansättning påverkar uppkomsten av karies. Även en graviditet, diabetes, vissa läkemedel och allmänna sjukdomar minskar salivutsöndringen, förändrar salivens sammansättning och främjar uppkomsten av hål.

Se hela svaret på mehilainen.fi

Kan man få bort hål i tänderna?

Ibland kan karies försvinna genom att du borstar dina tänder extra noga med fluortandkräm och låter dem vila mellan måltiderna. Det kan också läka ut om tandläkaren behandlar tidig karies med fluor.

Se hela svaret på folktandvardenstockholm.se

Är det farligt med Tandinfektion?

Symptom för en tandinfektion inkluderar ofta svullnad, smärta och överkänslighet i det drabbade området. En infektion i tanden kan vara farligt dåutan behandling kan en tandinfektion spridas till andra områden i käken, bihålorna, halsen och i värsta fall till hjärnan.

Se hela svaret på tandcity.se
Föregående artikel
Vad kan man använda alkaner till?
Nästa artikel
Vem vann backhoppning idag?