Hur ligger den döde i kistan?

Frågad av: Alva Nilsson  |  Senaste uppdatering: 28 januari 2022
Betyg: 5 av 5 (74 betyg)

Vi klär den avlidne i svepdräkt eller egna kläder och bäddar ner den döde i kistan. Detta förutsätter ett ganska raskt beslut i valet av kista. Alternativt kan den avlidne ligga nedbäddad i sin säng under tiden anhöriga kommer för att ta avsked. Ta den tid ni behöver till avskedet.

Se hela svaret på fenixbegravning.se

Hur tar man farväl vid kistan?

Ett sista farväl tas vid kistans huvud- eller fotände (om det inte är en större grupp) med en bugning eller nigning och man lägger sin handbukett på kistan eller i graven. Som en artighetsbetygelse kan man sedan vända sig mot de anhöriga och buga eller niga.

Se hela svaret på hanssonsbegravningsbyra.se

I vilken ordning ska man gå fram till kistan?

Närmast anhöriga går alltid fram först och därefter de som sitter på bänkraden eller sittplatserna bakom. I tur och ordning går alla fram och tar sitt avsked och det sker alltid till vänster om kistan.

Se hela svaret på lovabegravning.se

Är kroppen i kistan vid begravning?

I flera andra länder är det vanligare och många anser att avskedet blir mer personligt om man får se personen som ligger i kistan. Det vanligaste för svenska begravningar är att man har kistan stängd. De som vill ta avsked av kroppen gör det innan ceremonin.

Se hela svaret på begravningssidan.se

Hur ligger liket i kistan?

Din fråga är enkel att besvara, man “går in från båda håll” och ställer sig runt kistan. Men går du runt, så går du medsols. Vad det gäller planeringen vid kistan så står man inte vid huvudändan, man står vid fotändan på kistan. Kistan ska placeras med fotändan mot koret, så den avlidne kan se åt öster.

Se hela svaret på blogg.vett-och-etikett.com

Från död till begravning - En film om döden - A movie about death

34 relaterade frågor hittades

Hur placeras kistan vid begravning?

Placering av kista eller urna

I kyrkan var seden tidigare att kistan skulle vara vänd mot koret, det vill säga den del av kyrkan där altaret står. Numera placeras den oftast med fotändan mot församlingen. Den ändringen har förmodligen uppstått mest av praktiska skäl.

Se hela svaret på klarahill.se

Hur långt ner lägger man kistan?

6 § En kistgrav skall vara så djup att en kista som sätts ner i graven täcks av ett jordlager på minst en meter över kistans högsta del, gravkulle oräknad. Förordning (1981:554).

Se hela svaret på riksdagen.se

Vad får man lägga i kistan?

Det vanligaste är att lägga ner enklare föremål i kistan såsom fotografier, blommor, brev, smycken, en favoritägodel och liknande. Det finns inga lagar eller regler som bestämmer vad som får följa med i kistan, men det är inte lämpligt att lägga ner explosiva föremål.

Se hela svaret på fonus.se

Måste man ha kista vid begravning?

Enligt lag måste du alltid ha en kista

Enligt begravningslagen måste alltid den avlidna ligga i en kista vid kremering på grund av arbetsmiljömässiga och etiska skäl. Detta gäller oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras.

Se hela svaret på fonus.se

Vilka har öppen kista?

Traditionen på den tiden var att den döde låg kvar i sin kista i hemmet. Kistlocket var öppet och släkt, vänner, bekanta och alla andra som ville kom på besök för att ta ett sista farväl innan den avlidne begravdes. Det var på sätt och vis så en visning fungerade för länge sedan.

Se hela svaret på fenixbegravning.se

Hur går man runt kistan?

Det går vanligen till så att de närmaste går upp till huvudändan av kistan. Här stannar de och säger högt eller tyst sitt farväl till den avlidne och lägger sin blomma på kistan och går sedan och sätter sig. Därefter följer resten av gästerna, i den takt som begravningsentreprenören visar, och går medsols runt kistan.

Se hela svaret på sorti.se

Vad lägger man för blomma på kistan?

Det vanligaste när man är gäst på begravning är att ta med sig en handblomma. Det brukar vara en röd ros, men man kan även välja andra blommor eller en mindre bukett om man vill det. Handblomman läggs sedan på kistan eller i graven när man tar sitt farväl.

Se hela svaret på begravningssidan.se

När ska man gå på begravning?

Generellt gäller som regel att om tiden för begravningen står i annonsen så är du välkommen att gå på den. Om det istället står att begravningen äger rum i kretsen av de närmaste eller i stillhet så bör du avstå från att gå om du inte blivit särskilt inbjuden av en anhörig.

Se hela svaret på fonusost.se

Var sitter närmast anhörig vid begravning?

Oftast är det på höger sida sett bakifrån. Olika kyrkor har olika traditioner och i vissa kyrkor är traditionen att närmast anhöriga sitter till vänster. Det finns givetvis en frihet för de efterlevande att bestämma hur gästerna ska sitta under begravningsceremonin.

Se hela svaret på fonus.se

Vem går först in i kyrkan vid begravning?

Enligt huvudregeln ska de närmast anhöriga alltid sitta till höger längst fram i kyrkan/kapellet vid en begravning. I vissa undantagsfall sitter de närmast anhöriga i stället på vänster sida. Detta beror i de flesta fall på kyrkans/kapellets specifika uppbyggnad.

Se hela svaret på lavendla.se

Vem bär kistan?

Det allra vanligaste är att sex personer bär kistan. Det fungerar med fyra kistbärare också, men då är förutsättningen att man är van vid att bära och att alla känner sig bekväma med det. Det finns alltid en risk för missöden om man inte har varit med om att bära en kista förut.

Se hela svaret på fenixbegravning.se

Kan man bli begravd utan kista?

En begravning utan ceremoni kan ske om ni som anhöriga inte vill ha någon begravningsakt alls. Det kan också vara ett lämpligt alternativ om ni vill ha en privat ceremoni i stillhet, utan kista. Vid direktkremation sker ofta gravsättning utan att de anhöriga är närvarande.

Se hela svaret på fenixbegravning.se

Hur går en Direktkremering till?

Direktkremering är en begravning utan ceremoni. Detta innebär omhändertagande av den avlidne, transport till krematoriet, kremering och därefter gravsättning i minneslund eller urngrav. Finns en familjegrav och viljan är att den avlidne ska vila i denna är även detta möjligt vid en direktkremation.

Se hela svaret på lovabegravning.se

Kan man välja bort begravning?

Nej, det går att helt välja bort ceremonitillfället. Begravning utan ceremoni genomförs exempelvis när den avlidne önskat det eller när de anhöriga av någon anledning inte vill ha någon ceremoni.

Se hela svaret på grindstolpen.se

Vad säger man vid kistan?

När man vid begravningsceremonin går runt kistan, lägger en blomma på kistans huvudände och säger farväl till den avlide en sista gång.

Se hela svaret på lavendla.se

Vad gäller vid Urnsättning?

Urnsättningen går till så att urnan sänks ner i graven med hjälp av ett rep och därefter grävs graven igen. Defilering, det vill säga att anhöriga tar farväl genom att lägga en blomma, går bra att ha även vid urnsättning. Handbuketten läggs då ned efter att urnan har sänkts ner i graven.

Se hela svaret på lovabegravning.se

Får man göra egen kista?

Men många känner inte till att man fortfarande får bygga kistan själv. Det man måste tänka på om man vill göra den själv är att det finns en del regler att förhålla sig till. En egentillverkad kista ska följa SBT:s ”Rekommenderad kravspecifikation för kistmaterial och urna”.

Se hela svaret på fenixbegravning.se

Hur många kan begravas på samma plats?

Ofta kan askan från flera (normalt 2–4) familjemedlemmar begravas i samma grav, men det är olika hur många som kan begravas i samma grav beroende på begravningsplats. Vid upplåtelse av askgravplats utses ett ombud som tillsammans med kyrkogårdsförvaltningen avgör vilka andra som ska få gravsättas i graven.

Se hela svaret på enfinbegravning.se

Vad är vanligast kremering eller jordbegravning?

Med jordbegravning menas att kistan med den avlidne sänks ner i en grav. Kremation eller eldbegängelse som det ibland kallas, innebär att kistan med den avlidne bränns och askan gravsätts vid ett senare tillfälle. ... Kremering är idag den vanligaste begängelseformen, under 2019 var 82% kremationsbegravningar.

Se hela svaret på begravningar.se

Får man begravas i samma kista?

Ibland vill makar begravas på olika sätt men ändå dela grav. Då väljer man lämpligast en kistgrav för där ryms både kista och urna. I minneslund, vilket brukar ses som en anonym begravningsplats.

Se hela svaret på begravningar.se
Föregående artikel
Kan jag ge min hund lakrits?
Nästa artikel
Vad menas med exklusivt?