Hur nära kan man plantera äppelträd?

Frågad av: Lars-Gunnar Hellström  |  Senaste uppdatering: 2 maj 2022
Betyg: 4.4 av 5 (63 betyg)

Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan. Ditt nya äppelträd ska helst planteras i en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr, cirka 50 × 50 centimeter.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur nära huset kan man plantera äppelträd?

En tumregel är att rotsystemet blir cirka 20 procent bredare än kronan på det färdigvuxna trädet. Det gör att träd ofta behöver ett ”säkerhetsavstånd” på 5-7 meter från huset.

Se hela svaret på land.se

Hur nära kan man plantera fruktträd?

Plantera fruktträd, gör så här:

Fyll på med jord och vattna. Placera ner en eller fler störar kring trädet och bind fast med band så trädet får stöd de första åren och kan etablera sig. De flesta fruktträd kräver ett planteringsavstånd på cirka tre meter.

Se hela svaret på plantagen.se

Vad kan man plantera under äppelträd?

Det är bra att plantera olika slags perenner under äppelträd. På så sätt minskar man kvävehalten i jorden som gör att trädet växer utan att sätta frukt. Det går bra med olika slags skuggtåliga perenner som funkia (Hosta), astilbe, bergenia, rams osv.

Se hela svaret på hemtrevligt.se

Hur stor yta behöver ett fruktträd?

Ett normalt äppelträd behöver ca 10 meter i bredd om det inte ska växa in i något annat när det blir fullvuxet. Vill du ha ett mindre träd, välj en annan grundstam än A2. Denna bestämmer storleken mer än sorten (Åkerö, Ingrid Marie m fl). Detta är en vanlig storleksutveckling på ett äppelträd satt på A2 grundstam.

Se hela svaret på juniper.se

Hur man planterar ett äppelträd

44 relaterade frågor hittades

Hur mycket plats behöver ett äppelträd?

Äppelträd växer bäst på soliga och varma platser. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan. Ditt nya äppelträd ska helst planteras i en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr, cirka 50 × 50 centimeter.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur stor plats tar ett äppelträd?

Hur stor plats tar ett äppelträd? Det är 5,5 meter mellan tomtgräns och hus.

Se hela svaret på odla.nu

Vad plantera under fruktträd?

Och så småningom ska jag plantera perenner, som luckrar jorden och ser till att näring, syre och fukt transporteras ner i backen och också når trädrötterna. I cirkel under trädet har jag planterat en klätterros, precis som vid alla andra fruktträd i de här delen av trädgården.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Vad plantera under träd?

Planteringsytan bör därför göras öppen så att syre, vatten och organiskt material kan komma ner till rötterna och så att koldioxid kan tränga upp från jorden. Det görs bäst genom att plantera marktäckande buskar eller perenner under träden. Även en liten yta på några kvadratmeter runt stammen gör stor nytta.

Se hela svaret på stangby.nu

Vad gödslar man äppelträd med?

Använd naturgödsel eller mineralgödsel med NPK, följ dosering på förpackningen. Det går även att gödsla och jordförbättra samtidigt genom att lägga ut en kraftigt gödslad dressprodukt under buskarna tidigt på våren.

Se hela svaret på vaxthusetlinds.se

Hur tätt kan man plantera plommonträd?

När det gäller plommonträd har de mycket olika storlek beroende på sort. Opal växer medelstarkt med riklig och tidig bördighet. Avstånd ca 10 m.

Se hela svaret på odla.nu

Hur tätt plantera träd?

Beroende på vilka begränsningar det finns på platsen kan man välja mellan hundratals olika kombinationer av form och storlek. Ett lågt träd med bred krona kan planteras under luftledningar. Ett smalt men högt städsegrönt träd kan fungera som skärm mellan två byggnader.

Se hela svaret på tradforeningen.org

Hur ska man plantera fruktträd?

Råd vid plantering av fruktträd
  1. Ställ krukan att dra vatten någon timma före planteringen så att rötterna är saftspända.
  2. Gräv en bred grop, minst 3-4 gånger bredare än krukan som trädet står i. ...
  3. Lirka loss krukan och kontrollera så att inte rötterna ligger som en kaka i botten. ...
  4. Identifiera rothalsen vid stambasen.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur växer Äppelträdets rötter?

I en väldränerad jord har trädets rötter lättare att söka efter näring och vatten vid torrperioder, och på våren värms den väldränerade jorden upp fortare vilket gör att trädet kommer igång och börjar växa tidigare.

Se hela svaret på nordiskamuseet.se

Hur djupa rötter har ett äppelträd?

Man räknar med att ett träd har lika mycket rötter under marken som grenar ovan jord. Diametern på diket ska helst vara lika stor som kronans storlek. När man gräver diket kapar man rötterna, vilket i sin tur stimulerar trädet att bilda nya rötter innanför diket, så att rotsystemet blir mer samlat.

Se hela svaret på viivilla.se

Hur nära huset kan man plantera buskar?

Avståndet mellan växt och dräneringsledning har nog större betydelse än vilken växtart det rör sig om. Dock kan man generellt säga att de arter som växer snabbt och får stor volym bör man nog undvika att plantera närmare än tre meter från dräneringsledningar.

Se hela svaret på for.se

Vad växer under Tall?

Under tallen kan man också plantera perenner och marktäckare för soliga, torra platser utan några större åtgärder, kanske tillsätta lite mer jord, bara. Sådana växter är t. ex. Smultron, Fragaria vesca och dess rosablommande sorter, såsom 'Pink Panda'.

Se hela svaret på odla.nu

Vad kan växa under Björk?

Men är det en stor, uppväxt björk och rabatten kommer att täcka en del av rötterna borde det inte vara någon fara att vattna ned också en gödslad, köpt planteringsjord. Närapå alltid växer ju annat under träden, och samspelet mellan trädrötter och andra växter fungerar bra.

Se hela svaret på forum.odla.nu

Är Mossflox vintergrön?

Vintergrön, marktäckande perenn med mycket fin blomning på våren. Fin som marktäckare eller kantväxt, i kruka eller stenparti. Lättodlad. Trivs i soligt läge på väldränerad jord.

Se hela svaret på plantagen.se

Hur stor ring runt äppelträd?

Det finns också en högre variant. En trädring ger trädet en fin inramning och trädgården ger ett stilrent intryck. Den höga trädringen är 19 cm hög och är en av årets produktnyheter. En trädring skyddar trädets stam mot gräsklipparen.

Se hela svaret på wernamodesign.se

När är det bäst att plantera äppelträd?

Du kan egentligen plantera äppelträd redan från tidig vår ända fram till den första frosten, men varför många väljer att göra det just på hösten är att du ofta slipper vattna lika mycket tack vare allt höstregn.

Se hela svaret på proffsmagasinet.se

När kom äpplen till Sverige?

Till Sverige kom äpplet i början av 1900–talet. Äpplet är medelstort till stort med plattrund form. Skalet är glänsande, något segt, mörkrött med mörka punkter. Fruktköttet är gulvitt–vitt och mjukt med söt, mild smak utan syra men med fin arom.

Se hela svaret på hebe.se

Måste man ha 2 äppelträd?

Om du bor i ett bostadsområde med andra trädgårdar med äppelträd inte för långt ifrån borde du klara dig med ett träd. Om du skaffar två bör det vara två som blommar vid samma tid så att blommorna kan pollineras.

Se hela svaret på hemtrevligt.se

Hur snabbt växer ett äppelträd?

Olika träd har olika behov

Ett ungt äppelträd växer snabbt och då är beskärningen viktig. Behovet minskar när trädet blir äldre, och beskärningen behövs då först varannan eller var tredje år.

Se hela svaret på nordichometalk.com

Måste man ha två äppelträd för att få frukt?

Äppelträd behöver andra äppelsorter i närheten för att kunna bli pollinerade. Själva pollineringen sköter bin, humlor och andra insekter. I villakvarter eller koloniområden finns oftast flera andra äppelsorter, så att pollineringen fungerar utan att du behöver flera sorter själv.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se
Föregående artikel
Vad består den förväntade avkastningen av?
Nästa artikel
När kan man börja plocka karl johan svamp?