Hur ofta byta kedja moped?

Frågad av: Raymond Sundberg  |  Senaste uppdatering: 2 maj 2022
Betyg: 4.6 av 5 (63 betyg)

Du kan byta kedja två till tre gånger innan du behöver byta dreven. Men har du mycket slitna drev bör du byta drev och kedja samtidigt. Generellt kan man säga att det finns två typer av kedjor. Man kan skarva moped- och Mc-kedjor på två sätt.

Se hela svaret på twostroke.se

Hur länge håller kedjan?

Kedjan byter man ut oftare än kassetten. En kedja behöver bytas efter 250-400 mil. 2 kedjor på en kassett normalt beroende på hur man cyklar. Växlar man ofta kommer kassetten att hålla längre.

Se hela svaret på crescent.se

Hur mycket ska en kedja vara spänd?

För slapp eller för spänd kedja leder till ökat slitage, därför är det viktigt att kolla sin kedja regelbundet. 3st fingermodellen fungerar i de flesta fall. Precis bakom kedjesläpan ska ca 3st fingrar få plats. KTM kan kräva lite mer spel än japanska crossar.

Se hela svaret på forsellmotor.se

Hur länge håller ett drivpaket?

Ett drivpaket varar 3-4000 mil beroende hur väl du smörjer och underhåller kedjan.

Se hela svaret på forum.svmc.se

Vilken är största risken om kedjan är för hårt spänd?

Ett för stort kedjespel (när kedjan är för löst spänd) kan leda till att kedjan hoppar av medan ett för litet kedjespel (när kedjan är för hårt spänd) kan leda till att kedjan brister. I bägge fallen kan kedjan i värsta fall låsa bakhjulet och eventuellt även skada motorn.

Se hela svaret på ikorkortmc.se

Drivpaket del 3 - HasSse byter mopedkedja

35 relaterade frågor hittades

Vad kan hända om kedjan är för hårt spänd?

Om kedjan sitter löst så kan den hoppa av under körning, tänk även på att en för löst och hårt spänd kedja kan töjas ut och förstöras. Se till att hitta rätt balans och se även till att kedjan är ren. Du bör även med jämna mellanrum smörja kedjan.

Se hela svaret på teoricentralen.se

Hur hårt ska kedjan vara spänd cykel?

En kedja måste vara välspänd, annars är den farlig. Kedjan ska inte gå att flytta mer än 1 cm ”upp eller ner ”. På standardcyklar spänns kedjan genom att släppa på bakhjulets muttrar. Hjulet dras sedan bakåt så att kedjan blir lagom spänd.

Se hela svaret på cykelframjandet.se

När är det dags att byta drivpaket?

Ställer Du cykeln på centralstödet och snurrar på bakhjulet, skall kedjan i hela sin längd ha samma krökning mellan dreven. Skurna länkar innebär, att kedjan blir "hackig" och ojämn, när den löper mellan dreven - och då är det tid att byta. (Jag har haft EN kedjehoj, och dess drivpaket höll knappt 2 000 mil före byte.

Se hela svaret på bmwklubben.se

När byta drivpaket mc?

Börjar dreven då också vara slitna (vassa eller nötta på annat sätt) så är det nog idé att byta allt.

Se hela svaret på sporthoj.com

Hur ofta byter man kedja mc?

Det handlar om kedjespänning, smörjning och rengöring. Normal livslängd med de starkaste kedjorna är ca 2000-2500 mil men stora variationer kan förekomma beroende på underhåll, skötsel och körsätt.

Se hela svaret på tvingmcservice.se

Hur spänner man kedja Cross?

Sätt dig på hojen och gunga lite på den medan du känner på kedjan. När det är en tänkt linje mellan hjulaxeln och utgående axel, och när den går rakt igenom svingaxeln så är kedjan som mest spänd. Den "linjen" passerar du när du gungar på hojen sittandes i sadeln.

Se hela svaret på enduromx.com

Hur spänd ska kedjan vara på en moped?

Rieju Spike och Drac skall stå på sitt sidostöd när du mäter kedjespelet och spelet skall vara 35 - 45mm. OBS! För att vara riktigt säker hur du skall mäta kontrollera i mopedens servicemanual.

Se hela svaret på twostroke.se

Hur spänd kedja mc?

Slacket på kedjan skall i sitt högsta läga till det lägsta läget ha en skillnad på 2.5-3.5cm. Om man mäter mellan dreven vilket instruktionsboken säger, då trycks ju kedjan upp mot svingen och hela slacket kan inte mätas därför att kedjan inte kan tryckas upp i sitt ändläge.

Se hela svaret på forum.svmc.se

Hur vet man om kedjan är dålig?

Oftast så finns där markeringar på svingen vid bulten till bakhjulet. Det är där du spänner kedjan och om du spänt den för mycket så att den går utanför bakgre markeringen så är det dags att byta...

Se hela svaret på sporthoj.com

När behöver kedjan bytas cykel?

Att byta cykelkedja är inte alls så svårt som många tror. Det går enkelt och snabbt med rätt verktyg om man vet hur man skall göra. Cyklar du mycket är det bra att kunna, då en kedja behöver bytas efter ca 150 mil. Detta är förutsatt att man tvättar och smörjer kedjan regelbundet.

Se hela svaret på cykelkraft.se

Hur länge ska en kamkedja hålla?

Om du sköter service och oljebyten noga kan kamkedjan säkert fungera utan problem i 20.000 mil eller mer. Med tiden kan den bli lite slak och börja rassla men en verkstad kan mäta upp hur den är spänd. Behöver kedjan bytas kommer kostnaden – för en vanlig tvålitersmotor – att hamna på cirka 10.500 kr.

Se hela svaret på vibilagare.se

Vad kostar ett drivpaket?

1813kr kostar ett drivpaket till en CBR900 -93 genom Duells. Lägg till en timmes arbetskostnad på det så landar det på ca 2500kr. Kanske. 4000kr kan de nog bara komma upp i om de behöver köpa in nitningsverktyg eller något sånt.

Se hela svaret på sporthoj.com

Vad är ett drivpaket?

Drivpaketet består av kedja och drev, och är egentligen inte mer komplicerat än motsvarande på en cykel. Kedjan överför kraften från motorn till bakhjulet, och dreven ger i kombination med kedjan rätt utväxling. Ju större bakdrev och ju mindre framdrev desto högre blir motorvarvet.

Se hela svaret på sbw.se

Hur ofta spänna kedja mc?

tänk bara på att köra in kedjan. jämn belastning på driven första 50 milen så sträcker du kedjan helt jämt och beroende på hur månl du kör och hur du kör får du spänna kedjan med jämna mellanrum. Glöm inte heller bort att regelbundet smörja kedjan. 520 paketen brukar vara billigare.

Se hela svaret på sporthoj.com

Hur kortar man av en cykelkedja?

Kedjebrytaren används för att trycka ur nitarna ur kedjan för att korta eller bryta kedjan. Precis innan niten släpper så krävs det ett väldans tryck, och detta har knäckt flera brytare för mig. Kedjebrytaren är ett sånt verktyg där kvalitet lönar sig.

Se hela svaret på cyklopedia.se

Hur man kortar ner en kedja?

Välkänd medlem

Men om man vill korta en kedja så slår man ut niten utan att slipa ner skallen för det finns ingen, det är inte som en MC kedja... Sen kortar du kedjan efter önskad längd och slår dit en av nitarna du tagit lös.

Se hela svaret på snowmobile.se

Varför kuggar kedjan över?

"Kuggar över" = kedjan stannar på drevet men glider/hoppar/rappar över. Det brukar bero på sliten kedja. Ett annnt fenomen är spökväxlingar (autoshifting).

Se hela svaret på happyride.se

Vad kan hända om kedjan är för lös?

En slak kedja kan kugga över drevet vid nedlägg. Vilket resulterar i att ett kugg går av eller i värsta fall att hjulet låser sig och det slutar med en krash. En lite för spänd kedja stjäl lite effekt.

Se hela svaret på sporthoj.com

Hur ska man dreva en moped?

Framdrevet är väldigt enkelt att byta, vet att det finns guider om detta men skriver ner det lite enkelt här också.
  1. Framdrev: - Skruva bort motorkåpan. - Ta bort kedjan. ...
  2. Bakdrev: - Ta bort kedjan. ...
  3. Byt kedja: - Ta bort kedje låset och bort med gamla kedjan. ...
  4. Sammanfattning: - Stort framdrev = Bra toppfart, mindre bra axx.

Se hela svaret på twostrokerider.se

Vad är Kedjespel?

Kedjespelet ska normalt vara mellan 20-35 millimeter. Du mäter kedjespelets längd mellan dreven och justerar det genom att flytta bakhjulet. Titta i instruktionsboken för att ta reda på vad som gäller för just din motorcykel.

Se hela svaret på ikorkortmc.se
Föregående artikel
Vad är leverantörsfakturor?
Nästa artikel
Är porslinsblomma giftig för katter?