Hur ofta kan man vattna med Kissvatten?

Frågad av: Anette Bengtsson  |  Senaste uppdatering: 21 juli 2022
Betyg: 4.8 av 5 (16 betyg)

Det brukar anges att en del kiss ska spädas med tio delar vatten vid gödsling, men för den som vill vattna inomhussådder skulle jag nog säga att en del kiss till tjugo delar vatten är bättre. Och att vattna ofta. Uppskattningsvis är kanske var tredje vattning en slags gödning i min inomhusodling. Då jäklar växer det!

Se hela svaret på sarabackmo.se

Vad ska man inte vattna med Guldvatten?

Växter som inte gillar guldvatten

När gul lök, röd lök och schalottenlök vattnas med detta blir det inte så mycket lök utan mest blast. Löken blir även mindre tålig för lagring. Till många bär rekommenderas kvävefattig gödsel. Kväve som finns i urin kan ge vekare bär och bärbuskar.

Se hela svaret på hemfrid.se

Hur ofta ska jag vattna med Guldvatten?

Användning av guldvatten

Gödselvattna därför växter ute i landet med svag dos ofta, hellre än mycket och sällan. Särskilt om jorden är mycket genomsläpplig med låg mullhalt, som en mager sandjord. Till alla krukväxter och sommarblommor. Gödsla vid varje vattning under sommarhalvåret och en gång i månaden under vintern.

Se hela svaret på wexthuset.com

Kan man vattna alla växter med Guldvatten?

Det är viktigt att vattna mellan raderna och undvik att vattna med guldvatten strax innan skörd. Guldvatten går utmärkt att använda till krukväxter och sommarblommor och för all del din gräsmatta.

Se hela svaret på land.se

Hur ofta Guldvatten till tomater?

Släng en näve eller två i en hink med vatten och låt stå över natten. Rör om och späd sedan så att det ser ut som kraftigt te och gödselvattna med varje eller varannan vecka. Samma effekt uppnår du med guldvatten (urin utspädd med tio delar vatten).

Se hela svaret på kolonitradgardsforbundet.se

Saras tips: Vattna inomhussådder

37 relaterade frågor hittades

Kan man gödsla tomater med urin?

Kissvatten är ypperlig för tomater! Urin som gödsel utspädd 1:10 har ungefär samma näringsinnehåll som blomsternäring på flaska från affären.

Se hela svaret på blogg.land.se

Kan man gödsla tomater för mycket?

Eftersom tomater växer snabbt och behöver näring för att både växa och utveckla frukt, behöver du se till att de har näring ända fram till slutet av sommaren. Om du inte ger någon extra gödning alls kommer dina tomatplantor överleva, men sannolikt inte ge så stor skörd.

Se hela svaret på nelsongarden.se

Är urin bra för växter?

En fördel med att gödsla med urin är både att växterna snabbt tar upp näringsämnena och att man enkelt kan vattna just då och där växterna behöver näringsämnena. Man kan med fördel även tillföra urin i komposten: särskilt om komposten består av kvävefattigt material som löv, halm, flis och liknande.

Se hela svaret på svensktradgard.se

Vilka växter tycker om aska?

Få större tomater

För kalciumälskande växter, så som tomater och kål är aska ett perfekt gödningsmedel. Häll ungefär en halv deciliter i hålet där du ska plantera. Även andra växter som ska bära frukt så som bärbuskar och fruktträd mår bra av lite aska.

Se hela svaret på hem.se

Vilka blommor tycker om kaffesump?

Rosor, pelargoner, änglatrumpet, oleander, hortensia, rhododendron och azalea mår synnerligen väl av att gödslas med kaffesump. Detta miljövänliga gödningsmedel lockar dessutom maskar som luckrar upp marken och förser växterna och jorden med näringsämnen från exkrementen.

Se hela svaret på gardena.com

Vad kan man gödsla med Guldvatten?

Guldvatten är utspädd urin

Urin innehåller mycket kväve och går alldeles utmärkt att använda som snabbverkande flytande näring, speciellt till bladgrönsaker. Det funkar också bra som gödsel till perenner, buskar och andra grönsaker som har behov av kväve.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Vilka växter vill inte ha aska?

Eftersom askan är basisk ska den däremot inte användas till växter som trivs i jord med lågt pH, så kallade surjordsväxter. Dit hör till exempel rhododendron, azalea, blåbär och hallon.

Se hela svaret på alsatterstradgardar.se

Kan man lägga aska i rabatten?

Men man bör inte lägga på hur mycket aska som helst, även om de flesta växter mår bra av aska i små mängder. Du kan också lägga lite aska i komposten och blanda om. Denna jord kan du sedan använda till rabatterna och blanda till dina pallkragar. Men tänk på det här med miljöföroreningar och ta inte för mycket.

Se hela svaret på odla.nu

Hur kan man använda aska i trädgården?

Användning av vedaska i trädgården
  1. Strö ut på gräsmattan. ...
  2. Sprid till växter som ska blomma och bära frukt som bärbuskar, fruktträd, fleråriga köksväxter som sparris samt rosor. ...
  3. Undvik surjordsväxter som blåbär och rhododendron samt att sprida i komposten (där mikrolivet vill ha en svagt sur miljö.

Se hela svaret på wexthuset.com

Är det bra att kissa på blommor?

Urinet däremot är sterilt, säger han. Man bör dock inte kissa direkt på växterna och grönsakerna utan blanda upp det med åtta delar vatten. Numera finns det till och med särskilda vattenkannor som är formade som pottor. Och den som äter ovanliga mediciner bör undvika att använda sitt urin på grönsakslandet.

Se hela svaret på testfakta.se

Vad är urin bra för?

Urin är en avfallsprodukt som består av vatten och upplösta avfallsprodukter som produceras av njurarna när de renar blodet. Avfallsprodukterna är substanser som kroppen inte behöver och som kan vara skadliga för våra organ om de ansamlas i kroppen.

Se hela svaret på coloplastcare.com

Kan man gödsla gräsmattan med urin?

Jo men visst, det går alldeles utmärkt att gödsla gräsmattan med urin från människor. Det är visseligen lite mer omständigt kontra att sprida ut t. ex. konstgödsel.

Se hela svaret på buske.nu

Vad händer om man Övergödslar?

Om man istället ger växterna övergödslad jord i början på växtsäsongen så är risken stor att näringen läcker ut eftersom växterna inte kan ta upp så mycket näring när de är små.

Se hela svaret på gronarader.se

Hur mycket näring ska tomater ha?

Tomatnäring och skötsel

Ge din tomatplanta en svag växtnäring en gång i veckan som är rik på kalium och fosfor. Undvik näring som innehåller mycket kväve, det kan ge tomaterna dålig smak. Förbättra gärna jorden med jordförbättring som trädgårdjord, eller genom att tillsätta lite trädgårdkalk elelr vedaska.

Se hela svaret på granngarden.se

Kan man ge för mycket näring till växter?

Blir något av näringsämnena överdoserade reagerar växten i de flesta fall. Symptomen beror på vilket eller vilka näringsämnen som tillförts i för stor mängd. Om överskottet leder till rotskador kan det visa sig som intorkade bladkanter och intorkade partier på blad och blommor.

Se hela svaret på blomsterframjandet.se

Vad ska man gödsla tomater med?

Gödsla tomatplantorna minst en gång i veckan med flytande växtnäring. Det går även bra att gödsla med Hönsgödsel som blandas ner i jordytan minst en gång i månaden, det är lite enklare när man vattnar med slang. Mycket mörkgröna plantor med kraftiga blad och krulliga toppar är ett tecken på för kraftig gödsling.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur ofta ska man Gödselvattna tomater?

Tomat odlas huvudsakligen i inaktiva substrat, där all växtnäring är löst i vattenfasen. Därför måste man gödselvattna med kompletta näringslösningar under hela växtsäsongen.

Se hela svaret på yara.se

Vilken Tomatnäring är bäst?

Zetas ekologiska växtnäring är en fermenterad näring som innehåller mängder av levande probiotiska mikrober som samarbetar med växtens alla delar. Den bygger på ekosystemets principer och återför både energi och växtnäring till jorden.

Se hela svaret på zetas.se

Var lägga aska?

Aska för komposten

Innan den organiska blandningen ska ner i jorden, förbättra dess näringsämnen genom att strö lite aska över. Viktigt är dock att inte använda för mycket – det förstör nämligen mixen.

Se hela svaret på mabra.com

Var lägger man askan?

Aska (från vedeldning)

Aska från spis och kamin ska du slänga som restavfall. Du får inte lägga lös aska i ditt sopkärl, utan paketera askan i en försluten påse så att den inte kan fastna i kärlet eller blåsa iväg vid tömning. Detta gäller även annat lättflyktigt material som damm och sågspån.

Se hela svaret på nsr.se
Föregående artikel
Kan förskollärare bli specialpedagog?
Nästa artikel
Hur länge kan en hund hålla sig på natten?