Hur planterar man sockerärtor?

Frågad av: Verner Björklund  |  Senaste uppdatering: 3 maj 2022
Betyg: 4.8 av 5 (11 betyg)

Det går att förodla sockerärt men det fungerar lika bra att direktså ute när värmen börjar komma.
  1. Så direkt på friland när jorden går att bruka.
  2. Lägg fröna i jorden med ett sådjup på 3–4 cm.
  3. Håll ett plantavstånd på 5–10 cm och ett radavstånd på 35–50 cm.
  4. Vattna rikligt.

Se hela svaret på plantagen.se

När är Sockerärtorna klara?

Användning: Sockerärtor skördas innan fröna sväller, då de ännu är platta. Brytärter ska ha blivit bulliga och saftspända. Spritärter och märgärter skördas när ärtan är fullmogen, men fortfarande gröna. De befrias från baljan genom att man "spritar", öppnar baljan och pillar ut ärterna.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur ska ärtor planteras?

Välj en solig växtplats med lucker jord. Ärter gillar att klättra och kan behöva stöd i form av en spaljé eller pinnar att slingra sig runt. Vattna och gödsla regelbundet. Skörda ofta, så kommer det nya blommor som bildar nya ärtskidor.

Se hela svaret på gardenize.com

Hur ofta ska man vattna sockerärtor?

Så i landet eller pallkrage

Du kan så 1-3 ärter i små kluster, så klämmer du in mycket på liten yta. Lägg igen jorden och vattna ordentligt. Om det är torrt i jorden vid sådden kan du vattna i raden redan innan du lägger i fröerna, det är en mycket bra metod för att ge fröerna fukt inför grodden.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Hur kallt klarar sockerärtor?

Sockerärter har frön som är ganska tåliga och de gror dessutom när det bara är några grader i jorden. I vissa tabeller anges 5 grader som lägsta temperatur då sockerärterna gror. Den lilla nya plantan är inte heller helt livrädd för kyla och klarar några frostnätter under fiberduk utan problem.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Odla sockerärter i kruka

22 relaterade frågor hittades

När kan man ställa ut ärtor?

När plantorna har kommit upp 10-15 cm får de flytta ut utomhus eller in i växthuset om det är väldigt kallt ute.

Se hela svaret på hannawendelbo.com

När kan jag plantera ut mina sockerärtor?

Den stora variationen gör det roligt att odla sockerärter under så lång tid som möjligt. Jag föredrar att göra många sådder från februari-augusti och har på så sätt sockerärter att skörda från maj till oktober.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Hur mycket ska man vattna ärtor?

Vattning: De får aldrig torka ut och de behöver mer vatten än man först tror. Vattna en gång per vecka vid normalt sommarväder, vid mycket varmt väder två gånger per vecka – särskilt viktigt när blomningen börjar. Gödsling: Behövs inte, ärter liksom bönor samlar det kväve de behöver själva.

Se hela svaret på rabarbertradgard.se

Varför vissnar sockerärtor?

Sockerärter kan angripas av svampar som orsakar att plantorna vissnar och det händer lätt om man odlar ärter efter ärter. Därför är det extra viktigt att man idkar växelbruk i grönsakslandet när man odlar ärtväxter.

Se hela svaret på sverigesradio.se

Måste man blötlägga sockerärtor?

Brukar du blötlägga? De flesta ärter sår jag direkt i landen, också här utan att blötlägga. Det är mer praktiskt och resultatet är precis lika bra.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Hur djupt sätter man ärtor?

Fröså sockerärt ute

Det går att förodla sockerärt men det fungerar lika bra att direktså ute när värmen börjar komma. Så direkt på friland när jorden går att bruka. Lägg fröna i jorden med ett sådjup på 3–4 cm. Håll ett plantavstånd på 5–10 cm och ett radavstånd på 35–50 cm.

Se hela svaret på plantagen.se

Vad behöver en ärta för att växa?

De fem förutsättningarna ljus, luft, fukt, jord och värme behöver alla växter i skilda proportioner när de väl har grott. För att börja gro behövs alltså endast tre av förutsättningarna, vilka ska finnas i ett trädgårdsland när man sår frön på våren.

Se hela svaret på botaniska.se

När ska man plantera ärtor?

Ärtor trivs bäst i lucker jord med mycket sol och näring men behöver också en hel del vatten. Ärtor är generellt inte så känsliga för kall jord, men just märgärt och brytsockerärter bör du vänta med att så tills jordtemperaturen har nått närmare 10 grader. Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

När ska man skörda Ärtskott?

Snart har du ärtskott att skörda! De är som godast när de är 6-7 cm. De går även att skörda i två omgångar, så klipp av (precis ovanför de nedersta ”öronen”) och låt omgång nummer två växa till sig. Gott på mackan, i salladen, smoothien eller att steka i smör!

Se hela svaret på mat.se

När skörda Spritärt?

Skörd. Skörda när skidorna är runda med fullt utvecklade frön men fortfarande gröna. Skidorna spritas och fröna äts. Det går också att låta ärtorna sitta kvar och mogna för att använda till ärtsoppa.

Se hela svaret på odlaatbart.se

Hur skördar man sockerärtor?

Vid skörden brukar jag helt enkelt dra av sockerärtan från den lilla stjälken som sitter fast i plantan. Lättast är att vrida av försiktigt med en hand, och möjligen hålla emot med den andra så att inte plantan rycks loss från stödet den slingrat sig vid. Sorten 'Norli' växer snabbt och ger plantor på cirka 60 cm höjd.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Hur ska sockerärtor förvaras?

Sockerärtor finns i grönsaksdisken. Hållbarhet och förvaring: Har sockerärtorna behandlats rätt direkt från skörd håller de sig en till två veckor från skörd. Förvaras hemma i kylskåp.

Se hela svaret på recepten.se

Kan man äta råa sockerärtor?

Ärtan är söt och god och vill man odla "egna gröna ärtor" brukar man välja märgärtor. Sockerärt odlas för den platta baljans skull. Det betyder att man skördar innan ärtorna har hunnit utvecklas. De platta baljorna är söta och goda och kan ätas både råa och tillagade.

Se hela svaret på farbrorgron.blogspot.com

Hur fryser man in sockerärtor?

Kan jag frysa sockerärter?
  1. Rensa alla ärter från det lilla fästet.
  2. Lägg ärterna i kokande vatten och låt koka hastigt i kanske bara 10 sekunder.
  3. Häll ärterna i ett durkslag och spola i kallt vatten.
  4. Torka ärterna på en kökshandduk.
  5. Lägg ärterna på en bricka klädd med bakplåtspapper och stoppa i frysen.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Varför gulnar ärtorna?

Vid magnesiumbrist får de äldre bladen först ljusa oregelbundna fläckar i motsatt längdriktning. Senare kan bladen få gula bladspetsar. Bladen hos ärtor har kvar gröna nerver men området mellan nerverna gulnar vid magnesiumbrist. Gulfärgningen börjar i mitten av bladet så att bladkanterna behålls gröna längst ut.

Se hela svaret på grovfoderverktyget.se

Är det nyttigt med gröna ärtor?

Innehållet i ärtor

De innehåller näringsämnen som bland annat vitamin C, folat och vitamin B1. Samtidigt som ärtor har lågt sockerinnehåll, innehåller de även mycket fibrer. Vi borde alla försöka få in och äta mer fibrer i vår kost. Genom att addera ärtor kan du göra din middag lite extra tillfredsställande.

Se hela svaret på findus.se

Hur ofta vattna Ärtskott?

Täck över ärtorna med lite jord, men det är inget måste. Vattna emellanåt, men var försiktig så det blir för blött. Efter cirka 10 dagar kan du börja skörda dina ärtskott!

Se hela svaret på heimodlare.heimstaden.com

När kan man sätta ut Squashplantor?

Du kan köpa frön i april, så dem inne i början av maj, plantera ut dem i juni. Du kan köpa squashplantor i början av juni och plantera ut dem direkt. Innan du köper plantor skall du fundera på var du kan odla dem. Squashen vill ha gott om utrymme att växa, värme, vatten, mycket näring och ljus.

Se hela svaret på fs4h.fi

När kan man ta ut växter?

Sommarblommor vill ut

Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni. Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

När ska man börja plantera blommor ute?

Vänta till i slutet av maj, början av juni när nattemperaturen ligger stabilt några grader över nollstrecket. Det får inte vara risk för frost. Avhärda, alltså vänj dina plantor vid utomhusklimatet, genom att låta dem stå ute på dagen och inne på natten någon vecka innan du planterar ut dem.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se
Föregående artikel
Vilket material sticks?
Nästa artikel
Vilken tid på dagen ska man sälja aktier?