Hur skördar man sockerärtor?

Frågad av: Tove Nordström  |  Senaste uppdatering: 5 mars 2022
Betyg: 4.8 av 5 (73 betyg)

Man håller i plantstjälken alldeles vid skidans början, där blomman nyligen satt och sedan drar man bort ärtskidorna. Håller man inte tillbaka stjälken rycks den med i draget av ärtskidorna. De kan nämligen sitta lite hårt för ett barn och då sliter de små händerna ganska hårt har vi märkt.

Se hela svaret på farbrorgron.blogspot.com

När kan man skörda sockerärtor?

Användning: Sockerärtor skördas innan fröna sväller, då de ännu är platta. Brytärter ska ha blivit bulliga och saftspända. Spritärter och märgärter skördas när ärtan är fullmogen, men fortfarande gröna. De befrias från baljan genom att man "spritar", öppnar baljan och pillar ut ärterna.

Se hela svaret på wexthuset.com

När ska man plantera sockerärtor?

Odla sockerärtor utomhus

Det enklaste sättet att är att vårså direkt på friland när jorden reder sig. April en bra månad att börja så på, grodden av klassiska socker- och brytärtor sker redan vid 5 plusgrader.

Se hela svaret på plantagen.se

Hur länge klarar sig sockerärtor?

Hållbarhet och förvaring: Har sockerärtorna behandlats rätt direkt från skörd håller de sig en till två veckor från skörd. Förvaras hemma i kylskåp.

Se hela svaret på recepten.se

Hur tar man frön från sockerärtor?

Spara för eget utsäde

Med ärtväxter är det enkelt att ta eget utsäde eftersom växten är självbefruktande och alltså inte korsbefruktar sig med andra sorter. När plantan skapar ärtskidor brukar vi välja några skidor som vi markerar med en liten tråd. Detta för att ingen av misstag ska skörda dem.

Se hela svaret på farbrorgron.se

Sockerärtor

45 relaterade frågor hittades

Hur tar man hand om sockerärtor?

Kan jag frysa sockerärter?
 1. Rensa alla ärter från det lilla fästet.
 2. Lägg ärterna i kokande vatten och låt koka hastigt i kanske bara 10 sekunder.
 3. Häll ärterna i ett durkslag och spola i kallt vatten.
 4. Torka ärterna på en kökshandduk.
 5. Lägg ärterna på en bricka klädd med bakplåtspapper och stoppa i frysen.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Hur torkar man frön?

Torka och rensa

Men du kan ofta också repa frön direkt på plantorna. Tänk på att fröna behöver torka lite till efter fröskörden. Lägg dem gärna så luftigt som möjligt, inomhus i rumstemperatur går bra, men välj ännu hellre en svalare plats. Sedan behöver fröna rensas från blomrester och fröskidor.

Se hela svaret på sverigesnatur.org

Hur hög blir sockerärtor?

Märta – gul sockerärt, Lokförare Bergfäldts jätteärt – en kulturarvssort med enormt stora baljor, Carouby de Maussane – mycket god vardagssort med lila blommor och stora baljor, Norli – tidig och snabbväxande sort på plantor cirka 60 cm höga.

Se hela svaret på land.se

När så Ärtskidor?

Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj. Det är bra att skölja dina ärtor innan sådd, då får du bort en del av det grohämmande ämne som naturligt omsluter fröet. Det går oftast bra att blötlägga fröerna innan sådd, men om du ska så dem utomhus och jorden fortfarande är kall riskerar de att ruttna.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

Hur tar man hand om ärtor?

Man håller i plantstjälken alldeles vid skidans början, där blomman nyligen satt och sedan drar man bort ärtskidorna. Håller man inte tillbaka stjälken rycks den med i draget av ärtskidorna. De kan nämligen sitta lite hårt för ett barn och då sliter de små händerna ganska hårt har vi märkt.

Se hela svaret på farbrorgron.blogspot.com

När så Märgärt?

Såtid: Du kan börja redan i maj och sedan fortsätta juni ut, beroende på var i landet du bor. Du kan så ut direkt på frilandet. Det ska vara ungefär 10-15 grader i jorden när du sår. Sådjup: Lägg fröet i ett hål som är cirka 4 centimeter djupt.

Se hela svaret på land.se

Hur sent kan man så ärtor?

JULI: Det går fortfarande utmärkt att så om en stor del av vårsådden. Rädisor givetvis. Men också ärter, sallater, roquette, spenat, mållor, rödbetor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi, tidiga morötter etc. Nu i mitten av juli är det också rätt tid att så de flesta av grönsakerna från Asien.

Se hela svaret på runabergsfroer.se

Varför vissnar sockerärtor?

Sockerärter kan angripas av svampar som orsakar att plantorna vissnar och det händer lätt om man odlar ärter efter ärter. Därför är det extra viktigt att man idkar växelbruk i grönsakslandet när man odlar ärtväxter.

Se hela svaret på sverigesradio.se

När skörda Spritärt?

Skörd. Skörda när skidorna är runda med fullt utvecklade frön men fortfarande gröna. Skidorna spritas och fröna äts. Det går också att låta ärtorna sitta kvar och mogna för att använda till ärtsoppa.

Se hela svaret på odlaatbart.se

När är det dags att skörda bondbönor?

I Sverige skördas ekologiska bondbönor från juli till september.

Se hela svaret på ekoladan.se

När kan man plantera ut ärtor?

Plantera ut plantorna när de är 20–30 cm höga. Sådjup: 5 cm om du har en ganska torr växtplats eller om du sår i slutet av juni, 3 cm om den är lite fuktigare.

Se hela svaret på rabarbertradgard.se

Hur sent kan man så sockerärtor?

Sockerärtor - så här odlar vi dem
 • Sockerärt.
 • Pisum sativum.
 • Sockerärt vårsås inomhus april–juni. ...
 • maj och juni i växthus eller utomhus i pallkrageväxthus eller dylikt.
 • Slutplanteras i pallkrage eller på friland i maj–juni när plantorna växt.
 • till sig.

Se hela svaret på farbrorgron.blogspot.com

När jorden reder sig Stockholm?

En klassisk och ännu gällande term för när ett frö kan sås utomhus på våren är ”när jorden reder sig”. Uttrycket syftar på att jorden ska ha torkat upp och börjat bli varm, något som du kontrollerar så här: Ta upp en näve jord på våren och massera runt jorden i handen.

Se hela svaret på impecta.se

Vilken Sockerärt är godast?

En av de godaste högväxande sockerärtor vi hittills odlat är Carouby de Mausanne. En sommar utan den och utan sockerärter är ingen sommar för då har barnen inget att småsnaska på i våra odlingar. Vissa växter går under benämningen trädgårdsnacks och är mer eller mindre prismärkta åt barnen ( så länge de kan nå dem).

Se hela svaret på farbrorgron.se

Hur mycket kostar sockerärtor?

150 gr. Jfr-pris 193.0 kr/kg.

Se hela svaret på coop.se

Hur stor kruka till ärtor?

Olika sorters ärtor att odla i kruka

Half Pint Pea blir bara 30 cm. Den tål en köldknäpp och ger tidig skörd.

Se hela svaret på skabarafixa.com

Hur länge ska man torka frön?

Torka och förvara fröer

Glöm inte att märka dem, det är lätt att man glömmer vilket som innehåller vad. Fröerna ska vara riktigt torra innan du lägger dem i kuvertet. De kan behöva ligga och torka i flera veckor. Om de förvaras fuktigt blir hållbarheten sämre och de kan t o m mögla.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Hur tar man frön från rädisa?

Många ätbara växter,skördar vi långt innan fröerna är ordentligt mogna så i dessa fall behöver du låta några plantor stå kvar av t. ex sallad, rädisa eller persija så att de hinner blomma och sätta frö. För att få frö sparar man en eller ett par blommor som man låter sitta kvar för att få mogna frön.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur tar man frön från Aster?

Ett smidigt sätt att få fröerna ur kapseln är att klippa av frökapslarna och lägga dem i exempelvis en papperspåse. I påsen kan du krossa frökapslarna lite försiktigt och därefter skaka runt för att få fröerna att trilla ur.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se
Föregående artikel
Kan inte handla på Crypto COM?
Nästa artikel
Är urtikaria ärftligt?