Hur stor är Luleå?

Frågad av: Inga Ström  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.9 av 5 (23 betyg)

Luleå är en tätort i Norrbotten samt centralort i Luleå kommun, residensstad för Norrbottens län och stiftsstad för Luleå stift. Luleå är Sveriges 24:e, Norrlands femte och Nordkalottens sjunde största tätort, med 49 123 invånare av kommunens totalt 78 787 invånare. Luleå har Sveriges fjärde största hamn för gods.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur mycket folk bor i Luleå?

78 549 invånare (SCB 2020-12-31).

Se hela svaret på lulea.se

Vad hette Luleå förr?

Dagens Luleå är resultatet av en kommunsammanslagning 1969. Då blev Luleå stad, Nederluleå kommun och Råneå en storkommun på 2 110 kvadratkilometer. Idag har Luleå cirka 78 000 invånare och har utvecklats till ett teknologiskt centrum i norr.

Se hela svaret på lulea.se

Vad betyder Luleå?

Ortnamnet Luleå

Luleå har fått sitt namn av Luleälven. Ändelsen -eå har troligen uppkommit genom en kompromiss mellan en ursprunglig ändelse -a (ackusativform -o) och en senare nominativform som kommit att sluta på -e, alltså en kompromiss mellan de båda vokalerna e och o.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad betyder Luleå på samiska?

Ortnamnet. Namnet (1339 Lulu) kommer från namnet på Luleälven som i sitt förled har ett samiskt namn, lulij 'den som bor i öster', använt för att beteckna skogssamer.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Luleå, Sweden - points of interest and travel guide

22 relaterade frågor hittades

Vad betyder järvi?

Ibland har det blivit en kombination av en samisk förled och en finsk efterled, t. ex. Leipojärvi i Gällivare kommun, där förleden är en avledning av samiskans läjbbe, som betyder al, och efterledet är det finska järvi, som betyder sjö.

Se hela svaret på samer.se

Vem gav Luleå stadsprivilegier?

1621 får Luleå stadsprivilegium av Gustav II Adolf. Staden växer de första fem åren med 50 invånare. Så småningom flyttar staden från Gammelstad till sin nuvarande plats.

Se hela svaret på vartlulea.se

Vad har hänt i Luleå?

Luleå
  • Kvinna åtalas för lägenhetsexplosion. ...
  • Nya misstänkta drönarobservationer utreds i Norrbotten. ...
  • Företag lockar hemvändare med 50 000 kronor. ...
  • Notan för attacken i Kalix: 2,5 miljoner kronor. ...
  • Äldre man häktad för mordförsök. ...
  • Man gripen för mordbrand – en till sjukhus. ...
  • Kraftig villabrand – risk för spridning.

Se hela svaret på aftonbladet.se

Är Umeå större än Luleå?

Industritunga Skellefteå var då norra Norrlands klart största kommun, med 71 000 invånare (nu redovisas kommunen, inte bara tätorten), följt av Umeå (69 500), Luleå (58 000) och Piteå (32 800).

Se hela svaret på vk.se

Hur många jobbar på Luleå kommun?

Luleå kommun har drygt 6 500 anställda och är Norrbottens näst största arbetsgivare.

Se hela svaret på lulea.se

Vilken är den största staden i Norrland?

Umeå är med sina 125 000 invånare klart störst i Norrland. Bakom Umeå finns sex kommuner till som i kraft av sin befolkningsmängd kan förväntas ha ett utbud av bostäder, livsmiljöer och urbana miljöer; Gävle, Sundsvall, Luleå, Östersund och Örnsköldsvik.

Se hela svaret på norrank.se

Vad heter platsen där Luleå låg?

Lindblom, Pellijeff: Av mansnamnet Björn. Björsbyn är en historisk by i Nederluleå socken. Sedan 1969 tillhör den Luleå Kommun. Flera av Luleås stadsdelar ligger på mark som ursprungligen har tillhört Björsbyn, nämligen Porsön, Björkskatan, Malmudden, Lövskatan och Svartöstaden.

Se hela svaret på lulea.se

Vad betyder Suando?

Så mycket som att det inte är svenska är ganska såklart och efter googling inser vi att många av namnen har med vatten att göra som järvi som betyder sjö, jokk som betyder fjällbäck och suando som verkar betyda sel, vilket är den lugnare delen i ett vattendrag.

Se hela svaret på antligenvilse.se

Vilket är Sveriges vanligaste ortnamn?

Vilket är det vanligaste ortnamnet och hur många finns det av detta? Fridhem är det vanligaste bebyggelsenamnet. Abborrtjärn/en är det vanligaste naturnamnet. Båda namnen finns på dryga 1000 platser i landet.

Se hela svaret på lantmateriet.se

Vad betyder Deger?

digher (kort i) eller degher. Betydelsen är 'stor'. Skrivningen med -e- torde ha sin bakgrund i en stavelseförlängning och ljudövergång i > långt e, speciellt i formen dighra. Skrivformen Deger- har blivit tradition i ortnamn.

Se hela svaret på bebyggelsenamn.sls.fi

Vad heter Boden på lulesamiska?

46 m ö. h. Boden (lulesamiska: Suttes) är en tätort i Norrbotten och centralort i Bodens kommun i Norrbottens län.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Har samer?

En vanlig uppskattning i dag är att det finns 80.000-100.000 samer i världen. I Sverige beräknas det finnas 20.000-40.000 samer. Det är osäkert hur många med samiskt påbrå som själva identifierar sig som samer. Någon folkräkning på etnisk grund görs inte i Sverige och därför är siffrorna osäkra.

Se hela svaret på sametinget.se

Vad är så speciellt med samiska ortnamn?

Ja, varje ortnamn kan ses som en pusselbit till områdets historia. De har ofta koppling till hur terrängen ser ut och vilket värde platsen har ur näringssynpunkt; för fiske, jakt, renskötsel och samlande av t. ... Det är också ett sätt att bekräfta den samiska kulturen i området och att synliggöra den samiska historien.

Se hela svaret på samer.se
Föregående artikel
Hur ska kattunge bajs se ut?
Nästa artikel
Vad får man slänga i tidningsinsamlingen?