Hur tar man sticklingar Dr Westerlund?

Frågad av: Sonny Persson  |  Senaste uppdatering: 15 februari 2022
Betyg: 4.8 av 5 (16 betyg)

Du kan sätta sticklingen i vatten eller plantera den direkt i jord.
...
Ta sticklingar av Dr Westerlund
 1. Klipp av stjälken strax under ett bladfäste.
 2. Ta bort alla blad förutom 4-5 blad i toppen.
 3. Låt själva stjälken upp till bladen vara ca 5-7cm lång.

Se hela svaret på blomfantast.se

Hur klippa Doktor Westerlund?

Hur går man då tillväga?
 1. Välj en stickling som växer hyfsat rakt.
 2. Ta bort bladen på stammen och spara några i toppen.
 3. Sätt stödpinnar så att plantan har något att luta sig mot och fortsätter att växa rakt.
 4. När plantan nått den höjd du vill att den ska vara, så kapar du toppen strax ovanför ett bladpar.

Se hela svaret på blomfantast.se

Hur tar man sticklingar på Doftpelargon?

Skär av sticklingen

toppstickling. Man skär då av toppen av en gren så att man får 4-5 blad på sticklingen. Skär precis ovanför ett blad. I bladvecket (precis ovanför de bladen) kommer sedan nya pelargonskott att växa ut inom några veckor.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur ska Dr Westerlund skötas?

Vattna gärna mycket men var noga med att låta hen torka upp nästan helt mellan vattningarna, skulle du råkat vattna för lite kommer hen tala om det för dig genom att slokna och resa sig upp vid vattning igen. Plantera om din Westerlund på våren i vanlig blomjord gärna med extra perlite i.

Se hela svaret på plantredo.com

Hur övervintra Dr Westerlund?

Dr Westerlund är ju en pelargonväxt och rekommendationen är att man behandlar den som en sådan och ställer undan den svalt på vintern. Men en skillnad i behandlingen mot vanliga pelargoner är att du ska klippa ned din Dr Westerlund på hösten istället för på våren om du vill att den ska sätta knopp och blomma.

Se hela svaret på blomfantast.se

Sticklingar från pelargoner

17 relaterade frågor hittades

Kan man äta Dr Westerlund?

Sorter som ”Sweet Mimosa”, ”Attar of Roses”, ”Concolor Lace” och ”Dr Westerlunds hälsoblomma” går bra att använda i mat. ... Blommor är som svamp, äter du fel sort kan du bli väldigt sjuk!

Se hela svaret på elle.se

När ta in Dr Westerlund?

En dr. Westerlund i vanlig storlek planteras om en gång om året, gärna på våren när solen återvänder och väcker liv i växten.

Se hela svaret på plantbyran.se

Hur sköter man rosengeranium?

Står plantan inomhus krävs en period med låg temperatur (5-6 veckor med en temperatur lägre än 15°C) för att plantan skall blomma. Det är bladen som står i fokus hos rosengeranium. Jorden bör vara väldränerad och får gärna torka upp mellan vattningarna. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.

Se hela svaret på blomsterframjandet.se

Kan man äta rosengeranium?

Men vågar jag verkligen äta bladen? ... Så krossa ett blad i handen och använd näsan, bestäm dig sedan om det är en ljuv, ätlig doft eller en frän kamferdoft som man inte bör använda till maten! En som går bra att använda i maten är "Dr Westerlunds hälsoblomma", dvs. rosengeranium.

Se hela svaret på odla.nu

Hur får man en Doftpelargon att blomma?

Doftpelargonens blommor

Många tror att doftpelargoner inte blommar, med så är det inte. Alla doftpelargoner kan blomma. Blomningen sker främst på senvintern och tidig vår samt ibland också på senhösten när det fortfarande är relativt ljust men inte allt för varmt.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur tar man sticklingar på Mårbacka?

Ta stickling

Skär eller klipp av grenen precis över ett bladpar. Detta för att plantan ska kunna förgrena sig och slå nya skott med minsta risk för att stammen ruttnar. Skär eller klipp precis under ett bladpar och lämna kvar 2-4 blad i toppen på sticklingen. Ta bort knoppar om det finns.

Se hela svaret på naturochtradgard.se

Hur tar man sticklingar på Svärmorstunga?

– Växten har underjordiska rötter och stam, när den stöter i en kant sticker den upp, och så får man sticklingar, berättar Elisabeth Des Carlborg. Då är det bara att plantera om dem. Men man kan också skära loss några blad, låta dem stå i vatten, strimla dem och sätta ner dem i en kruka.

Se hela svaret på expressen.se

Hur tar man sticklingar Palettblad?

Ta sticklingar av palettblad
 1. Klipp av en topp från ditt palettblad. ...
 2. Låt snittytan på din stickling torka i cirka 10-15 minuter före du planterar den. ...
 3. Plantera ner din stickling i en mindre kruka med såjord. ...
 4. Vattna regelbundet. ...
 5. Efter några veckor kan du plantera om i en ny, större kruka med blomjord.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur klippa Palettblad?

Hur man beskär

Att klippa med sax är inte att rekommendera. Beskära ska man göra strax ovanför ett par bladfästen (lämna ca 5 millimeters marginal) där man vill att plantan ska lägga sin energi. Observera att vidare tillväxt bara kan ske vid bladfästen och inte på de helt släta delarna av stammen.

Se hela svaret på palettblad.se

Kan man klippa ner Doftpelargon?

Svar: Zonalpelargoner med alla undergrupper går bra att klippa ner på hösten. Men Doftpelargoner, regaler, änglapelargoner och unikpelargoner sätter sina knoppanlag under en svalare period, oftast då under vintern. Det är att rekommendera att dessa pelargoner ”friseras” efter den första vårblomningen.

Se hela svaret på for.se

Hur beskära Doftpelargon?

Man måste inte beskära, men har växten blivit ranglig under vintern är det ett bra sätt att få en fin pelargon igen. Ett annat alternativ är att rensa bort gamla blad och stammar. Vid beskärning är regeln alltid att klippa eller skära så nära ovanför ett bladpar som möjligt utan att skada tillväxtpunkten.

Se hela svaret på naturochtradgard.se

Kan man äta Mårbacka pelargon?

Visste du att man kan äta pelargoner? Inte riktigt alla, men de flesta kan användas som krydda eller dekoration i mat.

Se hela svaret på husmorsnyckelknippa.wordpress.com

Är Rosengeranium giftig för katt?

Odla svarar: jag tror inte det är någon fara för katten. ... Doftpelargonen används ofta i bakning och är ofarlig att äta.

Se hela svaret på odla.nu

Hur sköter man en Doftpelargon?

Skötsel av doftpelargon

Håll jorden lätt fuktig eller vattna när den torkat lätt – den får aldrig bli blöt. Gödsla med Blomsterlandets Pelargonnäring i vattnet från vår till höst. Vintertid bör doftpelargon stå så ljust som möjligt, men helst svalt. De vattnas då också mer sparsamt och utan näring.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Kan man ha Dr Westerlund utomhus?

Ställ den utomhus

För att Dr Westerlund ska blomma så krävs det mycket ljus, vilket den sällan får inomhus. ... De är så fina att ha utomhus, vare sig de har blommor eller ej.

Se hela svaret på blomfantast.se

När ska man klippa ner pelargoner?

Pelargoner kan klippas när som helst och i princip hur mycket som helst. De tål att beskäras ner nästan helt och hållet. Bara det finns en liten nod kvar där nya skott kan bildas. Använd en sekatör eller kniv vid beskärning.

Se hela svaret på wexthuset.com

Är pelargoner giftiga för barn?

Jag undrar om pelargoner är giftiga, jag har många i min trädgård, och många barn oxå. tacksam för svar. Odla svarar: Pelargoner är inte giftiga, man använder dem till och med i maten.

Se hela svaret på odla.nu

Är alla Penseer ätbara?

VIOL. Violen växer vilt och både blommorna och bladen är ätbar. ... Även penséer som är besläktade med violer går att äta.

Se hela svaret på interflora.se

Hur länge ska palettblad sticklingar stå i vatten?

Ta bort de största bladen nederst. Har sticklingen för många blad kvar så får den ägna sin energi åt bladen istället för rotbildning. Ställ sticklingen i vatten och efter ungefär en vecka kommer rötter ha bildats och du kan plantera sticklingen i jord.

Se hela svaret på blomfantast.se
Föregående artikel
Hur mycket fisk äter vi i Sverige?
Nästa artikel
Hur mycket pleuravätska kan man ha?