Hur vet man att gurkan är mogen?

Frågad av: Viveka Berggren  |  Senaste uppdatering: 3 maj 2022
Betyg: 4.5 av 5 (16 betyg)

En gurka är mogen när den är helt utfylld, alltså rund, i nedre änden, alltså där blomman har suttit. Men man kan äta gurkor även innan de är mogna.

Se hela svaret på forum.odla.nu

Hur vet man att gurkan är klar?

När gurkorna har blommat kan de vanligtvis skördas efter två veckor. Skalet ska vara slätt och jämnt mörkgrönt. Växande frukter bör skördas tidigt. I början av skördeperioden smakar de nämligen bättre och du hinner skörda mer totalt.

Se hela svaret på gardena.com

Hur vet man när man ska skörda gurka?

Du kan med fördel skörda löpande under hela säsongen, och genom att plocka av gurkorna så stimulerar du även till att skapa nya frukter. Det finns inte någon direkt riktlinje, utan testa dig fram och skörda såväl små som stora gurkor för att upptäcka skillnader i smak och form.

Se hela svaret på plantagen.se

Hur ser en mogen gurka ut?

En mogen gurka däremot är snarare gulaktig – och oätlig, enligt våra normer. Varför, frågar man sig. Jo, för att vi inte vet vad vi ska göra med en så pass hårdskalig produkt med stora kärnor. Och det trots att den ju i det skicket påminner en hel del om släktingarna melon, zucchini och pumpa.

Se hela svaret på bonnierfakta.se

Varför torkar bladen på Gurkplantorna?

Tips 4: En gurkplanta som vissnar kan bero på att den har fått angrepp på rothalsen, för varmt, för lite eller för mycket vatten. Känn med handen i jorden c:a 1 dm djupt och då avgör du om det är för torrt eller blött. Är det för blött kan du bara kultivera jorden så att den blir lucker och torkar upp.

Se hela svaret på tradgarn-sodertalje.se

ODLA GURKA - tips och råd

22 relaterade frågor hittades

Varför blir min Gurkplantans blad gula?

Varför blir bladen på växthusgurkan torra och gula? En del får också ”spindelväv”. Svar: Det är troligen växthusspinnkvalster som gett sig på dina gurkor. De gynnas av torka, så vattna rejält och regelbundet.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Kan man ta bort blad på gurkplantor?

Du behöver inte ta bort helt friska blad från gurkplantan, om de inte hindrar ljus till gurkorna. Om några blad börjar gulna, oftast nerifrån på friska gurkplantor, kan du ta bort bladen intill stammen med en vass kniv, lämna inte något bladskaft kvar.

Se hela svaret på odla.nu

Varför är gurkan taggig?

Här kommer ett tips från Gunilla som odlat gurkan Marketer i år. Marketer är en så kallad druvgurka som också kan ätas färsk. Vissa av frukterna kan få lite taggar som lätt dras bort med en borste eller en matkniv. Dessa gurkor ska plockas innan de hinner bli övermogna då de annars kan få en lite besk smak.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur plockar man gurkor?

Skörda gurka kontinuerligt genom att försiktigt bryta av eller skära loss den från plantan. Låt inte gurkan växa sig för stor för då tar den kraft av plantan. Och genom att skörda i god tid uppmuntras gurkan att ge mer frukt. Om du förodlar gurka i maj kan du skörda den i augusti-september.

Se hela svaret på expressen.se

Vad är en Västeråsgurka?

Västeråsgurka kallas de lite större inläggningsgurkorna - de är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också. Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.

Se hela svaret på receptfavoriter.se

När toppa gurka?

Redan efter bara en vecka är det massor av nya sidoskott på väg. Även vanliga gurkplantor bör du toppa. Lene rekommenderar att du tar bort sidoskotten, åtminstone till de tre-fyra första bladvecken.

Se hela svaret på gds.se

Varför växer inte gurkan?

Men var medveten om att för mycket skuggning kan hämma tillväxten då gurkplantor älskar ljuset. Värme i kombination med stark ljusinstrålning gör att gurkplantorna använder mycket vatten. Här är det viktigt att de ges en jämn vattentillgång. En automatisk droppbevattning kan underlätta.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur lång tid från blomma till gurka?

Redan 5 veckor efter sådd täcker plantorna fönstren och är fulla med smågurkor! Sår man gurka på våren ger plantan skörd hela sommaren och långt in på hösten tills ljuset inte längre räcker till.

Se hela svaret på gronarader.se

När är Västeråsgurkan färdig?

Snabbväxande frilandsgurka som är lätt att sköta och kan bli skördeklar på 45 dagar.

Se hela svaret på klostra.se

När vet man att Djungelgurkan är mogen?

De trådtunna rankorna får massor med små, små frukter som ser ut som meloner i musformat. Smaken är inte riktigt som gurka. Den brukar beskrivas som sötsur. När frukten är liten smakar den mer gurka men i takt som frukten sväller växer citrussmaken.

Se hela svaret på land.se

Hur beskär man gurkplantor?

Beskära gurkor

Beskärning av gurkplantorna hjälper dem att växa och förbättrar kvalitén hos grönsakerna. Huvudskottet bör inte klippas ned. Klipp ner sidoskotten till ungefär tre blad.

Se hela svaret på gardena.com

Hur ofta vattna gurkor?

Gurkor kräver mycket vatten och mycket närning. Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar fort. Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt.

Se hela svaret på odla.nu

Hur många gurkor ger en planta?

Varje planta ger tillräckligt stora mängder även när många gurkämnen gallras bort. En skörd på 40-50 gurkor per planta är normalt när de odlas i sandbädd och får gräsklipp som näring. När plantorna har nått taket toppas de och sedan växer det snabbt fram sidogrenar vid varje blad.

Se hela svaret på gronarader.se

Kan man äta Inläggningsgurka?

Frilandsgurka, inläggningsgurka, västeråsgurka - kärt barn har många namn. Med denna gurktyp menas en kort gurka som ofta är knottrig eller lite taggig, och som oftast används till olika inläggningar. Den går även utmärkt att äta "rå" i sallad, eller tzatziki t ex. Frilandsgurka behöver inte odlas i växthus.

Se hela svaret på jennysbloggochsant.blogspot.com

Hur äter man Äppelgurka?

Alla frilandsodlade gurkor har lite kraftigare skal än de som vuxit i växthus och man får känna sig fram om man tycker att de behöver skalas. Den runda, gula äppelgurkan är mycket god och har en intressant form som framhävs om man skär den i klyftor istället för skivor.

Se hela svaret på brannerietsgard.se

Kan man äta gul gurka?

Gula gurkor brukar vara bittra, så låt smaken avgöra om du kan äta dem. Att frysa dessa grönsaker kan man ju göra på olika sätt. Dels kan man skala och koka morötter i bitar och frysa dem sedan.

Se hela svaret på odla.nu

Varför blir gurkorna gula i växthuset?

Det kan också vara näringsbrist. Gurkorna är näringskrävande, så gödsla gärna med en ekologisk näring.

Se hela svaret på odla.nu

Hur beskär man pumpa?

Från den växer det ut blad och blommor. I bladvecken växer det efterhand också ut nya skott. Allteftersom plantan växer klipper jag bort sidoskotten. Antingen klipper jag av skottet alldeles där det växer ut från huvudrankan, eller så klipper jag ett blad efter en honblomma som bildar frukt.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Kan man beskära pumpa?

Om man tar bort hela rankan med blad och fruktämne, kommer resten av plantan inte beröras något nämnvärt. Den kommer att växa som vanligt och de frukter som återstår kommer att mogna i vanlig takt.

Se hela svaret på farbrorgron.se
Föregående artikel
Är kärnkraft bättre än andra energikällor?
Nästa artikel
Vad kan man göra för att få ägglossning?