Kan barn ha problem med sköldkörteln?

Frågad av: Madelene Larsson  |  Senaste uppdatering: 25 februari 2022
Betyg: 4.2 av 5 (6 betyg)

Både hypo- och hypertyreos kan förekomma hos barn i alla åldrar men ses oftast hos flickor i tonåren. Hypotyreos är vanligast och 1 av 3 000 nyfödda screenas med kongenital hypotyreos. Barn med Downs och Turners syndrom har högre risk för sjukdom. Hypertyreos är ovanligare med en incidens på 1/100 000 barn.

Se hela svaret på vardgivare.skane.se

Hur vet jag om jag har problem med sköldkörteln?

Du får svårt att minnas saker. Du får låg puls. Du får ont i leder och i muskler. Du kan bli svullen i ansiktet.

Se hela svaret på 1177.se

Varför får barn hypotyreos?

Hos barn kan underfunktion av sköldkörteln också uppkomma senare under barndomen. Denna form kallas juvenil hypotyreos. Juvenil hypotyreos är flerfaldigt vanligare än medfödd hypotyreos. Den vanligaste orsaken till juvenil hypotyreos är autoimmunt betingad sköldkörtelinflammation (autoimmuntyreoidit).

Se hela svaret på kilpirauhasliitto.fi

Hur mår man med sköldkörtelproblem?

Många olika symtom

Du sover dåligt och är ofta mycket trött, både fysiskt och psykiskt. Du har hjärtklappning och hög puls. Du känner dig svag i musklerna och får darrningar, oftast i händerna. Du minskar i vikt, trots att du äter som du brukar eller mer eftersom du är hungrigare.

Se hela svaret på 1177.se

Vilka är symtomen vid hypotyreos?

Senare, mer specifika symtom
 • Uttalad trötthet.
 • Frusenhet.
 • Torr hud.
 • Obstipation.
 • Bradykardi.
 • Mental tröghet.
 • Ansiktssvullnad.
 • Håravfall.

Se hela svaret på internetmedicin.se

Sköldkörtelproblem

17 relaterade frågor hittades

Vad visar ett Sköldkörtelprov?

Ett TSH-prov är ett prov som tas för att undersöka om sköldkörteln fungerar som den ska. Blodprovet kan tas i samband med att du undersöks för att du känner dig trött, frusen och nedstämd. Det kan också tas om du känner dig darrig, har hjärtklappning, svettningar och har gått ner i vikt.

Se hela svaret på 1177.se

Hur känns det att ha struma?

Sköldkörteln kan också kännas ojämn och knölig när du känner på den med händerna. Det finns många som har struma utan att känna några symtom. En förstorad sköldkörtel kan annars kännas som ett tryck mot luftstrupen och du kan också få svårt svälja eller att andas.

Se hela svaret på 1177.se

Vad är bra mat för sköldkörteln?

Bäst av allt är att äta ägg, som innehåller upp till sexton procent av det jod och tjugo procent av det selen vi behöver. Andra livsmedel som har positiv påverkan på sköldkörtelns funktioner är mjölk och yoghurt, paranötter, kött och kyckling, fisk och skaldjur samt alger.

Se hela svaret på pomi-t.se

Vilka vitaminer är bra för sköldkörteln?

zink, som ingår i många enzymer som kontrollerar ämnesomsättningen. jod, som behövs för sköldkörtelns normala funktion. selen, som krävs för kroppens syreförsörjning samt för normal sköldkörtelfunktion. tiamin, niacin, vitamin B12 med flera som bidrar till normal energiomsättning och minskar trötthet och utmattning.

Se hela svaret på svenskhalsokost.se

Kan man ha både hypertyreos och hypotyreos?

Hypertyreos hos hypotyreospatienter

Patienter med autoimmun hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) kan ibland även ha perioder med för mycket sköldkörtelhormon, på grund av att den autoimmunt attackerade sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Se hela svaret på skoldkortelforbundet.se

Kan barn ha fel på sköldkörteln?

Både hypo- och hypertyreos kan förekomma hos barn i alla åldrar men ses oftast hos flickor i tonåren. Hypotyreos är vanligast och 1 av 3 000 nyfödda screenas med kongenital hypotyreos. Barn med Downs och Turners syndrom har högre risk för sjukdom. Hypertyreos är ovanligare med en incidens på 1/100 000 barn.

Se hela svaret på vardgivare.skane.se

Kan män få problem med sköldkörteln?

Hypotyreos är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. Risken att drabbas ökar med ålder, om man är kvinna eller har en nära släkting som är drabbad. Under 2020 behandlades 7,6 % av kvinnorna och 1,7 % av männen i Sverige med sköldkörtelhormon. Bland kvinnor över 20 år var andelen 9,7 %.

Se hela svaret på skoldkortelforbundet.se

Är sköldkörtel farligt?

Symtom som värmekänsla, kort stubin, nedstämdhet och hjärtklappning förväxlas i sin tur ofta med övergångsbesvär. För mycket sköldkörtelhormon är farligt för flera organ där ibland hjärtat, därför är det viktigt att sänka produktionen med någon form av behandling.

Se hela svaret på doktorn.com

Kan det vara sköldkörteln?

– kan vara sköldkörteln. Sköldkörteln producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner, varav den viktigaste är att styra ämnesomsättningen. Symtomen vid en dåligt fungerande sköldkörtel är mycket diffusa i början.

Se hela svaret på doktorn.com

Kan man dö av hypotyreos?

Hypotyreos, liksom motsatsen giftstruma, kallas ibland struma, vilket är ett symtom som inte är nödvändigt för att ha sjukdomen. Oupptäckt och obehandlad hypotyreos kan vara livshotande.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad gör man åt nedsatt sköldkörtel?

Sjukdomen behandlas med läkemedel som innehåller samma hormon som kroppen skulle ha bildat. Läkemedlen ersätter det hormon som sköldkörteln inte kan producera.
...
Andra läkemedel kan påverka effekten
 • läkemedel som innehåller järn.
 • så kallade antacida som används vid halsbränna.
 • läkemedel som innehåller kalcium.

Se hela svaret på 1177.se

Är B12 bra för sköldkörteln?

B12, D-vitamin och kalcium är alla antagonister till sköldkörteln. Detta betyder att de har en hämmande effekt på sköldkörtelfunktionen. Som ni ser nedan så finns det fler vitaminer och mineral med hämmande effekt på sköldkörteln. ... kan rekommenderas då de hjälper till att lugna en överaktiv sköldkörtel.

Se hela svaret på naringskallan.se

Kan sköldkörteln börja fungera igen?

Vid toxisk knölstruma kan ibland bara knölarna förstöras av det radioaktiva jodet och resten av sköldkörteln kan återuppta funktionen.

Se hela svaret på skoldkortelforbundet.se

Kan D-vitamin påverka sköldkörteln?

Brist på D-vitamin är vanligt vid sköldkörtelsjukdom. En nyligen gjord genomgång av flera studier bekräftar att tillskott av vitaminet kan minska nivåer av antikroppar mot sköldkörteln. Studiens tre viktigaste resultat: ... Enbart D-vitamin i formen D3 (kolekalciferol) har den effekten.

Se hela svaret på skoldkortelforbundet.se

Vad är det för mat som är dålig för sköldkörteln?

En forskningsstudie från april 2019 visar att autoimmun paleokost kan ge minskade symtom och högre livskvalitet hos personer med Hashimotos sjukdom (hypotyreos). Nu kommer Kokbok för sköldkörteln som bygger på samma principer som tillämpats i den kliniska forskningen.

Se hela svaret på skoldkortelforbundet.se

Hur påverkas sköldkörteln av alkohol?

Symtomen vid hypotyreos är allmänna och vanliga. Oftast beror likartade symtom på något annat än fel på sköldkörteln. Vid upplevd trötthet och lindrig nedstämdhet är det viktigt att se över sina levnadsvanor: kost, motion, alkohol, tobak, sömn, fysisk och psykisk belastning, sociala relationer.

Se hela svaret på rvn.se

Kan kosten påverka sköldkörteln?

Många försöker gå ner i vikt och äter väldigt lite. Om man sedan tar sköldkörtelmedicin och fortsätter att äta lite, då bromsar motorn kan man säga. Det är jätteviktigt med kosten, att få i sig tillräckligt med näring och energi. Man kan till och med behöva äta mer när man börjat med sköldkörtelmedicin.

Se hela svaret på medicheck.se

Hur känns Sköldkörtelinflammation?

Du kan få ett eller flera av följande symtom vid en inflammation i sköldkörteln, om den beror på virus eller bakterier: Du får ont i sköldkörteln. Det kan kännas som att du har ont i halsen eller att det strålar upp mot öronen eller käkarna. Sköldkörteln kan ändra form, den kan både bli större och fastare.

Se hela svaret på 1177.se

Kan man bli hes av struma?

I andra delar av världen, när en stor del av befolkningen inom samma område är drabbade kallas det endemisk struma. Svullnaden kan ge trycksymptom mot kläder utåt eller mot andra kroppsvävnader inåt. Tillväxten kan ge upphov till röstförändring, heshet, ont i halsen och svårighet att svälja.

Se hela svaret på kry.se

Vad är Nodös struma?

Struma betyder förstoring av tyreoidea. Den kan vara diffus eller nodös med en eller flera knölar. Begreppet struma innefattar en brokig samling av för det mesta godartade tumörer såsom hyperplastiska, inflammatoriska tillstånd och/eller hormonella funktionsrubbningar.

Se hela svaret på internetmedicin.se
Föregående artikel
Finns i eken?
Nästa artikel
Hur får man koppar blankt?