Kan man äta krokus?

Frågad av: Peder Lundberg  |  Senaste uppdatering: 2 maj 2022
Betyg: 4.2 av 5 (26 betyg)

Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt. Tidlösa, som är mycket giftig, liknar krokus men de flesta tidlösa-arter blommar på hösten.

Se hela svaret på giftinformation.se

Vem äter upp krokusen?

Odla svarar: Du, det kan vara både fasaner och harar! Dessutom rådjur, om ni har sådana. De kanske kalasar där tillsammans allihopa :-) Ni kan spänna ett hönsnät med något glittrigt påhängt över planteringen, så att ni ser blommorna men matgästerna inte kommer åt dom.

Se hela svaret på odla.nu

Vilken är Sveriges giftigaste växt?

Sprängört (Cicuta virosa)

Sveriges giftigaste växt. Förtäring kan innebära livsfara och även små mängder kan innebära allvarlig förgiftning. Dödsfall har inträffat vid förväxling med ätliga rötter. Sprängört växer vid stränder, vattendrag eller på fuktiga ställen.

Se hela svaret på gp.se

Vilken är den giftigaste blomman?

Sprängört. Cicuta virosa Växten är mycket giftig. Speciellt roten innehåller cicutoxin. Förtäring kan innebära livsfara, även små mängder kan ge allvarlig...

Se hela svaret på giftinformation.se

Vilken är världens giftigaste växt?

Sprängört – en giftig växt som kan döda med en enda tugga.

Se hela svaret på illvet.se

Caring for Crocus Flowers Before and After They Flower ?

41 relaterade frågor hittades

Är Purpurvinda giftig?

Odlas i spaljé, mot vägg eller liknande. OBS! Växten är giftig.

Se hela svaret på impecta.se

Är lungört giftig?

Växtens delar ovan jord innehåller slemlösande och upphostningsbefrämjande ämnen. Den har använts även vid diarré, hemorrojder och som ögonbad för trötta ögon. Man ska inte använda växten invärtes eftersom den innehåller giftiga alkaloider, som kan ge upphov till leverskador och även öka risken för cancer.

Se hela svaret på alltpaoland.se

Vilka trädgårdsväxter är giftiga?

Ett urval av svenska vilda och odlade växter som är giftiga
 • Belladonna. (Atropa bella-donna) ...
 • Besksöta. (Solanum dulcamara) ...
 • Bolmört. (Hyoscyamus niger) ...
 • Gullregn. (Laburnum spp.) ...
 • Idegran. (Taxus baccata) ...
 • Jätteloka. (Heracleum mantegazzianum) ...
 • Liljekonvalj. (Convallaria majalis) ...
 • Moses brinnande buske. (Dictamnus albus)

Se hela svaret på nrm.se

Är Smällbär giftiga?

Snöbären är inte giftiga, men de kan ge hudbesvär i händerna när barnen smäller sönder dessa "smällbär". Växten innehåller ämnen som har irriterande egenskaper och de gulvita bären kan locka till förtäring. Man kan få magbesvär om man ätit mer än 10-15 bär.

Se hela svaret på odla.nu

Är kungsljus giftig?

Bladen innehåller det giftiga ämnet iridoid catalpol, allra mest i unga blad.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vart växer Odört?

Odörten (Conium maculatum) är sällsynt, den växer främst från Skåne till Gästrikland och då på gamla gårdar och ruderatmarker, till exempel avfallsplatser och vid vägbyggen. Hela odörten är giftig men gifthalten är högst i blad och omogna frukter.

Se hela svaret på land.se

Är mahonia giftig?

Bären är ofarliga. Mahonia har blåa bär och kallas ofta felaktigt för järnek, som dock har röd-, orange- eller gulfärgade bär.

Se hela svaret på giftinformation.se

Är Kornettblomma giftig?

Kornettblomma. Streptocarpus-arter Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.

Se hela svaret på giftinformation.se

Vem äter luktärt?

Under natten har rådjuren smugit sig in från skogen och kalasat på luktärterna. Jag har två pilkoner som luktärterna förväntas klänga upp i och sedan blomma överdådigt, dofta underbart och lämna massor av blommor att plocka in. Brukar inte plocka in så mycket blomster men gärna luktärter.

Se hela svaret på lillab.blogspot.com

Vem äter lavendel?

Man hör ofta talas om att rådjur inte skulle äta giftiga växter, men enligt uppgift ingår sådana i deras föda, till exem- pel idegran, vildkaprifol och järnek. Kryddoftande och aro- matiska växter som lavendel, nepeta, salvia, malört, dragon, åbrodd, isop, stenkyndel och temynta tycks däremot ofta lämnas ifred.

Se hela svaret på soderbrunn.se

Vad äter harar i trädgården?

Utifrån försök har man konstaterat att haren främst föredrar sälg/vide. Därefter väljer den helst björk, sedan asp och rönn. Skogsharen kan gå ganska hårt åt små tall- och granplantor, speciellt om de är planterade och växthusuppdrivna. Det är den höga näringshalten i plantorna som lockar haren till bete.

Se hela svaret på jagareforbundet.se

Är Silverpäron giftiga?

Päronen är små och beska, inget att ha i köket! Men fåglarna kan äta dom i alla fall.

Se hela svaret på odla.nu

Är zinnia giftig?

Den blommar ofta andra året och efter blomingen tynar rosetten bort. Om en planta har det riktigt magert kan det ta upp till tre år innan den går upp i blom. Sitter bladrosetterna ihop så går det att dela dem och plantera om dem. Växten är giftig så se till att inte barn kommer åt den.

Se hela svaret på farbrorgron.se

När ska man klippa Snöbärshäck?

Vårvintern, i februari-mars, är en bra tid att underhållsbeskära högsommar- och höstblommande prydnadsbuskar. Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som paradisbuske, prakttry, och snöbär.

Se hela svaret på odla.nu

Är det giftiga korsord?

Synonymer till giftig
 • bitter,
 • hatfull,
 • elak,
 • hätsk,
 • gallsprängd,
 • spydig,
 • satirisk,
 • sarkastisk,

Se hela svaret på typkanske.se

Är blåklockor giftiga?

Liksom hos de flesta blåklockor är blommorna goda att äta råa. Smaken är söt och lite nötaktig och passar bra i sallad. Man kan också koka rotknölarna i 10 – 15 minuter i lättsaltat vatten och servera på samma sätt som svartrot. Som alla knölar går de också bra att rosta i ugn, steka eller använda i grytor och soppor.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Kan man äta Kråkvicker?

Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.

Se hela svaret på giftinformation.se

Hur giftig är Porslinsblomman?

Porslinsblomma är en relativt frisk växt som sällan drabbas av sjukdomar eller skadedjur. Men den har en giftig växtsaft som inte är bra för husdjur att få i sig. Ring veterinär ifall din hund eller katt har ätit av den. Porslinsblomma ska vattnas ordentligt och sedan ska jorden torka innan nästa vattning.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Är Ormbunken giftig?

Giftig vid konsumtion av små mängder. Giftig vid konsumtion av små mängder. Örnbräken innehåller cancerframkallande ämnen samt enzymet tiaminas som orsakar tiaminbrist hos framför allt enkelmagade djur. Vissa djur som förgiftats kan utveckla ett beroende av örnbräken.

Se hela svaret på sva.se

Vilka krukväxter är giftiga?

Några vanliga krukväxter, till exempel prickblad, zamiakalla och vissa euphorbia-arter har växtsaft som kan ge kraftig irritation i mun och svalg, samt i ögonen och på huden. Några giftiga växter, som gullregn, idegran, liljekonvalj och tibast kan ge symptom även om de sällan blir allvarliga.

Se hela svaret på blomsterlandet.se
Föregående artikel
Vad påverkar densiteten?
Nästa artikel
Var kan man köpa sashimi lax?