Kan man bada i Vättern?

Frågad av: Mari Olsson  |  Senaste uppdatering: 27 februari 2022
Betyg: 4.5 av 5 (17 betyg)

Motala kommun går ut med ett pressmeddelande där man varnar för bad vid fem badplatser i Vättern. Orsaken är höga eller mycket höga halter av bland annat e-kolibakterier. Avrådan gäller både människor och djur. – Både barn, vuxna och djur kan bli sjuka av dessa bakterier.

Se hela svaret på svt.se

Får man bada i Vänern?

Vänern är lika öppen och välkomnande som folket som bor här. Här kan du sola och bada på stränder, klippor eller bryggor. Välj den plats som lockar mest, dyk ner i det rena vattnet och njut.

Se hela svaret på lakevanern.se

Får man bada i Varamon?

På grund av höga eller mycket höga bakteriehalter i vattnet, avråder just nu Motala kommun från bad på flera platser: Torpa sand, Varamobaden, Pariserviken, Jerusalemsbadet och Råssnäsbadet. Avrådan om bad gäller både människor och djur som kan bli sjuka av bakterierna.

Se hela svaret på sverigesradio.se

Kan man bada i Djäknesundet?

Djäknesundet är ett mycket populärt badställe både för närboende och för mer långväga gäster. Fina sommardagar kan det därför vara väldigt trångt och svårt med parkeringsmöjligheter. Planera därför gärna in ett alternativ för din bad- och stranddag. Det vimlar av andra fina badställen runtom om i Karlsborg.

Se hela svaret på karlsborg.se

Kan man bada i Motala?

Motala kommun är känt för sitt vatten. Få städer erbjuder samma möjligheter till bad. Med 150 sjöar och över fem mil kust är det lätt att hitta både små och stora badplatser i Motala. Kommunen ansvarar för tio offentliga friluftsbad.

Se hela svaret på motala.se

Djäknesundet, small place of paradise at the lake Vättern.

32 relaterade frågor hittades

Kan man bada i Boren?

Även i Motala går det att bada i Boren. Badplatsen med brygga ligger i det vackra naturreservatet Sjöbo-Knäppan vid Knäppaviken. Vid badplatsen finns också en grillplats där du kan sitta ner och kanske grilla en korv. Vid den här grillplatsen lägger kommunen ut ved och det finns en papperskorg.

Se hela svaret på naturkartan.se

Kan man bada i Göta kanal?

I området längs Göta kanal mellan Sveriges största sjöar Vänern och Vättern finns så klart otaliga möjligheter att bada. Vill du hoppa från klippor, njuta av härliga sandstränder eller bada bekvämt i tempererad utomhuspool?

Se hela svaret på vastsverige.com

Var kan man bada i Jönköping?

Badställen i Jönköping med omnejd
 • Axamo badplats. Axamo badplats i Jönköping bjuder dig på fint vatten och stora gräsytor att sola och leka på. ...
 • Vätterstranden. Vätterstranden är en badplats och strand i centrala Jönköping. ...
 • Lovsjö badplats. ...
 • Rocksjöbadet. ...
 • Västersjöbadet. ...
 • Oset. ...
 • Åsabadet. ...
 • Bunnströms badplats.

Se hela svaret på jkpg.com

Hur varmt är vattnet i Varamon?

Badet ligger i en bukt och består av en 3 km lång sandstrand, badet är långgrunt med sandbotten. Det finns ett vandrarhem, toaletter, Cafè,Resturang och vindsurf uthyrning utmed stranden. Vattnet i Varamobaden är tjänligt. Senast uppmätta temperatur var 19,0°C uppmätt 2021-08-02.

Se hela svaret på allabadplatser.se

Är det algblomning i Vänern?

Just nu kan det förekomma så kallad algblomning i Vänern och längs Vänerns stränder. Vissa algblomningar kan vid blomning bilda giftiga ämnen som är skadligt för människor och djur. ... Algblomning är i själva verket cyanobakterier, mikroskopiska organismer som naturligt förekommer i hav och sjöar.

Se hela svaret på gotene.se

Finns algblomning på västkusten?

På västkusten förekommer giftiga algblomningar, främst av så kallade dinoflagellater. Algblomningarna kan vara skadliga för människor. Vid större mängder samlas vissa alggifter i musslor som blir oätliga.

Se hela svaret på lansstyrelsen.se

Är det algblomning i Mälaren?

– Mälaren har en lång historik med problematik kring algblomning och övergödning. Det är dryga tre miljoner som bor runt Mälaren och nyttjar den som badsjö och rekreation.

Se hela svaret på svt.se

Vad finns det att göra i Jönköping?

6 sevärdheter och besöksmål du inte får missa i Jönköping
 1. Lek, kultur och djur i Stadsparken. ...
 2. Njut av vacker natur i Dumme Mosse. ...
 3. Shoppa loss i köpcentrumet Asecs. ...
 4. Testa samarbetsförmågan på Escape House Jönköping. ...
 5. Ett besök på Tändsticksmuseet är ett måste när du besöker Jönköping. ...
 6. Ta en tur till Gränna och Visingsö

Se hela svaret på nordicchoicehotels.se

Hur varmt är det i vattnet i Jönköping?

Vattnet i Vätterstranden är tjänligt.

Senast uppmätta temperatur via satellit var 4,2°C uppmätt 2022-01-20.

Se hela svaret på allabadplatser.se

Hur varmt är det i vattnet i Vättern?

Vattnet i Vättern, Domsand är tjänligt.

Senast uppmätta temperatur var 13,0°C uppmätt 2021-08-02. Vattenkvalitet: Vättern har god ekologisk och kemisk status.

Se hela svaret på allabadplatser.se

Hur varmt är det i vattnet?

Rekommenderad temperatur på varmvattnet är 53-55 grader. Har du högre temperatur är det risk att du bränner dig. Testa vattentemperaturen genom att vrida på högsta läge på varmvattenkranen. När vattentemperaturen är 53-55 grader kan du hålla fingret i vattnet några sekunder utan att besväras.

Se hela svaret på varmevarden.se

Vad menas med att vattnet är tjänligt?

Tjänligt innebär att vattnet är lämpligt som dricksvatten och för andra hushållsändamål. Otjänligt (otj) innebär att vattnet inte bör användas till dryck eller matlagning p.g.a. att hälsorisker föreligger.

Se hela svaret på hoor.se

Hur vet man om det är algblomning?

Hur ser algblomning ut? Under perioder av lugnt väder och hög vattentemperatur kan plankton samlas i ytvattnet. Ytvattnet färgas då i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt - resultatet liknas ofta vid rabarbersoppa.

Se hela svaret på havochvatten.se

Kan man bada i Mälaren?

Inom Stockholms stad finns 31 officiella strandbadplatser längs Mälarens stränder, Saltsjön och i mindre insjöar. Badvattenkvaliteten vid strandbaden är överlag god. Större delen av vattnet i innerstaden klassas som hamnområde och där, samt i närheten av markerade kablar, råder badförbud.

Se hela svaret på miljobarometern.stockholm.se

Finns det alger i Mälaren?

Algblomning vid badplatser

På sidan Badplatsen kan du söka efter badplatser via karta eller via kommun och hitta information om badvattenkvalitet samt uppgifter om algblomning vid kommunala badplatser som provtas av respektive kommun.

Se hela svaret på havochvatten.se

Kan det bli algblomning i åar?

Algblomning förekommer i alla sorters vatten - till havs, kring kusten, i sjöar och vattendrag såväl i Sverige som utomlands. Vanligtvis blommar alger nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där.

Se hela svaret på smhi.se

Kan man bada i Östersjön 2021?

Här är några god råd vid algblomning, framtagna av Informationscentralen för egentliga Östersjön. Att koka vattnet hjälper inte, gifterna är kvar. Bada inte direkt efter algblomningar, gift kan finnas kvar.

Se hela svaret på expressen.se

Var är det algblomning i Skåne?

På sidan Badplatsen kan du söka efter badplatser via karta eller via kommun och hitta information om badvattenkvalitet samt uppgifter om algblomning vid kommunala badplatser som provtas av respektive kommun.

Se hela svaret på havochvatten.se

Vilka alger är giftiga för hundar?

Det vi ofta kallar blågröna alger, cyanobakterier, bildar farliga gifter. Gifterna är farliga för både djur och människa, men oftast drabbas små barn och hundar av förgiftning då de lättare råkar ”få i sig” vattnet. Efter synlig blomning sjunker algerna till botten, men kan dröja sig kvar under ytan några dagar.

Se hela svaret på evidensia.se
Föregående artikel
Har man rätt till bonus?
Nästa artikel
Hur länge räcker gasol till Terassvärmare?