Kan man hämta ut recept om man är under 18?

Frågad av: Gully Danielsson  |  Senaste uppdatering: 8 juli 2022
Betyg: 4.2 av 5 (55 betyg)

Har du barn under 18 år så behöver du som vårdnadshavare ingen fullmakt för att kunna se, beställa eller hämta ut receptbelagda läkemedel och varor.

Se hela svaret på meds.se

Kan jag hämta ut medicin till min 16 åring?

Du kan också hämta ut läkemedel åt en annan person genom att ta med ditt och den personens legitimation till apoteket. Du som är vårdnadshavare behöver ingen skriftlig fullmakt för att hämta ut läkemedel till dina minderåriga barn. Däremot måste du visa legitimation.

Se hela svaret på 1177.se

Hur gammal måste man vara för att hämta ut recept på apoteket?

För vårdnadshavare till barn som är är 13-17 år gäller särskilda förutsättningar vid uthämtning av receptförskrivna läkemedel. Det går inte att automatiskt titta på och beställa en tonårings läkemedel via apotekens e-handel.

Se hela svaret på apotekhjartat.se

Kan min son hämta ut min medicin?

Du kan själv be en bekant, familjemedlem eller någon annan att hämta din medicin. Ombudet måste ha fullmakt från dig om receptet är elektroniskt överfört. Han eller hon måste då också känna till ditt personnummer och även kunna legitimera sig.

Se hela svaret på apoteksgruppen.se

Vad menas med nästa uttag inom förmånen tidigast?

Nästa expedition (100-burk) inom förmånen får sen ske tidigast efter elva dagar, det vill säga då två tredjedelar av expedierat läkemedel förväntas vara förbrukat.

Se hela svaret på janusinfo.se

Apoteket: hämta ut recept

23 relaterade frågor hittades

Hur ofta får man ta ut på recept?

Hur mycket/hur ofta får du hämta? Du kan hämta ut upp till 90 dagars förbrukning vid samma tillfälle inom högkostnadsskyddet. När du ska hämta ut på recept igen ska 2/3 av tiden som den tidigare expedierade mängden är avsedd att räcka för, ha passerat.

Se hela svaret på apotekhjartat.se

Vad gör man om man inte har råd att hämta ut medicin?

Många som inte har råd att hämta ut medicin söker hjälp hos kyrkan. Sveriges Radios program Plånboken har gjort en genomgång av apotekens krediter. Fram till 2004 fick alla som inte kunde betala mediciner handla på kredit på apoteken. Reglerna ändrades 2005.

Se hela svaret på dagensmedicin.se

Kan en 15 åring hämta ut medicin?

Än så länge kan inte personer under 18 år hämta ut läkemedel med ett elektroniskt recept på apotek i andra europeiska länder, eftersom minderåriga inte har möjlighet att ge sitt samtycke till detta på Mina Kanta-sidor. ge samtycken på apotek gällande recept. Samtycken för yngre patienter ges alltid av vårdnadshavaren.

Se hela svaret på kanta.fi

Kan anhörig hämta ut recept på apotek?

Med en fullmakt kan någon annan hjälpa till att hämta ut dina recept, det fungerar både i apoteken, i Hjärtats app och här på apotekhjärtat.se.

Se hela svaret på apotekhjartat.se

Kan föräldrar hämta ut p piller?

Svar. Ja, det går att ordna. I digitala tjänsten ”Läkemedelskollen” kan du fylla i en fullmakt som ger en person rätt att hämta ut dina läkemedel. Då kan en förälder, eller en annan vuxen du litar på, hämta ut dina läkemedel.

Se hela svaret på umo.se

Får en 15 åring köpa Alvedon?

Det finns ingen åldersgräns för inköp av receptfria läkemedel på apotek. I vanliga butiker däremot är det 18-års gräns. Undantag från detta är nikotinläkemedel som har åldersgräns. Kunder under 18 år får endast köpa en ask paracetamol såsom Alvedon eller Panodil eller motsvarande.

Se hela svaret på kundforum.apoteket.se

Vem kan skriva ut recept?

Läkare. Läkare får förskriva och rekvirera läkemedel och teknisk sprit för behandling av patienter. För vissa läkemedel finns dock särskilda krav. Till exempel krävs viss specialistkompetens eller dispens från Läkemedelsverket för att ett apotek ska få lämna ut narkotikaklassade läkemedel för behandling av adhd.

Se hela svaret på socialstyrelsen.se

Vad krävs för att hämta ut medicin åt någon annan?

Om du vill hämta ut läkemedel åt någon annan, eller att någon annan ska hämta ut läkemedel åt dig behöver du registrera en fullmakt för apoteksärenden. På den här sidan kan du registrera fullmakten digitalt via Läkemedelskollen eller via blankett, och hitta information om fullmakter på olika språk.

Se hela svaret på ehalsomyndigheten.se

Kan mina föräldrar se mina recept?

För att göra det behöver du ge denna person en fullmakt. Du kan även med en fullmakt se och hantera ditt eller dina barns läkemedel till den dag de fyller 13år. Du kan inte se recept för barn äldre än 13år men yngre är 18år, i enlighet med e-Hälsomyndighetens regler.

Se hela svaret på apoteket.se

Kan man hämta ut medicin utan leg?

Hämta medicin på apoteket

När du ska hämta din medicin på apoteket visar du din legitimation om receptet är elektroniskt annars lämnar du in receptblanketten. Du kan hämta ut din medicin på vilket apotek som helst i hela landet.

Se hela svaret på apoteksgruppen.se

Hur lång tid har man på sig att hämta ut ett recept?

ett elektroniskt recept är giltigt ett år från utskriftsdatum. Därefter måste ett nytt recept skrivas av läkare som alltså måste kontaktas.

Se hela svaret på kundforum.apoteket.se

Får läkare skriva ut recept till anhöriga?

Man bör också se över att läkare kan skriva ut receptbelagda mediciner till sig själva och anhöriga utan inblandning av en annan läkare.

Se hela svaret på riksdagen.se

Kan man beställa hem receptbelagd medicin?

På apotekhjartat.se kan du tryggt och enkelt beställa din receptbelagda medicin på nätet och göra alla dina apoteksärenden när du vill, året runt. Hämta ut recept online och få din medicin levererad hem i brevlådan, till närmsta ombud eller för utlämning i något av våra apotek.

Se hela svaret på apotekhjartat.se

Vilka mediciner är inte gratis för barn?

Tidigare har familjer betalat upp till 2 200 kronor per år för läkemedel till alla barn i familjen.
...
De läkemedel som inte blir gratis är:
  • Receptfria läkemedel för att sluta röka.
  • Naturläkemedel.
  • Vissa utvärtes läkemedel.

Se hela svaret på slso.regionstockholm.se

När får barn bestämma över sin vård?

När barnet blir 18 år är hen myndig, och tar besluten kring sin egen vård.

Se hela svaret på 1177.se

Hur länge är läkemedel gratis för barn?

Från och med den 1 januari 2016 är läkemedel inom läkemedelsförmånen kostnadsfria för barn under 18 år.

Se hela svaret på socialstyrelsen.se

Vad ska man göra med läkemedel som blivit över?

Släng inte överblivna läkemedel i sopnedkastet och spola inte heller ned det i toaletten eller slasken. Allmänhetens överblivna läkemedel ska lämnas in till apotek för att bevara vår rena miljö. Alla apotek inom Apoteksgruppen tar emot dina överblivna läkemedel.

Se hela svaret på apoteksgruppen.se

Kan läkaren se om jag har tagit ut min medicin?

Din läkare får se alla dina recept

Tidigare har de bara kunnat se recept som de själva har förskrivit och vilka läkemedel du har hämtat ut på apotek – inte recept som du har fått hos någon annan vårdgivare. För att få se dina recept behöver vårdpersonalen inhämta ditt samtycke, det vill säga fråga dig om lov.

Se hela svaret på ehalsomyndigheten.se

Kan man legitimera sig genom BankID på apoteket?

du kan legitimera dig med mobilt BankID på våra apotek.

Se hela svaret på kundforum.apoteket.se

Vad är exp datum?

Utgångsdatumet hittar du efter texten <Utg. dat> eller <EXP> på ytterförpackningen. Läkemedlet är hållbart till och med den månaden som står på förpackningen. Man anger månaden med 2 siffror eller med bokstäver och årtalet med 4 siffror.

Se hela svaret på fragor.lakemedelsverket.se
Föregående artikel
Finns offside i futsal?
Nästa artikel
Vad göra åt dålig självkänsla?