Kan man odla jordgubbar inomhus?

Frågad av: Per-Ola Bergström  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.4 av 5 (65 betyg)

Det går också bra både att så och odla jordgubbar inomhus året om förutsatt att plantorna kan placeras under bra växtbelysning.

Se hela svaret på wexthuset.com

När ska man odla jordgubbar?

Jordgubbar kan antingen planteras tidigt på våren eller i juli/augusti och börjar i båda fallen ge bra skörd året därpå. De trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Kan man odla jordgubbar i kruka?

Alla kan odla jordgubbar, de trivs i kruka, pallkrage, väggodling eller i odlingsbädden. Det är en lättodlad växt som ger goda skördar. I säsong hittar du våra plantor under Bär och frukt och frön under Fröer till bär och frukt.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur stor kruka behöver en Jordgubbsplanta?

Se till att din behållare alltid är minst 24 cm i diameter för en individuell jordgubbsplanta. Planterar du två eller tre plantor i samma behållare så behöver din kruka vara 30 cm eller 36 cm i diameter, respektive. Fler plantor ger mer bär! I stora behållare bör plantorna ha 25-30 cm avstånd till varandra.

Se hela svaret på hemmanytt.se

Hur tar man hand om en Jordgubbsplanta?

Nyplanterade jordgubbar vattnas ordentligt tills de etablerats. Efter etablering vattnar man mer sparsamt, men låt inte jorden torka ut helt. Undvik gödsling innan bären kommit, så att näringen inte går till bladtillväxt istället för att bilda frukter. Gödsla efter skörd i augusti och då gärna med kogödsel.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Så får du frodiga jordgubbsplantor på balkongen! - Nyhetsmorgon (TV4)

34 relaterade frågor hittades

Vad gödslar man jordgubbar med?

Gödsling: Jordgubbar är saltkänsliga, ska därför hellre gödslas med organiskt gödsel och inte med mineralgödsel; men tillsätt inte för mycket kväve vilket skulle leda till en kraftig vegetativ tillväxt – och lägre blombildning; gödsla alltid med tonvikten på fosfor och kalium; tillsätt en första giva ca.

Se hela svaret på gardena.com

Hur tar man hand om jordgubbsplantor på hösten?

Odla svarar: Man kan klippa ner jordgubbar nu och ta bort revor på tidig höst, men för att inte riskera att plantorna låter bli att avmognas inför vintern så är det bäst att göra det på tidig vår. Att klippa och beskära stimulerar växterna att växa så därför är det säkrare på våren.

Se hela svaret på odla.nu

Hur stor kruka till Ampeljordgubbe?

Väljer du att plantera jordgubbar i en högbädd eller större kruka, bör du se till att ha ett avstånd på ungefär 20 till 25cm mellan plantorna, så att jordgubbarna får utrymme att växa. För att få ut bäst resultat vid odling av jordgubbar i en kruka, bör krukan ha en diameter på minst 80cm, och vara minst 40cm hög.

Se hela svaret på hornbach.se

Kan man övervintrar jordgubbsplantor i kruka?

Har du utrymme där temperaturen ligger runt noll grader så kan du förstås ta in krukan och behöver då inte svepa. Är det plusgrader där kan du under vintern någon gång kolla så de inte torkar.

Se hela svaret på odla.nu

Hur planterar man om ett Jordgubbsskott?

Om du fått barrotade plantor gräver du först en grop i jorden, gör en liten kulle av jord i mitten av gropen och sätter ner plantan med rötterna utbredda över kullen. Tryck till jorden och vattna. Sedan kan jorden täckas med halm, papper eller annat täckmaterial som håller ogräset kort.

Se hela svaret på land.se

Kan man odla jordgubbar på balkongen?

En liten yta som balkong eller uteplats är inget hinder för att odla jordgubbar. Krukor, lådor och amplar gör det också möjligt att odla yteffektivt i växthus och uterum. Nya jordgubbssorter ger skörd under en längre tid - perfekt för krukodlaren. Du hittar vårt stora utbud av krukor under Planteringskärl.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur övervintra jordgubbar i kruka?

För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Se hela svaret på gardena.com

Kan man odla jordgubbar i växthus?

Ett bra sätt att utnyttja växthuset hela odlingssäsongen är att odla jordgubbar i växthuset på våren, innan utplantering av traditionella växthusgrönsaker som tomater och gurkor. ... Jordgubbsplantorna kan sedan övervintra i växthus utan någon extra värme och blommar så snart vårsolen värmer upp växthuset.

Se hela svaret på glashusen.se

Var trivs jordgubbar bäst?

Förkultivera inomhus och plantera ut i början av sommaren. Jordgubbar har ytliga rötter och trivs bäst i mullrik, sandblandad jord. Bäst skörd får du om du har din odling på en solig och skyddad plats. Välj gärna en lätt sluttande plats för god avrinning av vatten bland annat då rötterna är känsliga för syrebrist.

Se hela svaret på weibulls.com

Hur mycket sol behöver jordgubbar?

Jordgubbar ska planteras på en varm och solig plats i fukthållande jord. Värme, sol och lite vind gör att bären mognar bra och minskar risken för gråmögel och andra sjukdomar. Jordgubbsplantor är perenna och övervintrar och återkommer år från år. Bäst skörd ger plantorna när de är 2-4 år.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur lång tid tar det för jordgubbar att gro?

Rekommenderad tid för sådd av jordgubbar

Jordgubbsfrö kan gro oregelbundet och tar ca. 3-6 veckor att komma upp. Räkna därefter med minst 6-8 veckor innan plantan kan sättas ut på friland, vilket tidigast kan göras när risk för nattfrost är över.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur övervintra smultron i kruka?

du kan övervintra smultronen som de är på balkongen. Man ska inte övervintra smultron inomhus. Lägg lite granris över och snö så ska du se att de klarar sig.

Se hela svaret på odla.nu

Kan man övervintra jordgubbsplantor?

På hösten kan man ta bort ampeljordgubben från ampeln och plantera ut den i jord. På detta sätt övervintrar den ofta bra. Den kan även övervintras i en källare. Då vattnas jordgubbsplantorna sparsamt vid behov.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Kan man plantera jordgubbsplantor på hösten?

Plantering av jordgubbar

Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut. För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar.

Se hela svaret på plantagen.se

Hur många jordgubbsplantor per Pallkrage?

I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på). Var försiktig när du planterar, så att kronan (där nya blad kommer) inte hamnar under jordytan. Jordgubbarna dricker mycket, så vattna ordentligt. Jordgubbarna ger mest skörd från två- och treåriga plantor.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Vilken Jordgubbssort?

Först ut i svenska jordgubbssäsongen är ofta Honeoye, Rumba och Flair. Efter midsommar brukar de få sällskap av sorter som Sonata, Korona, Polka, Salsa och Faith. På slutet, ofta inte förrän i augusti, mognar Florence och Malwina. Dessutom finns remonterande sorter, till exempel Charlotte, Favori, Furore och Sweet Eve.

Se hela svaret på barframjandet.se

Hur många plantor i ampel?

Självklart kan man göra amplar med enbart en växtsort. Det kan vara mycket vackert med t. ex. tre yviga plantor av Diascia, tvillingsporre, kaskadpelargoner eller surfiniapetunior, gärna i en enda färg, så att de bildar yviga blombollar.

Se hela svaret på odla.nu

Vad gör man med Jordgubbslandet på hösten?

Hur man gödslar:

Undvik att gödsla jordgubbslandet med kväverikt gödsel och gödsla sparsamt hellre på hösten än på våren. Ligg i underkant på gödselrekommendationerna om du använder gödsel på förpackning. Använder du brunnen ko eller hästgödsel använder du max 1,5 kg per kvadratmeter.

Se hela svaret på farbrorgron.se

När ska man ta bort revorna i jordgubbslandet?

Under sommaren skickar plantorna ut långa revor som söker efter ny jord att växa i. På revorna bildas rötter som blir till nya små jordgubbsplantor. De här revorna tar kraft från ursprungsplantan och därför bör man rensa bort dem.

Se hela svaret på husmorsskolan.blogspot.com

Vad gör man med smultronplantor på hösten?

Ta inte in smultronplantorna onödigt tidigt, utan först på senhösten när det börjar bli riktigt kallt och de riskerar att frysa. Klipp också bort det mesta av bladen för att inte hysa eventuella svampsjukdomar under förvaringen.

Se hela svaret på odla.nu
Föregående artikel
Varför har man vinsyra i saft?
Nästa artikel
Hur påverkar alkohol PK värdet?