Kan man ta för mycket nässpray?

Frågad av: Niclas Jonasson  |  Senaste uppdatering: 11 juli 2022
Betyg: 4.2 av 5 (9 betyg)

Du kan använda slemhinneavsvällande sprejer och näsdroppar mot nästäppa när du är förkyld. Men du ska inte använda dem i mer än tio dagar i följd. De kan då istället ge en nästäppa som kan vara svår att bli av med. Nässprej och nasalpulver som innehåller kortison kan du använda en längre tid.

Se hela svaret på 1177.se

Vad händer om man använder för mycket nässpray på en dag?

Det kan vara svårt att sluta med avsvällande nässprej om du har använt det i mer än tio dagar i följd. Slemhinnan i näsan vänjer sig och svullnar genast om du inte använder sprejen. Det bästa är att helt sluta med den avsvällande nässprejen på en gång.

Se hela svaret på 1177.se

Kan man använda för mycket nässpray?

Använd nässpray på rätt sätt

Det ger snabb lindring och gör det lättare att andas igen. Dessa preparat ska generellt sett inte användas i mer än 10 dagar i följd, eftersom kroppen vänjer sig vid nässprayen och blir beroende.

Se hela svaret på kronansapotek.se

Vad händer om man använder nässpray mer än 10 dagar?

Överanvändning av nässpray

Om du har använt nässpray i mer än 10 dagar så svullnar nässlemhinnan upp direkt om du inte använder nässprayen. Du har då utvecklat ett slags nässpraysberoende. Du blir av med beroendet genom att helt sluta med den avsvällande nässprayen.

Se hela svaret på capio.se

Hur många gånger på en dag kan man ta nässpray?

Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Doseringsanvisning vuxna och barn över 12 år: 1 spraydusch i varje näsborre vid behov 2-3 gånger dagligen. Använd inte mer än 3 sprayduschar dagligen i varje näsborre. Används högst 10 dagar i följd.

Se hela svaret på fass.se

Överläkarens bästa tips mot förkylningar - Malou Efter tio (TV4)

35 relaterade frågor hittades

Hur många timmar mellan nässpray?

Symtomatisk behandling av nästäppa och rinnsnuva (rinorré) i samband med förkylning. Dosering Vuxna: 1 spraydos i vardera näsborren upp till 3 gånger dagligen. Minst 6 timmar skall passera mellan två doser.

Se hela svaret på docetp.mpa.se

Hur länge kan en nässpray vara öppen?

Hur länge är ett öppnat kuvert med Nezeril endospipetter hållbara? Pipetterna är hållbara i 3 månader efter att kuvertet öppnats. Skriv gärna datum på förpackningen, annars kan det vara svårt att komma ihåg när den öppnades.

Se hela svaret på nezeril.se

Hur Avvänjer man sig från nässpray?

Gör så här för att bli av med beroende av avsvällande nässpray
 1. Upphör först i ena näsborren med den nässpray du använder idag.
 2. Använd Renässans Plus i denna näsborre tills du åter kan andas bra genom denna (ca 14 dagar).
 3. Fortsätt under tiden med den spray du använt tidigare i den andra näsborren.

Se hela svaret på midsona.se

Hur lång tid tar det att bli fri från nässpray?

Hur lång tid det tar att sluta med nässpray är individuellt. Det bästa är om du kan sluta samma dag. Annars bör du försöka bli fri från ditt nässpraysberoende inom ett par veckor. Om du har stora problem kan det ta längre tid än så.

Se hela svaret på meds.se

Vilken nässpray blir man inte beroende av?

Nezefri erbjuder ett naturligt sätt att lindra nästäppa, med hjälp av eteriska oljor och mineralrikt havsvatten. En vanlig nässpray bör inte överanvändas då det kan leda till beroende. Nezefri kan användas precis när du vill, hur ofta du vill eftersom att innehållet är helt naturligt.

Se hela svaret på apotekhjartat.se

Kan inte sova utan nässpray?

Du kan ha svårt att sova om du har nästäppa och snuva. Det kan kännas bättre om du ligger med huvudet högt, eftersom svullnaden i näsan minskar då. Bädda med några extra kuddar under huvudet.

Se hela svaret på 1177.se

Hur fungerar Nezeclear?

Nezeclear Bihåla

vars innehåll består främst av saponiner. Den hjälper till att rensa näsan och bihålorna från sekret, vilket ger snabb lindring av vanliga symtom så som smärta i ansikte och nästäppa. Lämplig för vuxna och barn över 12 år. Produkten ska användas under uppsikt av vuxen till barn över 12 år.

Se hela svaret på nezeril.se

Vad händer om man Överanvänder nässpray?

Patienter som överanvänder avsvällande nässpray kan ut- veckla rhinitis medicamentosa och måste uppmanas till försik- tighet vid framtida bruk. Bensalkonklorid i avsvällande nässpray spelar en stor roll i ut- vecklingen av rhinitis medica- mentosa hos friska individer.

Se hela svaret på lakartidningen.se

Hur många spray nässpray ska man ta?

Spruta in en jämn ström läkemedel i näsborren och andas samtidigt in genom näsan. Andas ut genom munnen när du har tagit läkemedlet. Upprepa doseringen enligt samma princip i den andra näsborren. Överskrid inte den rekommenderade läkemedelsdosen.

Se hela svaret på terveyskyla.fi

Hur länge kan man använda Näsolja?

Oljan förvaras i kvävgas, och varje spraydos innehåller bara 0,25 ml; en flaska innehåller 400 doser och räcker normalt en månad. En flaska kan förvaras i tre år utan att innehållet börjar härskna. Näsans inre består av olika hålrum avskilda med s k näsmusslor. Slemhinnan är rik på blodkärl och känslig.

Se hela svaret på lakartidningen.se

Hur länge håller en öppnad Otrivin?

Vad produkten är och vad den används för

När svullnaden minskar, öppnas de öppningar som ansluter bihålorna (sinus) till näshålan och dränering av sekret från sinus underlättas. Otrivin Menthol börjar verka inom några minuter och effekten varar cirka 10 timmar.

Se hela svaret på pharmacafennica.fi

Hur länge håller nasin?

Nasin används för korttidsbehandling av nästäppa vid förkylning. Nasin har en snabbt avsvällande effekt vilket minskar nästäppan och därmed underlättas andningen. Effekten kommer inom några minuter och varar upp till 12 timmar.

Se hela svaret på fass.se

Vad händer om man överdoserar Otrivin?

Vid eventuella kramper ordineras lämplig kramplösande behandling så som diazepam. Vid allvarlig överdos med hjärtstillestånd som följd skall återupplivningsförsök fortgå i åtminstone en timme.

Se hela svaret på fass.se

Kan man ta vanlig nässpray samtidigt som Nasonex?

När nässprayer som innehåller kortikosteroider används i höga doser under lång tid kan biverkningar förekomma som beror på att läkemedlet tas upp i kroppen. Om du har kliande eller irriterade ögon, kan din läkare rekommendera att du använder andra läkemedel tillsammans med Nasonex.

Se hela svaret på docetp.mpa.se

Hur använder man nässpray på rätt sätt?

Här är några bra tips för användning av nässpray.
 1. Skaka nässprayen före användning.
 2. Snyt dig försiktigt.
 3. Böj huvudet lite framåt när du tar nässpray.
 4. Använd höger hand för att spray i vänster näsborre och tvärt om.
 5. Börja andas in genom näsan samtidigt som du sprayar.

Se hela svaret på janusinfo.se

Varför inte nässpray till barn under 1 år?

Läkemedelsverket utredde under 2009 säkerheten för receptfria förkylningsmediciner till små barn på grund av allvarliga biverkningsrapporter, framför allt för per orala läkemedel, i vissa EU-länder. Utredningen kom fram till att inga åtgärder för att begränsa användningen behövde vidtas.

Se hela svaret på janusinfo.se

Hur ofta kan man ta Nezeclear?

Vuxna och barn från 10 år: 2 sprayningar i vardera näsborren 2-3 gånger per dygn. Nezeril ska inte användas mer än 10 dagar i följd. Vid användning under lång tid kan Nezeril ge nästäppa.

Se hela svaret på fass.se

Är Nezeclear bra?

Nezeclear Bihåla är en nässpray som lindrar symtom vid bihåleinflammation, som till exempel nästäppa och smärta i ansiktet. Innehåller ingen antibiotika eller kortison. Användning från 12 år. Ska inte användas om du är gravid eller ammar.

Se hela svaret på apoteket.se

Hur blir man snabbt av med bihåleinflammation?

Här är några tips:
 1. Sov med en extra kudde under huvudet. Att hålla huvudet högre minskar svullnaden i näsan och bihålorna.
 2. Var uppe och rör på dig i stället för att ligga ner. Då minskar svullnaden i näsans och bihålornas slemhinna.
 3. Undvik att röka. Rökning gör slemhinnan svullen och slemmet får svårare att rinna ut.

Se hela svaret på 1177.se

Varför fungerar inte nässpray?

Om du har prövat vanliga avsvällande näsdroppar och nässpray mot din nästäppa men de inte har hjälpt, eller om du har varit täppt i flera veckor, kan det hända att du har symtom på allergi. Kontakta i så fall vården, så att en läkare kan göra en ordentlig allergiundersökning.

Se hela svaret på astmaochallergilinjen.se
Föregående artikel
Var kan jag använda mitt Förmånsintyg?
Nästa artikel
Kan man frysa in förkokta rödbetor?