Kan man toppa tomater?

Frågad av: Oscar Falk  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.3 av 5 (5 betyg)

En ny topp som skulle bli en ny planta och en kruka med en planta med avklippt topp. ... Fördelen med plantan som blir kvar är att den redan har ett utvecklat rotsystem och kommer att skjuta tjuvskott, flera toppar och flera toppar från samma grundstam ger större skörd.

Se hela svaret på farbrorgron.se

Kan man toppa rangliga tomatplantor?

Du kan använda toppen av en tomatplanta som en stickling. Klipp av plantan strax nedanför där ett blad växer och ta bort de nedersta bladen innan du planterar den i den nya krukan. Vill du inte klippa av din planta kan du vira stjälken något varv i krukan, förutsatt att den är liten och tillräckligt mjuk.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

Hur får man kraftiga tomatplantor?

Plantera med fördel tomatplantorna djupt. Nya rötter bildas från stammen och plantorna blir kraftigare, och plantan initialt kortare. Det går även att toppa plantorna och sedan leda upp två nya skott (eller ta bort den ena, toppen kan sättas som stickling och vips har du en ny planta).

Se hela svaret på for.se

Kan man klippa ner tomatplantor?

Långa vingliga plantor, sådana där stammen sträcker sig 20-40 cm över krukan är utmärkta att toppbeskära. Klipp av tomatplantan precis ovanför ett bladveck långt ner mot krukan (8-10 cm ovanför krukan) och ta bort bladen längs sticklingens sidor.

Se hela svaret på blogg.land.se

Varför blir det inga tomater?

Värme och fukt. Tomater vill inte ha det för varmt av flera skäl. Temperaturer över 30 grader plus får bladen att krulla ihop sig och hettan kan göra pollenet infertilt. ... Dryper luften av fukt och ånga klumpar pollenet ihop sig så att det inte kan falla ner från ståndarna.

Se hela svaret på land.se

Fermentera gröna tomater

19 relaterade frågor hittades

När kan man plantera ut tomater?

Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

När blir tomater färdiga?

Från blomma till frukt ytterligare åtta veckor. Så sådde du dina tomtafrön 1 april så bör de första vara mogna runt 1 augusti om det är en ”normal” sort. Det finns tidigare sorter som bara tar cirka 105 dagar, dvs. 15 veckor, från sådd till mogen frukt, och det finns senare sorter som kan ta upp till 17 veckor på sig.

Se hela svaret på rabarbertradgard.se

Kan man kapa tomatplantor?

Man kan även klippa ovanför det första bladvecket, men då blir det bara en ny topp och oftast vill jag ha mer än så. Känner du att det räcker att göra en ny planta av en befintlig och att den befintliga plantan bara behöver ha en topp, då kan du gott och väl klippa ovanför det första bladparet.

Se hela svaret på farbrorgron.se

Hur beskär man en tomatplanta?

Att beskära tomater – lär dig allt här
  1. Busktomater ränner inte i väg och behöver inte beskäras.
  2. De andra stora tomatplantorna måste du hålla efter för att få mer frukt. ...
  3. Nyp bort bladen nertill, upp till första blomklasen. ...
  4. Ta också bort de små skotten, tjuvarna, i bladvecken.

Se hela svaret på land.se

Hur sköter man en tomatplanta?

Tomatplantor skötsel

Vattna regelbundet och håll jorden fuktig, jorden ska varken stå torr eller vara genomblöt. Se till att tillföra näring några gånger under säsongen, plantor i kruka behöver näring oftare. Skaka gärna plantan lätt när de blommar, det ökar pollineringen.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Var kommer tomaterna på plantan?

Skotten utvecklar blad, men även blommor och frukter om de inte tas bort. Dessa skott kallas för tjuvar. Det finns oskrivna regler som säger att höga tomater ska tjuvas och de lägre sorterna behöver inte tjuvas. Men hur man väljer att göra är upp till odlaren.

Se hela svaret på farbrorgron.se

Hur hög kan en tomatplanta bli?

Tomatplantor kan bli allt från 30 cm höga upp till ett par meter. Ska du odla i kruka på balkongen eller fönsterkarmen passar busktomater bäst. Har du tillgång till växthus passar högväxande tomatplantor bra.

Se hela svaret på weibulls.com

Varför blir tomatplantorna så långa?

Gängliga tomatplantor

När växter inte får tillräckligt med ljus sträcker de på sig och blir gängliga, mera ju varmare de står. Tomater behöver ju sås tidigt för att hinna ge skörd under sommaren. De behöver därför tillskottsbelysning för att bli stadiga och välväxta.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur gallrar man tomatplantor?

Gallra ur blad

Jag klipper av grenen ända in vid stjälken. Med mindre bladmassa kan näringen och kraften gå till tomatfrukterna istället. När du gallrat ur kan du komma att märka att plantan inte behöver vattnas lika mycket som innan, eftersom den har mindre bladmassa att försörja.

Se hela svaret på skabarafixa.com

Varför slokar tomatplantor?

Jorden ska gärna hinna torka upp mellan vattningarna, men inte torka ut. Missar du vattna kommer du direkt se att plantans blad slokar. För mycket vatten kan få rötterna att ruttna.

Se hela svaret på skabarafixa.com

Vad ska man ha för gödsel på tomater?

Gödsla tomatplantorna minst en gång i veckan med flytande växtnäring. Det går även bra att gödsla med Hönsgödsel som blandas ner i jordytan minst en gång i månaden, det är lite enklare när man vattnar med slang. Mycket mörkgröna plantor med kraftiga blad och krulliga toppar är ett tecken på för kraftig gödsling.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur beskär man gurkplantor?

Beskära gurkor

Beskärning av gurkplantorna hjälper dem att växa och förbättrar kvalitén hos grönsakerna. Huvudskottet bör inte klippas ned. Klipp ner sidoskotten till ungefär tre blad.

Se hela svaret på gardena.com

Hur beskär man Chiliplantor?

Om man vill forma sin chiliplanta till ett vackert träd stammar man först upp några stadiga stjälkar och toppar sedan plantan. Man toppar tidigt i småplantstadiet, när chiliplantan fått några bladpar och är ca 15 cm hög. De sorter som växer väldigt vidlyftigt och är starkväxande behöver toppas två gånger.

Se hela svaret på wexthuset.com

När ska man halshugga tomater?

”Men om plantorna börjat blomma, hur gör jag då?” Det går bra att halshugga även fast plantan börjat blomma. Då får man tänka att man genom halshuggningen försenar tomatskörden något, men att man i förlängningen får en kompaktare planta som inte behöver bindas och stödjas i lika stor utsträckning.

Se hela svaret på farbrorgron.se

Måste man Avhärda tomatplantor?

Ska du odla tomatplantorna vidare på friland är det en god idé att avhärda plantorna innan, dvs vänja dem vid miljöombytet. Du behöver bära in och ut dem varje dag. ... Det kan ta en vecka innan plantorna är avhärdade och då kan du se att de blivit kraftigare.

Se hela svaret på skabarafixa.com

Hur lång tid innan tomater mognar?

Svar: Det tar lång tid för tomater att mogna, ca 8 veckor från blomma till skörd om temperaturen är den rätta. De kanske har drabbats av gröna nackar? De uppstår vid för hög temperatur och solgass direkt på frukterna, som då blir hårda och inte vill mogna.

Se hela svaret på fobo.se

Hur lång tid tar det att få tomater?

Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med växtbelysning kan du starta redan i februari för att ha fina tomatplantor redan i april. Det finns så många härliga tomatsorter - bara att välja och vraka!

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur lång tid innan tomater blir röda?

Få tomaterna att mogna inomhus

Det vanligaste sättet är att lägga tomaterna på ett fat i ett soligt och varmt läge inomhus. Efter ett tag kommer tomaterna att bli röda och färdiga att äta.

Se hela svaret på aftonbladet.se

Kan man få tomatplantor att övervintra?

För att sticklingen ska klara sig genom vintermörkret behöver den stå varmt i rumstemperatur och under växtbelysning. Mest praktiskt är att inte låta tomatplantan ränna iväg och växa för snabbt innan våren då det börjar bli dags.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur mycket tomater ger en planta?

Hur mycket frukt varje plant ger skiftar också. Körsbärstomater ger ungefär 1 kg tomater per planta, runda 2-3 kg och plommontomater 3-4 kg. Skörden av tomater sker med skördetröska.

Se hela svaret på zeta.nu
Föregående artikel
Vad ger man hunden vid diarré?
Nästa artikel
Hur länge håller sig Tulpaner?