Måste man ha grundfärg på möbler?

Frågad av: Lillian Nordström  |  Senaste uppdatering: 17 juli 2022
Betyg: 4.2 av 5 (33 betyg)

Nu börjar det roliga; din möbel kommer att förvandlas fort med ny, fräsch färg. Börja med en bra grundfärg. -Det finns möbler där ytan är så pass bra att man inte behöver grundfärg. Men jag brukar rekommendera det för att få det bästa resultatet.

Se hela svaret på k-rauta.se

Måste man Grundmåla möbler?

De flesta möbler och material går att måla, även laminat. Det viktiga är att välja rätt produkter och verktyg samt att göra ett bra förarbete. – Tvätta och slipa ytan så fäster färgen bättre. Och grundmåla alltid mend en passande färg innan du målar med täckfärgen så blir resultatet mycket bättre.

Se hela svaret på beckers.se

Måste man Grundmåla snickerier?

Om du har en möbel eller pryl med ytskador, kan du behöva göra lite mer noggrant förarbete. Om det finns skador som behöver repareras börjar du med att grundmåla med snickerigrundfärg och därefter spackla med snickerispackel. Slipa och borsta sedan de spacklade ytorna innan du börjar måla.

Se hela svaret på beijerbygg.se

Varför grundfärg snickerier?

Det är viktigt att grunda med Servalac Grundfärg om ytan är ojämn eller har flera olika underlag t ex trärent, gammalfärg och spacklade ytor. Fabriksmålade ytor måste alltid slipas först med ett fint slippapper, t ex 240–300.

Se hela svaret på alcro.se

Vad behövs för att måla om möbler?

Så målar du om gamla möbler på bästa sätt
 1. Tvätta med målartvätt. Tvätta först möblerna med målartvätt. ...
 2. Snickerispackel. Om möbeln har sprickor eller skador måste dessa jämnas ut med snickerispackel.
 3. Slipa. Efter torktiden ska ytorna slipas med sandpapper för att få en slät yta. ...
 4. Grundmåla. ...
 5. Matt lackfärg. ...
 6. Måla 2 gånger.

Se hela svaret på expressen.se

Målar om möbler. Pluggtips - Vlogg nr 4

37 relaterade frågor hittades

Vilken färg för att måla möbler?

Rekommenderade produkter för snickerifärg
 • Mood Pro Finish Lackfärg 40 Halvblank.
 • 18856. Mood Pro Finish Lackfärg 05 Helmatt.
 • 18850. Kvistlack.
 • 18844. Decor Klarlack Matt.
 • 18843. Decor Klarlack Blank.
 • 18839. Mood Pro Finish Lackfärg 70 Blank.
 • 18659. Decor Träbets.
 • 18658. Decor Möbellasyr.

Se hela svaret på beckers.se

Hur målar man om en byrå?

Börja med att eventuellt ta bort trasiga beslag och tvätta möbeln grundligt så att det inte finns kvar någon smuts som hamnar under färgen. Spackla igen hålen efter beslagen, samt sprickor och annat för att få till en jämn yta. Sandpappra igenom hela möbeln så att färgen fäster bättre och torka bort dammet.

Se hela svaret på beckers.se

Varför ska man ha grundfärg?

Grundfärgen gör att täckfärgen fäster bättre och gör underlaget vattenavvisande vilket minskar risken för fuktskador. När man använder sig av förgrundad panel så bör man tänka på att spikställen och sågytor behöver grundmålas. Kontrollera även så att panelen har tillräckligt med grundfärg på hela ytan.

Se hela svaret på alltommalning.se

Varför tvättar man snickerier innan målning?

Rengör ytan på snickerierna innan du målar

Eftersom vattenbaserad lackfärg torkar snabbt är det viktigt att du arbetar metodiskt. Se också till att det inte kommer färg på angränsande ytor som ska målas i ett senare skede. Det blir lätt fula ”valkar” av färgen som sedan inte går att dölja.

Se hela svaret på dinbyggare.se

Vad menas med att färgen är genomhärdad?

Med genomhärdad, menas att den ej färgar av sig vid gnidning. Hållbarhet: ca 10 månader. Öppnad burk håller ca 1-3 månader.

Se hela svaret på kulturhantverkarna.se

Måste man Grundmåla lister?

Industrimålade eller helt nya lister ska grundmålas. Obehandlade kvistar behandlas med kvistlack. Måla listerna med Nordsjö Ambiance Superfinish Snickerifärg som flyter ut bra och ger en tålig yta. Måla listerna i två lager för bästa resultat.

Se hela svaret på nordsjo.se

Hur Kvistlackar man?

Målning på nya obehandlade snickerier inomhus
 1. Förberedelse och grundstrykning. Schellacklösning (kvistlack) målas 2 gånger på kvistar före målning. Torktid 30 minuter. ...
 2. Mellanstrykning. Stryk ett tunt och jämnt lager med oförtunnad färg. ...
 3. Slutstrykning. Stryk ett tunt och jämnt lager med oförtunnad färg.

Se hela svaret på ottossonfarg.com

Måste man Grundmåla målade lister?

Grundmålning sker för att både minska risken för missfärgningar och för att inte kvistar ska synas igenom. Köp exempelvis kvist- och spärrgrundning om listerna ska målas från grunden. Det går även att använda grundfärg för inomhusbruk som generell lösning.

Se hela svaret på parkettspecialisten.se

Kan man måla på lackade möbler?

Använd en helsyntetisk pensel av god kvalitet eller en lackfärgsroller för bästa resultat. Vid all målning är det viktigt att rengöra noga, för att få en jämn och slät yta samt god vidhäftning. Slipa därefter lätt över ytan med fint sandpapper. Ta bort slipdammet med en borste eller en microfiberduk.

Se hela svaret på alltommalning.se

Hur man målar skåp?

Gör såhär:
 1. Tvätta av det som som ska målas på skåpet genom att spruta på ett lager målartvätt och gnid in det med scottsbriten. ...
 2. Torka av målartvätten innan den hunnit torka med en lätt fuktad trasa.
 3. Lossa all färg som sitter löst med rakblad eller kniv.
 4. Sandpappra alla ytor med ett fint sandpapper.

Se hela svaret på blogg.land.se

Hur många lager grundfärg möbel?

Måla möbeln med ett lager grundfärg och låt torka. Måla sedan med snickerifärg. Oftast krävs 2–3 lager beroende på färg. Låt torka mellan lagren.

Se hela svaret på nordr.com

Vad menas med snickerier?

Snickeri är snickarens hantverk, som går ut på att bearbeta och sammanfoga arbetsstycken av trä. Man skiljer därvid vanligen på byggnadssnickeri, det vill säga husbyggnation och annat grövre snickeri, och finsnickeri som innefattar bland annat möbel- och inredningssnickeri.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

När använder man Skumgummiroller?

Om du tänker rolla möbeln/snickerierna är det en skumgummiroller, filtroller eller mohair-roller som ger det bästa resultatet. Absolut inte en vanlig roller som används till väggar eller tak. Då får ytan mycket gräng, dvs.

Se hela svaret på hildurblad.se

Måste man tvätta innan målning inomhus?

Är väggarna inte så smutsiga går det bra att tvätta med ljummet vatten och en svamp. Är väggarna smutsiga bör du använda målartvätt innan du börjar måla, var noggrann när du tvättar. Att man tvättar tills väggen verkar helt ren från smuts och fett är ganska naturligt, men det är lätt att skölja väggen för få gånger.

Se hela svaret på dinbyggare.se

Vad händer om man inte använder grundfärg?

Genom att grundmåla väggar får du en lite råare och bra häftande yta som den nya väggbeklädningen kommer sitta bra på. Därmed kan du vara säker på att den nya tapeten inte lossnar, färgen inte flagnar, putsen eller väggteglet inte faller bort. Att grundmåla väggar rekommenderas, men är inget måste. Det beror på ytan.

Se hela svaret på hornbach.se

Kan man bara använda grundfärg?

Det räcker inte med bara grundfärg. Den missfärgas lätt, slits lätt av och kan inte tvättas, så den måste täckas. Men kostanden och arbetstiden betalar tillbaka sig med råge.

Se hela svaret på gds.se

Hur många gånger måste man måla med grundfärg?

Generellt sett rekommenderar vi ett varv Grundfärg till ytor som behöver grundmålas och två varv Täckfärg . Grundfärg är mycket viktig i sin funktion och är den färg som kan ses som "tätskiktet" i målning systemet. Den skyddar och förhindrar att fukt inkommer bakom färgfilm och in i trä.

Se hela svaret på kundo.se

Kan man måla med väggfärg på möbler?

Därför ska du inte måla möbler med väggfärg

Tyvärr kommer den målade ytan att bli oerhört känslig och sträv med väggfärg. Dessutom kommer minsta beröring och slitage att skapa framhävda repor och slitage som kommer att göra att du önskar att du använt en annan färg från start.

Se hela svaret på hus.se

Hur målar man en hylla?

Måla med täckfärg

Du behöver inte ösa på med färg, utan måla hellre tunt i två lager. Vill du ha en mer levande yta kan du måla sista lagret med en pensel Använd en bred pensel för de stora ytorna och en liten rundpensel för att komma åt i hörn och springor. Kom ihåg att låta färgen torka ordentligt mellan varven.

Se hela svaret på malarestockholm.nu

Hur målar man furumöbler?

Så gör du
 1. Ta bort damm och smuts med målartvätt och en trasa.
 2. Om din möbel är behandlad sedan tidigare ruggar du upp ytan lite grann och slipar bort lös färg eller lack. ...
 3. Maskera glaset med maskeringstejp för att skydda alla glasrutor från färg. ...
 4. Måla ett lager med kvist- och spärrgrund och låt torka.

Se hela svaret på hemmafixbloggen.se
Föregående artikel
Hur många mil håller friktionsdäck?
Nästa artikel
När betalas skatteåterbäringen ut 2022?