När är gäddan som störst?

Frågad av: Felix Bengtsson  |  Senaste uppdatering: 4 februari 2022
Betyg: 4.6 av 5 (47 betyg)

Fångad 1986 i sjön Grefeern i Tyskland. En fisk på otroliga 55 pund. Esox Lucius, northern pike, eller gädda.

Se hela svaret på fiskejournalen.se

Var finns de största gäddorna?

Fångstplats var Vätterns norra del i Örebro län. I juni 1986 fångade Fehmi Varli från Södertälje en gädda på 26.57 kilo i Järnafjärden, en vik av Östersjön utanför Södertälje. Det är den största dokumenterade gäddan i Sverige, men den slet av linan när den skulle lyftas in i båten.

Se hela svaret på svt.se

Hur ser världens största gädda ut?

Så stor är världens största gädda

Världens största gädda är uppmätt till 25,3 kilo med en längd på hela 140 cm. Gäddan fångades av Petar Filipov från Bulgarien. Hans stora fångst har inte registrerats och godkänts av IGFA (Internationella-sportfiske-förbundet) eftersom fisken aldrig skickades för bedömning.

Se hela svaret på djursajten.se

Hur stor är den största gäddan?

Det gällande världsrekordet från 1986 kan eventuellt vara hotat av en tjeckisk jättegädda som fångades imorse. Sportfiskaren Lukáš Matějka från České Budějovice, Tjeckien har precis gjort något enastående. Han har nämligen så sent som imorse lyckats fånga en gädda på otroliga 26,7 kilo fördelat på 133 centimeter.

Se hela svaret på fiskejournalen.se

Hur mycket vägde världens största gädda?

Efter två timmars spanande och fiskande belönades kikandet och gäddan kunde död bordas. Gäddan överträffas nu gällande rekord svenska rekord på 22,5 kg, och aktuellt Europarekord (25,3 kg) från Tjeckoslovakien. Den tyngsta gäddan anmäld och godkänd som världsrekord är en USA-gädda på 20,92 kg.

Se hela svaret på outdoor.se

Svenskt rekord på gädda - 21,07 kg

30 relaterade frågor hittades

Hur mycket väger Sveriges största gädda?

Gäddan visar sig väga 21 070 gram, vara 128 centimeter lång och mäta 71 centimeter i omkrets. - Efter en snabb fotografering släppte vi sedan tillbaka gäddan i Vättern. Där ute kan den nu simma vidare och kanske äta sig ännu större, berättar Fredrik Johansson.

Se hela svaret på sportfiskarna.se

Hur stor kan en gädda?

Gädda (Esox lucius)

Gäddan är en vanlig rovfisk i sötvatten över hela landet och i Östersjöns skärgårdar. Stora honor kan väga över 20 kilo. Uttrycket att "gäddan lurar i vassen" stämmer bra.

Se hela svaret på havet.nu

Vilken är den största fisken i Sverige?

Håkäring är en storväxt haj. Näst efter brugden är håkäringen Sveriges största fisk.

Se hela svaret på hbl.fi

Hur mycket väger världens största hälleflundra?

Hälleflundran är en populär fisk för sportfiskare. Vanliga beten är jigg, torsk eller gråsej. Rekordet är 2,5 meter, 245 kilo; den drogs upp utanför Senja, Norge den 30 september 2011 av tysken Reinhard Wuhrmann tillsammans med Ulrich Alstetter.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vilken är den största fisken i världen?

Valhajen är världens största fisk och kan i sällsynta fall bli närmre 20 meter lång och väga upp till 36 ton. Ett av dess främsta kännetecken är den enorma munnen som kan bli upp till 1,5 meter bred. När den äter, simmar den i ytvattnet med öppen mun och filtrerar plankton och småfisk.

Se hela svaret på wwf.se

När kom gäddan?

Gäddan leker tidigt på våren i grunda vikar, gärna översvämmade fält och åkrar, där solen tidigt värmer upp vattnet. Tillväxten är mycket snabb.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Kan en gädda bitas?

Det är ovanligt att gäddor attackerar människor, enligt Andersson. Däremot sker det ofta att fiskare skär sig på gäddans tänder, något som hänt honom själv många gånger. ... Man kanske ska bada i klara vatten där gäddan inte gör det här misstaget att bita. Vasskanter i grumliga vatten kanske man också ska låta bli.

Se hela svaret på svt.se

Hur får man en stor abborre?

Så fångas de största abborrarna
 1. De finns ofta vid djuphålor, grund och vassruggar.
 2. Använd jigg och små vobblers, silvriga eller kopparfärgade medelstora spinnare.
 3. Sena somrar med högtryck går abborren ytligt och jagar småfisk.
 4. Passa på när det ljusnar och mörknar. Solens gång påverkar fisken att bli mer aktiv.

Se hela svaret på billerudkorsnas.se

Vilken är Sveriges största fiskebutik?

Välkommen till Sverige största sportfiskebutik på Värdshusgatan 6 i Tibro, där även vår e-handel, kundservice och lager finns.

Se hela svaret på olssonsfiske.se

Vilka fiskar finns i Sverige?

 • Öring (Salmo trutta)
 • Harr (Thymallus thymallus)
 • Atlantlax (Salmo salar)
 • Regnbågsöring (Oncorhynchus mykiss)
 • Röding (Salvelinus salvelinus)
 • Fjällröding (Salvelinus alpinus)
 • Storröding (Salvelinus umbla)
 • Sik (Coregonus lavaretus)

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur stor kan en sarv bli?

Längden kan uppgå till 48 cm och vikten till 1,7 kg. I Storbritannien 2,06 kg. Bastarder är kända mellan sarv å ena sidan och mört, björkna, braxen och löja å den andra.

Se hela svaret på fiskbasen.se

Hur stor är en mört?

Könsmognad nås i regel vid 3-5 år och maximal livslängden uppges vara 20 år. Det är få vatten där det är vanligt med mört över 30 cm men de kan nå över 45 cm och väga över 1,5 kg.

Se hela svaret på sportfiskarna.se

Hur leker mört?

Mört (Rutilus rutilus)

De mörtar som lever vid kusten leker antingen bland vegetationen i grunda vikar eller vandrar upp i sötvatten för lek. Den äter både växter och mindre djur, och har insektslarver som favoritföda. De utgör själva viktig föda för större rovfiskar såsom gädda.

Se hela svaret på havet.nu

Hur snabbt växer en gädda?

Med god tillgång på mat växer en gädda fort och är snart ett hot för det mesta i sin omgivning. Efter ett år kan en gädda redan vara uppemot 15-20 cm. Vid två års ålder är den 25-35 cm och når halvmetern vid tre år. Undersökningar har visat att en meterlång gädda ofta är runt tio år gammal.

Se hela svaret på sportfiskarna.se

Har gäddor revir?

Gäddan är en rovfisk som nästan uteslutande lever av annan fisk, inte sällan av andra gäddor. Den kan ta byten som är upp till en tredjedel av dess egen vikt. Gäddan är en solitär och revirlysten fisk som gärna håller till i vassruggar och leker i grunda vikar.

Se hela svaret på fiskguiden.wwf.se

Hur många fenor har en gädda?

En gädda känner man alltid igen. Det är en långsträckt rovfisk med lång, stor mun och de opariga fenorna så långt bak på kroppen det bara går. Den finns i nästan alla sötvatten och i ostkustens brackvatten.

Se hela svaret på artfakta.se

Hur mycket väger den största abborren?

Världens största abborre genom tiderna sett till vikt ska vara en 4650 gram stor abborre. Tyvärr är inte rekordet officiellt men allt tyder på att rekordet stämmer och inte förfalskat. Abborren fiskades i Polen där den nästan har den dubbla vikten på det tidigare rekordet om 2690 gram.

Se hela svaret på djursajten.se
Föregående artikel
Hur lång är Bödastrand?
Nästa artikel
Hur många minuter per dag blir det ljusare?