När får Monstera flikiga blad?

Frågad av: Anders Pettersson  |  Senaste uppdatering: 2 februari 2022
Betyg: 4.6 av 5 (35 betyg)

När plantan är ung är bladen hela och hjärtformade. Senare när växten blivit äldre blir bladen djupt flikiga och stora. Monstera kan bli mycket hög och behöver då någon form av stöd.

Se hela svaret på blomsterframjandet.se

När blir det hål i Monstera?

Unga blad får hål mitt i – det är helt naturligt. När bladen åldras utvecklas hålen snart till de signifikanta djupa flikarna. Där Monstera växer vilt har flikarna funktionen att starka vindar kan blåsa rakt igenom, utan att slita itu bladen.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Varför får min Monstera små blad?

Om din monstera får nya mindre blad vid sidan av moderplantan kan du försiktigt ta upp växten ut krukan och sära på rötterna. Plantera om din nya monstera i en mindre kruka och vattna. ... När nya rötter har vuxit fram, vanligtvis efter ett par veckor, är det dags att plantera den i en kruka med jord.

Se hela svaret på plantbyran.se

Hur snabbt växer Monstera?

En monstera växer snabbt och eftersom den i vilt tillstånd växer som en klängväxt blir den snabbt reslig. Stora träd fungerar som fäste för monsteran i naturen, i hemmiljö gör en mosspinne samma nytta. Man behöver inte låta monsteran klättra, den kan också få växa fritt den blir då stor och bred.

Se hela svaret på blekingeplantan.se

Hur gammal kan en Monstera bli?

Den kan bli riktigt stor, upp till 20 meter, och gammal, upp till 50 år. men som krukväxt blir den som högst 10 meter och bladen som längst en halvmeter i diameter.

Se hela svaret på expressen.se

Monstera Deliciosa Variegata | Hur du tar hand om en Monstera Deliciosa Variegata på bästa sätt

36 relaterade frågor hittades

Kan man klippa en monstera?

Beskärning av monstera

Bara vid behov, om plantan blir alltför yvig och gles. Beskär då ovanför ett blad.

Se hela svaret på wexthuset.com

Hur ofta plantera om monstera?

Omvård: Monsteran är van vid ett fuktigare klimat än vad du har hemma. Spraya därför bladen regelbunden med en blomspruta. Plantering: Plantera om din monstera vartannat år och ge den gödning under vår och höst.

Se hela svaret på interflora.se

Hur ska jag få Monstera att växa?

Vill du att den ska bli stor och buskig så kan du ställa den lite mer ljust. Vattna ca en gång i veckan och låt den torka upp mellan vattningarna. När Monsteran växer till sig så dyker det upp luftrötter, dessa behövs för att ta upp fukt och näring.

Se hela svaret på blomfantast.se

Hur lång tid tar det för en Monstera att bli stor?

Vänta ca 4 veckor efter det att plantan börjar växa, plantera sedan om den i en större kruka med vanlig blomjord av hög kvalitet. Växten bildar starka rötter först, sedan växer blad från någon nod på plantan. Ha tålamod! Det kan ta lång tid för växter att utvecklas.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur stor kan en Monstera bli?

För dig som letar efter en vacker växt som tar hand om sig själv utan större hjälp är monstera ett bra val och det är ingen slump att det är en av våra mest populära gröna växter. Bladen blir ofta så stora som en halvmeter i diameter och plantan kan växa sig närmare 10 meter hög under rätt förutsättningar.

Se hela svaret på plantagen.se

Varför får min monstera gula blad?

Om Monsteran har för torr luft blir toppen på bladen bruna, om den får för lite vatten så får bladen bruna fläckar. För mycket vattning gör att bladen blir gula. ... Detta är typiskt för Monsteran, och försvinner om du reducerar vattningen lite. Monsteran behöver mycket näring.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Varför hänger bladen på min monstera?

Problemet med hängiga blad på monsteror beror oftast på ljusbrist och särskilt under vintrarna är det ett stort problem. Placera din växt intill ett ljust fönster, men helst utan direkt solljus. Det kan ta ganska lång tid innan en planta som lider av ljusbrist återhämtar sig, så man får ha lite tålamod. Lycka till!

Se hela svaret på fraga-experten.blomsterlandet.se

Kan man rädda en monstera?

Om monsteran mår dåligt så blir de nya bladen mindre, När den mår bra igen blir de nya bli större och större igen. Sticklingar fungerar utmärkt. Klipp av en topp, klipp den gärna i flera delar men se till att det finns minst ett blad och en luftrot på varje del.

Se hela svaret på forum.odla.nu

Vad gör man med Luftrötter på Monstera?

Så luftrötterna då, vad tar man sig till med dem? Luftrötterna hämtar upp syre till växten så det är bra om man låter några av dem vara kvar och hänga fritt medan de som har blivit lite för långa eller är allmänt i vägen kan man leda ner i växten eller beskära.

Se hela svaret på plantedli.se

Kan en vanlig Monstera bli Variegata?

De ikoniska kluvna bladen på den här plantan är delvis gröna och delvis vita. Den här växten kallas vanligtvis för Monstera Variegata och även fast bilder av den fyller våra flöden på sociala medier, är det inte en helt lätt att lyckas få tag på en…i alla fall inte till ett lågt pris.

Se hela svaret på odlingstider.com

Vad kostar en monstera?

Även här i Sverige händer det att växter drar iväg rejält i pris på till exempel Tradera. Det gäller kanske främst sticklingar från Monstera variegata där exemplar med fin variegering ibland kostar upp mot 2000 kronor.

Se hela svaret på blomfantast.se

Var trivs Elefantöra bäst?

Bäst står den i norrläge, där de får lagom med solljus. Det kan därför vara en bra idé att flytta plantan i hemmet om du märker att den börjar se hängig och sliten ut. Det kan vara så enkelt så att en ny placering är allt som behövs.

Se hela svaret på plantagen.se

Hur sköta Monstera Variegata?

Monstera Variegata – skötselråd
  1. Behov av ljus: Placera gärna din Monstera ljust eller i halvskugga, inte direkt i solljus.
  2. Behov av värme: Monsteran trivs bäst av lite värme, helst där det finns golvvärme eller där den generella temperaturen är runt 20 grader.
  3. Fukt: Spraya växtens blad med vatten några gånger per dag.

Se hela svaret på tradera.com

Hur tukta en monstera?

Se bara till att klippa precis ovanför ett bladfäste med en vass sax eller sekatör Spara minst 3 stjälkar med blad. Det är bäst att beskära krukväxter under vårvintern, så vänta gärna med ingreppet till februari-mars då ljustillgången blivit bättre.

Se hela svaret på fraga-experten.blomsterlandet.se

Hur rota monstera?

Stickling av Monstera

Börja med att dela på monsteran vid roten eller knipsa av en stjälk så nära stammen som möjligt. Har sticklingen redan rötter kan du plantera den i jord direkt, annars stoppar du stjälken i vatten så att de bildar rötter. Byt ut vattnet då och då.

Se hela svaret på interflora.se

Finns det olika sorters monstera?

  • Monstera variegata. Monstera variegata. ...
  • Monstera Monkey Mask. Monstera Monkey Mask. ...
  • Monstera deliciosa. Detta är en art som blir enorm i sitt naturliga habitat i regnskogen. ...
  • Monstera adansonii (liten monstera) Monstera adansonii (liten monstera) ...
  • Monstera obliqua. (Inte) Monstera obliqua – vi förklarar nedan!

Se hela svaret på hemmanytt.se

Varför dör monstera?

Så här är det – den allra vanligaste orsaken till att en monstera tappar blad är att det har fått för mycket vatten. ... En monstera behöver nämligen syre för att överleva, och om jorden är allt för blöt under en längre period fylls luftfickorna med vatten vilket slutar med att växten drunknar och bladen gulnar.

Se hela svaret på plantbyran.se

Hur blir man av med trips på krukväxter?

Eftersom tripsar trivs där det är varmt och torrt förebygger man angrepp genom att duscha sina växter ofta och undvika alltför höga temperaturer. Ihärdiga duschar kan också vara ett sätt att bli av med angrepp. Använd handduschen i badrummet och spola av hela växten noggrant, i synnerhet bladens undersidor.

Se hela svaret på blomsterframjandet.se

Hur blir man av med Sköldlöss?

Skär bort hårt angripna växtdelar. Bekämpa mekaniskt genom att plocka bort alla synliga sköldlöss med pincett. Man kan också torka bort sköldlössen med en svamp eller trasa som doppats i såplösning (0,5 dl såpa till 1 liter vatten). Spruta därefter hela växten noggrant med såpspritlösning (se recept längre ner).

Se hela svaret på blomsterframjandet.se

Vad är fel på min växt?

Du vattnar fel (gula blad är ett tecken)

Det är ett uppenbart tecken på övervattning. ... Är man osäker på hur mycket vatten en växt behöver kan man titta på bladen. Tunna och späda blad: mer vatten. Tjocka och grova blad: mindre vatten eftersom dessa har en vätskereserv i bladen.

Se hela svaret på expressen.se
Föregående artikel
Är kostnad för pantbrev avdragsgill?
Nästa artikel
Vad är för varmt för en bebis?