När odlar man rotfrukter?

Frågad av: Torsten Arvidsson  |  Senaste uppdatering: 13 februari 2022
Betyg: 4.7 av 5 (69 betyg)

Många rotfrukter kan sås sen höst eller tidig vinter. Då kommer fröet igång att växa tidigt nästa säsong och du får en tidig skörd. Bra att så på detta vis är morot, rotpersilja, svartrot, haverrot och palsternacka. Läs mer i Sen höstsådd av blommor och grönsaker.

Se hela svaret på impecta.se

När odlar man palsternacka?

SÅDD: Använd alltid färska frön och så tidigt på våren, 1-2 cm djupt. För att påskynda groningen, som tar ca. 3 veckor, kan fröna blötläggas ett dygn innan sådden i ljummet vatten, torkas av och sås. Man kan också vattna i såraden innan sådd eller så mycket sent på hösten, strax innan tjälen kommer.

Se hela svaret på runabergsfroer.se

Hur sent kan man sätta morötter?

Den andra metoden är att odla morötter i upphöjda bäddar, t ex pallkragar, som värms upp tidigare på våren. C. En tredje metod är att så ute sent på hösten. Morotsfrön gror vid +5°, men klarar frystemperaturer, därför kan sådderna överleva vintern och komma igång så fort det blivit tillräckligt varmt.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

När ska man odla morötter?

Morotsfrön går att så direkt när tjälen har släppt och jorden blivit torr nog för att bearbeta. Morotsfröna ska sås ca 1 cm djupt och avståndet mellan fröerna i raden bör vara ca 4-5 cm. Avståndet mellan raderna när man ska odla morötter ska hållas till ca 30 cm - då är det lätt att komma åt att rensa och skörda.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Vilka grönsaker odla?

Lättodlade grönsaker
 • Plocksallad. Att odla plocksallad är det bekvämaste sättet att få egen sallad. ...
 • Mangold. Denna storvuxna bladgrönsak används på samma sätt som spenat men är mer lättodlad eftersom du kan skörda på samma plantor hela sommaren. ...
 • Kålrabbi (knutkål) ...
 • Grönkål. ...
 • Bönor. ...
 • Ärter. ...
 • Lättodlade rotfrukter. ...
 • Morot.

Se hela svaret på coop.se

TOPP 10 GRÖNSAKER att odla för nybörjare som ger stor skörd!

45 relaterade frågor hittades

Vilka grönsaker kan man Direktså?

Sockerärtor, bönor, spenat, sallat, ruccola, rädisor, dill, morot och mangold är några exempel på lättodlade grönsaker. De gror lätt och ger skörd på ganska kort tid. Sedan kan du plocka dina grönsaker direkt från trädgårdslandet eller pallkragen.

Se hela svaret på plantagen.se

Vilka grönsaker kan man Förodla?

Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

När så morötter i Pallkrage?

Odlar du i pallkrage eller kruka använd Grönsaksjord. Morötterna ska sås på våren när jorden reder sig, d.v.s. när den torkat upp så att den går att gräva och kratta. När blasten vuxit upp cirka fem centimeter gallrar du bort plantor som står för tätt så att avståndet mellan plantorna blir 2-4 centimeter.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

När ska man skörda morötter?

Sommarmorötter skördas när de är lagom stora och konsumeras ganska snart efter skörden. Om du odlar senare sorter (så kallade vintermorötter) skördas dessa sent på hösten.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur lång tid tar det för en morot att växa?

Morötter sås tidigt på våren, i april, eftersom morotsfrö kan ta lång tid på sig att gro (12-16 dygn). Morötter skördas efter hand under sommaren, de tidiga morötterna skördas i mitten av juli. Upptagning av morötter pågår till slutet av september, då lagringen av vintermorötterna som såtts i maj och juni börjar.

Se hela svaret på bondeniskolan.se

När sår man Vintermorötter?

Vintermorötter kan sås på vintern för att skördas på sommaren och på våren för skörd under hösten. Vintermorötter som sås under sommaren hinner ge skörd sent på hösten, men då blir rötterna sällan så stora som vid tidigare sådd.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Hur länge kan morötter stå kvar i jorden?

Rotsakerna trivs i trädgårdslandet

Täck istället med ett tjockt lager med halm för att kunna skörda färska morötter under hela vintern. Så länge marken inte fryser (och det gör den inte under ett skyddande täcke med halm) kan du enkelt skörda färska morötter ända fram i april.

Se hela svaret på blogg.land.se

När ska man så rödbetor?

Börja skörda rödbetorna när de hunnit bli 2-3 cm stora och skörda därefter allt eftersom de växer. För vinterlagring så ska du odla rödbetor av en sort som är anpassad för lagring och då skördar du sent på hösten.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur hög blir palsternacka?

Palsternackan är en rotfrukt och tillhör samma släkte som morot. Den växer på samma sätt som morötter, men är större och vit. Plantan kan bli 40–100 cm hög och odlas i Sverige – framför allt i Skåne och Halland. Palsternackor har också en vild släkting i dikeskanter.

Se hela svaret på wwf.se

Hur ser blasten ut på palsternacka?

Den stora yviga blasten är perfekt att återföra till täckodlingen, den ger mycket mat till maskarna. Jag lägger dem runt bäddarna eller i rader mellan grönsakerna och gläds åt att kretsloppet underhålls. Skörden av späda palsternackor är lätt att använda.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Är palsternacka en?

Palsternacka (Pastinaca sativa) är en ört tillhörande palsternackssläktet av familjen flockblommiga växter.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

När ska man skörda purjolök?

Purjolöken går att skörda i alla stadier, men vill man ha en stor skörd så väntar man så länge som möjligt. Purjo växer länge på hösten och tål en hel del kyla.

Se hela svaret på odla.nu

När började man odla morötter i Sverige?

Till Norden kom den först på 1600-talet. De första morötterna var violette och användes främst som köksväxt, medicinalväxter och till färgning. Under en lång tid odlades en gul typ av morot men den orange färgade kom först på 1500-talet, men började inte odlas i större omfång förrän på 1800-talet (Balvoll, 1999).

Se hela svaret på stud.epsilon.slu.se

Hur förvara färska morötter?

Morötter förvaras bäst svalt. Ta av blasten och förvara rötterna i en påse i kylskåpet. Morötter med blast har kort hållbarhet och blir ganska fort mjuka. Morötter utan blast kan hålla i 2-3 veckor.

Se hela svaret på arstiderna.com

När kan man så morötter på friland?

Hur du odlar morötter på friland, pallkrage eller på balkong

När jorden har rett sig, och tjälen har släppt så är det lagom tid för att så dina morotsfrön. De behöver en groningstemperatur om runt 9 °C.

Se hela svaret på plantagen.se

Kan man så morötter i juni?

Jag sår morötter på sommaren i juni och juli. En sådd i augusti brukar inte hinna bli färdig här hos mig i odlingszon 3. Sommarmorötter tar cirka 3 månader på sig att bli klara för skörd, så i oktober-november kan det bli dags för skörd.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Vad kan man Förodla?

Rätt tid för försådd:
 • Tomater, chili, paprika och purjolök – försås inomhus i februari-mars.
 • Röd och gul lök – försås inomhus i februari–april.
 • Blomkål, broccoli, grönkål, svartkål och vitkål – försås inomhus i mars– april.
 • Gurka, squash och pumpa – försås inomhus i april–maj.

Se hela svaret på land.se

Vad kan man så inne?

Satsa på lättodlade fröer

Basilika, koriander och plocksallat – som även kallas baby leaf går bra att odla inomhus året om. Även sandsenap – alltså rucola – är läcker att kunna plocka färsk från fönsterbrädan året runt. Easy to Grow, förberett minidrivhus gör det extra enkelt att odla örter och sallad inomhus.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

Vilka grönsaker kan man odla på vintern?

Men spenat, olika kålsorter, vintersallat, rädisor och annat växer fint när det blir kyligt på hösten. Vinterodlingen bygger dels på att odla fram stora grönsaker som kan övervintra i jorden, exempelvis rotsaker, och dels bladgrönsaker och annat som kan odlas på sommaren för att stå skördeklara senare under hösten.

Se hela svaret på aftonbladet.se
Föregående artikel
När slutade Neolitikum?
Nästa artikel
Vad ska man gå om man vill bli polis?