När så gröngödsling?

Frågad av: Britt-Marie Ekström  |  Senaste uppdatering: 3 maj 2022
Betyg: 4.4 av 5 (43 betyg)

Att odla gröngödsling som huvudgröda innebär att den sås på våren, alternativt sent på hösten, och får stå hela säsongen. Har du exempelvis en del i trädgården som än så länge är oanvänd – du kanske inte har bestämt vad platsen ska användas till – är det en strålande idé att så gröngödsling där.

Se hela svaret på impecta.se

När så Blodklöver?

Sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd eller på hösten direkt efter skörden. Vattna igenom jorden före sådd. Täck med ett tunt jordlager och håll fuktigt under grotiden. Bladmassan myllas ned i jorden ett par veckor före sådd eller utplantering på våren alternativt följande vår vid höstsådd.

Se hela svaret på impecta.se

När sår man Honungsört?

Snabbväxande. Lämpar sig väl som gröngödslingsväxt och täckgröda. Odling: Så direkt på växtplatsen i april-september.

Se hela svaret på weibulls.com

Vad kan man så efter potatis?

Skifte 4 – Växter med litet till obefintligt näringsbehov

Potatis behöver inte mycket näring. Det går att sätta sallat, rädisa och bondböna mellan potatisplantorna. Perenner som jordärtskockor behöver inte heller mycket näring, och de skadas inte av skifte.

Se hela svaret på alltomtradgard.expressen.se

Hur Gröngödslar man?

Om du vill låta en bädd eller ett land vila helt från grönsaksodling en säsong kan du odla gröngödslingsväxterna som huvudgröda, vilket innebär att de sås i början av säsongen och får stå kvar till hösten. Därefter slår du växterna och myllar ner dem i marken, eller gräver ner dem i sin helhet.

Se hela svaret på runabergsfroer.se

Så använder vi gröngödsling på hösten för att skapa bördig jord och bekämpa ogräs

43 relaterade frågor hittades

När så Honungsfacelia?

Sås direkt på friland när jorden reder sig. Kan även sås efter skörd i kökslandet som gröngödslingsväxt. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Mylla ned hela växtmassan i jorden på hösten eller tidigt på våren.

Se hela svaret på impecta.se

Varför så klöver?

Lantbrukare odlar klöver som mat till korna (hö), de kan även odla klöver för att det är ett växande gödselmedel i och med att deras rötter fångar in kväve som är bra för växterna. Man kan också plöja ner klöver i jorden, då ger klövern extra mycket näring till kommande växter. Då behöver man inte använda konstgödsel.

Se hela svaret på marcellosfarm.se

Vad är Gröngödslingsväxt?

Ska man så gröngödslingsväxter på en liten yta, kanske några få kvadratmeter, kan man använda gammalt frö av ärter, bönor, kålrötter rädisor eller vad man har kvar sedan föregående säsonger och som annars inte kommer till användning. Honungsört har på senare tid blivit populär som gröngödslingsväxt.

Se hela svaret på gronarader.se

Kan man odla lök på samma plats?

Ta hand om löken under säsongen

Gödselvattna om det växer trögt. Praktisera växelbruk – undvik att odla samma gröda på samma plats år efter år.

Se hela svaret på weibulls.com

Vad menas med växtföljd?

Växtföljd, eller växelbruk är två ord för samma sak och används för ettåriga växter. Fleråriga, perenna grönsaker som rabarber, sparris mfl. odlas utanför växelbruket. När samma växtslag odlas på samma plats under flera år uppstår det som brukar kallas jordtrötthet (se artikel Vad är jordtrötthet?)

Se hela svaret på wexthuset.com

När blommar Honungsört?

Äntligen September, Oktober! Fälten kring Strandåkra färgas återigen blålila av Honungsört, Phacelia tanacetifolia,Bentham (tanacetifo´lius betyder "med blad som renfanan Tanacetum"). En livgivande färgkick innan vintermörkret tar vid.

Se hela svaret på strandakra.se

När ska man plantera Kärleksört?

Man kan ta föröka kärleksört med sticklingar i stort sett året om men det lyckas bäst från slutet av april till oktober november. Helst ska de stå under växtbelysning efter september för att det ska gå bra. Då odlar du plantorna vidare inomhus under vintern som krukväxter och planterar ut dem på våren.

Se hela svaret på wexthuset.com

Varför Täckodla?

Att slippa vattna till förbannelse och att dessutom inte behöva släpa hem dyr näring från affären är två bra argument för täckodling. Odlingsmetoden ger dessutom extra fin skörd. Naturen har en förmåga att få saker och ting att växa utan att någon gräver, gödslar och vattnar.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

Vad är gröngödsling?

Gröngödsling handlar om sådd för bättre jord och kan göras på flera olika sätt.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

Hur fungerar gröngödsling?

Gröngödsling går ut på att du tillför näring åt jord och odlingar genom att plantera växter som är gynnsamma. Det här kan ske på olika sätt, exempelvis genom att växten samsas med dina övriga odlingar och håller bort skadedjur och ogräs eller att den tillför näringsrika ämnen när den plöjs ner i marken.

Se hela svaret på nyttans.se

Vad är stallgödsel?

Det vi betraktar som stallgödsel är förstås den spillning husdjuren lämnar efter sig. När födan passerat genom djuren är spillningen full av nedbrytande bakterier, vilket har en gynnsam effekt för marklivet. Dessutom ökar mullhalten i jorden och även ströet är positivt för mullhalten.

Se hela svaret på odla.nu

När ska man så Lökfrön?

Plantera ut på friland så snart jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Sätt löken grunt och fast. Lök har lång utvecklingstid och kan bara sås direkt på friland i södra delarna av landet. Så 40-60 frön/sträckmeter.

Se hela svaret på runabergsfroer.se

När ska Sättlöken i jorden?

Plantering: Planteras när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Sätt lökarna 2–3 cm djupt och med cirka 10–15 cm mellanrum. Jorden ska vara mullrik och med hög kalkhalt och platsen solig. Skördas i juli/augusti.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur många lökar ger en Sättlök?

Sätt lökarna 2–3 cm djupt och med cirka 10–15 cm mellanrum. Jorden ska vara mullrik och med hög kalkhalt och platsen solig. Skördas i juli/augusti. De växer ungefär som potatis och varje sättlök bildar många smålökar.

Se hela svaret på blomsterlandet.se

Hur sår man vitklöver?

Vitklöver har ett grunt rotsystem och bör odlas på jordar med bra vat- tenhållande förmåga. Vitklöver bör sås i samband med etableringen av insåningsgrödan (vårstråsäd) eller höstsäd med insådd av vallfrö på våren. Insådd i stråsäd April: Insådd samtidig med insåningsgrödan alter- nativt insådd i höstsäd.

Se hela svaret på www2.jordbruksverket.se

Varför så mycket klöver i gräsmattan?

Vitklövern växer på låga, krypande stjälkar. Den sprider sig gärna på större områden, är slitstark och tål torka. En stor bidragande orsak till att klöver breder ut sig är att man har gödslat dåligt, då kan klövern överleva men gräset är i underläge.

Se hela svaret på xeed.se

Varför är det så mycket klöver i gräsmattan?

Ibland kommer vitklövern objuden, genom fåglarnas försorg, och bildar öar även i den finaste matta. När vitklövern blommar, och det gör den länge under sommaren, liknar det mer en blomsteräng än gräsmatta. Men, stämning ger den, med dofter och surr från humlor och bin.

Se hela svaret på dinbyggare.se

Vad används klöver till?

Restprodukterna, en grönmassa och så kallad brunsaft kan sedan användas som foder till idisslare och som substrat till biogas. Proteinet från klövern har en bra aminosyrasammansättning och lämpar sig därför som foder till grisar och fjäderfä.

Se hela svaret på slu.se

Kan man Täckodla med ogräs?

Ta bort fleråriga ogräs innan täckning

Finns det fleråriga ogräs i trädgårdslandet är det givetvis en god idé att försöka gräva upp deras rötter så gott det går innan landet täcks. Ettåriga ogräs som finns kvar behöver man inte ta bort för de blir näring i jorden.

Se hela svaret på gronarader.se

Hur fungerar täckodling?

Täckodling innebär att dina odlingar, stora som små, täcks med gräs, halm, löv och annat lämpligt material. Småkryp och mikroorganismer sätter genast igång att arbeta med nedbrytning av materialet.

Se hela svaret på odla.nu
Föregående artikel
När ska man ta minipiller?
Nästa artikel
När blir bebis stark i nacken?