När sår man spetskål?

Frågad av: Holger Gunnarsson  |  Senaste uppdatering: 21 februari 2022
Betyg: 4.8 av 5 (61 betyg)

För att odla spetskål: Så inomhus, i växthus eller drivbänk i kruka eller brätte, 4-6 veckor före beräknad utplantering. Så inte för tidigt eftersom plantorna inte gillar att stå i krukor för länge. Fröna gror redan vid temperaturer kring 5 grader men det går snabbare vid 20 grader.

Se hela svaret på odlaatbart.se

När ska man odla kål?

Förkultivera kål inomhus
  1. Så i såjord 4-6 veckor före beräknad utplantering, cirka mars - maj, beroende på vilken odlingszon du bor i.
  2. När fröna grott är det viktigt att de små plantorna får mycket ljus, annars ränner de iväg och blir rangliga. ...
  3. Plantera om till planteringsjord vid 2-4 bladpar.

Se hela svaret på weibulls.com

När ska man så vitkål?

Den tidiga vitkålen skördas allteftersom den blir färdig, det vill säga när huvudena är fasta men innan de börjar spricka. Vinterkålen däremot, bör skördas så sent som möjligt. Vitkål som ska lagras länge måste skördas mycket försiktigt.

Se hela svaret på odla.nu

När kan man plantera ut vitkål?

Efter cirka sex till åtta veckor, när plantan har blivit 10–20 cm hög, är det dags att sätta ut den i landet eller i pallkragen – eller i en stor kruka om du odlar på mindre yta. Gör en grop i jorden och plantera kålen där. Fyll gärna på med kompostjord runt omkring.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

När kan man plantera ut Grönkålsplantor?

Dra upp grönkålsplantorna inomhus på våren och plantera ut starka friska plantor på odlingsplatsen fram i maj. Om det finns risk för nattfrost kan du täcka plantorna med friberduk eller helt enkelt en glasbytta över varje planta till dess att temperaturen håller sig på plussidan.

Se hela svaret på blogg.land.se

Kål från sådd till skörd – Del 1: sådd

34 relaterade frågor hittades

När kan man plantera ut spetskål?

Avhärda och sätt ut när sommarvärmen kommer. De tål lite frost om de blivit ordentligt avhärdade. Var försiktig med rötterna vid utplanteringen. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering.

Se hela svaret på odlaatbart.se

När ska man skörda kål?

Skörda efter behov så har du färsk kål enda fram i december, ja om inte hjortar, harar eller rådjur mumsar i sig dem innan du hinner skörda, vilket hände oss i december 2016. Efter ytterligare en vecka eller två sträcker huvudena på sig och pallkragen börjar bli så där härligt frodig igen.

Se hela svaret på farbrorgron.se

När ska man så broccoli?

Skördetiden för broccoli är väldigt lång, och pågår faktiskt hela vägen från juli fram till vintern. Du gör bäst i att skörda när blomknopparna precis har kommit igång med att sära på sig, men fortfarande innan de har börjat blomma. Det bästa är att skörda lite varje vecka för att inte knopparna ska bli för utväxta.

Se hela svaret på plantagen.se

Kan man odla vitkål?

Den går utmärkt att odla i hela landet, bara man väljer en lämplig sort. Vitkål kan odlas på både lättare och tyngre jordar med bra dränering. Men ska den lagras länge, blir den bäst på relativt styva lerjordar.

Se hela svaret på runabergsfroer.se

När ska man så svartkål?

Sådd: Du kan börja i april. Sådjup: cirka 1 cm. Plantavstånd: När du ska plantera ut de små plantorna så ska de stoppas ner i marken med cirka 40 centimeter mellan sig. Utplantering: Vid utplantering sätt ner varje planta så att jorden når upp till första bladparet.

Se hela svaret på land.se

När ska man Förså grönkål?

Plantera fröer, förodla och skörda din grönkål
  1. För dig som börjar med att så fröerna inomhus kan du gott starta i maj eller en månad innan du har för avsikt att plantera ut plantorna.
  2. Fröerna ska sedan sättas cirka 1 cm djupt ner i jorden.
  3. Placera därefter sådden ljust och varmt under groningen, gärna strax över 20 °C.

Se hela svaret på plantagen.se

Hur sent kan man så kål?

Kål kan vintersås december–mars, vårsås i april, eller vår- och sommarsås maj–juni. Brysselkål slutplanteras utomhus i maj, grönkål och svartkål maj–juli. Under vårt första år i tillsammansodlingen i stan föreslog en granne att vi skulle så grönkål efter att vi skördat potatisen.

Se hela svaret på farbrorgron.se

Hur hög blir spetskål?

Spetskål 'Offenham' är en välbeprövad, snabbväxande sort med vackra, mjälla huvuden. Växttyp: Två-årig kålväxt (odlas som ettårig). Svårighetsgrad: Lätt/medel. Höjd: Ca 60 cm.

Se hela svaret på wexthuset.com

Kan man äta broccoli som börjat blomma?

När man anar att blomning är på gång gör man bäst i att klippa av buketten direkt och givetvis äta upp den. Broccolibuketter med blommor är supergoda att äta. Kan kokas lätt eller fräsas i rapsolja och äta precis som vanlig broccoli. När en bukett är bortklippt kommer snart en ny som du kan hålla koll på.

Se hela svaret på farbrorgron.se

Hur mycket broccoli ger en planta?

Vi fryser också en del av våra sidoskott. En enda planta kan ge mer än 1 kg skörd, ofta upp mot 1,5 kg.

Se hela svaret på sarabackmo.se

Hur mycket jord behöver broccoli?

Om du vill odla broccoli skall du förså inomhus redan i februari. Plantera i vanlig planteringsjord, på cirka en centimeters djup. Att så 2-3 frön i varje kruka är lagom. Om du bor i södra Sverige kan du plantera direkt på friland.

Se hela svaret på xn--trdgrdsvxter-hcbgk.com

När ska man så blomkål?

Lär dig att odla blomkål

Precis som många andra grönsaker i Sverige behöver du förkultivera fröna till blomkålen för att lyckas. Läs också: Så förkultiverar du dina frön! Sådjup: Stick ner varje frö cirka 1 centimeter i jorden (såjorden). Såtid: Du kan förkultivera i mars till och med maj.

Se hela svaret på land.se

Hur hög blir svartkål?

Bladen är buckliga, långa och smala med en mörk, blågrön färg och vit mittnerv. Palmkålen blir 50–65 cm hög. Palmkålen som har fått sitt träffande namn efter utseendet kallas även svartkål på grund av bladens mörka färg.

Se hela svaret på hasselforsgarden.se

Hur ofta gödsla kål?

Rensa, vattna och gödsla

Kål är ett hungrigt växtslag, när plantorna tagit sig och börjat växa bör de gödslas med hönsgödsel, nässelvatten eller liknande och sedan ytterligare ett par gånger på sensommaren.

Se hela svaret på impecta.se

När skördar man spetskål?

När huvudet på Spetskålen börjar knyta sig, är det dags för odlaren att skörda. Skördearbetet görs för hand genom att skära av plantan med kniv.

Se hela svaret på sydgront.se

När plantera ut rödkål?

Avhärda och sätt ut när sommarvärmen kommer. De tål lite frost om de blivit ordentligt avhärdade. Var försiktig med rötterna vid utplanteringen. Kålplantor kan planteras ner i jorden en bit vid om- och utplantering för att stå stadigare.

Se hela svaret på odlaatbart.se

När kan man ta bort Kålnätet?

På plats så tidigt som möjligt

Eftersom många sorters kål kan stå kvar i landet långt in på vintern så kan du gott ta bort kålnätet under hösten. Här gäller det dock att inte vara för ivrig! Vänta gärna tills höstvinden börjar riva lite i kinden innan du tar ner nätet.

Se hela svaret på dinodlarvan.nelsongarden.se

Hur stor kruka behöver grönkål?

Om du vill odla grönkål i kruka bör du därför tänka på hur stor din kruka är. Det bästa är att plantera en planta per kruka. Välj med fördel en stor kruka som har ett bra djup, i alla fall två decimeter. Då får din grönkål rikligt med plats att slå ut sina vackra blad på.

Se hela svaret på samycket.se
Föregående artikel
Är ärtor farligt för katter?
Nästa artikel
Finns det parasiter i Sverige?