Vad är en Bilmålvakt?

Frågad av: Vivi-Anne Engström  |  Senaste uppdatering: 7 juli 2022
Betyg: 4.3 av 5 (3 betyg)

Begreppet bilmålvakt används om personer som av någon anledning går med på att registreras som ägare till ett fordon i stället för fordonets verklige ägare.

Se hela svaret på transportstyrelsen.se

Vad gör en Bilmålvakt?

En bilmålvakt är en person som är registrerad i vägtrafikregistret som ägare i stället för fordonets verklige ägare. Fordonsmålvakter används ofta för att undkomma skatter och avgifter som hör till fordonet.

Se hela svaret på regeringen.se

Vilka skulder följer med bilen?

Efter den 1 juli 2014 gäller följande: skulder som är kopplade till ett fordon följer med fordonet även vid ägarbyte. Det betyder att du som ny ägare kan ta över en bil med lån för till exempel tidigare uppkommen skatteskuld. I värsta fall kan Kronofogden till och med beslagta bilen.

Se hela svaret på zensum.se

Vem äger flest bilar i Sverige?

Personen som står som registrerad ägare till flest antal fordon i Sverige är en 57-årig man som bor i Göteborg. Han är en välkänd bilmålvakt som, när Transportstyrelsen tog fram siffror åt GT för några veckor sedan, hade 2 951 stycken i sin ägo.

Se hela svaret på expressen.se

Vilka fordonsslag finns det flest av i Sverige?

 • Personbilar. 4 887 904. +0,4 %
 • Lätta lastbilar. 585 091. +2,3 %
 • Tunga lastbilar. 84 153. +0,2 %
 • Bussar. 14 914. +3,7 %
 • Motorcyklar. 302 183. +0,6 %
 • Mopeder klass I. 91 837. +6,9 %
 • Traktorer. 346 219. +2,5 %
 • Snöskotrar. 189 876. +2,5 %

Se hela svaret på trafa.se

Bilförmån

39 relaterade frågor hittades

Vad händer om man kör en bil med användningsförbud?

Vad kan hända om jag använder ett fordon som omfattas av användningsförbud? Det är den som använder fordonet som får ta konsekvenserna av ett användningsförbud då fordonet inte får framföras/användas i trafik. Blir du stoppad av polis kan du bli bötfälld och fordonets registreringsskyltar omhändertas (avskyltning).

Se hela svaret på transportstyrelsen.se

Kan man ta reda på om någon har skulder?

Du kan beställa ett registerutdrag om du vill veta ifall någon har en obetald skuld hos oss. Det finns lagar som hindrar oss från att mejla uppgifter från våra register, men vi kan ge dig informationen via telefon eller per post. adressen dit du vill att vi skickar utdraget.

Se hela svaret på kronofogden.se

Var kan jag se mina parkeringsböter?

Om du använder fordonet ändå, har polisen rätt att ta fordonets registreringsskyltar. Läs mer om detta i lag (1976:206) om felparkeringsavgift.
...
Du kan kontrollera det i våra e-tjänster:
 • Fordonsuppgifter - dina fordon,
 • Sök fordonsuppgifter med registreringsnummer,
 • via Transportstyrelsens app - Mina fordon.

Se hela svaret på transportstyrelsen.se

Hur många bilar kan man äga?

Enligt skattemyndigheten finns ingen gräns för hur många bilar man får äga per år. Gör man som privatperson en ekonomisk vinst på en bilaffär är man skyldig att ta upp detta i deklarationen. Den som varaktigt och med syfte att tjäna pengar köper och säljer bilar är skyldig att registrera sig som näringsidkare.

Se hela svaret på forum.saabturboclub.com

Vad är Riskdatabas?

Idén med en riskdatabas är att kunna bygga upp kunskap kring risker och hur de lämpligast ska hanteras. Riskdatabasen skall fungera som ett bibliotek med redan existerande risker där andra skall kunna utgå ifrån och få ”best practice”.

Se hela svaret på diva-portal.se

Kan man få två parkeringsböter på samma dag?

En ny parkeringsanmärkning får meddelas för varje påbörjat kalenderdygn som överträdelsen pågår. Minst sex timmar måste dock förflyta från det att en parkeringsanmärkning meddelats till dess att en ny får meddelas. Högst fem parkeringsanmärkningar får meddelas för samma överträdelse.

Se hela svaret på riksdagen.se

Hur ser en p-bot ut?

P-bot eller p-böter är vad den lilla lappen som sätts på ett felparkerat fordon kallas i folkmun. Egentligen finns det inget som heter p-bot eller p-böter, det är antingen en parkeringsanmärkning eller kontrollavgift. På lappen står det att du måste betala en avgift för att du har parkerat fel.

Se hela svaret på falup.se

Är parkeringsböter personliga?

Parkeringsböter innebär en personlig sanktion mot föraren av fordonet. Om en anställd har förmånsbil, kan arbetsgivaren i egenskap av ägare till fordonet ytterst bli betalningsansvarig för avgiften.

Se hela svaret på www4.skatteverket.se

Hur mycket skulder har en person?

Hushållens lån per capita

I slutet av 2019 låg den svenska skulden på knappt 39 000 euro per invånare. Det motsvarar ungefär 427 000 svenska kronor. Samma siffra för Danmark är ungefär 620 000 svenska kronor, alltså nästan 200 000 kronor mer per capita.

Se hela svaret på scb.se

Hur kan man se om någon har betalningsanmärkning?

Ett vanligt sätt är via Upplysningscentralens tjänst MinUC. Där kan du se om du har en betalningsanmärkning, din kreditvärdighet och din inkomst under året – utan att det räknas som en kreditupplysning. Ett utdrag kostar 29 kronor. Även Bisnode erbjuder en kreditupplysningstjänst.

Se hela svaret på bluestep.se

Är skulder offentliga uppgifter?

En skuld som har funnits hos oss för utmätning kan omfattas av sekretess. Då är uppgiften inte längre offentlig och vi lämnar inte ut den. Uppgifter om annat, exempelvis vräkning (avhysning), kan också vara sekretessbelagda. Sekretess kan gälla uppgifter om skulder som funnits för utmätning.

Se hela svaret på kronofogden.se

Vad är skillnaden på körförbud och användningsförbud?

Skillnaden mellan kör- och användningsförbud är att vid körförbud får bilen endast användas till att transporteras till besiktning. Vid användningsförbud får den inte användas överhuvudtaget. Användningsförbud berör förfallen skatt som inte betalats in.

Se hela svaret på sydnarkenytt.se

Vad händer om man blir stoppad med avställd bil?

Som huvudregel gäller att ett avställt fordon inte får brukas (17 § lag om vägtrafikregister). Bryter någon mot denna regel och föreligger inget av i lagen uppräknade undantag så döms personen till penningböter, minst 200 kr och högst 4000 kr (29 § lag om vägtrafikregister samt 25 kap. 3 § brottsbalken).

Se hela svaret på lawline.se

Vad kan man göra om förra ägaren inte betalar skatten?

Om fordonsskatten för en bil inte betalas beläggs bilen med användningsförbud. Användningsförbudet fortsätter att gälla efter ett ägarbyte även om det var förra ägaren som försummat att betala fordonsskatten.

Se hela svaret på vibilagare.se

Vilken bil är mest såld i Sverige?

I Sverige är det inte en lika spridd topplista, våra 3 populäraste bilar är av märket Volvo, Volvo och… Volvo. De populäraste var V60, XC40 och XC60, men efter den starka ledningen så ser vi faktiskt Kia i täten. De största bilmärkena till ren volym är fortfarande Volvo, följt av Volkswagen, Kia och Toyota.

Se hela svaret på mymoney.se

Vilket bilmärke är populärast i Sverige?

Den som tittar på topplistan över mest sålda bilar 2019 kan se en tydlig trend, nämligen att Volkswagen går hem allra bäst i de svenska hemmen. Både på första och andra plats återfinns bilar av just detta märke. Allra högst upp placeras sig Volkswagen Tiguan som följs av tvåan Volkswagen Golf.

Se hela svaret på bilmodeller.se

Vilka bilmärken är störst i Sverige?

Volvo och Volkswagen blev de två dominerande märkena på svenska bilmarknaden 2019. Volvo blev total marknadsledare, medan Volkswagen var störst bland privatpersoner. Volvo blev i år marknadsledare på sin hemmamarknad i Sverige för 62:a året i rad.

Se hela svaret på bytbil.com

Hur mycket är felparkeringsavgift?

Om du fått en felparkeringsavgift innebär det att du måste betala en avgift på mellan 600 och 1100 kronor. Du måste betala avgiften, även om du tycker att den är fel och bestrider (överklagar) den. Om du får rätt efter att du överklagat, betalas pengarna tillbaka.

Se hela svaret på goteborg.se

Vem ringer man om felparkerade bilar?

Eventuella frågor gällande parkeringsböter ska ställas direkt till P-Service på telefon 0771-77 11 00. Ni kan också ringa P-Service för att anmäla felparkerade bilar i området.

Se hela svaret på ekerobostader.se
Föregående artikel
Vad bör man tänka på när man skriver en vetenskaplig text?
Nästa artikel
Vad ska du tänka på när du formulerar dina mål?