Vad är Klippmaskor?

Frågad av: Märta Nordström  |  Senaste uppdatering: 16 juli 2022
Betyg: 4.1 av 5 (6 betyg)

I det här avsnittet pratar vi om steekar, på svenska klippmaskor, och hur de används i stickningen. Kort sagt är det extra maskor som läggs till som en "bro" mellan olika delar i en stickning så att den kan rundstickas, t ex en kofta kan stickas med båda framstyckena och bakstycket i ett.

Se hela svaret på nordknit.blogspot.com

Hur gör man en Steek?

Nålar fast med knappnålar. sen syr jag på knappar. sen virar jag tråden runt där jag sytt och trär igenom nål och tråd genom snurret för att fästa tråden. alternativ är att sy med tändsticka under för att knappen ska komma upp lite.

Se hela svaret på stickkontakt.wordpress.com

Hur använder man Rundstickor?

En rundsticka används när man stickar tubformade stycken, oftast större arbeten, utan sömmar- du kan alltså sticka en tröja på rundstickor och slippa arbetet med att sedan montera/sy ihop fram och bakstycke. Som namnet antyder stickar man runt, runt, utan att vända arbetet vid slutet av varvet.

Se hela svaret på stickskolan.se

Hur stickar man en kofta på Rundstickor?

När du stickar dem runt på rundsticka kan du antingen sticka den uppifrån och ner eller nerifrån och upp. Jag tycker att båda funkar bra! Många vill börja med ett mönster med stora stickor och tjockt garn men även det kan jag uppleva lite som en myt, att det skulle vara enklare.

Se hela svaret på fredrikapavinden.se

Vad är belägg i stickning?

Sömmen skall vara rak med korta stygn, men med en svag inställning åt siksak för att det skall hålla sig lite mera elastisk. Det är stickat på belägg längst upp på ärmarna. Dessa skall sys fast på insidan sedan för att täcka över den uppklippte kanten.

Se hela svaret på blogg.garntua.se

Så syr du en förstärkningssöm i klippmaskor

29 relaterade frågor hittades

Vad betyder PLM i stickning?

Markörer placeras ut enligt diagrammet (plm) och förklaras även i texten - de hjälper till att förstå och överblicka diagrammet. Ärmhålskant: 1:a m stickas rm på alla v. Ökning på ärmarna: Ta upp tråden mellan m, sticka den vriden rät. Ökningarna görs med 1 m efter första m och 1 m före sista m på v = 2 m/ökningsv.

Se hela svaret på slojd-detaljer.se

Hur förkorta stickad tröja?

Lade tillfälligt den avklippta biten åt sidan och rensade sedan bort lösa garndelar både från tröjan och den avklippta biten. Man vill ju ha ett sammanhängande varv på tröjan att börja sticka på och också på den avklippta delen som repas upp. Det blir inte särskilt mycket svinn från garnet efter att tröjan klippts av.

Se hela svaret på ninisworld-blog.blogspot.com

Hur man stickar en kofta?

Koftan stickas uppifrån och ned på rundsticka – ok, bål och till sist ärmarna. Därefter klipps koftan upp mitt fram, varpå knappkanter och halskant stickas på.

Se hela svaret på viivilla.se

Hur stickar man slätstickning på rundsticka?

Sticktekniker
  1. Slätstickning. Fram och tillbaka på stickorna: Varv 1 (rätsidan): Räta maskor. ...
  2. Rätstickning. Fram och tillbaka på stickorna: Sticka maskorna räta på alla varv. Runt på en rundsticka/strumpstickor: ...
  3. Resår. Här är det viktigt att alla räta maskor kommer ovanpå varann, och alla aviga m kommer ovanpå varann.

Se hela svaret på alvangensgarn.se

Hur Steekar man en kofta?

Kort sagt är det extra maskor som läggs till som en "bro" mellan olika delar i en stickning så att den kan rundstickas, t ex en kofta kan stickas med båda framstyckena och bakstycket i ett. Vi pratar om hur klippmaskor läggs upp och stickas och hur de kan klippas upp - det finns många olika sätt att göra det på.

Se hela svaret på nordknit.blogspot.com

Hur startar man rundstickning?

Cirka 1:40 in i det här klippet ser du bästa tricket när du ska starta en rundstickning. Lägg upp en extra maska och dra den sist upplagda maskan över den första så sitter uppläggningen tajt ihop från första varvet. Funkar så klart också när du lägger upp på strumpstickor!

Se hela svaret på entill.typepad.com

Hur stickar man Rundsticka?

Att sticka runt på rundsticka: När du stickar runt på en rundsticka sluter du maskorna till en ring på första varvet. Det gör du genom att börja sticka i den första uppläggningsmaskan, istället för att vända tillbaka som man gör när man stickar fram och tillbaka.

Se hela svaret på eddna.se

Vilka är de bästa Strumpstickorna?

Mitt favoritmärke hittills är från märket See knit. De har olika längder på tipparna, kul-led i kablarna, stickorna finns i tunna storlekar och så är de otroligt fina också! Jag tycker verkligen att stickor är otroligt värt att investera i bra redan från början.

Se hela svaret på fredrikapavinden.se

Kan man klippa i virkat?

Klipp i mittmaskan mellan det virkade. Om det är stickat med ett lite stickigare garn kommer det inte att vara några problem att maskorna löper iväg. Om det ska klippas vid en varvskarv, t ex mitt fram på en kofta, kan man innan man virkar dra fram alla trådändar till rätsidan i mitten av steeken.

Se hela svaret på talamodspasen.blogspot.com

Hur man stickar en tröja?

3) Öka såhär, börja 1 maska innan 1:a märktråden: Gör 1 omslag om höger sticka. 4) Sticka 2 maskor räta (märktråden sitter mellan dessa maskor), gör 1 nytt omslag om höger sticka. 5) Nu är det 1 ökning (omslag) framför märktråden och 1 ökning (omslag) efter märktråden.

Se hela svaret på garnstudio.com

Kan man klippa i stickat?

Många tycker att det är skrämmande att klippa i ett stickat plagg, medan andra inte har några problem med det och gärna klipper utan att sy med symaskin eller virka en kant innan de klipper.

Se hela svaret på garnstudio.com

Vad är skillnaden mellan rätstickning och slätstickning?

Avigsidan: aviga maskor varvet ut. På foton ser ni hur man stickar fram och tillbaka. Upprepa enligt ovanstående. Skillnaden mellan slätstickning och rätstickning: stickar man slätstickning så är det räta maskor hela tiden (rundsticka) och räta maskor på rätsidan, aviga maskor på avigsidan (strumpstickor).

Se hela svaret på pysselpandan.se

Hur stickar man Strukturmönster?

För att kunna sticka det här strukturmönstret behöver du behärska två saker. Det ena är "patentlyftet", som jag beskriver så här: 1 omslag, lyft 1 maska avigt (omslaget ska stanna på stickan). Det är egentligen en och samma rörelse, även om den är långt beskriven.

Se hela svaret på billigt-garn.net

Hur stickar man Mosstickning?

Mosstickning är lika enkel som slätstickning och rätstickning. Man stickar på följande sätt: Varv 1: 1 rätmaska, 1 avig maska, 1 rätmaska, 1 avig maska, fortsätt sticka på det sättet varvet ut. Varv 2: Om du stickar på en rundsticka: 1 avig maska, 1 rätmaska, 1 avig maska, 1 rätmaska.

Se hela svaret på pysselpandan.se

Hur stickar man en cardigan?

Sticka en öppen cardigan
  1. Koftan stickas i Sarah-garn från Permin.
  2. Garnåtgång beroende på storlek: 6 till 8 garnnystan.
  3. Rundstickor: 3 mm (40 cm) och 3,5 mm (100 cm).
  4. Stickmönster finns i storlek: S, M, L och XL.

Se hela svaret på panduro.com

Hur många maskor till en tröja?

Jag brukar ta ungefär 20-25% av det totala antalet maskor till ärmarna, men det varierar som sagt lite beroende på typ av halsöppning. På nästa varv ska du börja öka så att tröjan växer och du får plats i den.

Se hela svaret på massoravgarnbloggen.se

Hur mäter man stickning?

Med en mätsticka kan du enkelt mäta tjockleken på dina rundstickor. Stick den ena änden av rundstickan genom det hål på det lilla mätverktyget som verkar passa i storlek. Stickan ska fylla ut hela hålet. Bredvid eller ovanför respektive hål på mätstickan står den exakta storleken angiven i millimeter.

Se hela svaret på rito.se

Hur syr man upp en stickad tröja?

För tumgreppet behöver du ungefär en halv, en centimeters sömsmån. Och ja, det går bra att sy ihop sömmen för hand medan du har "vanten" på. Sicksacka eller fålla kanterna om du använder stickat tyg. Eller låt kanterna vara, om tröjan är filtad.

Se hela svaret på billigt-garn.net

Kan man sy i stickat?

Sy in stickat går alldeles utmärkt. Jag brukar nåla in och prova av så att det sitter som jag vill – säkerhetsnålar är enklast att använda. Sedan är det bara att stoppa in tröjan i symaskinen på zigzag, men öva gärna först på ett avlagt plagg, så att trådspänning blir bra. Är det zigzag, så blir sömmen lite flexibel.

Se hela svaret på granntanter.se

Hur sy i stickat?

Sömmen gör du innanför kantmaskan. "Blocka" din stickning, alltså tvätta, forma och plantorka, innan du syr ihop — och givetvis måste den tråd du syr ihop med vara färdigkrympt. Sy löst, och dra åt sömmen först efter ett par varv.

Se hela svaret på billigt-garn.net
Föregående artikel
Kan inte böja nacken bakåt?
Nästa artikel
Kan inte uppdatera Windows 11?