Vad är skillnad mellan sfäriska och toriska linser?

Frågad av: Leila Eklund  |  Senaste uppdatering: 3 maj 2022
Betyg: 4.5 av 5 (47 betyg)

Toriska linser, som är viktade nedtill, hjälper till att korrigera astigmatism. Sfäriska linser, som är identiska runtom, hjälper till att korrigera närsynthet och långsynthet. Det finns också monovision-, bifokala och multifokala kontaktlinser.

Se hela svaret på coopervision.se

Hur sätta i toriska linser?

Toriska linser måste alltid sitta med rätt sida uppåt och får inte rotera på ögat. Om linserna rör sig på ögat påverkar det din synskärpa negativt. När man använder linser för astigmatism är det viktigt att linsen sitter rätt och inte rotera i ögat – för då hamnar styrkan fel.

Se hela svaret på synsam.se

Vad betyder Baskurva linser?

Baskurva (BC)

Baskurvan beskriver linsens kupighet. Värdet anger den radie på cirkelbågen som motsvarar linsens insida. Desto lägre värde, desto kupigare är linsen. Baskurvan anges alltid i millimeter.

Se hela svaret på lensway.se

Vilken diameter på linser?

Baskurvan (BC) på en kontaktlins beskriver linsens kurvatur i millimeter, alltså hur väl linsen sitter på ditt öga. Normalt är baskruvan mellan 8 – 10 mm. Diameter (DIA) beskriver linsens storlek. Mjuka kontaktlinser har en större diameter på 13.00 – 15.00 mm, hårda kontaktlinser har en diameter på 9 – 10 mm.

Se hela svaret på lensway.se

Vilken styrka på linser?

SF, SPH, POW, PWR eller sphere anger styrkan på linsen, om du är närsynt är det ett minustecken framför siffran och om du är översynt är det ett plustecken framför. BC står för base curve och detta anger hur kupig linsen är och ligger oftast mellan 8.0 och 9.0 på mjuka linser.

Se hela svaret på alltomlinser.se

TORIC contact lenses : WHAT are they? | Optometrist Explains

24 relaterade frågor hittades

Är det samma styrka på linser och glasögon?

Styrkan för glasögon och styrkan för kontaktlinser är för det mesta inte samma – speciellt inte vid höga styrkor. Detta beror på att linsen placeras närmare ögat än glasögon, vilket leder till skiftningen i styrka.

Se hela svaret på alensa.se

Hur mycket synfel för linser?

Är man kraftigt översynt räcker inte ögats lins till utan man får då använda plusglas/linser för att se skarpt. ​​Vid översynthet är det vanligt att ha få försämrat seende även på långt håll i medelåldern. ​​Översynthet avhjälps med konvexa linser.

Se hela svaret på linsen.se

Vilken är den bästa Månadslinsen?

Vilka linser från EverClear passar dig bäst?
 • EverClear All Day Moisturizing – Bästa endagslinserna för torra ögon!
 • EverClear UV – De bästa månadslinserna med hög syretillförsel och UV-skydd. ...
 • EverClear Elite – Endagslinser bäst i test som blockerar 70 % av UVA- och UVB-strålning!

Se hela svaret på lenson.com

Vad betyder siffrorna på linser?

Själva värdet anger hur radien på cirkelbågen ser ut - den motsvarar linsen insida. Ju lägre värde, desto mer kupighet. Millimeter är det mått som används för att beskriva baskurvan. DIA - Diameter: Diametern anger längden mellan linsens två ytterpunkter - dragen rakt över linsens mittpunkt.

Se hela svaret på alltomlinser.se

Vad händer om man har fel styrka på linser?

Är man närsynt och har för starka styrkor brukar man inte se suddigt och därför tänker man lätt att det inte kan vara något fel på synen eller synkorrigeringen. Däremot får man spända och ansträngda ögon vilket leder till huvudvärk och dubbelseende. För svaga linser vid översynthet kan ge samma symptom.

Se hela svaret på lenson.com

Vad menas med att man har brytningsfel?

Brytningsfel innebär att ögats olika delar inte är samstämda. Oftast är ögat för kort eller för långt, men det kan också vara fel på hornhinnans eller linsens optiska brytningsförmåga.

Se hela svaret på sankterik.se

Kan man ha linser när man har brytningsfel?

Linser för astigmatiker

Om du har astigmatism, även kallat brytningsfel, är det toriska linser som korrigerar brytningsfelet du behöver. Astigmatism är mycket vanligt, och innebär enkelt förklarat att hornhinnan eller linsen har en oregelbunden form. Många moderna kontaktlinser korrigerar detta synfel mycket bra.

Se hela svaret på smarteyes.se

Kan man byta märke på linser?

Om du för närvarande inte är nöjd med dina linser eller vill testa ett nytt märke som du har hört ska vara bra är det bara att kontakta optikern och boka tid för en linskontroll. Ett linsrecept gäller i ett år eller efter din optikers ordination.

Se hela svaret på lenson.com

Vad händer om man sätter på linser felvända?

Det är ingen fara om du skulle sätta in linsen felvänd men du kommer att känna ett obehag av den i ögat. Men oroa dig inte, ta bara ut kontaktlinsen ur ögat, vänd på linsen, rengör den lätt och sätt sedan in linsen igen.

Se hela svaret på misterspex.se

Vilket håll ska linsen sitta?

Dra det nedre ögonlocket nedåt och för linsen till mitten av ögat. Du behöver inte trycka fast den på ögat – den kommer att sugas på plats av sig själv (skönt att veta om du är lite känslig för att vidröra ögat!). När linsen sitter i, rör dina ögon försiktigt från sida till sida och blunda sedan med båda ögonen.

Se hela svaret på specsavers.se

Finns det färgade toriska linser?

Toriska kontaktlinser tar också hand om andra synkorrigeringar och finns för alla typer av användning. Det finns toriska endagslinser eller andra toriska engångslinser – det går till och med att få färgade toriska kontaktlinser.

Se hela svaret på coopervision.se

Vad är normal synskärpa?

1.0 i synskärpa innebär 'normal syn'.

Föreställ dig att du kan läsa en normal bilnummerplåt på cirka 50 meters avstånd. Denna syn är den typen av synskärpa som de flesta personer kan uppnå – men det betyder absolut inte att du har onormala eller konstiga ögon bara för att du inte kan uppnå denna nivå.

Se hela svaret på varda.se

Vad betyder N och D på linser?

Proclear multifocal linser med Balanced Progressive Technology kombinerar sfärisk och asfärisk optik och unika zonstorlekar för att skapa en "D-lins" för det dominanta ögat och en "N-lins" för det icke-dominanta ögat.

Se hela svaret på coopervision.se

Vad betyder SPH på linser?

Sfär (SF/SPH/PWR)

Sfären anger hur starka linserna är. Framför värdet finns ett plustecken (+) om du är översynt, eller ett minustecken (-) om du är närsynt. Var noggrann med tecknet när du beställer. Om tecknet saknas ska det betraktas som ett plusvärde.

Se hela svaret på misterspex.se

Måste man använda månadslinser varje dag?

Från och med första dagen av användning räknas de 30 dagarna i följd, oavsett om du inte använder linserna varje dag. Det går därför inte att använda linserna under 15 dagar, låta dom ligga i 15 dagar, och sen använda dom i ytterligare 15 dagar.

Se hela svaret på specsavers.se

Hur många timmar kan man använda linser?

Man ska aldrig använda kontaktlinser dygnet runt. Ge dina ögon en paus – och lite frisk luft. Experterna rekommenderar i allmänhet att man inte använder sina kontaktlinser längre än åtta timmar i sträck.

Se hela svaret på zeiss.se

Vilka är bäst på linser?

 • Alcon Dailies AquaComfort Plus – Kontaktlinser bäst i test.
 • Alcon Dailies Total1 – Bästa för känsliga ögon.
 • Johnson & Johnson 1-Day Acuvue Moist – Bästa för torra ögon.
 • Bausch & Lomb SofLens Daily Disposable – Bästa billiga.
 • CooperVision Biofinity – Bästa för långtidsbruk.

Se hela svaret på testoversikt.se

Vad räknas som gravt synfel?

Om ens närsynthet är starkare än minus 6 eller minus 7 dioptrier har man Gravmyopi.

Se hela svaret på alltomlinser.se

Hur vet jag vilka linser jag ska ha?

Om du misstänker att du har ett synfel eller vet om att du har synfel och vill skaffa linser, så behöver du gå till en optiker och göra ett syntest och se över vilka linser som skulle passa dig. På linsreceptet som du sedan får från optikern så anges linsens styrka, baskurva, diameter och märke.

Se hela svaret på lenson.com

Hur kan man rätta till olika synfel?

Synfel beror på att ljuset bryts på fel sätt i ögat. Därför kallas synfel ibland för brytningsfel.
...
Vanliga synfel är till exempel de här:
 1. närsynthet.
 2. översynthet, som också kallas långsynthet.
 3. astigmatism.
 4. åldersynthet.

Se hela svaret på 1177.se
Föregående artikel
Vilken oxfilé är bäst?
Nästa artikel
Vad betyder övergångsregering?