Vad behöver man för att bli snickare?

Frågad av: Jacob Ek  |  Senaste uppdatering: 4 februari 2022
Betyg: 5 av 5 (10 betyg)

Utbildning till snickare kan du få på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram inriktning husbyggnad. Efter gymnasieutbildningen arbetar du som lärling i ungefär två år och gör därefter ett yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt resultat får du ett yrkesbevis som träarbetare.

Se hela svaret på framtid.se

Vad krävs för att bli Vuxenlärling?

Du behöver också gå klart din utbildning samt göra lärlingstiden i ett företag med kollektivavtal. Din tid som lärling i yrket ligger även till grund för vilken lön du ska ha under lärlingstiden. För dig på Bygg- och anläggningsprogrammet görs en anmälan om lärlingsanställning till Byggbranschens Yrkesnämnd.

Se hela svaret på byggnads.se

Hur mycket meritpoäng behöver man för att bli snickare?

Hej, Det beror på var du vill bli snickare eller plåtslagare. Om du menar i gymnasiet så kan du kolla vilket meritvärde som krävs här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Du måste då söka på de skolor du är intresserad av eftersom det kan skilja sig mycket mellan olika skolor och orter.

Se hela svaret på gymnasium.se

Hur lång tid tar det att bli snickare?

Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper men cirka ett år. Utbildningen till snickare är CSN-berättigad. Efter utbildningen kan du söka anställning som lärling på ett företag. I utbildningen ingår kurser inom Bygg- och anläggning samt Husbyggnad.

Se hela svaret på movant.se

Vad gör en snickare?

Att arbeta inom byggsektorn betyder att man deltar vid byggen av t. ex hus, fabriker, vägar och järnvägar. Man använder sig ofta av maskiner och olika avancerade hjälpmedel i sitt arbete, men om man är intresserad av äldre metoder och hantverk kan man specialisera sig och jobba med t.

Se hela svaret på framtid.se

Jobba som snickare

40 relaterade frågor hittades

Varför vill man bli snickare?

Jobbet som snickare passar dem som gillar att arbeta självständigt och fritt. Det är positivt om man är geografiskt anpassningsbar så byggen ofta är på olika platser. Arbetar man som snickare kan man välja olika inriktningar, exempelvis finsnickare eller byggnadssnickare.

Se hela svaret på yrkesman.se

Vad gör yrkesgrupperna?

Här är det ofta viktigare vem man är och vad man kan än vilken formell utbildning man har. På ett bygge är alla viktiga och behövs. Yrkesarbetarna står för själva byggandet och arbetsledningen ser till att planera och beställa material så att det finns på rätt plats i rätt tid.

Se hela svaret på byggare.com

Är det svårt att jobba som snickare?

Att få jobb som snickare är inte så svårt. Men att få en lärlingsplats är värre. Jimmy Solnevik har skickat sexton jobbansökningar på en månad. – Alla söker färdiga snickare.

Se hela svaret på byggnadsarbetaren.se

Hur länge lärling snickare?

Bygg- och anläggningsprogrammet | Yrkesgymnasiet. Byggnadsarbetare: Du kan, efter godkänd gymnasieutbildning, börja arbeta som lärling. Lärlingstiden varierar beroende på inriktning, men ligger mellan 24-36 månader. Efter tre år på Yrkesgymnasiet med godkända betyg kan du tillgodoräkna dig en del av lärlingstiden.

Se hela svaret på yrkesgymnasiet.se

Är det lätt att få jobb som snickare?

Yrken som har ett index över 4,01 och upp till 5 placeras i det intervall där bristen förväntas bli allra störst. Snickarna har ett bristindex på 4,37 för 2019. Och efterfrågan kommer fortsätta även de kommande åren. Enligt prognosen kommer det vara hög brist ända fram till 2024.

Se hela svaret på byggnadsarbetaren.se

Hur mycket merit behöver man för att komma in på natur?

När det gäller hur många poäng du behöver för att komma in på Naturvetenskapsprogrammet beror det på vilken skola du vill gå på och det varierar också från år till år. Riknssnittet för Naturvetenskapsprogrammet år 2016/2017 var 272,3 poäng. Men det betyder inte att det kommer vara det i skolan du söker.

Se hela svaret på gymnasium.se

Hur mycket merit behöver man för att komma in på fordon?

Gymnasiegemensamma ämnen, 600 poäng.

Se hela svaret på skanegy.se

Hur blir man Företagslärling?

GRUNDUTBILDNINGEN: YRKESTEORETISK DISTANSUTBILDNING OCH PRAKTISK UTBILDNING. Grundutbildningen företagslärlingen ska genomgå innehåller dels en yrkesteoretisk distansutbildning som betalas av företaget, dels den praktiska utbildningen. Den ska genomföras inom maximalt 12 månader (maskinförare 6 månader).

Se hela svaret på byggbranschensyrkesnamnd.se

Vad krävs för att få börja som lärling hos ett elinstallationsföretag?

Lärling inom el

Om du vill bli lärling som elektriker hos oss ska du ha läst elprogrammet på gymnasiet med inriktning elteknik, eller motsvarande vuxenutbildning. Under din lärlingstid på Bravida får du arbeta tillsammans med våra certifierade elektriker.

Se hela svaret på bravida.se

Hur mycket är en Lärlingslön?

Lärlingsersättning är ett bidrag för dig som går på en utbildning på gymnasiet där delar av din utbildning är på en arbetsplats. ... Bidraget är 1 000 kronor i månaden och du får det under den tid du studerar på en gymnasial lärlingsutbildning eller en lärlingsliknande utbildning på ett introduktionsprogram.

Se hela svaret på csn.se

Hur länge jobbar man som lärling?

Under cirka 1,5 till 2,5 år, tiden är olika för olika yrken, jobbar du som lärling med lärlingslön.

Se hela svaret på ncc.se

Hur många timmar som lärling VVS?

Lärling VVS – Mål med utbildningen

Målet är att du efter vår utbildning som lärling inom VVS har godkända betyg från oss samt godkända gymnasiebetyg enligt VVSYNs krav och har fullgjort din lärlingstid á 8 500 timmar, ska kunna avlägga branschprov för att bli certifierad VVS-montör.

Se hela svaret på insu.se

Hur länge är man lärling som murare?

Utbildning till murare finns på Bygg- och anläggningsprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning husbyggnad. Efter utbildningen i gymnasieskolan anställs man som lärling i ett företag under ca 2,5 år.

Se hela svaret på framtid.se

Vill jobba som snickare?

Utbildning till snickare kan du få på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram inriktning husbyggnad. Efter gymnasieutbildningen arbetar du som lärling i ungefär två år och gör därefter ett yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt resultat får du ett yrkesbevis som träarbetare.

Se hela svaret på framtid.se

Vilka arbetstider har en snickare?

I svensk lag står att arbetstiden är 40 timmar per vecka. Men i en del kollektivavtal står att arbetstiden är mindre än 40 timmar per vecka. I lagen står att du får jobba högst fem timmar utan att ha rast. Rasten är för att du till exempel ska kunna äta lunch.

Se hela svaret på byggnads.se

Vad kan man jobba inom bygg?

Mer om yrken inom bygg och anläggning:
 • Anläggningsarbetare. Anläggningsdykare. Asfaltsläggare. Bergarbetare. Betongarbetare. Byggingenjör. ...
 • Industrirörmontör. Inredningssnickare. Isoleringsmontör. Kranförare. Kyl & värmepumpstekniker. Maskinförare. ...
 • Plattsättare. Snickare. Sprinklermontör. Stenmontör. Ställningsbyggare. Takmontör.

Se hela svaret på gymnasium.se

Vad gör en Byggnadsutformare?

– Byggnadsutformning är en bred utbildning som innefattar både design, arkitektur, ledarskap och en teknisk del. Jag gillar bredden eftersom det ger mig en större möjlighet att kunna jobba inom olika områden i byggbranschen.

Se hela svaret på lnu.se

Vad finns det för jobb inom bygg?

Yrkesgrupper inom Byggnads
 • Värmemontör. Värmemontör, en av ca 30 yrkesgrupper in...
 • Undertaksmontör. Undertaksmontör, en av ca 30 yrkesgruppe...
 • VVS-installatör. VVS-installatör, en av ca 30 yrkesgruppe...
 • Ventilationsplåtslagare. Ventilationsplåtslagare.
 • Ventilationsisolerare. ...
 • Takläggare. ...
 • Ställningsbyggare. ...
 • Stenmontör.

Se hela svaret på byggnads.se

Vad gör en möbelsnickare?

Vad gör en möbelsnickare? Möbelsnickare är att kreativt arbete där du som yrkesverksam reparerar gamla möbler och tillverkar nya. Du kan som möbelsnickare samarbeta med både konstruktörer och formgivare. Detta är ett hantverksarbete där du i dagligen arbetar med verktyg och maskiner av olika slag.

Se hela svaret på gymnasium.se
Föregående artikel
Kan man få bort hallux valgus?
Nästa artikel
Hur mycket kan man öka i muskelmassa?