Vad finns det i en klock?

Frågad av: Sigurd Åkesson  |  Senaste uppdatering: 3 maj 2022
Betyg: 4.5 av 5 (69 betyg)

Klockans delar
 • Armband. Ganska självklart. ...
 • Boett. Boetten, case på engelska, är klockans ”kropp” som innesluter de mekaniska delarna. ...
 • Glasring. Glasring, ring, vridring eller bezel är ringen som sitter runt urtavlan och fästet till glaset. ...
 • Horn. ...
 • Index. ...
 • Krona. ...
 • Kronograf. ...
 • Tryckknapp.

Se hela svaret på sefina.se

Vad menas med Incabloc?

Incabloc-systemet gör det möjligt för de känsligaste delarna av urverket att röra sig i sidled när den får en stöt och sedan återgå till sitt normala läge under tryck av små fjädrar ovanför den rörliga delen. De flesta andra stöttåliga lösningar fungerar enligt en liknande princip, med hjälp av fjädrar som stötdämpare.

Se hela svaret på magnussonsur.se

Vad är en klocka?

Ordet klocka kommer från latinets ord cloca och/eller keltiskans clocca. På senlatin kallas dock klocka även campana efter landskapet Kampanien (liksom i italienskan). Läran om klockor kallas följaktligen kampanologi.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad gör en klocka?

Mekaniska klockor fungerar tack vare en så kallad drivfjäder, som vrids upp och förser klockan med all energi den behöver. I samband med att drivfjädern sakta vrids ner nyttjar klockan den rörelseenergi som skapats för att visarna ska kunna röra på sig.

Se hela svaret på klockkungarna.se

Vad betyder visarna på klockan?

Sekundvisaren är det som visar antalet sekunder sen senaste hela minut på klockor. Sekundvisaren är en av de tre olika visarna på en klassisk urtavla. Sekundvisaren rör sig ett varv runt urtavlan på 60 förflyttningar som inträffar med exakt en sekunds mellanrum.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Klockan

21 relaterade frågor hittades

Var köper man urverk?

Ett område som vi på Clas Ohlson har en lång historia inom är urverk och klocktillbehör som används till väggklockor, golvklockor och liknande.

Se hela svaret på clasohlson.com

Vad heter delarna på ett armbandsur?

Sammanfattning av klockans olika delar

Boett – (Case) Urtavla – (Dial) Skänklar – (Lug) Visare – (Hands)

Se hela svaret på obsid.se

Hur funkar Pendelur?

Funktion. Pendelurens drivkraft är antingen en spänd fjäder eller en fallande vikt (lodet), som sätter valsen och därigenom hela urverket i rörelse. Eftersom lodet verkar oavbrutet och således förorsakar en i hastighet tilltagande rörelse, måste man använda en hämmande kraft, en regulator, och därtill tjänar pendeln.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur görs en klocka?

Klockor med drivfjäder brukar kallas för mekaniska och har anor som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet. Dessa kännetecknas av att den energi som krävs för att driva klockan genereras av en uppvriden fjäder. Denna fjäder vrids endera upp manuellt eller med hjälp av en vikt som fångar upp rörelseenergi.

Se hela svaret på reaklockor.se

Vad består klocka av?

På de flesta klockor består boetten av två separata delar. På den främre boetten sitter hornen där man sätter fast armbandet. På mekaniska klockor finns i regel också en bakboett Bakboetten går att ta av på flesta klockor så att det går att se och komma åt urverket (mekaniken som driver klockan).

Se hela svaret på sefina.se

Vad är klockan synonym?

Ordet klocka är en synonym till ta tid och ur och kan bland annat beskrivas som ”ur”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Klocka används i uttrycket ”Hur mycket är klockan?” som betyder ”Vilken tid är det?”.

Se hela svaret på ordguru.se

Har moraklocka?

Moraklocka är ett stort golvur eller väggur med urverk från Mora i Dalarna, ibland dekorerat med kurbitsmålningar. Moraklockan är ett pendelur.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Är kassa klockor?

Genom ett enkelt tryck skickas ett meddelande till specialanpassat armbandsur som informerar om vem som önskar service! Systemet är anpassat för tuffa miljöer både inomhus och utomhus, och ”BUTTON CALL” knapparna är vattentäta.

Se hela svaret på kassaokort.se

Vad är Rubis?

Rubis är ett schweiziskt företag från Stabio. Alla deras produkter är handgjorda av bästa stål, i enlighet med alla regler för traditionellt hantverk. Och under alla processer testar och kontrollerar de produkterna upprepade gånger.

Se hela svaret på swissmade.direct

Varför har man rubiner i klockor?

Det är inte fråga om slipade juveler, utan små ringar av rubin som inte har något värde som ädelsten. De är däremot värdefulla för en tillverkare av ur eftersom safirlager ger mycket lägre friktion än om axeln lagrades i metall som man gjorde i äldre ur och som man t. ex. gör i vanliga väggur.

Se hela svaret på urbra.se

Vilka typer av klockor finns det?

Typer av ur
 • astronomiskt ur.
 • atomur.
 • bordsur.
 • digitalur.
 • fickur.
 • konsolur.
 • kopplingsur.
 • kronograf.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur gör man med väggur?

Vanligen är den vänstra sidan för slaget och det högra för gångverket. Om man inte drar upp slaget kan klockan stanna, om det händer brukar minutvisaren stå på ca 5 min i hel eller halv timme. För minutvisaren tillbaka en liten bit, drag upp slagfjädern ca ett varv så att slaget fungerar, starta klockan.

Se hela svaret på antikurmakaren.se

Hur funkar en automatisk klocka?

I en automatisk mekanisk klocka finns en rotor som vrider upp klockan genom att rotera när du som bärare rör på armen. På en mekanisk premiumklocka rör sig sekundvisaren svepande, medan i en batteriklocka rör sig sekundvisare ett steg i sekunden.

Se hela svaret på academy.jarlsandin.se

Hur fungerar en automatisk klocka?

En automatisk klocka har en rotor som rör på sig när du som användare rör på din arm. Man kan säga att du som bärare gör förarbetet så att rotorn kan göra sitt arbete med att driva klockan. När du bär den skapas kinetisk energi som gör att rotorn inne i klockan rör på sig som i sin tur sätter igång en drivfjäder.

Se hela svaret på klockmaster.se

Hur ställer man en Pendelklocka?

Om klocka n går för fort eller saktar så behöver den ruckas. Om klockan saktar så måste pendeln bli kortare, det görs genom att muttern nedtill på pendeln skruvas åt höger. Om klockan fortar så måste pendeln bli längre , det görs genom att muttern vrids åt vänster. Viktigt håll i pendeln när muttern vrids.

Se hela svaret på antikurmakaren.se

Hur får man en klocka att gå?

Hur man drar upp en mekanisk klocka?
 1. Kolla så att kronan är intryckt.
 2. Vrid på kronan, oftast så snurrar du den medurs. Det känns ett visst motstånd åt ena hållet, känner du det så snurrar du åt rätt håll. Hur mycket beror på modell och om den är självuppdragande.

Se hela svaret på runns.se

Varför stannar pendeln?

Luftmotstånd över pendelkroppen och friktion i själva axelleden borde vara tillräckliga effekter för att förklara hur och att pendeln saktar in.

Se hela svaret på pluggakuten.se

Vad är Skruvkrona?

Skruvkronor används ofta på dykarklockor, kronan skruvas in för att vatten inte ska ha möjlighet att komma in. En ventil som vid djuphavsdykning från dykarklockor kan användas för att förhindra övertryck i klockan.

Se hela svaret på uret.se

Kan finnas i Boett?

Boett är den yttre delen av ett ur som innesluter urverket och urtavlan. Boetten är vanligtvis gjord av stål med glas framför urtavlan. Glaset framför urtavlan kan i sin tur ha ett skyddande stållock som är det vanliga på fickur till exempel.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Varför stannar Vägguret?

Vissa äldre urverk kan stanna om inte slaget fungerar och slår som det ska. När ett ur med slag ska slå hörs ett klickande ljud ca 5 minuter innan den slår.

Se hela svaret på urbra.se
Föregående artikel
Hur snabbt bildas mögel vid vattenskada?
Nästa artikel
Vad menas med att en broms justeras och vad innebär det att justeringen är automatisk?