Vad gör FTI?

Frågad av: Nora Lindgren  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.7 av 5 (59 betyg)

Vi är ett företag i återvinningsbranschen som har i uppdrag att samla in förpackningar och se till att de återvinns i så hög grad som möjligt. Insamlingen sker via ca 5000 återvinningsstationer runtom i landet och vi ger även 2 miljoner hushåll möjlighet att återvinna i egna fastigheten.

Se hela svaret på ftiab.se

Vem betalar FTI?

En del av finansieringen får FTI in genom att sälja det återvunna materialet, men huvudsakligen finansieras med hjälp av förpackningsavgifter som producenterna, dvs företag som importerar varor, fyller en förpackning och säljer en vara, betalar. Vår verksamhet drivs helt utan vinstintresse.

Se hela svaret på ftiab.se

Vilka tjänster erbjuder FTI?

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för och sköter ett rikstäckande insamlingssystem med 5 800 återvinningsstationer där allmänheten kan lämna sina förbrukade hushållsförpackningar och tidningar. Från 2022 omfattas returpapper inte av producentansvar, utan är nu ett avfall under kommunens ansvar.

Se hela svaret på miva.se

Måste man vara med i FTI?

För vem? Vilka typer av företag bör ansluta sig? Om du som företag har förpackningar av papper, plast och metall är du välkommen att ansluta dig till oss.

Se hela svaret på ftiab.se

Vad får man slänga på återvinningsstationen?

Till återvinningscentraler (ÅVC) kan du lämna:
 • grovsopor, exempelvis trasiga möbler och annan inredning,
 • trädgårdsavfall,
 • farligt avfall, exempelvis elavfall och färg,
 • metallskrot, även den gamla stekpannan,
 • mindre mängder byggavfall,
 • jord, sten och betong.

Se hela svaret på sopor.nu

Vad är SI enheter? - Studi.se (Fysik)

45 relaterade frågor hittades

Vad gör en återvinningscentral?

På kommunernas bemannade återvinningscentraler lämnar hushållen själva in sitt grovavfall, el-avfall och farliga avfall. Det finns 583 återvinningscentraler i hela landet och sammantaget får de årligen cirka 30 miljoner besök.

Se hela svaret på avfallsverige.se

Vilken återvinningsstation?

På Förpacknings- och Tidningsinsamlingens hemsida finns adresser till återvinningsstationer. Där kan du också se vilka materialslag du kan lämna på vilken station. ... Återvinningsstationerna drivs av producenterna, som ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar.

Se hela svaret på sopor.nu

Vad kostar det att använda FTI tjänster?

Insamlings- och återvinningssystemet kostar varje år cirka en miljard kronor att driva runt. En del av finansieringen sker genom försäljningen av insamlat och sorterat material. Det insamlade materialets värde täcker dock inte hela kostnaden. Därför finns en förpackningsavgift som producenterna betalar.

Se hela svaret på ftiab.se

Får man slänga frigolit i Plaståtervinningen?

Detta är en insamling som i Sverige sker gemensamt på både återvinningsstationer och återvinningscentraler runt om i landet. Plastförpackningar innebär bland annat hårda och mjuka bärkassar, plasttuber, plastpåsar, frigolit, hinkar, flaskor och olika typer av refillpaket.

Se hela svaret på xn--tervinningstockholm-zwb.se

Vad är FTI avgift?

Vad är FTI-avgift (fd. ... Vi betalar månadsvis in förpackningsavgifter till FTI för varje såld förpackning av plast, metall, papper och wellpapp.

Se hela svaret på tingstad.com

Vad är en FTI station?

Återvinningsstationer är till för hushållens förpackningar och tidningar. FTI ansvarar för landets drygt 5000 återvinningsstationer. De är obemannade och placerade på allmänna platser, vanligtvis vid butiker, drivmedelsstationer och i bostadsområden. Återvinningsstationerna är bara till för hushållen.

Se hela svaret på ftiab.se

Vad räknas som förpackning?

Vad som räknas som en förpackning? En förpackning är det material som används för att skydda, hantera, leverera och presentera en vara.

Se hela svaret på eem.se

Vad är skillnaden mellan en återvinningsstation och en återvinningscentral?

Återvinningscentralerna drivs av NSR och bekostas av avfallstaxan, medan återvinningstationerna drivs och sköts av förpackningsproducenterna. Egentligen är det ganska enkelt: på en obemannad återvinningsstation ska du enbart lämna använda förpackningar och tidningar.

Se hela svaret på nsr.se

Vad får man slänga i tidningsinsamlingen?

I tidningsinsamlingen kan du lägga:
 • Dagstidningar.
 • Veckotidningar.
 • Broschyrer.
 • Reklamblad.
 • Kataloger.
 • Kontorspapper.
 • Pocketböcker - om ingen annan vill läsa dem!

Se hela svaret på goteborg.se

Vad räknas frigolit som?

Ibland kan det vara svårt att veta om en plastförpackning ska sorteras som mjukplast eller hårdplast. ... Då räknas det som mjukplast. Frigolit, sugrör, fruktnät och tandkrämstuber sorteras som mjukplast.

Se hela svaret på nsr.se

Hur slängs frigolit?

Små bitar av frigolit sorterar du som plastförpackning som du hittar i fyrfackskärl 2 eller vid din närmaste återvinningsstation. Stora mängder eller stora bitar av frigolit ska tas till din närmaste återvinningscentral.

Se hela svaret på ssam.se

Var ska man slänga frigolit?

Lämnas till:

Kärl eller fack för plastförpackningar.

Se hela svaret på sysav.se

Vad är Serviceförpackningar?

Serviceförpackningar är förpackningar som i huvudsak används för inpackning i butik, restaurang eller liknande – det vill säga inte i industrin. Odlarförpackningar ingår i denna kategori.

Se hela svaret på ftiab.se

Vad kostar det att slänga på återvinningscentral?

Detta gäller oavsett om bygg- och rivningsavfallet lämnas av företag eller privatpersoner. Från och med 2021-01-01 gäller nya priser, över 0,5 kbm kostar 300 kr inkl. moms/lass och räknas inte som ett av dina 24 besök. Påkalla ÅVC-personalen när du står vid bommen.

Se hela svaret på renhallningen-kristianstad.se

Vart slänga kakel?

Istället för att slänga dem kan du lämna eller sälja dem second hand. På de flesta av Sysavs återvinningscentraler kan du lämna dina produkter till återbruk eller till Malmö Återbyggdepå.

Se hela svaret på sysav.se

Vart kan man slänga sten?

Sten, jord, betong
 • Asfalt - små mängder Lämnas här: ÅVC/Returpark. ...
 • Betong (liten mängd) Lämnas här: ÅVC/Returpark. ...
 • Blomjord - mindre mängd Lämnas här: ÅVC/Returpark. ...
 • Blomjord (mycket) Lämnas här: ÅVC/Returpark. ...
 • Cement Lämnas här: ÅVC/Returpark. ...
 • Cement - större mängd Lämnas här: ÅVC/Returpark.

Se hela svaret på sorab.se

När kom återvinningscentral?

1994 kom ett genombrott för återvinningen. Då infördes lagstiftning som gjorde företagen ansvariga att ta fram återvinningsbara förpackningar. Sedan dess har återvinningen bara ökat. I dag finns inget annat återvinningssystem som är så effektivt som flerfackskärlen.

Se hela svaret på laholm.se

Vem sköter återvinningsstationer?

På de flesta återvinningsstationer finns även möjlighet att lämna in gamla batterier. Ansvaret för återvinningsstationerna har FTI - Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB. Det är till dem du felanmäler om det är fullt eller ser skräpigt ut.

Se hela svaret på stockholmvattenochavfall.se

Vad är en miljöstation och vad kan du lämna där?

Miljöstationerna tar emot de flesta sorters farligt avfall, exempelvis färg, lack, lim och kemikalier. Elavfall ska dock lämnas till återvinningscentralen. I vissa kommuner finns det särskilda bilar som samlar in farligt avfall. Miljöstationer kan också kallas miljöbodar.

Se hela svaret på sopor.nu

Vad räknas som pappersförpackningar?

Till pappersförpackning räknas de förpackningar som till mer än hälften består av pappersfiber. Om en förpackning består av flera material, papper och till exempel plast eller aluminium – dela på den om det går. ... Du kan även lägga mindre förpackningar i större.

Se hela svaret på goteborg.se
Föregående artikel
Kan man bleka en död tand?
Nästa artikel
Vilka Sköldkörtelprover ska man ta?