Vad heter de olika galaxerna?

Frågad av: Olivia Håkansson  |  Senaste uppdatering: 14 juli 2022
Betyg: 4.9 av 5 (60 betyg)

Galaxformer
  • Elliptiska galaxer (E0-E7). Denna typ antas sakna halon av mörk materia, så kallade nakna galaxer, se MOND.
  • Linsformade galaxer (S0, SB0).
  • Spiralgalaxer (Sa-Sd), till exempel Andromedagalaxen. ...
  • Stavspiralgalaxer (SBa-SBd). ...
  • Irreguljära galaxer (Ir) är små galaxer med oregelbundna former.
  • Andra typer:

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad finns utanför Vintergatan?

Av de 200 miljarder planeter som tros finnas i vår galax så uppskattar forskarna att det är minst 10 miljarder som kan kallas jordlika planeter, alltså planeter som har förutsättningar för liv så som vi känner det med flytande vatten, skyddande atmosfär, lagom gravitation etc.

Se hela svaret på orebroastronomi.se

Vilka galaxer kan man se?

Det mest avlägsna objektet man kan se på natthimlen med ögat är Andromedagalaxen. Den kan ses på hösthimlen som en diffus ljusfläck. Andromedagalaxen är två och en halv miljoner ljusår från oss, ljuset som vi ser en klar natt har färdats till vårt öga i två och en halv miljoner år.

Se hela svaret på nrm.se

Vad finns det för olika typer av galaxer?

Galaxernas huvudtyper

Skivgalaxerna brukar indelas i linsformade galaxer (S0) och spiralgalaxer (S). Ungefär 1/5 av de ljusa galaxerna är av elliptisk typ och cirka 3/4 utgörs av skivgalaxer. Återstoden domineras av de ljussvagare oregelbundna eller irreguljära (Irr) galaxerna.

Se hela svaret på ne.se

Vilka planeter finns det i Vintergatan?

Förutom månarna, som cirkulerar kring planeter, kretsar alla kroppar i Vintergatan runt solen i egna regelbundna omloppsbanor. Planeterna indelas i två grupper beroende på deras täthet och avstånd till solen. Merkurius, Venus, Jorden och Mars är små stenplaneter vars densitet är åtminstone 3 000 kg/m3.

Se hela svaret på geologia.fi

Types Of Galaxies In Our Universe!

17 relaterade frågor hittades

Hur många planeter finns det i Vintergatan?

Det finns åtminstone en planet per stjärna i Vintergatan, så totalt handlar det om mer än 100-400 miljarder planeter i vår egen galax.

Se hela svaret på physics.uu.se

Finns det stjärnor mellan galaxerna?

a. rymdteleskopen Hubble och GALEX hat analyserats för att studera stjärnorna i området mellan galaxerna (se bilden). Hon kom fram till att det finns både gamla och unga stjärnor där.

Se hela svaret på popularastronomi.se

Hur bildas elliptiska galaxer?

Långsamt kolliderande - liten rotation Snabb stjärnbildning

Det mesta av gasen blev till stjärnor och det bildades en sfärisk eller elliptisk galax. I den här galaxtypen finns det mest gamla röda stjärnor eftersom det blev så lite gas över efter första stjärnbildningsfasen.

Se hela svaret på people.kth.se

Vad är Vintergatan för typ av galax?

Vintergatan är en spiralgalax som består av gas och stoft och ett par hundra miljarder stjärnor. En av stjärnorna är vår sol. Men vår utkikspunkt ligger nästan precis i den tätaste delen av galaxskivan där det mesta skyms av gas- och stoftmoln.

Se hela svaret på fof.se

Hur många galaxer kan vi se?

I universum finns cirka två tusen miljarder galaxer. Vår egen, Vintergatan, innehåller mellan 200 och 400 miljarder stjärnor.

Se hela svaret på lu.se

Hur kan en galax se ut?

Hur ser en galax egentligen ut? Det finns tre olika huvudgrupper av galaxer: Elliptiska, som är runda; spiralgalaxer, till vilka Vintergatan hör, som liknar virvlar och oregelbundna galaxer som Stora Magellanska molnet. Som allt annat i universum hålls galaxerna ihop av gravitationen.

Se hela svaret på ungafakta.se

Hur många galaxer kan man se med blotta ögat?

I december kan du få se den tredje största galaxen, Triangelgalaxen, i vår lokala galaxhop. Galaxen, som återfinns i stjärnbilden Triangeln, är den mest avlägsna av de tre galaxerna som går att se från våra nordliga breddgrader utan hjälp av teleskop.

Se hela svaret på illvet.se

Vad finns utanför galaxer?

Rymden mellan galaxerna är praktiskt taget vakuum, i genomsnitt mindre än en atom per kubikmeter. Endast några få galaxer finns för sig själva, de flesta galaxerna är genom gravitation bundna till andra galaxer och bildar galaxhopar med varierande antal galaxer.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Var kan man se Milky Way?

Titta i syd, och uppåt. Vintergatsbandet ser du som ett band över hela himlen men bäst högt i syd, lite beroende på klockslag och datum. Sett från Sverige är det som tjockast i stjärnbilden Svanen. Galaxens allra mest stjärnrika delar, i stjärnbilden Skytten, syns bra endast från sydligare breddgrader.

Se hela svaret på popularastronomi.se

Kan man se utanför Vintergatan?

Stämmer det att vi inte kan ta oss utanför Vintergatan, och i så fall varför? Frågan ställdes 2021-04-04 av Ellen. Det finns inget principiellt hinder för att lämna vår galax Vintergatan. Det finns stjärnor som har så så hög fart att de kommer att lämna galaxen.

Se hela svaret på physics.uu.se

Hur bildas spiralgalaxer?

Spiralgalaxer är enorma ansamlingar av miljarder stjärnor, de flesta tillplattade i en skivform, med en ljus, sfärisk utbuktning med stjärnor i centrum. Inne i skivan finns det typiskt ljusa armar där de yngsta, starkaste stjärnorna hittas.

Se hela svaret på docs.kde.org

Hur ser en elliptisk galax ut?

De flesta av dem ser inte ut som spiraler utan snarare utsträckta sfärer – eller ellipsoider. De kallas ELLIPTISKA GALAXER. De varierar i form, en del av dem liknar en basketboll, en del är utsträckta och ser ut som en varmkorv. Elliptiska galaxer är de största i universum.

Se hela svaret på app.binogi.se

Hur uppstod Vintergatan?

Enligt den grekiska gudasagan uppkom Vintergatan tack vare Zeus gemål gudinnan Hera. I sagan beskrivs hur guden Zeus lägger sin son med en jordisk kvinna, den späde Herakles, till Heras överfulla bröst. Hon vrider sig för att komma undan och mjölkdropparna sprutar så som stjärnor ut över himlavalvet.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vilka stjärnor lever längst?

Hur länge en stjärna lever beror på vilken sorts stjärna det är. De största, varmaste superjättarna kan förbruka sitt kärnbränsle på en miljon år, medan de minsta dvärgstjärnorna kan skina i 100 miljarder år.

Se hela svaret på nrm.se

Är alla stjärnor planeter?

Nästan alla stjärnor har åtminstone en planet som cirkulerar runt dem, men det finns även många planeter som inte är bundna till någon stjärna alls. Dessa planeter kallas fria planeter eller interstellära planeter och tros ha skickats ut ur sina ursprungliga solsystem efter att de skapats.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur många sandkorn finns det i hela världen?

Om varje strand i genomsnitt är 50 meter bred och är täckt av en meter sand kommer vi fram till att det på alla världens stränder finns 4,8 triljarder sandkorn.

Se hela svaret på illvet.se

Hur långt är det till Andromedagalaxen från Vintergatan?

Det är en spiralgalax precis som Vintergatan och är svagt synlig för blotta ögat i stjärnbilden Andromeda som även givit den dess namn. Den ligger på ett avstånd av 2,5–2,9 miljoner ljusår från Vintergatan och teleskopiska observationer av galaxen gjordes redan år 1612 av Simon Marius.

Se hela svaret på rymdstyrelsen.se

Hur många planeter har Andromedagalaxen?

Man uppskattar att det kan finnas 100 miljoner jordliknande planeter bara i Vintergatan.

Se hela svaret på ulfdanielsson.com

Hur långt är det till nästa galax?

Anledningen till att vi ändå ser dom idag är att denna hubblelängd ökar med tiden, när tillräckligt lång tid fortgått kommer ljuset hamna innanför denna gräns och tillslut nå oss. De mest avlägsna galaxer vi ser nu är alltså 5.7 miljarder ljusår bort och vi ser dem så som de såg ut för 9.5 miljarder år sedan.

Se hela svaret på orebroastronomi.se
Föregående artikel
Vad innebär Slutintervju?
Nästa artikel
Hur många ägg kan en Bidrottning?