Vad kan man göra åt spänningshuvudvärk?

Frågad av: Elisabet Olofsson  |  Senaste uppdatering: 26 februari 2022
Betyg: 4.6 av 5 (74 betyg)

Vad kan jag göra själv?
 • Försök att minska stressen i ditt liv. Många får huvudvärk av stress.
 • Ändra dåliga arbetsställningar.
 • Undersök synen hos en optiker. ...
 • Rör på dig Värken blir inte värre, utan kan tvärtom lindras, av att du anstränger dig fysiskt.
 • Ta receptfria läkemedel mot smärta om huvudvärken är lindrig.

Se hela svaret på 1177.se

Varför har jag ont i huvudet varje dag?

Huvudvärk är mycket vanligt. Det kan till exempel bero på stress, spända muskler, förkylning, oro eller synfel. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma oftare. Även om det är ovanligt kan huvudvärk vara symtom på en allvarlig sjukdom.

Se hela svaret på 1177.se

Kan man massera bort spänningshuvudvärk?

Många vet inte att du kan behandla spänningshuvudvärk med akupressur. Det gör du genom att med lätt tryck och cirkulära rörelser massera vissa punkter vi ska gå igenom här nedan. Det bästa är att börja när du känner att du börjar få ont i huvudet.

Se hela svaret på axelsons.se

Varför har jag ont i bakhuvudet?

Möjliga orsaker

Ibland kan du få ont i bakhuvudet vid fysisk ansträngning, dålig arbetsställning eller efter ett trauma såsom slag mot huvudet. Du kan också få ont i huvudet på grund av muskelspänningar, stress eller luftvägsinfektioner såsom influensa eller corona.

Se hela svaret på kry.se

Kan man må illa av spänningshuvudvärk?

Det händer att spänningshuvudvärk orsakar lätt illamående, men det handlar inte om kraftigt illamående eller kräkningar som vid exempelvis migrän. Besvären kan pågå från en halvtimme till flera dagar. De flesta har ont i huvudet i några timmar. Vid kronisk spänningshuvudvärk kan värken vara mer eller mindre konstant.

Se hela svaret på kry.se

vad är spänningshuvudvärk och vad gör man åt det

45 relaterade frågor hittades

Hur länge kan man ha spänningshuvudvärk?

Kronisk spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärken klassas som kronisk om du har värk mer än 15 dagar i månaden under minst ett halvår. Förutom symtomen ovan kan du också uppleva något av följande: Ömhet i hårbotten, nacken, käkmusklerna eller axlarna. Trötthet, yrsel, öronsus, minnesproblem och koncentrationssvårigheter.

Se hela svaret på doktor.se

Kan spänningshuvudvärk komma plötsligt?

Annan huvudvärk

Värken brukar då oftast försvinna efter några timmar men kan fortsätta upp till ett dygn. Om du plötsligt får en intensiv huvudvärk i samband med en stor ansträngning, kan det betyda att du har fått en hjärnblödning, men det är ytterst ovanligt.

Se hela svaret på capio.se

Finns det bihålor i bakhuvudet?

Bihålorna ligger nära näsan och har förbindelse med näshålan. Bihålorna är håligheter i skallens ben. Det finns bihålor i pannan, i överkäken, i kilbenet och i silbenet. På insidan är bihålorna täckta med samma typ av slemhinna som finns i näshålan.

Se hela svaret på 1177.se

Varför har jag ont i tinningen?

Möjliga orsaker

En vanlig orsak är spänningar i käkleden. Det kan exempelvis bero på muskelinflammation, att du gnisslar tänder eller har mycket besvär med stress eller ångest. Även förkylning och bihåleinflammation kan leda till att du får ont i tinningen, käken och huvudet.

Se hela svaret på kry.se

Får ont i bakhuvudet när jag skrattar?

– Trigeminusneuralgi yttrar sig i relativt korta, men intensiva smärthugg. Från några sekunder upp till någon minut, upprepat som en "kulspruteskur", som kan utlösas av en kall vindpust, tandborstning, skratt, prat eller plötsligt helt spontant till synes utan anledning, säger neurologen Elisabet Waldenlind.

Se hela svaret på neuro.se

Är det bra att massera huvudet?

Bettproblem, tandgnissel och andra spänningstillstånd i munnen kan orsaka värk i nacken, axlarna och tinningarna. I värsta fall kan de till och med utlösa migränanfall. Massage av tuggmusklerna lindrar muskelspänningar i huvudet.

Se hela svaret på oral.fi

Hur är huvudvärken vid hjärntumör?

Huvudvärk är dock det vanligaste symtomet vid hjärntumör och om det är en ny typ av huvudvärk eller om den inte går över på ett par veckor skall man söka läkare. Värken vid hjärntumör beror på ökat tryck när tumören växer pga. att skallbenet sätter en gräns för hur mycket hjärnan kan utvidgas.

Se hela svaret på medisera.se

Var sitter huvudvärken?

Värken är dov och molande och sitter oftast på båda sidorna av huvudet. Det är inte ovanligt att man även har ömma punkter i hårbotten eller i nacken, och ibland även i käkmusklerna. Det orsakas ofta av spända muskler men kan utlösas av till exempel stress eller känslomässiga påfrestningar.

Se hela svaret på lloydsapotek.se

Vad ska man göra när man har ont i huvudet?

Vad kan jag göra själv?
 1. Försök att minska stressen i ditt liv. Många får huvudvärk av stress.
 2. Ändra dåliga arbetsställningar.
 3. Undersök synen hos en optiker. ...
 4. Rör på dig Värken blir inte värre, utan kan tvärtom lindras, av att du anstränger dig fysiskt.
 5. Ta receptfria läkemedel mot smärta om huvudvärken är lindrig.

Se hela svaret på 1177.se

Varför får man ont i huvudet när man har mens?

Runt 60 procent av alla kvinnor med migrän får huvudvärk i samband med menstruationen. Vanligast är att huvudvärken kommer några dagar före eller under de första dagarna av menstruationen. Antagligen beror detta på en nedgång i östrogenhalten, som i sin tur påverkar serotoninbalansen.

Se hela svaret på migrania.se

När är huvudvärk farlig?

Du ska också söka sjukvård direkt om du får ett slag mot huvudet får huvudvärk och blir slö, om din huvudvärk har ökat gradvis under några dagar eller veckor, om du får ont kring ena ögat och din syn förändras, har ont vid tinningen eller tuggsmärta, plötsligt får svår huvudvärk eller har huvudvärk samtidigt som du har ...

Se hela svaret på mindoktor.se

Varför har jag ont i huvudet bakom ögonen?

Att ha ont bakom ögonen kan bero på många saker, exempelvis virusinfektioner eller bihåleinflammation. Om du ser suddigt kan det tyda på en inflammation i synnerven. Har du värk i tinningarna eller ont när du tuggar, eventuellt i kombination med feber, kan du ha en inflammation i blodkärlen vid tinningarna.

Se hela svaret på kry.se

Varför får jag ont i huvudet efter träning?

Vid kraftig fysisk ansträngning, kan en förhöjning i blodtrycket uppstå. Då kan man uppleva en väldigt intensiv smärta på båda sidorna av huvudet, en så kallad ansträngningshuvudvärk. Smärtan är oftast kortvarig och släpper gradvis efter att ansträngningen upphört.

Se hela svaret på chiropraktikakuten.se

Varför får jag ont i huvudet när jag hostar?

Om något av följande stämmer ska du söka vård akut: Om du får ont i huvudet efter ett slag eller annat våld mot huvudet. Om du får ”åskknallshuvudvärk”, svår huvudvärk som kommer akut, kan vara i samband med något speciellt som hosta, ansträngning eller sex.

Se hela svaret på doktor.se

Kan migrän sitta i bakhuvudet?

Huvudvärken känns borrande, dunkande eller pulserande. Huvudvärken kan sitta i ena sidan av huvudet eller vid ena ögat, men den kan också vara dubbelsidig. Huvudvärken blir värre när du rör på huvudet eller anstränger dig fysiskt.

Se hela svaret på 1177.se

Hur får man ut snor från bihålorna?

Vad du själv kan göra
 1. lös upp segt slem – nässpray och nässköljning med koksaltlösning brukar hjälpa.
 2. drick ordentligt – vätska tunnar ut segt slem.
 3. halvsitt istället för att ligga – om du höjer upp huvudändan av sängen eller lägger extra kuddar bakom ryggen minskar svullnaden i näsan och bihålorna.

Se hela svaret på kry.se

Hur opererar man bihålorna?

FESS är en förkortning för "Functional Endoscopic Sinus Surgery". Det innebär att man på ett skonsamt sätt med hjälp av endoskop opererar i näsa och bihålor. Man kan beskriva det som "titthålskirurgi". Operationen sker genom den naturliga näshåleöppningen, det blir därför inga ärr utanpå näsan eller i ansiktet.

Se hela svaret på aleris.se

Kan spänningshuvudvärk påverka synen?

Ofta finns spänningar och smärtsam muskulatur i nacken, något som kan trigga huvudvärken. Illamående, feberkänsla, förändrad syn och balans samt nedsatt allmäntillstånd är sällsynt vid denna typ av huvudvärk.

Se hela svaret på naprapatlandslaget.se

Hur känns migrän huvudvärk?

Ett migränanfall kan variera mellan en halv timme till tre dygn. Den typiska huvudvärken är en kraftig, pulserande huvudvärk, ofta på ena sidan av huvudet som blir värre när man anstränger sig. Man kan även bli känslig för dofter, ljus och ljud, må illa och kräkas. En del känner att armar och ben domnar.

Se hela svaret på www2.prevent.se

Hur känns huvudvärk vid synfel?

Personer med okorrigerade, eller felaktigt korrigerade, synfel beskriver ibland ett obehag med tryck bakom ögonen, dunkande tinningar eller ett lätt dunkande i huvudet. Det enklaste och snabbaste sättet att bli av med detta är att ta en smärtstillande tablett – eftersom det känns som om problemet är ditt huvud.

Se hela svaret på memira.se
Föregående artikel
Varför smakar mitt bröd jäst?
Nästa artikel
Vad kan man bli om man pluggar socionom?