Vad kom före Ragnarök?

Frågad av: Kajsa Viklund  |  Senaste uppdatering: 26 januari 2022
Betyg: 4.9 av 5 (6 betyg)

En exakt tidpunkt för Ragnarök finns inte. Det beskrivs som en serie händelser i en avlägsen framtid. Någon direkt orsak nämns inte heller i de gamla källorna. Först kommer fimbulvintern i tre år, och därefter krig som följd av missväxt och svält.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vem skapade Ragnarök?

Götterdämmerung. Antikosmopoliten Richard Wagner blev ändå inspirerad av den nordiska mytologin och skapade operan Ragnarök eller Götterdämmerung. Det är hans mest dramatiska, komplexa och psykologiska opera. Ragnarök utgör sista delen av mastodontverket Nibelungens ring.

Se hela svaret på svenska.yle.fi

Vem dräper Fenrisulven?

Under Ragnarök kämpar Surt mot guden Frej, som stupar. Tor tillintetgör Midgårdsormen, men dödas själv av dess gift. Oden dräps av Fenrisulven men hämnas av sonen Vidar, som sätter sin väldiga sko i vargens käft.

Se hela svaret på historiskamedia.se

Vem dödade Tor?

Den tillhör jättesläktet och är avlad av Loke och Angerboda. Midgårdsormen är syskon till Hel, Fenrisulven, Narfe och Sleipner.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur skapades Midgårdsormen?

Jätten Loke, Odens fosterbror, får den blinde guden Höder att skjuta en mistelgren mot Balder, som dör. Loke är far till tre fruktansvärda barn: Hans dotter Hel är härskarinna över de dödas rike. Loke är far till den väldiga Midgårdsormen i haven, ormen som ringlar sej runt världarna och håller dem samman.

Se hela svaret på vastanateater.se

Fyrdung - Ragnarök

20 relaterade frågor hittades

Har Ragnarök skett?

En exakt tidpunkt för Ragnarök finns inte. Det beskrivs som en serie händelser i en avlägsen framtid. Någon direkt orsak nämns inte heller i de gamla källorna. Först kommer fimbulvintern i tre år, och därefter krig som följd av missväxt och svält.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur ser Midgårdsormen ut?

Midgårdsormen (på fornnordiska Miðgarðsormr) är en drakliknande orm, som spelar en framträdande roll i den nordiska mytologin. Ett av dess främsta kännetecken är den enorma storleken, som gör att den kan ringla sig runt hela Midgård och bita sig i svansen.

Se hela svaret på kulturminnet.wordpress.com

Vad kan Tor göra?

Tor har tre mäktiga hjälpmedel som han använder i kampen för ordning och mot kaos och jättar: Mjölner, hammaren som träffar vad han än kastar den mot, Megingjord, styrkebältet som ger honom dubbel kraft och ett par järnhandskar. Tor är son till Oden och Fjorgyn, eller Jord, och är gift med Siv.

Se hela svaret på historiska.se

Vem är den starkaste guden?

Vidar beskrivs som tystlåten (han kallas "Vidar den tyste") och mycket stark. Snorre Sturlasson uppger att han var den starkaste av gudarna näst efter Tor, och berättar även att hans främsta kännetecken var hans tjocka sko, gjord av alla läderbitar som blir över från alla skomakare, som inget vapen kan tränga igenom.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad gör Thor?

Tor är främst förknippad med åskan, men enligt fornnordisk tro övervakade han även väderleken i stort och särskilt var han viktig för bönderna emedan han gav dem regn.

Se hela svaret på mytologi.nu

Vem får handen avbiten av Fenrisulven?

Tyr är Odens son och har givit namn åt tisdagen. Den ende som vågar mata den fjättrade Fenrisulven. Får sin hand avbiten av detta odjur.

Se hela svaret på popularhistoria.se

Vem var far till Fenrisulven?

Lokes och Angerbodas avkomma blev tre hiskeliga varelser. Den förste var Fenrisulven, den andre Jörmungand (“den väldiga staven”) som senare kallades Midgårdsormen då den växt till sig och den tredje visade sig vara Hel (“död”) som sedermera blev dödsgudinna i sitt eget rike.

Se hela svaret på historiskamedia.se

Vad heter vargen i asatron?

Oden har även flera djur. Hans två korpar, Hugin och Munin, minne och hågkomst, flyger över världen och rapporterar vad de sett. Sleipner, den åttafotade hästen, kan springa genom alla världar. Gere och Freke är Odens vargar.

Se hela svaret på historiska.se

Vem dräpte Garm?

I nordisk mytologi var Gram (”bister”) det svärd som Oden gav till Sigmund och som senare dennes son Sigurd Fafnesbane använde för att dräpa draken Fafner. Gram smiddes om enligt Völsungasagan av dvärgen Regin, fosterfar till Sigurd.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Hur skapades Mjölner?

Mjölner är smidd av dvärgarna Sindre och Brokk efter en vadslagning med Loke som än en gång gjort bort sig bland de stora asagudarna och klippt av Tors hustru Sivs hår. När han möter bröderna slår han med dem ett vad där bröderna ska göra tre gåvor till de tre gudar han blivit bestraffad av.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vilket land kommer nordisk mytologi från?

Den nordiska mytologin har sitt ursprung i de germanska stammar som befolkade den nordeuropeiska kontinenten och spred sig uppåt mot Skandinavien. De lämningar som bevarats till eftertiden har dock mestadels funnits i Norden och inte i de ursprungliga germanska landområdena.

Se hela svaret på mytologi.nu

Vilken gud är bäst?

Zeus är den högste guden i den grekiska mytologin och alla andra gudar och väsen måste lyda honom. Zeus är son till titanerna Kronos och Rhea.

Se hela svaret på grekiskagudar.wordpress.com

Vem är krigarnas gud?

Valhall, tidigare även Valhalla, (fornnordiska: Valhǫll, "de stupade krigarnas hall") är i nordisk mytologi guden Odens och de fallna krigarnas, enhärjarnas, boning i Asgård. Det berättades att män som dött i strid kunde få komma till Valhall och vara med och kriga mot jättarna.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vilka gudar bodde i Valhall?

Odin, Tor och Frej

Främst bland gudarna var Odin, vishetens gud. Han ägde Valhall, den största byggnaden i världen. Där samlade han alla män som stupat i strid. Han hade en häst på åtta ben som hette Sleipner.

Se hela svaret på rosala.fi

Hur stark är Tor?

Tors enorma styrka gjorde att det var hans uppgift att försvara gudarna i Asgård och människorna i Midgård mot jättarna – väsen i den nordiska mytologin som representerade kaos. Enligt traditionell forskning såg vikingarna även Tor som en åskgud, som stod bakom oväder med åska och blixtar.

Se hela svaret på varldenshistoria.se

När har Tor namnsdag?

Namnsdag i Sverige: 19 oktober, (1986–2000: 5 mars).

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad heter Midgårdsormen?

En gång försökte Tor fiska upp den. När Midgårdsormen, eller Jörmundgandr (”den väldiga staven”) som den egentligen heter, var liten kastade Oden ormen ned i havet och där växte den sig större och större och nu är den så stor att om den rör på sig för mycket blir det jordbävning.

Se hela svaret på historiska.se

Vad var Loke för gud?

Loke är en av de mest kända figurerna i den nordiska mytologin, men han skiljer sig från gudar som Oden, Tor och Frej på avgörande punkter. Vissa menar att han inte ens ska räknas till gudarna eftersom hans föräldrar var jättar och hans egenskaper avviker från de övrigas.

Se hela svaret på popularhistoria.se

Vad heter jättarnas borg?

Utgård är enligt fornnordisk mytologi en borg som ligger i Jotunheim, som är den plats där jättar och andra onda makter bor. Utgård är beläget bortom Elivågor, utanför Asgård och Midgård.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org
Föregående artikel
Hur har elmotorn utvecklats och vad har drivit den utvecklingen framåt?
Nästa artikel
Har min Volvo On Call?