Vad kostar det att bygga trappa?

Frågad av: Ralf Hedlund  |  Senaste uppdatering: 26 februari 2022
Betyg: 5 av 5 (33 betyg)

Vad en inomhustrappa kostar är helt beroende på vilken typ av trappa du väljer, variationsmöjligheterna för trappor är oändliga och det finns trappor i de flesta prislägen. Men ett riktpris för en normalstor trappa med räcke tillverkad i furu eller ek ligger på mellan 35-55 000 kronor.

Se hela svaret på dinbyggare.se

Vad kostar det att bygga en trappa utomhus?

En normal trappa ca 13 – 14 steg och med ett standard sidomonterat räcke på en sida, hela trappan av furu, kostar ca 23 – 25 000 kr.

Se hela svaret på trappforum.se

Vad kostar det att renovera en trappa?

Vad kostar en trapprenovering? En trapprenovering i tex massiv ek kostar ca 12000-17000 kr inclusive matererial och arbete efter rot. Priserna varierar beroende på material och trapp-typ.

Se hela svaret på trappspecialisten.se

Vad kostar en Spiraltrapp?

Spiraltrappan Svinga från Grums snickerifabrik (på bilden ovan) kostar i enklaste utförandet med fura/rostfritt med 14 steghöjder och 1300-1500 mm i diameter ca 58 400 kr. Tar du samma trappa i ek 1500-1900 mm i diameter kostar den ca 115 000 kr. Det finns också billigare prefabricerade spiraltrappor på byggvaruhusen.

Se hela svaret på byggahus.se

Vad kostar det att slipa trappa?

Trappslipning kostar mellan 350kr - 650kr steget beroende på om man vill slipa alla eller enbart några delat utav trappen, Vi behöver alltid se en bild på trappen för att kunna lämna ett pris.

Se hela svaret på nockebyparkett.se

Beräkna mått på trappa inom Bygg

34 relaterade frågor hittades

Hur slipar man en trätrappa?

Slipning av trappan
 1. Smörj in trappan med slipolja. Snåla inte och låt oljan verka (se även anvisning på förpackningen). ...
 2. Varje steg slipas med en kantslip. ...
 3. Slipa hörnen med en trekantslip. ...
 4. Slipa varje trappnos med excenterslip. ...
 5. Skrapa bort det sista längs sättsteget med en skrapa. ...
 6. Lackera trappan flera gånger.

Se hela svaret på gds.se

Vad är Slipolja?

Slipolja är något man inte bör spara in på när man ska slipa en trappa. Det är den som gör att ditt slippapper inte fångar upp så mycket damm att du behöver byta den stup i kvarten. Givetvis behöver slippapperna bytas även om du har mycket slipolja, men inte alls lika ofta.

Se hela svaret på xn--byggasjlv-12a.nu

Vad kostar en inomhus trappa?

Vad en inomhustrappa kostar är helt beroende på vilken typ av trappa du väljer, variationsmöjligheterna för trappor är oändliga och det finns trappor i de flesta prislägen. Men ett riktpris för en normalstor trappa med räcke tillverkad i furu eller ek ligger på mellan 35-55 000 kronor.

Se hela svaret på dinbyggare.se

Hur lång får en trappa vara utan vilplan?

Det ska vara minst 1,5 meter fri bredd på trappor. Trappor ska ha minst 3 och högst 8 steg. Längre trappor avdelas med minst 1,3 meter långa vilplan. Det är bra med sittmöjlighet i avsats och ovanför en längre trappa.

Se hela svaret på tekniskhandbok.helsingborg.se

Hur stor plats tar en u trappa?

Hur stor plats tar en U-trappa? Förutsättningar: Stegdjupet är 250 mm, mätt i gånglinjen vilken är placerad 1/3 in i trappans löpbredd. För bredare trappor flyttas gånglinjen inåt och tar då större plats.

Se hela svaret på atab-trappan.se

Vad är Trappnos?

Vad är en trappnos? Trappnos - eller stegnos är planstegets främre kant. Används framförallt i öppna trappor - trappnosen används blandannat för att klä in plansteget och ge en smidig övergång. Passa på att köpa till en trappnos i metall om du exempelvis lägger parkett eller laminat i din trappa!

Se hela svaret på bauhaus.se

Hur man målar en trappa?

Använd maskeringstejp på kanter och en bit upp på väggen för att undvika färgstänk.
 1. Rengör ordentligt. Fösta steget när du ska måla om din trappa är att rengöra den noggrant. ...
 2. Skrapa och slipa lätt. Skrapa bort löst sittande färg eller lack. ...
 3. Spackla. ...
 4. Isolera med kvistlack. ...
 5. Grundmåla. ...
 6. Måla två lager med Diamond Floor.

Se hela svaret på nordsjo.se

Hur bygger man en trappa utomhus?

Lycka till!
 1. Bestäm trappans bredd. ...
 2. Planera och räkna ut antal trapp-steg, sättstegshöjden och steg-djupet. ...
 3. Bestäm trappans placering och lägg ut vangstyckena där du vill ha trappan. ...
 4. Rita ut trappformen på insidan av ett vangstycke. ...
 5. Skruva fast reglarna (45 x 45 mm) som planstegen ska vila på, använd skruven 5 x 80 mm.

Se hela svaret på viivilla.se

Hur gör man en stentrappa?

Gör så här
 1. Gräv ut för trappan. ...
 2. Lägg en dränerande bädd (A) av singel eller makadam i botten och lägg även ett dräneringsrör (B) i bädden. ...
 3. Fyll betonggrus (D) ovanpå singelbädden. ...
 4. Blanda jordfuktig betong (E) och lägg på ett 5-10 cm tjockt lager ovanpå gruset. ...
 5. Bygg upp trappan och börja nerifrån.

Se hela svaret på viivilla.se

Hur djupt är ett trappsteg?

Steghöjden bör ligga mellan 14–20 cm där 17 cm är idealt. Dela trapphöjden med uppskattat antal steg, exempelvis 85/5=17 cm. Prova dig fram med olika antal trappsteg tills du kommer så nära idealsteghöjden som möjligt. Planstegens djup bör vara minst 24 cm.

Se hela svaret på byggmax.se

När behövs vilplan i trappa?

Trappor med fler än 18 steg bör utformas med vilplan. Lutningen och steghöjden bör inte ändras inom samma trapplopp. Bredden på en trappa mellan olika våningsplan bör vara minst 900 mm, trappor till källare och vindar kan göras smalare med minsta bredd 800 mm.

Se hela svaret på byggkatalogen.byggtjanst.se

Hur hög får en trappa vara utan räcke?

Räcken på trapplan inom den enskilda bostadslägenheten bör vara minst 0,9 meter höga. Om våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1 meter. Räcken på trapplan utanför den enskilda bostadslägenheten samt räcken på balkonger och loftgångar bör vara minst 1,1 meter höga.

Se hela svaret på boverket.se

Hur mycket ska en trappa luta?

För att en trappa skall bli bekväm att gå i krävs ett visst förhållande mellan lutningsvinkeln, steghöjden och stegbredden. Helst skall trappans lutning vara mellan 30° och 45°, men ofta är tillgängligt utrymme begränsat så ideallutningen inte går att uppnå.

Se hela svaret på weland.com

Hur mycket vikt tål en trappa?

En säker arbetsplats är en trivsam arbetsplats. Många fallolyckor sker från låga höjder. Trappan klarar en utbredd last på 1,0 kN/m2. Maxlast per steg är 1,5 kN och högst två personer får använda trappan samtidigt.

Se hela svaret på horisontsafety.se

Vad kostar ett trappräcke?

1500-2000 kr inkl moms/meter som är mer normalt för en mellan modell. 1900-2800 kr inkl moms/meter för mer avancerat staket. 2500-3600 kr/meter för rostfria räcken beroende vilken variant man vill ha.

Se hela svaret på svenonius-legosvets.se

Vilken typ av trappa?

Spiraltrappan är den trappa som tar minst plats men väljs ofta bort i traditionella villor, den är ganska opraktisk och det är svårt att bära möbler i den. L-trappan är däremot den vanligaste formen av trappa, den tar minst plats efter spiraltrappan och det är oftast den enklaste modellen att placera i huset.

Se hela svaret på alingsashuspaket.se

Måste man slipa trappan innan målning?

1. Innan du börjar måla om trappan. ... Börja med att skrapa bort eventuell lös färg och slipa därefter hela trappan, tills du ha en slät yta överallt. Glöm inte bort att du måste torka av trappan ordentligt mellan slipningen och målningen, annars är risken stor att färgen inte fastnar.

Se hela svaret på bomaleri.se

Hur får man bort färg från trappan?

Ta bort den gamla färgen från trappan

Ta bort den gamla färgen eller lackytan med en varmluftsfläkt och en stålspatel. Dammsug av dammet och slipa ytan med en slipmaskin. Gör detta i tre omgångar.

Se hela svaret på k-rauta.se

Hur behandla trappa?

Trappor är i allmänhet utsatta för hårt slitage. Oljebona därför slitytorna ett par gånger årligen. Putsa lätt av ytan med ett fint slippapper (korn 400). Applicera kall olja (max 15 g/m2) och torka helt torrt efter några minuter.

Se hela svaret på dromtrappor.se

Vilken slip till trappa?

När man ska slipa trappor behövs en slipmaskin som dels har bra yteffekt och hög slipverkan, dels når in i trappans hörn och vinklar för precisionsslipning även där. RO 90 från Festool är idealisk för trapprenovering.

Se hela svaret på festool.se
Föregående artikel
Får man mer betalt vid beordrad övertid?
Nästa artikel
Har man rätt till bonus?