Vad kostar det att köra 1 mil med elbil?

Frågad av: Isabella Wikström  |  Senaste uppdatering: 1 februari 2022
Betyg: 5 av 5 (41 betyg)

Elkostnaden per kWh spelar roll
Beroende på din körstil kan du köra 6-8 mil på en laddning. Vilket betyder att kostnaden per km är 2,25-3 kr per mil. Beroende på din körstil kan du köra runt 37 mil på en laddning. Vilket betyder att kostnaden per mil är runt 3 kr.

Se hela svaret på evbox.com

Hur mycket tjänar man på att köra elbil?

– Om du dessutom laddar hemma så betalar du runt 1–1,50 kronor per kilowattimme och milkostnaden hamnar någonstans runt 2–3 kronor milen. Om du laddar bilen på en laddstation så kanske det kostar tre kronor per kilowattimme i stället, vilket betyder en milkostnad om sex kronor.

Se hela svaret på volvocars.com

Vad kostar det att köra en elbil?

En elbil av ”mellanstorlek” förbrukar ungefär 1,5 kWh per mil, vilket kostar 2,50-3 kronor. Om man kan ladda hemma vill säga, snabbladdningsstationer tar mer betalt för elen och ger samma bil en milkostnad på 6-8 kronor. Motsvarande fossilbil har grovt räknat en bränslekostnad på 7-10 kronor milen.

Se hela svaret på svt.se

Varför är elbilar så dyra i Sverige?

Men varför är elbilar så dyra idag? Det är batteriet och metallerna det tillverkas med som är boven i dramat. Batteriet står för över 40% av produktionskostnaden för en elbil. Mycket tack vare bristen på metallerna och kostnaden för att utvinna dessa.

Se hela svaret på batterihjalpen.se

Vilken är den billigaste elbilen?

Peugeot E-208 är den billigaste elbilen i vår lista med ett pris på 2 490 kr per månad. Det är en gedigen bil som är en perfekt citybil. Med en räckvidd på 335 km så kommer du långt på en laddning och maxhastigheten på 150km/h räcker bra även den.

Se hela svaret på eltrender.se

Vi Sålde Båten Och Köpte En Husbil!

25 relaterade frågor hittades

Vilken elbil är billigaste att leasa?

Billigaste elbilen I Sverige att privatleasa

Idag är den billigaste elbilen i Sverige en Fiat 500 Electric, som man kan privatleasa från 2 399kr/månad enligt Fiats hemsida. Fiat 500 Electric är en liten bil som passar för den som är ensam eller om man vill ha en pendlarbil till jobbet.

Se hela svaret på guidenomelbil.se

Vilken elbil går längst på en laddning?

Elbil med längst räckvidd

Söker du en elbil med en räckvidd på 60 mil är Ford Mustang Mach-E LR RWD ett säkert kort, den är med och konkurrerar om vilken bil som har längst räckvidd 2022. Hyundai IONIQ 5, Hyundai Kona Electric och BMW iX3 är andra elbilar med lång räckvidd enligt oberoende tester.

Se hela svaret på holmgrensbil.se

Varför är elbilar dyrare än bensinbilar?

Det är mycket billigare att köra på el än bensin eller diesel. En elbil innebär också lägre skatt. Dessutom blir servicen både billigare och enklare, eftersom elbilen har färre rörliga delar. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka.

Se hela svaret på eon.se

Är elbil billigare?

Små och medelstora elbilar har nu lägre totalkostnad än bensin- och dieseldrivna bilar i de flesta länder i Europa. Detta enligt en ny undersökning från LeasePlan. ... Sverige sticker ut som ett av de länder där det är mest kostnadseffektivt att köpa en elbil, jämfört med en bensin- eller dieselbil.

Se hela svaret på teknikensvarld.se

Varför är Tesla så dyrt?

Bensin, försäkring, service, verkstad varierar så pass lite mellan olika bilmodeller att det är främst prislappen man tittar på. Bensin kostar över 16 kronor per liter. Om bilen drar 0.7 liter per mil blir det 12 kronor milen enbart i bränslekostnad. Det sägs dessutom att bensin kommer bli ännu dyrare i framtiden.

Se hela svaret på teslaclubsweden.se

Vad kostar elen till en elbil?

Elkostnaden per kWh spelar roll

Beroende på din körstil kan du köra 6-8 mil på en laddning. Vilket betyder att kostnaden per km är 2,25-3 kr per mil. Beroende på din körstil kan du köra runt 37 mil på en laddning. Vilket betyder att kostnaden per mil är runt 3 kr.

Se hela svaret på evbox.com

Hur mycket kostar en elbil per år?

Elbilar har för närvarande en fordonsskatt på endast 360 kronor per år. Underhållskostnaderna för ID. 3 kan vara så låga som 30–40% lägre än motsvarande bil med förbränningsmotor. Det beror till stor del på att oljebyte inte behövs för en elbil.

Se hela svaret på volkswagen.se

Vilka har råd med elbil?

Trots att milkostnaden är lägre än hos bilar som drivs av fossila bränslen upplever majoriteten av bilägarna att elbilar är för dyra. Annons: Över 1.500 svenska bilister har intervjuats om sin inställning till laddbara bilar, både renodlade elbilar och laddhybrider.

Se hela svaret på vibilagare.se

Hur mycket ström drar en elbil?

Elbilar förbrukar, beroende på storlek och årstid, i genomsnitt mellan 1 och 3 kWh per mil. Elbilen har därmed en bränslekostnad på 1,5 – 4,5 kronor per mil.

Se hela svaret på incharge.vattenfall.se

När lönar det sig med elbil?

Elbilen har ett högre inköpspris jämfört med en förbränningsmotor, men skatten, servicen och milkostnaden är i dag lägre – för dig som kör mycket kan det därför verkligen löna sig att äga en elbil.

Se hela svaret på sevenday.se

Är det värt att köpa dieselbil 2021?

Om du kör mycket och långa sträckor, exempelvis om du har bilen i tjänsten, är en dieselbil fördelaktig, särskilt om du brukar köra mer än 1500-2000 mil per år. Har du häst, skoter eller annat som du behöver frakta med släpvagn efter bilen är en dieselbil det bättre alternativet.

Se hela svaret på bilbolaget.nu

Varför är elbil bättre?

Det finns alltså ganska många fördelar med elbilar. De är tystare, har effektivare motorer, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade. Dessutom är de det bästa valet ur miljösynpunkt och de allra flesta av oss klarar oss utan problem på en elbils räckvidd till vardags.

Se hela svaret på bilbolaget.nu

Vad är skillnaden mellan elbil och bensinbil?

Batterierna i en elbil är tunga, ofta mellan 200–500 kg, men till skillnad från ”konventionella” bilar så saknar elbilar tunga delar som förbränningsmotor, bränsletank och växellåda. Den viktmässiga skillnaden blir därför inte så stor. Allteftersom batteriutvecklingen går framåt så blir elbilens räckvidd allt längre.

Se hela svaret på renaultforsakring.se

Vad är bäst elbil eller laddhybrid?

Räckvidden. Batteriet i en elbil är kraftfullare och har en längre räckvidd än ett batteri i en laddhybrid, till exempel kan vår elbil BMW iX köra upp till 600 km* på en laddning, medan laddhybriden BMW 330e Sedan har en räckvidd på upp till 58 km*.

Se hela svaret på bmw.se

Vilken är den bästa elbilen?

  • Ford Mustang Mach-e. Ford kommer med en värdig konkurrent till Tesla 3. ...
  • Volkswagen ID. Volkswagen är ett viktigt namn bland elbilar 2021. ...
  • Kia e-Niro. Kia e-Niro är fortsatt en elbil att räkna med under 2021. ...
  • BMW iX. BMW slår på stort med flera elbilsmodeller för 2021. ...
  • BMW iX3. ...
  • BMW i4. ...
  • Skoda Enyaq iV. ...
  • Hyundai Ioniq 5.

Se hela svaret på laddsmart.se

Vilka bilar går längst på el?

Längst faktisk räckvidd har Teslas två toppmodeller Model X och Model S. Tesla Model 3 knep fjärdeplatsen. Hyundai Kona Electric imponerade och smet emellan och knep tredjeplatsen strax före Tesla Model 3. Konan lyckades i testet uppnå 90% av sin utlovade WLTP-räckvidd.

Se hela svaret på alltomelbil.se

Hur långt åker Tesla på en laddning?

Om man tittar på Teslas egna uträkningar klarar en Tesla 90D som kör i 100 kilometer i timmen av att köra 512 kilometer på en full laddning i 20 graders värme. Går temperaturen ner till tio minusgrader sänks räckvidden till 478 kilometer.

Se hela svaret på idg.se

Hur långt kommer man med en Polestar?

Räckvidden enligt WLTP-körcykeln är mellan 42 och 44 mil, klart kortare än de 45-48 mil som 408-hästarsversionen klarar av. Framför allt det mindre batteriet är orsaken till den kortare räckvidden. Grundpriset för denna enklaste Polestar 2-modellversionen börjar på 489 000 kronor.

Se hela svaret på teknikensvarld.se

Hur mycket kostar det att leasa en elbil?

Vad kostar det att leasa elbil? Det beror på märke, modell och bindningstid. Du kan leasa elbil för under 2000 kronor per månad. Det finns också bilmodeller som kostar mer än 15 000 kronor per månad att leasa.

Se hela svaret på laddsmart.se

Hur mycket kostar en Laddbox?

Priset för en laddbox ligger på 5 000–12 000 kronor. Till detta tillkommer en installationskostnad som varierar beroende på de lokala förutsättningarna för just ditt hus.

Se hela svaret på energimyndigheten.se
Föregående artikel
Hur många ägg lägger creme Legbar?
Nästa artikel
Vad köpa i julklapp?