Vad kostar det i månaden med bergvärme?

Frågad av: Ivar Wikström  |  Senaste uppdatering: 11 februari 2022
Betyg: 4.9 av 5 (34 betyg)

Månadskostnaden för bergvärme kan ligga mellan 375 och 625 kronor, beroende på ditt värmebehov. Detta enligt beräkningar från bergvarme-pris.se. Bergvärmeanläggningen drivs på el så desto mera värmeenergi den måste producera desto mera el förbrukar den.

Se hela svaret på bergvarme-pris.se

Är det värt med bergvärme?

Människor sparar in så mycket pengar på att installera bergvärme att de efter ett par år har sparat in hela det bergvärme pris de fick lägga på själva installationen. Ofta tar det mellan fem och tio år att spara in totalkostnaden. Det kan givetvis även höja värdet av en bostad om det finns bergvärme.

Se hela svaret på bergvarmefakta.se

Är bergvärme dyrt?

Att investera i en bergvärmepump må vara en kostsam affär, då den totala kostnaden kan bli omkring 150 000 kronor. ... Utöver energibesparingen, ligger bergvärmens största styrka i sin pålitlighet, då driftsäkerheten för bergvärme är mycket hög, och investeringen man gör är en stabil och beprövad uppvärmningsform.

Se hela svaret på bergvarme-pris.se

Hur billigt är det med bergvärme?

Säg att bergvärmepumpen kan ge er ett års COP på 3,5. Då bör era 15000kWh kunna bli 4286 kWh. Det ger er en besparing på ca 10000kr per år (vid en elkostnad på 1kr/kWh). 10000 kr per år är 833 kr per månad.

Se hela svaret på byggahus.se

Hur mycket kostar det att dra in bergvärme?

Den totala kostnaden för bergvärme ligger vanligtvis mellan 110 000 och 160 000 kronor, varav en bergvärmepump omfattar ungefär 55 procent och borrning omfattar ytterligare 35 procent. Installationen omfattar därmed endast 10 procent av totalkostnaden.

Se hela svaret på greenmatch.se

Hur funkar bergvärme

23 relaterade frågor hittades

Vad är nackdelen vid installation av bergvärme?

Större investering Att installera bergvärme är ofta dyrare än att installera andra typer av värmepumpar, bland annat eftersom borrning och grävning tillkommer. Ingrepp i trädgården Att borra för bergvärme eller att gräva ner markslang kan innebära ett stort ingrepp som gör att trädgården behöver återställas.

Se hela svaret på nibe.eu

Är det lönsamt med bergvärme?

Bergvärme är ett utmärkt alternativ för många, men det är inte för alla. För att få bästa möjliga lönsamhet med bergvärme är det lämpligt om ditt hushåll: Har ett högt energibehov. Lönsamheten ökar om behovet av värme är högt, vilket ofta gäller för större villor eller i hushåll med många personer.

Se hela svaret på bergvarme-pris.se

Är bergvärmepump bra?

Låg energiförbrukning När du byter till bergvärme kan sänka din energiförbrukning med upp till 75% om du till exempel har direktverkande el idag. Låg driftskostnad En bergvärmepump ger 4 gånger så mycket energi som den förbrukar. Det vill säga den använder 1 del energi för att utvinna 4 delar energi från grundvattnet.

Se hela svaret på nibe.eu

Hur mycket kostar drift på bergvärme?

Totalt pris per kwh för bergvärme: 95 öre (elpris) * 0,385 (värmefaktor) = cirka 37 öre/kwh. För ett hus med ett värmebehov på 24 000 kwh blir årskostnaden 8 880 kr kr med luft/vattenvärme.

Se hela svaret på xn--vrmepumpsguiden-0kb.se

Vad kostar det att byta ut en bergvärmepump?

Byt den gamla värmepumpen mot en ny och effektivare. Kostnaden ligger vanligtvis mellan 75 000 -100 000 kronor. Om det behövs kompletteringsborra så kan det kosta ytterligare 30 000 - 100 000 kronor, beroende på hur mycket som måste borras.

Se hela svaret på vattenfall.se

Vad kostar det att byta luftvärmepump?

Inklusive montering och driftsättning beräknas en luftvärmepump kosta mellan 15 000 kronor och 25 000 kronor, beroende på vilken modell eller effektstorlek du behöver. I de flesta fall krävs inga större arbeten för att installera värmepumpen. Luftvärmepumpen passar oavsett vilket värmesystem du har i huset.

Se hela svaret på bosch-climate.se

Vad kostar en Thermia bergvärmepump?

Frågan om kostnad ställs ofta både till oss på Thermia och våra installatörer. Det är en mycket relevant fråga som det tyvärr inte går att ge ett enkelt och entydigt svar på. Man kan grovt säga att priset för en att installera bergvärme brukar hamna någonstans mellan 105 000 till 195 000, beroende på förutsättningarna.

Se hela svaret på thermia.se

Hur länge räcker ett borrhål bergvärme?

Borrhål och kollektorslang

Borrhålet är det mest komplicerade att göra om. Men som tur är har borrhålet normalt sett från 50 år till obegränsad livslängd. Livslängden beror mycket på berggrund, djupet och om det borrats mycket andra bergvärmehål i den närliggande terrängen som “tar slut på energin” i berggrunden.

Se hela svaret på greenmatch.se

När lönar det sig med bergvärme?

Generellt så har en bergvärmepump väldigt låga driftskostnader och investering kan i regel betala sig efter 5 till 10 år. Dock det är viktigt att du är noga med att du får rätt storlek på värmepumpen.

Se hela svaret på varmepumppriser.se

Är bergvärme ekonomiskt?

Bergvärme - fördelar:

Ekonomiskt: I de allra flesta fall så är bergvärme en mycket ekonomisk energiform. ... Dessutom höjer bergvärme värdet på ditt hus. Miljövänligt: Den enda miljöpåverkan utgörs av den el som förbrukas i samband med att värmepumpen hämtar upp energi från borrhållet.

Se hela svaret på thermia.se

Är bergvärme vattenburet?

Utöver själva kostnaden för borrningen och din värmepump så krävs att ditt hus nyttjar ett vattenburet system för uppvärmning. Således behöver du ha vattenburna radiatorer och golvvärmesystem för att kuna nyttja bergvärmepumpen.

Se hela svaret på bergvarmeinstallation.se

Var passar bergvärme?

Bergvärme passar bäst för dig som har ett vatten buret värmesystem eller vatten- buren golvvärme och årligen förbrukar mer än 20 000 kWh el. Bergvärmepump är bästa valet i ett kallare klimat.

Se hela svaret på vattenfall.se

Hur miljövänligt är bergvärme?

Minimal påverkan på miljön. Eftersom bergvärme inte kräver någon typ av förbränning, utan endast drivs av elektricitet, sparar det på naturens resurser. Bergvärme minskar markant utsläppen av kväveoxid, kolväte och koldioxid i jämförelse med värmesystem som hämtar energi ut fossila bränslen.

Se hela svaret på greenmatch.se

Hur borra bergvärme?

Fodret skall drivas minst sex meter ner under markytan, och minst två meter in i det fasta berget. Har du exempelvis åtta meter till fast berg, krävs det minst tio meter foderrörsborrning. Därefter fortsätter man med bergborrning tills rätt djup har nåtts. Det aktiva borrhålsdjupet.

Se hela svaret på ivt.se

Hur fungerar en bergvärme?

Bergvärme är solenergi som lagrats i grundvattnet och som du kan använda för att värma upp ditt hus och få varmvatten. ... Bergvärmepumpen utvinner värmen med hjälp av en avancerad kompressorteknik och skickar ut den till husets värme- och varmvattensystem, därefter pumpas vätskan ner i berggrunden igen för ny uppvärmning.

Se hela svaret på nibe.eu

Vad kostar bergvärme forum?

Veckofärsk offert på bergvärme till nybygge inkl borrning 150 meter i norra StorStockholm: Nibe 1145 6 kW med 300 liters varmvattentank 168 000 kr inkl moms. IVT HQ E6 med 285 liter varmvattenberedare 166 500 kr inkl moms.

Se hela svaret på byggahus.se

Vad drivs bergvärme av?

Med värmefaktor menas värmepumpens förmåga att producera mera värmeenergi än den förbrukar elektricitet. För varje kWh el som värmepumpen förbrukar producerar den i snitt cirka 4 kWh värme till huset. En värmepump som har denna effektivitet har alltså en COP på 4, men detta varierar dock mellan olika värmepumpar.

Se hela svaret på bergvarme-pris.se

Kan man borra efter bergvärme överallt?

Berg finns det överallt, men på många ställen måste man borra sig till det. Generellt sett finns det två sorters berg vi kan nå på detta sätt - urberg eller sedimentärt berg. Såväl urberg som sedimentärt berg kan användas för utvinning av värmeenergi, men de har olika värmeledningsförmåga.

Se hela svaret på bergtjanst.se

Vad krävs för att installera bergvärme?

Krav och förutsättningar för bergvärme

Värmepumpen behöver el för att fungera. Varje kWh el som krävs ger cirka 3 kWh värme. Minsta rekommenderade avståndet mellan 2 borrhål är cirka 20 meter. Om ni har mindre än 20 meter till närmsta granne bör ni därför kolla med dem om de har eller tänker installera bergvärme.

Se hela svaret på energifakta.nu
Föregående artikel
Hur ställer man in en frostvakt?
Nästa artikel
Hur länge har man avskrivning?