Vad lägger man under Altangolv?

Frågad av: Seved Mattsson  |  Senaste uppdatering: 15 februari 2022
Betyg: 4.1 av 5 (48 betyg)

När du ska bygga altan är det viktigt att göra ett ordentligt förarbete, däribland att lägga markduk. Att lägga markduk under altanen förhindrar nämligen ogräs och oönskade växtligheter att växa upp genom trädäcket.

Se hela svaret på bygghemma.se

Vilken duk ska man ha under altan?

Oavsett om altanen är i direkt anslutning till gräsmattan eller placerad högre upp, bör du gräva ur och rensa bort gräs, ogräs och jord. Placera en heltäckande markduk som hindrar ogräs från att växa under altanen, täck markduken med singel innan du sätter igång med att bygga altanen.

Se hela svaret på viivilla.se

Vad lägger man under trall?

Markarbete
 1. Mät upp platsen som trädäcket ska placeras. ...
 2. Trädäcket ska ha ett fast och dränerande underlag. ...
 3. Täck även makadamen med markduk i geotextil, så kallad fiber-duk. ...
 4. Fyll upp med sand på fiberduken. ...
 5. Använd en regel som rätskiva och ”dra av” ytan så att den blir helt jämn och för att få bort överskottssand.

Se hela svaret på bolist.se

Vad ska man ha för grus under altan?

Vi använder grus 8/16. Har du väldigt löst underlag så gräv gärna ut ännu djupare. Har du fast underlag räcker det säkert med 10 cm.

Se hela svaret på viivilla.se

Vad ska man tänka på när man bygger altan?

Bygga altan? 8 bra tips att tänka på innan du bygger
 1. Förbered. Utmaningen för ett lyckat bygge är att anpassa det väl till platsen vid huset. ...
 2. Planera. Rita upp och planera stomkonstruktionen. ...
 3. Plintar. De flesta trädäck byggs på plintar. ...
 4. Gjutning. ...
 5. Sandbädd. ...
 6. Välja virke. ...
 7. Verktyg. ...
 8. Bygglov.

Se hela svaret på expressen.se

Byggmax tipsar, bygga altan (Lär dig smarta lösningar)

20 relaterade frågor hittades

När ska man bygga altan?

När våren börjar ge sig till känna är det hög tid för bygga altan och att förbereda för sommarens utehäng. Oavsett om du tänker dig en stor eller liten altan är det bra att tidigt börja fundera på hur du vill utnyttja din altan så att du får med alla delar från start.

Se hela svaret på byggmax.se

Hur svårt är det att bygga altan?

Jo, det tar lång tid

120 m reglar, 96 plastkilar, 43 byggbeslag, 453 m trätrall, 420 borrade hål och 1600 skruvar. Ja, det tar LÅNG tid att sätta ihop allt detta till en altan. Det lärde jag mig den hårda vägen under semestern. LÄS OCKSÅ: Trall - vilket trä är bäst?

Se hela svaret på gds.se

Hur tjockt lager grus under altan?

När du har grävt bort all jord, jämnas marken till och vibreras innan du lägger minst 20 cm bärlagergrus. Gruset ska komprimeras med en padda.

Se hela svaret på gds.se

Hur bygger man en altan med plintar?

Bygga altan på plintar – steg för steg
 1. Markera upp altanens tänkta storlek och kryssmät. Diagonalerna ska vara lika långa.
 2. Gjut plintar med hjälp av våra gjutrör, alternativt gräv ner färdiga plintar. ...
 3. Var noggrann och väg av med ett långt vattenpass. ...
 4. Skruva därefter fast trallbrädorna.

Se hela svaret på hornbach.se

Hur långt ska det vara mellan plintar?

För att säkerställa konstruktionens bärighet bör avståndet mellan plintarna inte överstiga två meter. Väg av med ett långt vattenpass så att plintarnas överkant hamnar på samma höjd, det vill säga i våg. Vattenpasset kan förlängas med en lång rak regel.

Se hela svaret på bolist.se

Vilken Markduk under trall?

Börja med en heltäckande markduk som hindrar ogräs från att växa upp under altanen och fyll på med grus. Snåla inte varken på grävandet eller gruset – hellre för mycket än för lite. Markduk finns på bygghandeln och grus köper du enklast från ett grusupplag, det finns flera leverantörer.

Se hela svaret på expressen.se

Vad ska man ha för trall?

Att så många väljer trä till sin altan beror till stor del på att trä ger en naturlig känsla samtidigt som det är varmt och skönt att gå på. Tryckimpregnerad furu är fortfarande det vanligaste valet. Men alternativen är fler. Du kan också välja värmebehandlade träslag som TermoAsk eller Svanenmärkta ThermoWood furu.

Se hela svaret på moelven.com

Hur ska man lägga trall?

LÄGGA TRALL
 1. Olika tralldimensioner. De vanligaste tjocklekarna på trallvirke är 22, 28 och 34 mm. ...
 2. Fina sidan upp. Montera alltid den finaste sidan av trallen uppåt, om båda sidor ser bra ut vänder du kärnan uppåt (där årsringarna är som tätast). ...
 3. Välj rätt trallskruv. ...
 4. Trall med fris döljer ändträt.

Se hela svaret på byggmax.se

Vilken duk under grus?

Till standardgrund med 20cm 8/16 på så fungerar en markduk N2 bra. Ska du köra på gruset med grävmaskin eller liknande så ska du ha minst 30cm lager. Ska du packa med kraftig markvibrator och har tunna lager så gå upp i klass till en markduk N3.

Se hela svaret på markgrossen.se

Vilken markduk är bäst?

1. Fiberduk Nelson Garden – Bäst i Test för Pallkragen! Den bästa fiberduken på marknaden idag är denna vita fiberduk från Nelson Garden. Fiberduken skyddar växter mot vind, stark sol och ovälkomna besök av flygande insekter, t ex morotsbladloppor, kålflugor och stinkflyn.

Se hela svaret på tradgardsskolan.se

Hur bygga altan på mark?

När ett trädäck ska byggas direkt på mark är det viktigt att marken förbereds noggrant. Underlaget måste vara stadigt, väldränerat och plant. All matjord ska grävas bort till fast underlag. Fyll därefter ut med ett cirka 200 tjockt lager tvättad makadam 16 / 32.

Se hela svaret på beijerbygg.se

Hur använda Betongplint?

Det viktiga med betongplintar är att plinten måste nå ett fast underlag. Har du en jord som består av grus och sten behöver du ett djup på 50-70 cm, de allra flesta färdiga plintarna har det måttet. Om du har ett löst och mullrikt underlag behöver du sätta plintarna djupare och då kan det vara bra att gjuta egna.

Se hela svaret på k-rauta.se

Hur många Betongplintar till altan?

Ska altanen vara djupare än 2 m sätter du två rader plintar så att mellanrummen mellan stödjepunkterna i djupled fördelas jämnt. En altan djupare än 4 m behöver tre rader plintar. Även på bredden räknar du med 2 m mellan stödjepunkterna.

Se hela svaret på byggahus.se

Hur många bärlinor altan?

Avståndet mellan bärlinorna bör inte överstiga 2,5 m. Ska du bygga en större altan gjuter du flera plintar för en eller flera bärlinor. Golvbjälkarna har måttet 45x145 mm och skruvas fast med avståndet cc 60 (från cen trum på den första regeln till centrum på den andra, ska av ståndet vara 60 cm).

Se hela svaret på bauhaus.se

Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

Exempel 5 Altan som är längre än 3.6 meter

Det gäller oavsett hur hög altanen är tänkt att bli. Om altanen blir högre än 1,8 meter krävs vanligtvis bygglov. Om det är ett vanligt trädäck som byggs i marknivå krävs oftast inte bygglov.

Se hela svaret på boverket.se

Hur mycket det kostar att bygga altan?

En 50 kvadratmeter stor altan i tryckimpregnerad trall, inklusive ROT-avdrag, skulle kunna kosta cirka 60 000, fördelat på: Snickerikostnad: 50 000 kronor, eller 35 000 efter ROT-avdrag. Materialkostnad (trall, plintar, stomme, skruv mm): 14 500 kronor. Eventuell schaktning: 10 000 kronor.

Se hela svaret på resursbank.se

Vad kostar det att bygga en altan?

En grov uppskattning för en normalstor altan utan extra tillval är en kostnad på omkring 20 000 kronor för både material och arbete.

Se hela svaret på offerta.se

Vad händer om man börjar bygga utan bygglov?

Om altanen inte anses vara en tillbyggnad eller nybyggnad behövs inget bygglov. Altanen får då byggas var som helst på tomten under förutsättning att den följer den detaljplan som gäller för området. En sådan altan kan byggas ända fram till tomtgränsen utan grannens medgivande. Men nu ska det bli ännu enklare.

Se hela svaret på expressen.se

Hur lång tid tar det att bygga en altan?

Tidsåtgång någonstans mellan 60-150 timmar beroende på hur avancerat du vill ha det och hur van du är av att snickra och såga.

Se hela svaret på byggahus.se

Får man bygga altan vid tomtgräns?

Trädäck och altaner med en höjd över 1,4 meter betraktas som en tillbyggnad och kräver alltid bygglov. Om placeringen hamnar närmare än 4,5 meter från tomtgräns rekommenderar vi att du får grannens skriftliga medgivande. Vänligen ta kontakt med stadsarkitektavdelningen för instruktioner.

Se hela svaret på landskrona.se
Föregående artikel
Hur lång tid tar det att bli en entreprenör?
Nästa artikel
Hur många gånger får man göra omprov?