Vad muskelbristning?

Frågad av: Göran Karlsson  |  Senaste uppdatering: 23 februari 2022
Betyg: 4.9 av 5 (37 betyg)

Muskelbristning – vad
Det är vanligt att få muskelbristning i vaden vid idrotter som kräver spänst och snabbhet, som vid friidrott och bollsporter. Vid muskelbristning i vaden hörs ofta en påtaglig smäll som följs av smärta, svullnad, och så småningom missfärgning på grund av blödning under huden.

Se hela svaret på doktor.se

Vad göra muskelbristning?

Du kan lägga på ett tryckförband med en elastisk binda eller kläder om muskeln svullnar upp. Förbandet ska dras åt hårt och sitta kvar i cirka 20 minuter. Du kan sätta på förbandet igen efteråt, men inte dra åt lika hårt. Det kan göra mindre ont om du kyler ner det skadade området.

Se hela svaret på 1177.se

Hur låter en muskelbristning?

Symptom vid muskelbristning

Muskelbristning leder till nedsatt muskelstyrka och ömhet runt muskeln. Ibland kan det uppstå en blödning som skapar ett blåmärke och ytterligare ömhet. Smärtan förvärras vid belastning. Det är vanligast att få muskelbristning i en vad, men också baksida eller framsida av ett lår.

Se hela svaret på kry.se

Hur känns sträckning i vaden?

Vanliga symtom är smärta då muskeln spänns, muskelstramhet, svaghet och ömhet vid tryck. Omkringliggande muskelfibrer kan ibland gå i kramp. Ofta uppstår ett blåmärke som följd av den blödning som muskelbristningen resulterar i.

Se hela svaret på skadekompassen.se

Hur ser en muskelbristning ut?

En bristning i muskeln gör mycket ont, och kan ibland kännas explosionsartad. Muskeln sväller upp och det uppstår ofta ett blåmärke. Vid en mindre, ytlig muskelbristning går det fortfarande att använda muskeln. Om muskeln är helt avsliten kan man både se och känna det och svullnaden är mycket stor.

Se hela svaret på doktorn.com

Så tränar du bort gubbvaden! - Malou Efter tio (TV4)

39 relaterade frågor hittades

Hur länge kan man ha en lårkaka?

Läkningstiden är 1-2 månader och utöver vila för den skadade muskeln kan benet behöva stödbandageras innan den skadade börjar med sportutövning igen. Smärtlindrande läkemedel kan behövas under den första veckan. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra är kontraindicerat då blödningen kan öka.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Får lätt muskelbristningar?

Med ökande ålder försvagas musklerna och det kan därför lättare uppstå muskelbristningar. Bristningarna kan uppkomma då muskeln ansträngs eller på grund av slag mot muskeln. Men hos äldre kan muskelbristningar också uppstå spontant på grund av åldersbetingad svaghet.

Se hela svaret på doktor.se

Hur känns en sträckning i ljumsken?

Överbelastning, inflammation och muskelbristningar i ljumskregionen beror ofta på överansträngning i intensiva träningsperioder, svag bål eller bukvägg. Ofta uppträder symptomen som smärtor med huggande känsla. Du bör värma upp ordentligt och vila från aktiviteter som utlöser smärtan.

Se hela svaret på aktivortopedteknik.se

Varför gör det ont i vaden?

Den vanligaste orsaken till att du får ont i vaderna kan vara överansträngning eller en sträckning. Det kan uppstå efter till exempel löpning eller bollsporter. Förutom smärta kan du även uppleva kramp och stelhet i vaden. Det är oftast ett övergående problem som inte kräver någon behandling.

Se hela svaret på kry.se

Hur känns Gubbvad?

Gubbvad är i sig ingen klinisk diagnos utan är snarare ett samlingsnamn för symtom som kan orsakas av flera olika skador. De symtom som ofta samlas under begreppet gubbvad är akut smärta, djupt liggande ömhet, krampkänsla, stelhet eller brännande smärta och domningskänsla i vaden.

Se hela svaret på skadekompassen.se

Vad ska man göra när man har sträckt sig?

Vid akuta muskelsträckningar ska du behandla efter PRICE-principen. Det innebär att du ska avsluta aktiviteten du håller på med direkt! Därefter ska du lägga en elastisk linda över området som smärtar, det minskar blödningen och reducerar rehabiliteringstiden.

Se hela svaret på sportamore.com

Vad ruptur?

Ordet ruptur betyder bristning. Även yngre människor kan ibland få en rotatorcuff-ruptur, till exempel när de idrottar.

Se hela svaret på 1177.se

Vad rehab?

Ett troligt scenario för rehab är vila de första dagarna. Därefter lätt stretch av vaden (smärtan bestämmer nivån för stretchen) och när muskeln tillåter det är tåövningar en bra övning att börja med. Börja på två ben och öka successivt belastningen.

Se hela svaret på accessrehab.se

Hur uppstår en ruptur?

En ruptur är en bristning på grund av tryck eller slitning i vävnad eller organ, vilket kan leda till inre blödningar. I det innersta lagret av blodkärlsväggen (endotelet) uppstår hundratals rupturer varje dag, som dock är så pass små att de snabbt förseglas av trombocytpluggar.

Se hela svaret på sv.wikipedia.org

Vad ska man göra om man har ont i vaden?

Ofta räcker det med att vila en tid från aktiviteten som orsakat tillståndet. Ibland kan sjukgymnastik hjälpa. Du kan också få hjälp av en naprapat eller kiropraktor. Även akupunktur kan lindra.

Se hela svaret på mindoktor.se

Varför värker det i mina ben?

Möjliga orsaker

Har du ont i benen på natten eller en allmän, molande värk i benen kan det röra sig om brist på vissa vitaminer och mineraler. Molande värk i benen vid vila uppstår ofta när man blir äldre om blodcirkulationen försvagats. Rökning kan orsaka en känsla av att musklerna är trötta eller ”sover”.

Se hela svaret på kry.se

Varför får man ont i benhinnorna?

Du kan få ont på insidan av skenbenet där muskler och senor fäster om du har överbelastat underbenet. Det kan hända om du till exempel springer och går mer än vanligt. Besvären brukar gå över av sig själv.

Se hela svaret på 1177.se

Hur länge kan man ha ont i ljumsken?

Symtomen på höftledsartros kommer smygande och går ofta i skov under flera år. Du kan under långa perioder känna dig helt fri från besvär och däremellan känna av begynnande symtom. Till att börja med är det vanligt att du får ont när du anstränger dig fysiskt: Du får ont i ljumsken eller övre delen på låret.

Se hela svaret på 1177.se

Kan man sträcka sig i ljumsken?

Oftast är det en ”sträckning” eller en överbelastning av dessa muskler som skapar symptom i ljumsken, och hindrar normal funktion.

Se hela svaret på naprapatlandslaget.se

Får ont i ljumsken när jag går?

Symptom vid ont i ljumsken

De vanligaste symptomen vid höftledsartros är stelhet och ont i ljumsken när du börjar röra på dig men även när du står eller går. Du kan även ha ont när du vilar. Ljumskbråck kännetecknas ofta av kortvarig och stickande smärta, molande värk och tyngdkänsla.

Se hela svaret på mindoktor.se

Hur undviker man muskelbristningar?

För att undvika muskelbristning och andra idrottsskador rekommenderas du därför att sakta öka belastningen på musklerna vid träningen. Om du känner dig osäker på hur mycket dina muskler kommer att tåla kan du fråga en av våra experter på muskelbristningar.

Se hela svaret på idrottsskadeexperten.se

Kan man se en muskelbristning på röntgen?

Vid en kraftigare bristning där man misstänker att det kan vara så stora krafter involverade att muskelsenan kan ha dragit med sig en skelettbit, tar man givetvis undersökning med röntgen/ MR/ ultraljud.

Se hela svaret på naprapatlandslaget.se

Hur kan man undvika en muskelbristning?

Tänk på att regelbundet stretcha, töja vävnaden av den läkta muskeln och genomför disciplinerat träningsproblem eller rehab övningar för att på bästa sätt bygga upp och förebygga ytterligare skador.

Se hela svaret på rehaboteket.se

Är det farligt att träna när man har träningsvärk?

Träningsvärk innebär att vissa muskler svullnar och gör ont. Det är inte helt klart varför musklerna svullnar. Träningsvärken brukar kännas som mest ett till två dygn efter det att musklerna belastades. ... Det är inte farligt att ha träningsvärk.

Se hela svaret på 1177.se

Varför får man lårkaka?

Lårkaka är vanligt förekommande inom hög intensiva kontaktidrotter med nära kroppskontakt ex fotboll, handboll eller innebandy. En av de vanligaste orsakerna till lårkaka är täta närkamper där motståndarens böjda knä med våld träffar främre lårmuskeln med en direkt blödning i muskeln som följd.

Se hela svaret på rehaboteket.se
Föregående artikel
Kan man bröd?
Nästa artikel
Vad menas med Hjärntrött?