Vad ska man behandla ett trägolv med?

Frågad av: Villiam Holm  |  Senaste uppdatering: 4 mars 2022
Betyg: 4.8 av 5 (21 betyg)

Lack är den vanligaste metoden för behandling av både parkett och trägolv. Lackat kan även titulera sig som det mest slitstarka alternativet för behandling av trägolv. Lacket lägger sig nämligen ovanpå träet vilket ger dig ett kraftigt skydd.

Se hela svaret på doneservices.se

Hur behandla Grangolv?

Vare sig det är ett gammalt grangolv eller ett nytt furugolv skall golvet vara finslipat och välstädat innan behandlingen påbörjas. Använd Faxe lut original. Det finns även vitpigmenterad lut som gör golvet något vitare, men har en tendens att lämna kvar rödaktiga pigment i golvet.

Se hela svaret på byggfabriken.com

Hur behandla ekparkett?

Även hårdvaxolja kan användas för att få en ljus, vitvaxad yta på ditt trägolv. En vitvaxad ekparkett kan skapas på olika sätt; antingen med en färdig vitpigmenterad hårdvaxolja eller genom att golvet först behandlas med vitolja och sedan med neutral hårdvaxolja som ger den silkeslena, skyddande ytan.

Se hela svaret på bona.com

Hur man Vitlaserar trägolv?

Dammsug flera gånger och torka av. När det sedan är dags att lasera ska du stryka på lasyren över en eller några plankor åt gången. På så vis får du ett jämnt och fint resultat. Låt torka ordentligt innan du slipar lite lätt för att göra ytan mottaglig.

Se hela svaret på k3golv.se

Måste man behandla furugolv?

Det tar dock några år att få fram ett riktigt så kallat skurgolv, och kräver att man upprepar processen flera gånger. Vill man inte såpskura kan man i stället med fördel behandla ett furugolv med golvolja eller hårdvaxolja.

Se hela svaret på golvsliparnastockholm.nu

Varför ska man tvätta och behandla trägolvet eller altanen med såpaP

28 relaterade frågor hittades

Hur ska man behandla furugolv?

Golvet ska mättas med såpan som ska torka in. Därefter ska golvet våttorkas med kallt vatten. Den intorkade såpan bildar ett hårt tvållager i träets ytstruktur som ger hårdhet och verkar smutsavvisande. Vid våttorkning med kallt vatten avgår en del av såpan och fungerar som rengöringsmedel.

Se hela svaret på sekelskifte.se

Måste man behandla trägolv?

Oljat golv har varit populärt de senaste åren, men keep in mind att golvet behöver underhållas och oljas om då och då för att behålla sin look. Olja ger ett visst skydd till trägolv, men bildar inget skyddande lager som lack gör. Fördelar oljat trägolv: Varm och levande yta som förhöjer träets egenskaper.

Se hela svaret på doneservices.se

Kan man betsa trägolv?

Kan man betsa ett gammalt trägolv? Ja, det går bra förutsatt att det är helt trärent samt ordentligt och jämnt slipat. Herdins Oljebets fungerar bra på golv.

Se hela svaret på herdins.se

Kan man måla lackat trägolv?

När golvet torkat tar du en skrapa och skrapar bort eventuell löst sittande färg och ojämnheter. Sen ska golvet slipas för att färgen ska få bra fäste. Är golvet lackat måste du slipa så att det blir helt matt. Du kan använda en golvslipningsmaskin men den målade ytan kommer att bli mer levande om du slipar för hand.

Se hela svaret på malarestockholm.nu

Hur man slipa golv?

Slipa längs med kanterna så att de kommer i samma nivå som resten av golvet. I hörnen och vid trösklar eller ställen där du inte kommer åt med kantslipen heller, kan du använda en sickel och en skrapa för att skrapa ner lacken. Slipa golvet i flera omgångar tills det känns jämnt.

Se hela svaret på bolist.se

Hur gör man rent parkettgolv?

Att tänka på när du skurar ett parkettgolv

Ljummet vatten med några droppar såpa i räcker gott för att golven ska bli rena och fina, så skippa andra typer av rengöringsmedel. Har du ett extra känsligt golv kan du dessutom torka av det med en torr trasa efter att du skurat det.

Se hela svaret på parkettspecialisten.se

Hur får jag mitt parkettgolv blankt?

Det bästa är att rengöra parkettgolv regelbundet för att undvika repor från smuts. Dammsug och skura med en lätt fuktad trasa efteråt minst en gång i veckan. Om du får repor i golvet kan du använda lack eller olja så syns de mindre.

Se hela svaret på cleanipedia.com

Hur rengöra ekparkett?

Börja med att sopa golvet och rengör sedan med fuktig trasa och passande rengöringsmedel. Regelbunden rengöring bör, utifrån användning, genomföras varje eller varannan vecka. Börja med att dammuga golvet och torka sedan av det med fuktig trasa och rengöringsmedel som är speciellt anpassat för det aktuella golvet.

Se hela svaret på hornbach.se

Hur använda linsåpa?

Gnugga in fläcken med linoljesåpa och låt ligga ett tag (tuffa fläckar över natten). Skölj plagget med vatten eller tvätta i maskin. Du kan även rengöra penslar och beslag genom att låta dem stå i linoljesåpa i ett par dagar. Linoljesåpa är den miljömedvetnes bäste städvän.

Se hela svaret på medvetna.se

Hur behandlar man ett Furubord?

Hur ska man behandla sitt antika furubord? Jag skulle börja med att slipa det och såpaskura det för att få bort eventuella fläckar. Har du svåra fläckar försök att sandpappra lite lätt just där. Men inte för mycket så att du får fram färskare furufärg!

Se hela svaret på studiokarin.blogspot.com

Hur behandlar man golvet?

Såpade golv

Många blandar ihop såpskurning och såpning. Såpskurning är det klassiska sättet att göra rent golv med kallvatten och såpa. Det ger ljusa och smutsavvisande golv med en stark yta. Såpning däremot är en modern golvbehandling där man dränker golvet med såpa och sedan låter den torka in.

Se hela svaret på gysinge.com

Kan man måla på lackat golv?

Målarfärg

Du behöver inte slipa ditt lackade golv först – om inte lacken krackelerat och spruckit – utan bara målartvätta, grundmåla och toppstryka. Men ett oljat golv bör du slipa. Var noga med att använda samma system och glöm inte att tvätta bort all målartvätt innan du målar.

Se hela svaret på colorama.se

Kan man måla trägolv?

Innan du målar

Använd alltid handskar. Har du ett målat trägolv räcker det att städa och tvätta. Har du ett obehandlat trägolv bör du även slipa med ett medelfint slippapper för att få bort träfibrer som sticker upp. Parkettgolv och tidigare lackade trägolv ska slipas innan målning.

Se hela svaret på beckers.se

Kan man måla på parkett?

Måla trägolv eller parkettgolv

Du kan måla parkettgolv och massiva trägolv, bara du förbereder golvet noggrant. Börja med att tvätta det noga med målartvätt och slipa det med först grovt och sedan fint slippapper för att den nya färgen ska få ordentligt fäste.

Se hela svaret på pergogolv.se

Kan man betsa golv?

Betsa trägolv – ge ditt golv en ny nyans

Vid betsning framträder - till skillnad från vid målning - träets ådringar och naturliga utseende tydligt, bara i en annan nyans. ... Du kan färga in både parkettgolv och massiva trägolv med bets och alla typer av träslag låter sig betsas.

Se hela svaret på golvsliparnastockholm.nu

Kan man Olja ett lackat golv?

Oljebehandling ger träet en vacker och matt yta, men oljan ska poleras ner i ytan. Du kan oljebehandla ett nytt golv. Du kan behandla ett tidigare oljat golv som har tvättats med trärens och du kan oljebehandla ett gammalt golv som har tvättats och slipats. Alla tre exemplen ger en jämn och snygg yta.

Se hela svaret på gds.se

Kan man betsa på lackat trä?

Tidigare målad eller lackad yta i bra skick: Slipa lätt med 240 korns slippapper, detta gör att bets och lack fäster bättre. Avlägsna allt slipdamm när slipningen är klar med en trasa som är fuktad med vatten och låt ytan torka.

Se hela svaret på mppc.se

Måste man lacka trägolv?

När ett trägolv använts flitigt under flera år behöver den skyddande lacken bättras på i en eller flera omgångar. Om golvet är mycket repigt eller hårt slitet är det god ide att dessutom låta slipa om ytan. ... Lacken skyddar träet från smuts, repor och färgförändringar.

Se hela svaret på dinbyggare.se

Vilken olja till trägolv?

Linolja tränger in bra i trä och används därför ofta för att olja in exempelvis utomhusmöbler, men det passar även bra för trägolv. Eftersom linoljan innehåller mer pigment än andra golvoljor blir den också mer täckande, vilket gör att det är viktigt att inte stryka för tjocka lager när man oljar golvet.

Se hela svaret på golvsliparnastockholm.nu

Hur olja in trägolv?

För att oljan ska bibehålla sitt skydd behöver golvet underhållas med jämna mellanrum. Torrtvätt är att rekommendera. Ett nyoljat golv ska inte våttorkas alls den första månaden. Därefter ska, om våttorkning behövs, en väl uttorkad mopp användas och såpa.

Se hela svaret på dinbyggare.se
Föregående artikel
Vad behöver ett barn för att må bra?
Nästa artikel
Kan hundar äta Bönpasta?